ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες «δολοφονίες ακριβείας»

Παντού τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς
ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενας ακόμη μαχητής της «Χαμάς» σκοτώθηκε, χτες, σε επιχείρηση δολοφονίας ακριβείας που εκτέλεσαν, ως συνήθως, ισραηλινά ελικόπτερα υπό την κάλυψη και F16, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν το θόρυβο των ελικοπτέρων και να αιφνιδιάζουν τους στόχους. Η οργάνωση επιβεβαίωσε το θάνατο του Κχαντέρ αλ Χουσάρι στην επιδρομή που έγινε στην πόλη της Γάζας, χτες το μεσημέρι, από την οποία τραυματίστηκαν, επίσης, άλλα 25 άτομα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο αυτοκίνητο που στόχευσαν τα ισραηλινά ελικόπτερα επέβαιναν 4 μέλη της «Χαμάς», εκ των οποίων ο Χουσάρι σκοτώθηκε, ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά και δύο διέφυγαν αλώβητοι.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δολοφονία ακριβείας το Σάββατο, στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκε ο διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» στην περιοχή, Αμπντουλάχ Ακελ, καθώς και ένας συνεργάτης του. Η χτεσινή ήταν η 6η επιχείρηση «δολοφονίας ακριβείας» που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός από τις 21 του Αυγούστου με αποτέλεσμα να έχει σκοτώσει 11 στελέχη της «Χαμάς», τουλάχιστον 2 πολίτες, ενώ έχουν τραυματιστεί δεκάδες αθώοι.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη. Χτες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Καλκίλια και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τον τραυματισμό από αγνώστους ενόπλους ενός Ισραηλινού εργάτη στην κατασκευή του διαχωριστικού τείχους. Την Κυριακή το πρωί, εισβολή σημειώθηκε στο χωριό Κφαρ Γιαμούν, νοτίως της Τζενίν, όπου και χτες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών. Επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή, ένας έποικος τραυματίστηκε από ενόπλους κοντά στον εποικισμό Ράφα Γιαμ και ακολούθησαν συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή. Τέλος, οβίδα έπληξε τον εποικισμό Γκους Κατίφ.

Αποφασισμένος να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών κατά εποικισμών και κατά ισραηλινού εδάφους, όπως η πόλη Ασκελόν, εμφανίζεται ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε έτοιμος να αποστείλει στη Λωρίδα της Γάζας μια μεραρχία 3.000 στρατιωτών γι' αυτό το σκοπό, υπονοώντας το ενδεχόμενο εισβολής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αιγυπτιακές πληροφορίες, στο Κάιρο συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και της «Χαμάς», σε μια νέα προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, κάτι που, όμως, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των διαρκών ισραηλινών προκλήσεων.

Στην περιοχή βρίσκεται ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Αμυνα και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος, από το Αμμάν, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη» και τόνισε ότι ο «"οδικός χάρτης" είναι η μοναδική λύση, το τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές». Ο Σολάνα, σήμερα, επιστρέφει στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν, ενώ την Κυριακή, μιλώντας με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να επιχορηγεί την Παλαιστινιακή Αρχή και να διατηρεί επαφές με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Σολάνα θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Τζον Γουλφ, ο οποίος, σε συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αχμάντ Κορέι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν ανατροπή του πρωθυπουργού Αμπάς ή της κυβέρνησής του».

Τέλος, στο Ισραήλ αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση πολυσέλιδης έκθεσης ειδικής επιτροπής που ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί Αραβες σε διαδηλώσεις τον Οκτώβρη του 2000. Η επιτροπή επικρίνει την ισραηλινή αστυνομία για «χρήση ακραίας βίας και αληθινών σφαιρών» κατηγορώντας την ότι «είχε εξ αρχής εχθρική και προκατειλημμένη συμπεριφορά απέναντί τους». Επίσης, επικρίνει τον τότε πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, για την εντολή καταστολής των διαδηλώσεων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ξεχειλίζει η οργή των Σιιτών
  • Προσωρινή «κυβέρνηση», στο πλαίσιο των αποφάσεων της κατοχικής διοίκησης, σχημάτισε το διορισμένο Μεταβατικό Συμβούλιο
  • Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ - Βρετανία

Πλήθος Σιιτών συνοδεύει το συμβολικό φέρετρο του θρησκευτικού του ηγέτη

Associated Press

Πλήθος Σιιτών συνοδεύει το συμβολικό φέρετρο του θρησκευτικού του ηγέτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Εντυπωσιακή σε όγκο, αλλά και σε έκφραση οργής, είναι η συμμετοχή των Ιρακινών Σιιτών στη νεκρώσιμη πομπή για τον Αγιατολλάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, από τη Βαγδάτη προς τη Νατζάφ, διά μέσου της Καρμπάλα. Οι Σιίτες θρηνούν και εξαγριωμένοι ορκίζονται εκδίκηση για τους νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, την Παρασκευή, που έχουν φθάσει τους 93, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται αρκετοί ακόμη από τους 300 τραυματίες. Την Κυριακή, νέα αναστάτωση προκλήθηκε στην Ιερή Πόλη, όταν έγινε γνωστό ότι η ιρακινή αστυνομία αναζητά, επιπλέον, 3 παγιδευμένα αυτοκίνητα. Τελικά, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 2 παγιδευμένα αυτοκίνητα, στη γειτονική πόλη Κούφα, στα οποία συνελήφθησαν 2 Ιρακινοί και 2 Υεμενίτες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, έχουν γίνει, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, 19 συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό στη Νατζάφ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι Ιρακινοί, αλλά και Παλαιστίνιοι με ιορδανικά διαβατήρια, Κουβεϊτιανοί και 2 Σαουδάραβες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από συνθηματικά ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλαν και φέρονται να ομολόγησαν συμμετοχή στην «αλ Κάιντα», υπό την πίεση λιντσαρίσματος από το πλήθος. Εντούτοις, για όλα αυτά δεν έχει παρουσιαστεί καμία απόδειξη, όπως επισημαίνεται και σε επίσημη σαουδαραβική ανακοίνωση. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για «διάτρητα σύνορα και είσοδο ξένων τρομοκρατών στο Ιράκ, όπου έχουν εντοπιστεί κυρίως Σαουδάραβες, Ιρανοί και Σύροι», ισχυρισμό για τον οποίο, επίσης, δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις.

Ενώ οι σιιτικές περιοχές βράζουν από οργή, ο αδελφός του δολοφονημένου Σιίτη κληρικού και μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μιλώντας στη συμβολική κηδεία της Βαγδάτης, κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις «για την αστάθεια και την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» και απηύθυνε έκκληση για την «ενότητα του ιρακινού λαού». Ανάλογες κατηγορίες εξαπέλυσε και ο Ανώτατος Σιίτης Αγιατολλάχ του Ιράκ, Αλί Σιστάνι. Και οι δύο άνδρες, πάντως, απέφυγαν να ζητήσουν άμεσο τερματισμό της κατοχής. Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή οπαδών του στην αιματηρή επίθεση, κάτι που, όμως, δε φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί από τους εξοργισμένους Σιίτες.

Στη Νατζάφ, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να κρατήσουν διακριτική απόσταση από την τελετή. Οπως έγινε γνωστό, οι πεζοναύτες που ελέγχουν ολόκληρο το κεντρικό Ιράκ, θα παραμείνουν στη Νατζάφ επιπλέον μέρες μετά την επίθεση της Παρασκευής, και δε θα γίνει η παράδοση του ελέγχου της περιοχής στις πολωνικές δυνάμεις την Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η κατοχική διοίκηση προσέφερε 2 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της σιιτικής θρησκευτικής ηγεσίας της Νατζάφ, για την αποκατάσταση των ζημιών στο τέμενος του Ιμάμη Αλί.

«Κυβέρνηση», συμβόλαια
και δυσαρέσκεια

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν οι κατοχικές δυνάμεις στη Μοσούλη, χωρίς, όμως, να έχει εντοπιστεί ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος Σαντάμ. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, το διορισμένο Μεταβατικό Συμβούλιο σχημάτισε την πρώτη μετά -Σαντάμ κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα «σε εκλογές το 2004», όπως υποστηρίζει ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν 25 μέλη, εκ των οποίων μία γυναίκα, τα οποία εκπροσωπούν τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας. Το πόσο ανεξάρτητη είναι και η νέα κυβέρνηση, με ΥΠΕΞ από το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν Υπουργεία Αμυνας ή Πληροφοριών, επειδή έτσι αποφάσισε η κατοχική διοίκηση. Ο σχηματισμός κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε «θετικό βήμα» από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να συμμετέχει σε συνεδριάσεις του μόνο για θέματα που αφορούν στο Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, η κατοχική διοίκηση συνεχίζει να μοιράζει συμβόλαια. Εκτός από αμερικανικές εταιρίες, με τελευταίο τον όμιλο υπό την τράπεζα J.P.morgan Chase & Co, που θα αναλάβει την Εμπορική Τράπεζα του Ιράκ, η αραβική αλ Χαγιάτ αποκαλύπτει ότι στο Ιράκ δραστηριοποιούνται, ήδη, είτε άμεσα είτε έμμεσα διά μέσου του Ιορδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τουλάχιστον 10 ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να κατευνάζουν το κύμα δυσαρέσκειας που γιγαντώνεται εντός ΗΠΑ - Βρετανίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 69% των Αμερικανών θεωρεί ότι θα πρέπει ο ΟΗΕ να αναλάβει την ανοικοδόμηση και τη διοίκηση στο Ιράκ, το 47% εκτιμά ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν ελέγχουν τα επεισόδια βίας, το 46% πιστεύει ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες και το 31% επιθυμεί άμεση αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από το Ιράκ. Στη Βρετανία, το 61% επιθυμεί να επιστρέψουν άμεσα οι Βρετανοί στρατιώτες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Τον εγκατέλειψαν και τον πρόδωσαν

Τα φέρετρα με τους Βρετανούς στρατιώτες από το Ιράκ δεν είναι σπάνιο θέαμα...

Associated Press

Τα φέρετρα με τους Βρετανούς στρατιώτες από το Ιράκ δεν είναι σπάνιο θέαμα...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εγκλωβισμένος, προδομένος, απελπισμένος... έτσι ένιωθε ο δόκτορας Ντέιβιντ Κέλι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα κατέθεσε χτες ενώπιον της επιτροπής υπό το λόρδο Χάτον, που ερευνά το θάνατό του, η σύζυγός του Τζάνις.

«Είχε πει πως αισθανόταν ότι τον εγκατέλειψαν και τον πρόδωσαν», ανέφερε η Τζάνις Κέλι. «Πιστεύω πως εννοούσε το υπουργείο Αμυνας, γιατί αυτοί ήταν που έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομά του», συμπλήρωσε, καλούμενη να δώσει διευκρινίσεις, παρά το γεγονός όπως υποστήριξε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από ανωτέρους του πως δεν επρόκειτο να δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα.

«Δεν τον είχα δει ποτέ τόσο δυστυχισμένο όσο ήταν τότε» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι τις ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση του ονόματος του συζύγου της στα μέσα ενημέρωσης «ήταν στενοχωρημένος, ανήσυχος και αγχωμένος». Τα όσα έζησε την περίοδο εκείνη ήταν «πραγματικός εφιάλτης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζ. Κέλι.

Αντικρούοντας προηγούμενες καταθέσεις, η Τζάνις Κέλι δήλωσε ενώπιον του δικαστή Μπράιαν Χάτον πως ο καθηγητής δε γνώριζε για το δελτίο Τύπου της 8ης Ιουλίου, το οποίο ανέφερε πως αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε παραδεχτεί ενώπιον ειδικής επιτροπής τη συνομιλία του με τον αμυντικό συντάκτη του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν.

Ο Κέλι είχε δηλώσει τότε πως βάσει του δελτίου Τύπου τα μέσα ενημέρωσης θα τον αναγνώριζαν, ενώ βρέθηκε νεκρός στις 18 Ιουλίου, οκτώ ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε επισήμως από το βρετανικό υπουργείο Αμύνης πως είχε αποτελέσει τη βασική πηγή του ρεπορτάζ του BBC περί διόγκωσης στοιχείων του φακέλου Ιράκ από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα «Observer» δημοσίευσε την Κυριακή άγνωστο μέχρι προχτές άρθρο, που αποδίδεται στον καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, παρά το γεγονός ότι είναι ανώνυμο(!), σύμφωνα με το οποίο ο εμπειρογνώμων του βρετανικού υπουργείου Αμυνας σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής υποστηρίζει ότι η αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ είναι δικαιολογημένη. Οπως εξηγεί ο «Observer», το άρθρο θα δημοσιευόταν στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος της εφημερίδας στο θέμα του Ιράκ λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του πολέμου, όμως τελικώς δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Η εφημερίδα, μάλιστα, βεβαιώνει ότι ο Κέλι είχε συμφωνήσει να το γράψει χωρίς να το υπογράψει.

Στο κείμενο αυτό ο Κέλι έγραφε πως, αν και η απειλή είναι «μέτρια», η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ ήταν ο μόνος τρόπος για τον ολοκληρωτικό και αποτελεσματικό αφοπλισμό του Ιράκ. Επίσης, υποστήριζε ότι ο Σαντάμ είχε χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ ήταν ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η δράση του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στο κληροδότημα της UNESCO «Παγκόσμια Μνήμη» ενσωματώθηκαν τα αρχεία της Χιλής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ. Τα χιλιανά έγγραφα περιλαμβάνουν το ιστορικό περίπου 3.000 ανθρώπων που εκτελέστηκαν ή αγνοούνται, καθώς και μαρτυρίες για τα βασανιστήρια, τις απαγωγές και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μη διαβιβάσει στις αρχές της Αργεντινής το αίτημα του Ισπανού δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν για την έκδοση 39 πρώην στρατιωτικών και ενός ιδιώτη για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία, βασανιστήρια και τρομοκρατία, κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου», από το 1976 μέχρι το 1983, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

ΛΙΜΑ.-- Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία 20ετία στο Περού, που σημαδεύτηκε από τον «ολοκληρωτικό πόλεμο», που είχαν κηρύξει οι αρχές κατά του ανταρτικών οργανώσεων, «Φωτεινό Μονοπάτι» και «Τουπάκ Αμάρου». Αυτό αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Σε συγκρούσεις στρατιωτών με αντάρτες του «Στρατού Αντίστασης του Κυρίου» σκοτώθηκαν, το τελευταίο τριήμερο, 44 άμαχοι και απήχθησαν δεκάδες άλλοι σε περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Ουγκάντας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 16 μαοϊκοί αντάρτες, στρατιώτες κι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις το περασμένο 48ωρο στο Νεπάλ, κατά τις αρχές. Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ, συνεχίζουν τις διαδηλώσεις, αξιώνοντας εκεχειρία και παραίτηση της κυβέρνησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις και πλημμύρες στη δυτική Κίνα, εκατοντάδες κατοικίες καταστράφηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι, στις «χειρότερες πλημμύρες που αντιμετώπισε εδώ και 60 χρόνια» η περιοχή.

ΒΟΜΒΑΗ.-- Ενα ζευγάρι, την 16χρονη κόρη τους (!) και έναν ακόμη Μουσουλμάνο θεωρούν ως τους «βασικούς υπόπτους» οι αρχές της Ινδίας για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας στη Βομβάη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Επίθεση με χειροβομβίδα εξαπέλυσαν άγνωστοι προχτές βράδυ στο κοσσοβάρικο χωριό Τσέρνιτσα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 33χρονου Σέρβου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Καταφύγιο στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου υπάρχουν πολυάριθμες αλβανικές κοινότητες, αναζήτησαν δεκάδες Αλβανοί κάτοικοι του Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μετά την επανεμφάνιση ένοπλων αυτονομιστών στα περίχωρα της πόλης.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Εκτεταμένα προβλήματα προκάλεσε χτες πολύωρο μπλακάουτ σε πέντε πολιτείες της Μαλαισίας. Οι αρμόδιες αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ, προτού ακόμη ανακοινωθεί η διενέργεια σχετικής έρευνας.

ΡΩΜΗ.-- Νέα προειδοποίηση για πιθανή επανεμφάνιση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) απηύθυναν χτες εκπρόσωποι των οργανισμών Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Νωρίτερα, επτά νοσοκομειακοί υπάλληλοι στο Χονγκ Κονγκ εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Προς άρση των κυρώσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιθανώς ακόμη και εντός της βδομάδας, η Βρετανία θα καταθέσει σχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως έγινε γνωστό από το Φόρεϊν Οφις. Η ανακοίνωση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι Γαλλία και Λιβύη διευθέτησαν τις διαφωνίες τους για το θέμα των αποζημιώσεων που το Παρίσι απαιτούσε από την Τρίπολη για τις οικογένειες των 170 νεκρών της ανατίναξης γαλλικού αεροσκάφους τύπου DC 10 της εταιρίας UTA, το 1989 πάνω από το Νίγηρα. Οπως διαρρεόταν από πηγές προσκείμενες στο γαλλικό ΥΠΕΞ και στους συνηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, ο Μοαμάρ Καντάφι συμφώνησε να δοθούν αποζημιώσεις διά μέσου του φιλανθρωπικού ιδρύματος, του οποίου ηγείται ο γιος του, Σέιφ αλ Ισλάμ. Η Τρίπολη έχει, ήδη, συμφωνήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και για την ανατίναξη του αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, και πλέον, όπως δήλωνε ο Λίβυος ηγέτης, «έχει αγοράσει τη δυνατότητα να υπερασπίζει την ακεραιότητά της».

«Σιωπά ένοχα η ΕΕ απέναντι στη σφαγή των Παλαιστινίων»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και τη συνένοχη σιωπή της ΕΕ μπροστά στο εντεινόμενο έγκλημα κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης, με προ μερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «συνεχίζει να σιωπά μπροστά στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη από την κυβέρνηση του Σαρόν. Η πολιτική του Ισραήλ, πέρα από το τείχος της ντροπής που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα μήκος, με σκοπό να φτάσει στα 350 χιλιόμετρα και 8,5 μέτρα ύψος, εξακολουθεί να δολοφονεί εν ψυχρώ πολιτικούς αντιπάλους, στελέχη της "Χαμάς" και να βομβαρδίζει αμάχους Παλαιστινίους, προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς».

«Σας ερωτώ», κατέληξε ο Γ. Πατάκης, «γιατί η ΕΕ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το Ισραήλ και γιατί ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, κ. Σολάνα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ δεν κατήγγειλε τις δολοφονίες αυτές;»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ