ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Τι άλλο θα έκαναν;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Βρέθηκε η νεολαία στους δρόμους ενάντια σε έναν πόλεμο για τον οποίο δε μας εξηγήθηκε ποτέ γιατί έγινε και που κανείς ακόμη δεν ξέρει πώς θα τελειώσει».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τις πολλές και διάφορες... αντιπολεμικές και... αντιαμερικανικές κορόνες, που συμπεριλάμβανε η ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών στα Καμένα Βούρλα. Και τη σημειώνουμε, όχι τόσο για την ολοφάνερη και προκλητική υποκρισία του ομιλούντος, όσο γιατί συνιστά μια έμμεση αλλά σαφέστατη ομολογία μιας απέραντης και εγκληματικής ανευθυνότητας. Αν δεν κάνουμε λάθος, για πρώτη φορά, ένας υπουργός της κυβέρνησης και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι έσυραν την Ελλάδα και την έκαναν συνένοχη σ' έναν πόλεμο, για τον οποίο ποτέ δεν τους εξηγήθηκε, ούτε καν γιατί γινόταν... Και όχι μόνον αυτό. Ενώ, όπως ο ίδιος ομολογεί, «κανείς ακόμη δεν ξέρει πώς θα τελειώσει» ο πόλεμος αυτός, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την ετοιμότητά της -μαζί με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ - να συμμετάσχει στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ», αρκεί να αναλάβει την υπόθεση ο ΟΗΕ...

Δηλαδή, τι περισσότερο ακόμη θα έκαναν, εάν τους είχε εξηγήσει ο Τζ. Μπους γιατί κάνει τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ..;

Τους ενοχλούσε η ουσία!

Επί μιάμιση ώρα η πλειοψηφία της ηγεσίας του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αττικής (ΣΕΥΠΙΚΑ) ανέπτυσσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου τα της συνάντησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και την περιβόητη συμφωνία για το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων γιατρών, στην οποία κατέληξε η συνάντηση. Οταν όμως η εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ» ζήτησε το λόγο, της είπαν να περιοριστεί στα πέντε λεπτά.

Φαίνεται πως η πλειοψηφία δεν ήθελε να ακουστεί η πραγματικότητα. Οτι πρόκειται, δηλαδή, για συμφωνία που δε δίνει ουσιαστική λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων γιατρών, δεν ακουμπάει καν τα ζητήματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πλαίσια του ΙΚΑ και, κυρίως, αφήνει στο απυρόβλητο τα θέματα της αναγκαίας αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας για τους ασφαλισμένους.

Τη στάση της πλειοψηφίας του ΣΕΥΠΙΚΑ καυτηρίασε η εκπρόσωπος της «Πανεπιστημονικής» και αποχώρησε καταγγέλλοντας την επιχείρηση αντιδημοκρατικής φίμωσης.

Κλητήρες

«Πρώτο, ο γνήσιος "λαϊκός αγωνιστής" καταξιώνεται από το αποτέλεσμα των πράξεών του. Και το αποτέλεσμα της κουμπουρο... φορίας του Κουφοντίνα και της παρέας του ήταν εντελώς αμερικανικό. Διέσυραν την Αριστερά, πρόσφεραν άλλοθι στον Μίλερ, κουβάλησαν τις μυστικές υπηρεσίες και "έγραψαν" τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Δεύτερο, μόνο μαφιόζοι και πράκτορες σκοτώνουν πισώπλατα. Από πού το 'μαθες αυτό παιδάκι μου; Από τον Τσε ή τον Μπελογιάννη; Δεν άκουσες ποτέ σου τη φράση "οργή λαού φωνή θεού"; Και τρίτο, η σεμνότητα είναι το προνομιακό πεδίο κάθε γνήσιου αριστερού. Αν ήταν τέτοιοι, θα έπρεπε να είχαν συγκλονιστεί και πάραυτα να είχαν αυτομαστιγωθεί δημοσίως. Οση σχέση έχουν ο Σάββας και τα φιλαράκια του με την Αριστερά, άλλη τόση έχει το ΠΑΣΟΚ με το σοσιαλισμό. Θέλουν δε θέλουν, λειτούργησαν ως κλητήρες της αμερικανικής πρεσβείας και ως προβοκάτορες της CIA. Ολη η υπόλοιπη μπουρδολογία που κατεβάζουν στο δικαστήριο παραπέμπει στον αείμνηστο Τσαρούχη: Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις!».

Του Δ. Δανίκα, από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

«Στημένες» προσφορές

Η καταγγελία έχει γίνει από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Φθιώτιδας. Σύμφωνα, με αυτή, λοιπόν, σε πρόσφατο διαγωνισμό, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, κατατέθηκαν 68 συνολικά προσφορές. Απ' αυτές, όμως, οι 64 ήταν «στημένες» και κατατέθηκαν από το ίδιο πρόσωπο..!

Σημειώνουμε το γεγονός, παρότι δεν το θεωρούμε πρωτοφανές. Αλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, και όχι μόνο, γνωρίζουν ότι τα παρόμοια φαινόμενα είναι πάμπολλα. Οπως γνωρίζουν, επίσης, την ουσία: Τα δημόσια έργα και προμήθειες -όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στο σύνολό του- ήταν και είναι ένας βασικός μοχλός ανακατανομής του παραγόμενου πλούτου, προς όφελος των λίγων «εχόντων και κατεχόντων». Κι έτσι θα είναι, όποια μέτρα... διαφάνειας κι αν πάρουν οι αρμόδιοι, όποιο «μαθηματικό τύπο» κι αν εφαρμόσουν για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών. Ετσι θα είναι, μέχρι ν' αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί δύναμης και οι εργαζόμενοι πάρουν στα δικά τους χέρια τον παραγόμενο από τους ίδιους κοινωνικό πλούτο. Μέχρι η λαϊκή εξουσία να βάλει τη δική της σφραγίδα στα πολιτικά πράγματα της χώρας.


Τα εξατμισμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ είναι, ζέστη έχει και, ως γνωστόν, η θερμότητα κάνει το νερό να εξατμίζεται. Οταν όμως υπάρχει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό Οικονομίας τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τότε «εξατμίζονται» και οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ...

Τουλάχιστον έτσι ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, δηλώνοντας πως το 20% θα «περάσει» σε στρατηγικό επενδυτή και η διοίκηση του οργανισμού θα μείνει στο κράτος. Τι σόι διοίκηση θα είναι αυτή, φυσικά, το καταλαβαίνουμε.

Κι επειδή αυτές οι υποθέσεις όταν ξεκινήσουν δεν έχουν τέλος, ακολουθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Αττικής και η Γενική Τράπεζα. Γρήγορες δουλιές...

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ πήραμε και μια «ιδέα», σχετικά με το τι θα είναι η περίφημη «Χάρτα της Πραγματικής Σύγκλισης», που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης: Ενα πρόγραμμα μέτρων, που θα ξεκινά από την 1η Γενάρη 2004 και θα έχει ορίζοντα 4ετίας.

Θα πάρουμε, δηλαδή, μια ...πρώτη γεύση και μετά, αν θέλουμε τη συνέχεια, θα πρέπει να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, οι ειδήμονες του «κινήματος» αποφάσισαν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έχει τη λογική διαφημιστικού «τρέιλερ»!

Λογικό, γιατί οτιδήποτε αποφασίζουν από εδώ και πέρα οι κυβερνώντες αυτήν τη λογική θα έχει. Τα πάντα για το «φαίνεσθαι» και τις εκλογές που έρχονται, όποτε τελικά και αν αυτές γίνουν.

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΡΑΓΕ, ΜΕ ΤΗΝ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που προωθείται, πώς θα λύνονται τα προβλήματα, όπως αυτό την Κάσου, που έμεινε 4 μέρες χωρίς ηλεκτρικό; Να υποθέσουμε ότι θα λύνονται από τον «ελεύθερο ανταγωνισμό στο χώρο της Ενέργειας»;

Γιατί, απ' όσο γνωρίζουμε, ελάχιστο - αν όχι μηδενικό - ενδιαφέρον θα δείξει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας (πόσο μάλλον ένας που θα έχει καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πάρει τη σχετική άδεια) για τέτοιες «μη κερδοφόρες» περιοχές.

Νεκρική σιωπή

Οι εικόνες των άψυχων κορμιών τους έκαναν το γύρο του κόσμου. Μάλιστα, τα πρόσωπά τους υπέστησαν σημαντικές αισθητικές παρεμβάσεις καθώς τα τραύματά τους ήταν τέτοια που είχαν καταστεί μη αναγνωρίσιμοι. Ο λόγος για τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν: Τον Ουντάι και τον Κουσάι και για τις φωτογραφίες των νεκρών σωμάτων τους που προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην αραβική κοινή γνώμη που μίλησε για προσβολή νεκρών.

Γιατί;

  • Γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις, αφού εντόπισαν τους γιους του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, δεν προσπάθησαν να τους συλλάβουν;
  • Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες αυτών των δυνάμεων δεν ήταν που, πριν λίγους μήνες, διακήρυτταν ότι θα φέρουν ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης και της παγκόσμιας κοινής γνώμης τους «εγκληματίες της ιρακινής ηγεσίας, για να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους»;
  • Τη δική τους προπαγάνδα (λογικά) δε θα συνέφερε να συλληφθούν ζωντανοί και να «τιμωρηθούν»;

Και σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο για τις πάνοπλες με βαρέα όπλα ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την έπαυλη στη Μοσούλη. Αντίθετα, από τις εικόνες της φρίκης που όλοι είδαμε, κατέστη σαφές ότι δε δόθηκε στους καταζητούμενους κανένα περιθώριο παράδοσης. Αντίθετα, στόχος ήταν να σκοτωθούν επιτόπου.

Οι καταιγιστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως στο κεντρικό Ιράκ, είναι αλλεπάλληλες και αφήνουν πίσω τους μόνο νεκρούς. Οπως έγινε, το Σαββατοκύριακο, σε αρκετά αγροκτήματα των κεντρικών επαρχιών όπως και σε κατοικίες στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης. Στο τελευταίο περιστατικό, ο επίσημος απολογισμός είναι 5 αθώοι Ιρακινοί. Μάλιστα, οι Αμερικανοί στρατιώτες, στο Μανσούρ, φρόντισαν να ξυλοκοπήσουν άγρια έναν Ιάπωνα εικονολήπτη, ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του, την, εν ψυχρώ, δολοφονία των 5 αθώων στο Μανσούρ. Ο 47χρονος Καζουτάκα Σάτο γλίτωσε, χάρη στην εμφάνιση και άλλων συναδέλφων του και δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «θέλουν με κάθε τρόπο να ελέγχουν απόλυτα την πληροφόρηση». Ουδέν νεώτερον, θα μπορούσε κανείς να πει μετά από την, επίσης, εν ψυχρώ δολοφονία των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν» της Βαγδάτης.

Αν κανείς, σε όλα αυτά, συνυπολογίσει τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε για «διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων» κατά των αραβικών δικτύων «αλ Αραμπίγια» και «αλ Τζαζίρα», ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, η μοναδική υπόθεση στην οποία μπορεί να καταλήξει είναι ότι οι κατοχικές δυνάμεις επιθυμούν να διαμορφώνουν κατά βούληση την εικόνα που η διεθνής κοινή γνώμη θα έχει για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και να κλείσουν το στόμα στον οποιονδήποτε θα μπορούσε να αμαυρώσει το προσωπείο που οι ίδιες θέλουν να προβάλλουν.

Φυσικά, ουδείς έχει αυταπάτες για τη «δικαιοσύνη» που θα απέδιδαν στους υιούς Χουσεΐν ή στον όποιον άλλο τα, των κατακτητών, δικαστήρια. Ομως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το στόμα των, πάλαι ποτέ, αγαπημένων συνεργατών των ΗΠΑ να αποκάλυπτε διόλου κολακευτικά στοιχεία για τους «απελευθερωτές». Φαίνεται, λοιπόν, ότι επιλέχθηκε η μόνη ασφαλής μέθοδος αποσιώπησης: Ο θάνατος.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ