ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Αποφάσισαν συνέχιση της αποχής

Σε κοινό αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, καλούν ΔΗΠΑΚ και ΠΚΣ

Την ανάγκη να διευκρινίσει ότι οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών συνεχίζονται, ένιωσε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα χορηγηθούν 19.000.000 ευρώ επιπλέον στον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, προσπαθεί να παρουσιάσει την αύξηση αυτή ως μια πρώτη επιτυχία των κινητοποιήσεων, προσθέτει, όμως, ότι η αύξηση αυτή είναι 13,2% και όχι 14%, όπως ανακοινώθηκε και μεγάλο μέρος της θα καλύψει τις περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού του 2002 και τον πληθωρισμό των δυο τελευταίων χρόνων, ενώ αν ληφθεί υπόψη η αύξηση του αριθμού των ΑΕΙ, των Τμημάτων και των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών), η αύξηση που ανακοινώθηκε «κάθε άλλο παρά καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των ΑΕΙ».

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, προφανώς, πιέζονται από τη συσσωρευμένη αγανάκτηση που επικρατεί στον κλάδο και επαναφέρουν τα αιτήματα για γενναία αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Παιδεία, ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό μισθό και απόσυρση του Νομοσχεδίου για την «Αξιολόγηση». Κατηγορούν δε τα ΜΜΕ για το κλίμα ευφορίας που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις δηλώσεις τους, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμούν ότι «τα περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί» και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τη μορφή της αποχής, που αποκλείει από τον αγώνα τους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους, σε τελική ανάλυση αυτούς που αποτελούν φυσικούς τους συμμάχους στον αγώνα για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τόσο η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) όσο και η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στα ιδρύματα, έχουν καλέσει σε όξυνση του ενιαίου αγώνα που πρέπει να βάλει στο επίκεντρο το σύνολο της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Εχουν προτείνει να αλλάξει ο προσανατολισμός και οι μορφές πάλης, απευθύνοντας κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα, μέσα από διαδηλώσεις, περιοδικά κλεισίματα των σχολών, καταλήψεις σε μηχανισμούς και υπηρεσίες προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής (ΕΠΙ, ΕΛΕ, Πρυτανείες), προτάσσοντας τα αιτήματα:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα Μεταπτυχιακά.
  • Να μην εφαρμοστούν οι επιταγές της Μπολόνια και του Βερολίνου.
  • Αμεσα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15% και να ικανοποιηθούν τα οικονομικά και μισθολογικά αιτήματα του ΔΕΠ.
  • Δημόσια δωρεάν, υψηλού επιπέδου, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Καθηγητές αποκλειστικής απασχόλησης, για να εκτελούν τα διδακτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα.
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιούνται για μόνιμη δουλιά

Την άμεση υπογραφή των συμβάσεών τους και τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, διεκδικούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το επόμενο Σάββατο έξω από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι προχθές, το ΤΕΙ-Θ αποφάσισε να μην υπογράψει τις συμβάσεις με τους εκτάκτους για το έτος 2003 - 2004 έως ότου το ΥΠΕΠΘ πιστώσει το Ιδρυμα με τα απαιτούμενα κονδύλια. Σήμερα το 80% των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ -Θ είναι έκτακτοι και από αυτούς το 60% καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος τουλάχιστον εδώ και μία 8ετία.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ
Λείπουν εκπαιδευτικοί και βιβλία

Τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και βιβλίων έρχεται να καταγγείλει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ιλίου, με ανακοίνωσή της και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα αναφέρονται οι εξής ελλείψεις: Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λείπει 1 νηπιαγωγός, στα κλασικά δημοτικά λείπουν 8 γυμναστές και 1 Αγγλικών, στα ολοήμερα λείπουν σχεδόν σε όλα εκπαιδευτικοί ειδικότητας, ενώ σε 80-120 μαθητές αντιστοιχούν δύο δάσκαλοι(π.χ. 1ο, 2ο, 8ο, 10ο, 12ο, 15ο, 16ο).

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επισημαίνονται τα κενά σε ώρες - 10 Φιλόλογοι, 60 Φυσικοί, 12 Μαθηματικοί, 59 Πληροφορικοί, 11 Αγγλικών, 12 Θρησκευτικά, 31 Καλλιτεχνικών, 9 Γυμναστικής, 25 Οικιακής Οικονομίας, 8 Μουσικής.

Στο Μουσικό Σχολείο λείπουν 1 φιλόλογος, 3 μαθηματικοί, 1 χημικός, 1 βιολόγος, 1 Καλλιτεχνικών, 3 Ευρωπαϊκής Μουσικής, 2 Βυζαντινής, καθηγητής Πληροφορικής και καθηγητές Μουσικών Οργάνων.

«Αποτέλεσμα αυτών είναι να χάνονται διδακτικές ώρες που δύσκολα θα αναπληρωθούν, δημιουργώντας γνωστικά ελλείμματα που δε θα μπορούν να καλυφθούν, αφού η ύλη με δυσκολία καλύπτεται τη σχολική χρονιά, ιδιαίτερα στα Λύκεια, όπου από τον Απρίλη διδάσκονται κυρίως τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Συλλόγων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το πρόβλημα δημιουργώντας τμήματα 30 μαθητών (π.χ. 10ο Γυμνάσιο), είτε με συμπτύξεις τμημάτων 30 μαθητών (στο 6ο Γυμνάσιο, 4ο Λύκειο) ή αναγκάζοντας εκπαιδευτικούς να καλύψουν τα κενά με υπερωριακή απασχόληση (5ο Λύκειο).

Αίτημα της Ενωσης είναι τα τμήματα να μην υπερβαίνουν τους 25 μαθητές στη Δευτεροβάθμια και τους 20 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να αντιδράσουν στην πολιτική υποβάθμισης του δημοσίου σχολείου και να την ανατρέψουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ