ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμφισβητείται ο Μπους εντός και εκτός

Associated Press

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.-

«Αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τις απειλές, όπου και αν υπάρχουν. Δε λαμβάνω σοβαρές αποφάσεις με βάση το τι πιστεύει ο κόσμος, αλλά με βάση τις πληροφορίες που έχω, γιατί το καθήκον μου είναι να προστατεύω τη χώρα. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα ήταν ασφαλέστερος με τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία». Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιπαρήλθε, τόσο την έκθεση του επικεφαλής της αμερικανικής Ομάδας Επιθεωρητών, Ντέιβιντ Κέι, σύμφωνα με την οποία δεν έχει βρεθεί ίχνος απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ μέχρι σήμερα, όσο και τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, που δείχνουν ότι η αμερικανική κοινή γνώμη χάνει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. Εντούτοις, η αμερικανική διπλωματία φαίνεται ότι δε θα αντιπαρέλθει εξίσου εύκολα τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κρίνουν ως «μη ικανοποιητικό» το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ.

Ουδέν νεώτερον προσέφερε η έκθεση του Ντέιβιντ Κέι για τα «άφαντα» ιρακινά όπλα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες, όμως ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, σχολίαζε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη η ανυπαρξία νέων στοιχείων». Ο Μπλιξ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την εξαπόλυση επίθεσης σε βάρος του Ιράκ και επέμεινε ότι δεν υπήρχε «άμεση και έκδηλη απειλή».

Οι κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή, όπου έχει χτυπήσει η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή, όπου έχει χτυπήσει η ιρακινή αντίσταση
Παρά τα δεδομένα, τόσο ο Πρόεδρος Μπους, όσο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ έσπευσαν να υποστηρίξουν την ορθότητα της απόφασης για πόλεμο στο Ιράκ, επιμένοντας ότι το πρώην ιρακινό καθεστώς ήταν μια τεράστια απειλή. Μάλιστα, ο Τζακ Στρο ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να μη βρίσκονται τα όπλα, αλλά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν». Οι προσπάθειές τους, πάντως, δε φαίνεται πλέον να πείθουν. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και του CBS, το 53% των Αμερικανών αμφιβάλλει ότι ο πόλεμος ήταν δικαιολογημένος, το 56% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο και το 50% δε θεωρεί τον Πρόεδρο Μπους ικανό να διαχειριστεί διεθνείς κρίσεις. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί από αυτά τα αποτελέσματα και επέμεινε ότι ο πόλεμος ήταν αναγκαίος.

Δυσαρέσκεια στον ΟΗΕ

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ», δήλωνε ο Ρώσος Πρόεδρος, συμπαρατασσόμενος με τις αρνητικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, ήδη, από Γαλλία - Γερμανία. Ο Πούτιν τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει απόφαση τέτοια, «που να δοθεί στη διεθνή κοινότητα δυνατότητα συμμετοχής στην ανασυγκρότηση» και επισήμανε ειρωνικά ότι «ο ιρακινός λαός εμπιστεύεται περισσότερο τους παραδοσιακούς του συμμάχους, παρά όσους τον διοικούν τώρα».

Από τις διαδηλώσεις σε διάφορες ιρακινές πόλεις

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις σε διάφορες ιρακινές πόλεις
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διευκρίνιζε ότι στο αμερικανικό σχέδιο δεν υπάρχουν προτάσεις για χρονοδιάγραμμα παρουσίας της διεθνούς δύναμης, επιστροφής της κυριαρχίας, για ξεκάθαρο ρόλο του ΟΗΕ και για δημιουργία διαφανούς μηχανισμού ανασυγκρότησης. Τη δυσαρέσκειά του δεν έκρυψε ούτε ο Κόφι Ανάν, ο οποίος, εκτός από την παρατήρηση ότι το σχέδιο «δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του», φέρεται να συνέστησε, ανεπισήμως, στα μέλη του Συμβουλίου, να μη δώσουν πολιτικό ρόλο στον ΟΗΕ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης, γιατί «συγχέονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού με αυτές της δύναμης κατοχής».

Επιθέσεων συνέχεια

Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ, ενώ προσπαθούσαν, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, να τοποθετήσουν βόμβα σε στεγνοκαθαριστήριο που χρησιμοποιούν Αμερικανοί, ενώ από μια δεύτερη έκρηξη βόμβας, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, νοτίως του Τικρίτ, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί πολίτες, αν και στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική φάλαγγα που είχε προηγηθεί. Αλλοι 5 Ιρακινοί τραυματίστηκαν, όταν χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν σε νότια συνοικία της Βαγδάτης εναντίον αμερικανικού οχήματος. Στην Μπαακούμπα, επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε Ιρακινούς αστυνομικούς και σε λιγοστούς οπαδούς του προηγούμενου καθεστώτος, που αποπειράθηκαν να διαδηλώσουν.

Στη Νατζάφ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες σιίτες τίμησαν τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη φονική έκρηξη στο τέμενος του ιμάμη Αλί. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μέλος και του Κυβερνητικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι ο τομέας της ασφάλειας θα πρέπει να περάσει στους Ιρακινούς.

ΚΟΥΒΑ
Ξανά ανοίγουν το μέτωπο οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

Αργά και μεθοδικά στήνουν οι ΗΠΑ το παιχνίδι που θα προκαλέσει την επίθεση κατά της Κούβας. Είτε με «εκτοξεύσεις» αστήρικτων εννοείται κατηγοριών κατευθείαν από την Ουάσιγκτον περί ανάπτυξης βιολογικών όπλων, είτε με τις εσωτερικές υπονομεύσεις διά μέσου των «αντιφρονούντων»...

Ετσι χτες, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το Δυτικό Ημισφαίριο και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, Ρότζερ Νοριέγκα, ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κατηγόρησε εκ νέου την Κούβα ότι έχει «ένα περιορισμένο» πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Αξίζει σε αυτό ακριβώς σημείο να υπενθυμιστεί ότι οι ΗΠΑ, που ακόμα δεν έχουν βρει αποδείξεις που να στηρίζουν την κατηγορία ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής, κατηγορούν και πάλι την Κούβα, η οποία έχει κατ' επανάληψη απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, που επανέλαβε ο Νοριέγκα.

Ερωτηθείς από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντοντ, γιατί η Ουάσιγκτον διατηρεί το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον της Κούβας, υπενθυμίζοντάς του ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ έχει δηλώσει ότι η Κούβα δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ, ο Νοριέγκα απάντησε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Κούβα έχει τουλάχιστον ένα περιορισμένο, αναπτυσσόμενο, επιθετικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων και παρέχει βιοτεχνολογία διπλής χρήσης σε άλλα κράτη - παρίες».

Στο μεταξύ, στην Αβάνα, το «αγαπημένο παιδί» των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών, ο Οσβάλντο Παγιά, εντελώς τυχαία, την ίδια ημέρα που διεξαγόταν η συζήτηση στη Γερουσία, κατέθεσε στο Κουβανικό Κοινοβούλιο 14.000 υπογραφές οι οποίες «στηρίζουν» το σχέδιο Βαρέλα, για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα», τονίζοντας προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Το σχέδιο Βαρέλα ζει και η καμπάνια συνεχίζεται». Φυσικά, δεν έκανε καμιά αναφορά ότι πέρσι το σχέδιο Βαρέλα κατόρθωσε να μαζέψει 11.000 υπογραφές και φέτος 14.000 σε πληθυσμό 11.000.000 κατοίκων, παρά μόνο να καταγγείλει ότι πολλά στελέχη του σχεδίου «βρίσκονται στη φυλακή», αφού συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτη όταν εξαρθρώθηκε το δίκτυο των «μισθοφόρων», όπως τους έχει αποκαλέσει η κουβανική κυβέρνηση, αλλά και ότι... «δεκάδες χιλιάδες υπογραφές κατασχέθηκαν από τις κουβανικές αρχές»! Αν είναι δυνατόν...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η Unicef άνοιξε χθες αμφιλεγόμενο κέντρο για την «αναμόρφωση» των παιδιών - στρατιωτών στη σπαρασσόμενη επί δύο δεκαετίες από εμφύλιο πόλεμο Σρι Λάνκα. Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διατηρεί την οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», παρά το ότι συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία. Η ηγεσία των «Τίγρεων» δήλωσε «απογοητευμένη».

ΜΑΝΙΛΑ.- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες σε κατάμεστο από μουσουλμάνους πιστούς τέμενος στις νότιες Φιλιππίνες. Οι δράστες «διέφυγαν μέσα στον πανικό», σύμφωνα με την Αστυνομία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον δύο πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ενέδρες μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ. Η ΕΕ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να «διαμεσολαβήσει» στο βασίλειο των Ιμαλαΐων για επανέναρξη της «ειρηνευτικής διαδικασίας», ωστόσο η Ινδία εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, αντιρρήσεις.

ΣΕΟΥΛ.- Εκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο της νοτιοκορεατικής πόλης Γεοτσούν προκάλεσε χτες το θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό άλλων έξι.

TOKIO.- Τη διεύρυνση του τρομονόμου, που επιτρέπει στον ιαπωνικό στρατό (επισήμως «Δυνάμεις Αυτοάμυνας»), να συνεχίσει την έμμεση στρατιωτική συνδρομή για ακόμη δύο χρόνια στην κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, ψήφισε χτες η ιαπωνική Κάτω Βουλή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε αίτημα της Αιθιοπίας να συγκροτηθεί νέος διεθνής φορέας εποπτείας του καθορισμού διαφιλονικούμενων περιοχών στη μεθόριο Αιθιοπίας - Ερυθραίας, θεωρώντας αδικαιολόγητη την άρνηση των αιθιοπικών αρχών να δεχτούν τις αποφάσεις επιτροπής καθορισμού των συνόρων με τη γειτονική της χώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο έκρινε χτες αντισυνταγματικό νόμο του 2000, που απαιτεί από όσους εκτίουν ποινή κάθειρξης στις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ να δίνουν υποχρεωτικά δείγμα DNA για την τράπεζα γενετικών δεδομένων του FBI.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Δύο βιοτεχνολογικές εταιρίες, η «Rivals Affymetrix» και η «Agilent Technologies», ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να τοποθετήσουν βασικές πληροφορίες ανθρωπίνων γονιδίων σε ένα μικροσκοπικό γυάλινο μικροεπεξεργαστή που αποκαλούν γονιδιακό μικροεπεξεργαστή (gene chip). Το επίτευγμα θεωρείται πως φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά τον επιθυμητό στόχο - όραμα για εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατιώτες βίαζαν ομαδικά Κούρδισσα για ένα χρόνο...

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Η Σ.Ε. είναι 31 ετών. Ζει στο Μπόχουμ, στη Γερμανία, υπό καθεστώς πολιτικής πρόσφυγα. Η νέα γυναίκα κουρδικής καταγωγής είναι η ενάγουσα μιας απίστευτης υπόθεσης που αρχίζει να εκδικάζεται στις 10 Οκτώβρη στο Μαρντίν: Καταγγέλλει ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο, από το 1993 ως το 1994, Τούρκοι στρατιώτες την συνελάμβαναν εξακολουθητικά χωρίς λόγο, τη βασάνιζαν και τη βίαζαν ομαδικά, με τα μάτια της δεμένα. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι και οι 405 στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην περιφέρεια την εποχή εκείνη, μεσούντος του κουρδικού πολέμου. Ο δικηγόρος της γυναίκας, Ερέν Κεσκίν, δηλώνει: «Είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιες περιπτώσεις να εντοπιστούν οι αυτουργοί των πράξεων και τις περισσότερες φορές οι ύποπτοι αθωώνονται (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το δικαστήριο ξεκινά μια ποινική διαδικασία είναι κάτι θετικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ