Αλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της εργασίας του την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην αγροτική περιοχή Αγία Παρασκευή Βραστάμων Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον 39χρονο Χασάν Τσαούς Αλή του Χουσεΐν από τη Ροδακινή Ροδόπης, που οδηγούσε μηχάνημα έργων (μπουλντόζα), το οποίο παρέκκλινε της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο χειριστής του. Το νέο τραγικό θύμα στο «μεροκάματο του τρόμου» που δεν είχε ειδίκευση χειρισμού μηχανημάτων έργου, εργαζόταν στην εταιρία Α.Λ. ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΕΒΕ και ασχολούνταν κατά το χρόνο του ατυχήματος με εργασίες στην υπό κατασκευή περιφερειακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού.
οι υπεύθυνοι εργολήπτες αυτών των έργων σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών τους υποχρεώνουν ανειδίκευτους εργάτες, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα διπλώματα, να οδηγούν βαριά μηχανήματα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και οδηγώντας τους, όπως στην περίπτωση αυτή, στο θάνατο. Και ενώ αυτό επαναλαμβάνεται με μονότονη συχνότητα, κανένας υπεύθυνος φορέας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει την επικίνδυνη δραστηριότητα των εργοληπτών και εργολάβων ή τα προσόντα του προσωπικού που διαθέτουν για τεχνικές εργασίες, με αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνεί συνέχεια θύματα.
Ενας ακόμα εργαζόμενος έπεσε θύμα «εργατικού ατυχήματος», στη Λάρισα. Πρόκειται για τον Ζήση Κρυπάτζη, ο οποίος, αν και είχε την ειδικότητα βοηθού εργατοτεχνίτη, εργαζόταν ως χειριστής γερανογέφυρας στην επιχείρηση DS STEEL, που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Λάρισας. Την ώρα που ο εργάτης δούλευε με τη γερανογέφυρα, η κοιλοδοκός την οποία μετέφερε έπεσε από το μηχάνημα - φαίνεται ότι υπήρχε πρόβλημα στις δαγκάνες της γερανογέφυρας - και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι.
Η επιχείρηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για το «ατύχημα» στον εργάτη, αλλά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εργοδοτική ασυδοσία - στη συγκεκριμένη, αλλά και άλλες επιχειρήσεις - χρησιμοποιεί νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν την απαιτούμενη ειδικότητα, ακριβώς για να πληρώνει χαμηλότερα μεροκάματα για να βγάζει περισσότερα κέρδη.
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΕΚΛ σημειώνει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, δεν παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνά.
Το «μαχαίρι» για το πετσόκομμα χιλιάδων θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια έχουν αρχίσει ήδη να ακονίζουν κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι εγκάθετοί τους στις καρέκλες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Σήμερα οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της ΠΝΟ, της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και ο υπουργός τους Γ. Πασχαλίδης θα καθίσουν στο τραπέζι του ...«κοινωνικού διαλόγου», για να συζητήσουν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και το χρόνο ναυτολόγησης των ναυτεργατών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ...«κοινωνικών εταίρων» που γίνεται σε διάστημα 9 ημερών με αυτό το θέμα.
Πρόκειται για μια εξόφθαλμα «στημένη» διαδικασία, που αποσκοπεί να πλήξει το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά των ναυτεργατών, για να αυξήσει κι άλλο τα υπέρογκα εφοπλιστικά υπερκέρδη. Και είναι στημένη γιατί τόσο η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών όσο και η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας έχουν ξεκαθαρίσει ότι βασική τους επιδίωξη είναι η δραστική μείωση του αριθμού των ναυτεργατών του πληρώματος και οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζουν μόνο ένα μικρό αριθμό ναυτεργατών ως προσωπικό ασφαλείας (safe manning). Μάλιστα, με αυτό ως αίτημα έχουν κάνει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά το ΥΕΝ συνεχώς εκδίδει αυθαίρετα υπουργικές αποφάσεις για μειωμένες οργανικές συνθέσεις - δηλαδή μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει η νομοθεσία - σε πλοία.
ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με χτεσινές επιστολές τους, μία προς τον υπουργό Γ. Πασχαλίδη και μία προς την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, κάνουν καθαρό ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τη σημερινή σύσκεψη», «στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας, για την παραπέρα μείωση τον οργανικών συνθέσεων των πλοίων». Καταγγέλλουν τη συμμετοχή της ΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της Ομοσπονδίας «δεν είναι τίποτα άλλο από τη "νομιμοποίηση" των μειωμένων συνθέσεων, τη στήριξη της αντιναυτεργατικής πολιτικής του ΥΕΝ και των εξωφρενικών αξιώσεων των εφοπλιστών». Τα δύο σωματεία καλούν την ΠΝΟ να μη συμμετέχει σε αυτόν το διάλογο και απαιτούν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με θέμα την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών.
Παράλληλα καταθέτουν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί από κοινού με τους ναυτεργάτες, που προβλέπει την αύξηση των οργανικών συνθέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και να εξασφαλιστούν διπλά πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με το σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 προς 1. «Δηλαδή - σημειώνουν - ναυτολόγηση και εκτός πλοίου ανάπαυση με πλήρεις αποδοχές, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ασφάλιση στο ΝΑΤ».
Τις πλειοψηφίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, τους σιδηροδρομικούς και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που με τη βοήθεια των παρατάξεων του Συνασπισμού σπεύδουν να εκτελέσουν τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές εντολές της κυβέρνησης, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ), Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ - Σ) και Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων - ΕΛΤΑ (ΔΣ ΕΛΤΑ). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών, θέλοντας να εμφανίσουν ότι η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης έχει και τη συναίνεση των εργαζομένων, οργανώνουν σχετική ημερίδα στις 20 Σεπτέμβρη.
Για τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, τονίζεται ότι προωθούν την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 2004, τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης) και τη σταδιακή μετατροπή και ενσωμάτωση των Ταμείων Αρωγής και Επικουρικών, στα Επαγγελματικά. Δηλαδή, παράδοσή τους στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με τις οποίες θα συνάψουν συμβόλαια για τα Επαγγελματικά Ταμεία.
Αφού οι πλειοψηφίες αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, στήριξαν την πολιτική που εκτός των άλλων οδήγησε στην απώλεια τεράστιων εσόδων για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, σήμερα επικαλούνται τα μεγάλα ελλείμματα του κλάδου σύνταξης, για να δικαιολογήσουν την εσπευσμένη απόφασή τους για άμεση ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στην πραγματικότητα από την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι η κυβέρνηση και οι μέτοχοι. Η κυβέρνηση θα απαλλαγεί από την κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου (8,3 δισ. το μήνα), ρίχνοντάς τα στη «μεγάλη τρύπα» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα υλοποιήσει την πολιτική της για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας, θα έχει ελεύθερα τα χέρια της για τη νέα δέσμη αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζουν. Επίσης, θα ωφεληθούν οι μέτοχοι και τα κέρδη των ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, αφού οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθούν άμεσα κατά 11 %.
Οι τρεις παρατάξεις επισημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠ- ΟΤΕ δεν έχουν να περιμένουν κανένα όφελος, καμιά βελτίωση από την άμεση ένταξη στο ΙΚΑ. Αντιθέτως, ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτέρευση της θέσης τους και γι' αυτό πρέπει να αντισταθούν αποφασιστικά στην ένταξη, καθώς και στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και να «διεκδικήσουμε αποφασιστικά αιτήματα που υπηρετούν τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας». Καταλήγοντας, καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σ' αυτούς που τη στηρίζουν (ΣΥΝ), αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχή - μεσαία αγροτιά να δημιουργήσουν Μέτωπο Αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία, σε βάρος των εργαζομένων του ζαχαροπλαστείου «Λαύριο» στην Ομόνοια, συνεχίζεται από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Να υπενθυμιστεί ότι οι εργαζόμενοι την περασμένη Παρασκευή που πήγαν για δουλιά βρήκαν το ζαχαροπλαστείο κλειστό με παρέμβαση του εισαγγελέα. Χτες σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, οι δυο ιδιοκτήτες για άλλη μια φορά εξέφρασαν τις μεταξύ τους διαφωνίες, χωρίς βεβαίως κανείς να ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το κατάστημα και πολύ περισσότερο με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στην τριμερή πήραν μέρος εκπρόσωποι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και ο Τέλης Γόντικας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, ενώ με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης προειδοποιούν την εργοδοσία ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα τους σε περίπτωση που συνεχίσει αυτή να αγνοεί τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ ζητούν να σταματήσει η συρρίκνωση της επιχείρησης και να υπάρξει σχέδιο για την ανάπτυξή της. Επίσης αίτημά τους είναι να σταματήσει η καθημερινή απειλή από πλευράς εργοδοσίας για αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα και η επιχειρούμενη αφαίρεση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που διασφαλίζονταν με τις συλλογικές συμβάσεις.