ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
Εξήγγειλαν χτες όσα είχαν εξαγγείλει το 1996!

Τις γνωστές υποσχέσεις για μέτρα δήθεν ενίσχυσης και καλυτέρευσης της διαβίωσης των παλιννοστούντων, Τσιγγάνων και μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, μοίρασε χτες η κυβέρνηση. Υποσχέσεις που εξαγγέλλονται κάθε φορά προεκλογικά ως νέα μέτρα ανακούφισης των ομάδων αυτών, αλλά είναι προφανές πως αν είχαν αποδόσει έστω και ελάχιστο, κάποιες από τις υποσχέσεις θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την κυβερνητική ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χτες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από παλιννοστούντες ή Τσιγγάνους, τη μείωση κατά 80% των προστίμων που πληρώνουν οι παλιννοστούντες για αυθαίρετες κατοικίες και την αύξηση των δανείων με ευνοϊκούς όρους. Επίσης δόθηκαν υποσχέσεις για την ένταξη των ομάδων αυτών σε προγράμματα κατάρτισης, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, τη λήψη ιατρικής φροντίδας κλπ.

Θυμίζουμε πως το πακέτο προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη αυτών των ομάδων πρωτοανακοινώθηκε το 1996 από τον Κ. Σημίτη. Τότε, η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα υλοποιήσει ένα διετές πρόγραμμα για τους Τσιγγάνους ύψους 3 δισ. δραχμών (7.500 δραχμών κατά κεφαλήν το χρόνο) που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την παραχώρηση 200 τροχόσπιτων το χρόνο μέχρι και παρεμβάσεις για τον κλασικό αθλητισμό...

Το δε Μάρτη του 1999 η κυβέρνηση υποσχόταν ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Τσιγγάνων, αλλά έκτοτε ουδέν νεότερο. Η στέγαση τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997 παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000. Τον Ιούνη του 2003 η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη χορήγηση 35.000 στεγαστικών δανείων με επιδότηση για τους παλιννοστούντες, ενώ χτες η διυπουργική κατέληξε πως θα εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 17.677 δάνεια.

Τα...«νέα» μέτρα

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, για τους παλιννοστούντες προβλέπονται ανάμεσα στα άλλα, τα εξής μέτρα: Μείωση κατά 80% των προστίμων για αυθαίρετες κατοικίες. Ενταξη στο σχέδιο πόλης οικισμών που κατοικούνται από παλιννοστούντες ή Τσιγγάνους, κατά 50% και πάνω, με τοπικά ρυμοτομικά. Κατάρτιση 1.500 ατόμων, από ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Μοριοδότηση των παιδιών των παλιννοστούντων στην κατηγορία των μονίμων οπλιτών. Εγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου 17.677 αιτήσεων για τη λήψη δανείων. Σε ό,τι αφορά την πολιτογράφηση των παλιννοστούντων, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως από το 2001 μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2003 έχουν δοθεί 20.497 ιθαγένειες, ενώ ανακλήθηκαν 1.649 από τις παλιότερες.

Σε ό,τι αφορά τους Τσιγγάνους, η διυπουργική αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων δανείων στέγασης με ευνοϊκούς όρους, από 4.500 σε 7.000. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 4.500 δάνεια ενώ οι σχετικές αιτήσεις ξεπερνούν τις 6.000. Επίσης προβλέπονται 1.800 θέσεις κατάρτισης σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος αποφασίστηκε η κάλυψη του κόστους της μετακίνησης των μουσουλμάνων μαθητών και των λειτουργικών δαπανών των μειονοτικών σχολείων. Ενώ το 0,5% των εισακτέων στα ΤΕΙ από τα ΤΕΕ θα είναι μουσουλμάνοι.

Διεύρυνση του τζόγου από τον ΟΠΑΠ

Ενα νέο «τυχερό παιχνίδι» προωθεί ο ΟΠΑΠ, φιλοδοξώντας να παρασύρει στον τζόγο και πολλούς άλλους, για να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του. Πρόκειται για το «ΚΙΝΟ» - ένα είδος αριθμολαχείου, που παίζεται σε πολλές χώρες - από το οποίο ο Οργανισμός υπολογίζει να έχει περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ (4 δισ. δρχ.) τζίρο ημερησίως.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», ο ΟΠΑΠ ολοκληρώνει τις τεχνικές δοκιμές και, εντός λίγων ημερών, το νέο «παιχνίδι» αναμένεται να ξεκινήσει, πιλοτικά, από την Κρήτη. Το ιδιαίτερο στοιχείο του «ΚΙΝΟ» είναι οι συνεχείς κληρώσεις που θα γίνονται ανά 5 λεπτά κι από νωρίς το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα! Από μια «δεξαμενή» 80 αριθμών θα κληρώνεται, κάθε φορά, μια 20άδα, στην οποία ο κάθε παίκτης θ' αναζητεί τη «χρυσή 12άδα», που θα του φέρει τα μεγάλα κέρδη. Λιγότερα κέρδη θα έχει όποιος προβλέψει σωστά 11, 10, 9 ή 8 αριθμούς της 20άδας.

Οι παίκτες θα στοιχηματίζουν συνεχώς, παρακολουθώντας τις κληρώσεις σε ειδικές οθόνες (video wall) που θα εγκατασταθούν στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, αλλά ενδεχομένως και σε άλλους χώρους που θα επιλέξει ο ΟΠΑΠ. Ετσι σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα τα φέρνουν όλο και πιο δύσκολα βόλτα, η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΑΠ θέλει να πάρει ακόμα περισσότερα μέσω του παραπέρα εθισμού στη λογική του «εύκολου κέρδους». Ταυτόχρονα τα τεράστια κέρδη του Οργανισμού δεν πάνε «για την ανάπτυξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας», όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κ. Κοσκινάς - ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, πρόσφατα αύξησε το μισθό του από 9.000 ευρώ σε 10.000 - αλλά για αλλότριους σκοπούς και προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Βράβευσαν τον Γιάννη Διακογιάννη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη βράβευση του Γ. Διακογιάννη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη βράβευση του Γ. Διακογιάννη
«Οι ΗΠΑ ακρωτηρίασαν το μέλλον των παιδιών του Ιράκ». Με αυτά τα λόγια, ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης προσέφερε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, το οποίο συνόδευε το βραβείο «Ελένη Βλάχου», στην οργάνωση «Γιατροί της Καρδιάς» για να διατεθούν στα άρρωστα παιδιά του Ιράκ.

Η τελετή για την πρώτη απονομή του ελληνογερμανικού βραβείου δημοσιογραφίας «Ελένη Βλάχου», από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απ. Κακλαμάνη, στον δημοσιογράφο Γ. Διακογιάννη, πραγματοποιήθηκε χθες στο μέγαρο της παλιάς Βουλής.

«Χρέος ενός δημοσιογράφου είναι να ελέγχει και να παλεύει ενάντια στην εξουσία και να αντιστέκεται», επισήμανε ο Γ. Διακογιάννης και συμπλήρωσε: «Οι δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυσης και της αλλαγής των γραπτών τους. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι το βραβείο αυτό εκφράζει τον αγώνα της μαχητικής δημοσιογραφίας, που παλεύει ενάντια σε όλα αυτά». Κλείνοντας, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ιράκ. «Αισθάνομαι, είπε, ευθύνη, γιατί πιστεύω ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να κρατήσει άλλη στάση».

Ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι «στο πρόσωπο του Γ. Διακογιάννη αποκτά ουσία» και πρόσθεσε ότι είναι παρήγορο το γεγονός «ότι υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που τολμούν». Ο Ε. Αντώναρος, πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου, σημείωσε τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση για την απονομή του στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, τον οποίο και χαρακτήρισε «θαυμάσιο λειτουργό της ελληνικής δημοσιογραφίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γερμανός πρέσβης Α. Σπίγκελ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο Μπ. Αγγουράκης, ο Ν. Καραντηνός, ο Γ. Καψής, ο Δ. Τσοβόλας, ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Γ. Α. Μαγκάκης, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άνθρωποι των Γραμμάτων.

Σύσκεψη για τα δάση

Σύσκεψη κοινωνικών φορέων που εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση των δασών και την παραχώρηση της δημόσιας γης σε ιδιώτες καταπατητές πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 5 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όρ.).

Στόχος της σύσκεψης - που αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτώβρη 2003, είναι η δημιουργία μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προστασία των δασών και της δημόσιας γης, αρχικά σε επίπεδο Αττικής και στη συνέχεια μιας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με στόχο να μην περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη καλούνται όλοι όσοι εναντιώθηκαν και αντιστάθηκαν πριν δυόμισι χρόνια στην τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λευκάδα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης καλεί το λαό της Λευκάδας η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του νομού σήμερα, Τρίτη 4 του Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας. Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι έχουν περάσει 80 μέρες από το σεισμό και ο νομός είναι γενικά εγκαταλειμμένος από την κυβέρνηση, και ότι αυτά τα πενιχρά μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν υλοποιούνται. Είναι χρέος όλων, σημειώνεται, να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουν μια πραγματική αποκατάσταση των ζημιών, στήριξη των ανέργων και εργαζομένων, ανόρθωση της οικονομίας του νομού, άμεση αντισεισμική θωράκιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ