Στους γιατρούς το «μπαλάκι» να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνουν ως ιδιώτες γιατροί στο ΙΚΑ
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας |
Η συμφωνία δεν απαντά στην ουσία των προβλημάτων των γιατρών και, πολύ περισσότερο, στα προβλήματα της περίθαλψης των ασφαλισμένων. Αντίθετα, οι εργασιακές σχέσεις που συμφωνήθηκαν υπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΙΚΑ με παραπέρα αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε βάρος των γιατρών όσο και των ασφαλισμένων.
Τα σημεία που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:
Οπως φαίνεται απ' την πρώτη προσέγγιση, τα προβλήματα θα εμφανιστούν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αν δηλαδή κάποιος επιλέξει, όπως συμφωνήθηκε, την ΠΑΑ το θέμα που θα προκύψει είναι από πότε θα ισχύσει αυτή, πριν ή μετά το 1993 - τότε δηλαδή που εφαρμόστηκε η ΠΑΑ και στο ΕΣΥ.
Από την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ο Αθ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το Σεπτέμβρη, παρότι έμειναν εκτός συζήτησης και άλλα βασικά θέματα, όπως είναι τα κλιμάκια του μισθολογίου, το βαθμολόγιο, το επίδομα βιβλιοθήκης. Επίσης, έμεινε εκτός συζήτησης, κατά τη δήλωσή του, και η βελτίωση των όρων περίθαλψης, όπως ο περιορισμένος χρόνος του δεκάλεπτου για την εξέταση των ασθενών, διότι, όπως είπε, με την εφαρμογή του 184 οι ουρές στο ΙΚΑ, απ' τα ιατρεία μετατοπίστηκαν στα σπίτια. Αντίθετα, ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να δώσει «ευρωπαϊκή εικόνα» στις υπηρεσίες Υγείας μετά την εφαρμογή του 184, παρότι δέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες ειδικότητες.
Κύκλοι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» του ΙΚΑ σχολίαζαν ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν απέχουν από αυτές που έχουν ανάγκη η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών, για μια σχέση εργασίας ΠΑΑ με μονιμότητα, με ικανοποιητικούς μισθούς και συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και των ασφαλισμένων, της λαϊκής οικογένειας για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Δώδεκα ευρώ τη μέρα! Είναι κάτι παραπάνω από τραγωδία για γυναίκες, που έχουν τσακίσει τα κόκαλά τους πάνω στις μηχανές, που μεγαλώνουν παιδιά, που πρόσμεναν, μετά από τόσο χρυσάφι που πέρασε από τα χέρια τους, να καλυτερέψει κάπως η ζωή τους. Και αντί γι' αυτό, γνωρίζουν τον όλεθρο!
Δεν είναι, όμως, «κεραυνός εν αιθρία» η είδηση. Ειδικά για την πλειοψηφία της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου. Που με τη μέχρι τώρα στάση της έχει ευνοήσει τα μέγιστα την εργοδοσία και την κυβέρνηση να περάσουν σχεδόν ανεμπόδιστα τα αντεργατικά σχέδιά τους. Και χτες εμφανίστηκαν με μία ανακοίνωση - σα να μην έχουν παρελθόν - να παραπονεθούν, γιατί ο υφυπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι οι απολυμένες της ΣΙΣΣΕΡ έχουν αποκατασταθεί. Ο υφυπουργός Εργασίας μιας αντεργατικής κυβέρνησης εμπαίζει τους εργάτες. Αυτή είναι η δουλιά του. Και, βεβαίως, πρέπει οι απολυμένες εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ να πληρώσουν κατάλληλα αυτήν την κυβέρνηση για το έγκλημα σε βάρος τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι απολυμένες εργάτριες πρέπει να βγάλουν και συμπεράσματα για τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου. Για εκείνα τα στελέχη του ΣΥΝ, που - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του προς το «Ρ» ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα - «αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν πλάτη για να απολυθούν 350 εργαζόμενοι (το πρώτο κύμα απολύσεων πριν τις 450) και να αλλάξει η συλλογική σύμβαση εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος της πολυεθνικής, αφού έκρυψαν με μεγάλη επιμέλεια τις επιδιώξεις της εργοδοσίας για μεγαλύτερα κέρδη, αφού έβγαλαν λάδι την ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης, αφού κατηγόρησαν και συκοφάντησαν το ΚΚΕ, το "Ριζοσπάστη" και την ΟΕΚΙΔΕ, τώρα μυξοκλαίνε σαν τις απατημένες συζύγους».
Οι απολυμένες εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ, όπως και κάθε εργαζόμενος, δικαιούνται πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να τους το δώσει το λιβανιστήρι στα επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, που και με τη χτεσινή της ανακοίνωση προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου. Σήμερα, περισσότερο και από χτες, καλούνται να πάρουν τη θέση που τους ανήκει συσπειρωμένες στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Στο δρόμο για πάνω από ενάμιση χρόνο βρίσκονται οι 100 απολυμένοι εργάτες του εργοστασίου ινοσανίδας «ΠΙΝΔΟΣ» στα Γρεβενά, ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας και της ΕΤΒΑ, που έκλεισε στις αρχές της περσινής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό στο είδος του εργοστάσιο στην Ελλάδα, η διεύθυνση της επιχείρησης διέκοψε το 2000 την παραγωγή, αφήνοντας μάλιστα τους εργαζόμενους απλήρωτους για το διάστημα μέχρι το οριστικό λουκέτο του.
Η επιχείρηση χρωστάει στους εργαζόμενους πάνω από 270.000.000 δραχμές για δεδουλευμένα του 2001. Μετά τη δικαστική απόφαση για ειδική εκκαθάριση που πάρθηκε πέρυσι, η διοίκηση της επιχείρησης επιχειρεί να την ξεπουλήσει, κοψοχρονιά, με κόστος που δεν ξεπερνά τα 550.000.000 δραχμές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πραγματική αξία της επιχείρησης υπολογίζεται στα 25 δισ!
Οι απολυμένοι βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο σε διαρκείς κινητοποιήσεις, με καταλήψεις και διαδηλώσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του 2001 και την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι μέχρι σήμερα, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν μεταναστεύσει, αφού ο οικονομικός μαρασμός και η μεγάλη ανεργία του νομού δεν προσφέρουν εναλλάκτικές λύσεις για την παραμονή του ντόπιου πληθυσμού.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, φρόντισε για μια ακόμη φορά να χρυσώσει το χάπι των απολύσεων με γενικόλογες υποσχέσεις για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να υλοποιήσει ακόμα και αυτές τις μηδαμινές της εξαγγελίες.