ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε εξεγερσιακό ρυθμό

Η αστυνομία της Βολιβίας σε δράση...

Associated Press

Η αστυνομία της Βολιβίας σε δράση...
ΛΑ ΠΑΣ.--

Σε εξεγερσιακό ρυθμό και πάλι οι κινητοποιήσεις, με τη γενική απεργία επ' αορίστο να διευρύνεται, τον «εμφύλιο πόλεμο» των ιθαγενών Αϊμάρα του Αλτιπλάνο, βόρεια της πρωτεύουσας, να συνεχίζεται, τα μπλόκα στις εθνικές οδούς να εξακολουθούν και τις διαδηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη...

Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες αντιμετώπισε η αστυνομία τους διαδηλωτές, εργάτες και γυναίκες, τουλάχιστον σε μία από τις πολλές κινητοποιήσεις και πορείες που έγιναν στην πρωτεύουσα Λα Πας και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βολιβίας.

Μόνο στη Λα Πας, οι διαδηλώσεις και οι πορείες που διέσχισαν την πόλη ήταν τρεις. Στη μία, γυναίκες και φοιτητές, που τραγουδούσαν και χόρευαν και απαιτούσαν βελτίωση του συστήματος της δωρεάν Υγείας και Παιδείας και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Κατευθύνθηκαν τελικά προς την κύρια πλατεία της πρωτεύουσας, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εργάτες και δάσκαλοι, ενώ κατέφθασαν και λίγο αργότερα αγρότες, ενώνοντας όλοι τις φωνές τους ενάντια στην πολιτική του προέδρου Γκονσάλες Σάντσες ντε Λοσάδα, απαιτώντας αγροτική μεταρρύθμιση, τη ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, την παραίτησή τους και οριστικό τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ALCA.

Κορυφαίο όμως αίτημα όλων παρέμεινε η εναντίωση και καταγγελιών των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η εξαγωγή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, απαιτώντας να δοθεί στο λαό. Οπως αναφέρει και η βολιβιανή ηλεκτρονική έκδοση του «Econoticias»: «η εκχώρηση της εκμετάλλευσης και των αδειών εξαγωγής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις πολυεθνικές και τις ΗΠΑ θα αποδώσει το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων στις πολυεθνικές και μόνο 40 έως 70 εκατομμύρια στο βολιβιανό κράτος».

Τι απαντά σε αυτές τις κατηγορίες ο πρόεδρος Λοσάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με το βρετανικό BBC, «ότι όλα αυτά τα προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (ΜΑS), μίας ριζοσπαστικής οργάνωσης που πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνά από τους δρόμους και όχι μέσω του Κογκρέσου και των θεσμών της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΜΑS είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Βολιβίας, ενώ ο υποψήφιός του για τις προεδρικές εκλογές, Εβο Μοράλες, παρά τις προσπάθειες σύσσωμης της πολιτικής σκηνής και της ολιγαρχίας έχασε για μικρό ποσοστό...

Οσο για τον «πόλεμο του αερίου», όπως έχει ονομαστεί πια, στη Λατινική Αμερική, βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, με ακόμη πιο διευρυμένη τη βάση του κινήματος, αφού συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ταξικές, αλλά και κλαδικές δυνάμεις, από τους συνταξιούχους και τους ιθαγενείς έως τους δημοσίους υπαλλήλους, φοιτητές, εργάτες και τους μικρομεσαίους και εμπόρους. Η πρώτη φάση, με το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων στις αρχές του χρόνου, στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ αυτή τη στιγμή ήδη άλλοι 7 άνθρωποι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των θυμάτων. Αλλά όπως τονίζουν οι διαδηλωτές, «ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο τελευταίος από τους κύριους κατηγορούμενους για την περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, Αλί Γκουφρόν ή Μούκχλας κρίθηκε χτες ένοχος για το σχεδιασμό τρομοκρατικής δράσης και του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Θανατική ποινή έχει επιβληθεί σε ακόμη δύο βασικούς κατηγορούμενους (Σαμούντρα και ο Αμρόζι), ενώ ο τέταρτος βασικός κατηγορούμενος, Αλί Ιμρόν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Ο Χαϊντάρ Αλίεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, που από τις αρχές Αυγούστου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών υπέρ του γιου του, Ιλχάμ Αλίεφ.

ΡΩΜΗ.-- Ενα παγιδευμένο πακέτο, που έφτασε ταχυδρομικώς στο υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη, εξερράγη χτες λίγο μετά τις 12.00 (τοπική ώρα). Η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα. Παρόμοια πακέτα στάλθηκαν σε γραφεία και σε αστυνομικό τμήμα στη Σαρδηνία χωρίς να εκραγούν.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενοπλοι αυτονομιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν το φιλορώσο δήμαρχο της πόλης Σάλι στην Τσετσενία, Μούσα Ντουκάγιεφ, και το γιο του, στήνοντας ενέδρα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Η επίθεση έγινε μόλις τέσσερις μέρες πριν τις προγραμματισμένες για την Κυριακή εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Τσετσενίας.

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.-- Ο Ραζάλι Ισμαΐλ, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, συναντήθηκε με την κρατούμενη αρχηγό της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούι Κίγι, αλλά έφυγε άπρακτος, καθώς δεν πέτυχε την απελευθέρωσή της από τη στρατιωτική κυβέρνηση του Κχιν Νιούντ στη Βιρμανία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η δανέζικη ζυθοποιία «Κάρλσμπεργκ» αγόρασε χτες το 51% της τρίτης μεγαλύτερης σερβικής εταιρίας ζύθου «Πιβάρα Τσελάρεβο» έναντι 62 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενα μήνα πριν, η Τουρκική ζυθοποιία «Εφες» απέκτησε το 63% της σερβικής ζυθοποιίας «Πάντσεβο» έναντι 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν χτες σε αποθήκη φρούτων στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 πυροσβεστών, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τα αίτια των εκρήξεων παρέμεναν έως χτες βράδυ άγνωστα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Κήρυγμα» περί «διπλασιαμού των μεταρρυθμίσεων» στην ΠΓΔΜ, όπως αυτές αναφέρονται στη συμφωνία της Οχρίδας, έκανε χτες ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια.

«Ελευθερία» του Τύπου...

Εξαναγκάστηκε σχεδόν διά εκβιασμού σε παραίτηση. Ο λόγος για τον Γκέρσον Μπορέρο, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «El Diario/La Prensa», η οποία εκδίδεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας της απόφασης των εκδοτών να μη δημοσιεύσουν ένα άρθρο από τον Φιντέλ Κάστρο.

Εντούτοις, το παρασκήνιο αυτής της παραίτησης έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το ίδιο το γεγονός, όπως τουλάχιστον το παρουσιάζουν οι «New York Times». Σύμφωνα με πολλούς συντάκτες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπορέρο είχε πρόθεση να δημοσιεύσει το άρθρο του Φιντέλ για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, τρεις κουβανικής καταγωγής δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι θα «είναι προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος Κάστρο» και διά μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίησαν την «κουβανική κοινότητα του Μαϊάμι», μία κοινότητα με άμεσες διασυνδέσεις στο Λευκό Οίκο και αιχμή του δόρατος των υπονομευτικών και τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Κούβας.

Από εκεί και πέρα άρχισε ο βομβαρδισμός με τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και απειλές... με αποτέλεσμα οι εκδότες να «υποκύψουν» και να κόψουν το άρθρο. Ο Μπορέρο δε δέχτηκε καν να διατηρήσει τη στήλη του «Bajo Fuego» (απόδοση «Στο στόχαστρο») που μάλλον αποδείχτηκε προφητικός...

ΛΙΒΕΡΙΑ
Επιστροφή στις βαρβαρότητες... μπροστά στα μάτια του ΟΗΕ

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Στη βάρβαρη «ρουτίνα» της τρομοκράτησης αμάχων και της επίδοσής τους σε βιασμούς και λεηλασίες προχώρησαν χτες μέλη κυβερνητικών στρατευμάτων αλλά και λιβεριανών αντάρτικων οργανώσεων. Οι αξιωματούχοι της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή αρνήθηκαν και να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν τα έκτροπα, αλλά και να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο...

Οι χτεσινές ταραχές έπονται της ανταλλαγής πυρών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών ανατολικά της Μονρόβια που προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων. Στα δυτικά προάστια της λιβεριανής πρωτεύουσας πλήθη πανικόβλητων προσφύγων που είχαν καταφύγει στο στρατόπεδο Τζαχ Τόντα πήραν τα ξημερώματα το δρόμο της φυγής, καταγγέλλοντας πως η προχτεσινή νύχτα ήταν «νύχτα επιθέσεων, λεηλασιών και βιασμών»...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι επιθέσεις και τα νέα έκτροπα στις δυτικές και ανατολικές συνοικίες της Μονρόβια σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Λιβερία (μεσημέρι περασμένης Τετάρτης).

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τύρβαζε χτες περί άλλων. Εξέφρασε την υποστήριξή του στη δύναμη του ΟΗΕ που ανέλαβε τη διοίκηση της δυτικοαφρικανικής αποστολής, είπε πως ο Λευκός Οίκος «εκτιμά τη σκληρή δουλιά του ΓΓ του ΟΗΕ» και υποσχέθηκε τη μελλοντική «πολυπληθή» αποστολή εννιά Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων «που θα συμμετάσχουν άμεσα στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ