ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΒΕ
Ζωτικής σημασίας η ενίσχυσή του

Θετικά μηνύματα για την ανάγκη στήριξης της συνεταιριστικής ιδέας, ταυτόχρονα με την πάλη για αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικοοικονομικών συσχετισμών, από τη σύσκεψη της ΓΣΕΒΕΕ

Η ανάγκη ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, καθώς και τα καθήκοντα του συνδικαλιστικού τους κινήματος για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης, στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το περασμένο Σάββατο στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιρισμών και ομοσπονδιών - μελών της.

Οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν «ένα διαφορετικό πόλο συγκέντρωσης απέναντι σ' αυτόν του μεγάλου κεφαλαίου», επισήμανε, μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης και πρόσθεσε ότι απαιτούνται, ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων: «Δε φτάνει η ιδέα και ο αυθορμητισμός, χρειάζονται μέτρα στήριξης που θα διαφοροποιούν το οικονομικό περιβάλλον, θα περιορίζουν την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν υπάρχει καμιά "νησίδα" που θα απορροφά τους κραδασμούς του περιβάλλοντος, χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων».

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν πολλά συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά στελέχη και εκφράστηκε μια θετική διάθεση για την τόνωση της συνεταιριστικής ιδέας, παρά την υποχώρηση που παρατηρείται τα τελευταία 20 χρόνια. Για το θέμα μίλησαν, επίσης: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ν. Παπασυριόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές που ασκούνται για τους αστικούς συνεταιρισμούς και την ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας συνεταιριστικής ιδέας. Ο καθηγητής των ΤΕΙ Αρτας Δ. Ξυλογιάννης, σχετικά με την πολιτική της ΕΕ και τη διεθνή πείρα για τους συνεταιρισμούς. Ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Θράκης Β. Καρύδης για το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών. Τοποθετήθηκαν, επίσης, οι καθηγητές Δ. Κασσαβέτης και Γ. Δασκάλου, καθώς και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στη ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Δ. Φέτσης τόνισε, στην εισήγησή του, ότι «είναι απαραίτητο να βρεθούν διέξοδοι για τους μικρούς Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, οι οποίοι αποτελούν ένα ειδικευμένο παραγωγικό δυναμικό, χρήσιμο, που με μια συλλογική οργάνωση θα μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλιά τους και το εισόδημά τους και υπό προϋποθέσεις αντιμονοπωλιακής ανάπτυξης να συμβάλουν τα μέγιστα στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας».

Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι «η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση είναι μια αντικειμενική διαδικασία» και το ζητούμενο είναι «να δημιουργηθούν προϋποθέσεις η συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες και Εμπόρους μέσα από τις συλλογικές κοινωνικές οργανώσεις, τους συνεταιρισμούς».

Αναφερόμενος στα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος, ο Δ. Φέτσης τόνισε ότι η δράση του αποτελεί τη «θωράκιση του συνεταιριστικού κινήματος» και έθεσε σαν βασικές διεκδικήσεις:

  • «Ανάπτυξη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών με ενιαίες δράσεις, με συγκεκριμένο σχέδιο, οι οποίες θα προωθούν το συνεταιρισμό σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
  • Θέσπιση από το κράτος ενός ευνοϊκού ειδικού καθεστώτος χρηματοδότησης των συνεταιρισμών με διαθέσιμα κεφάλαια, επιτόκια με μια μονάδα πάνω από το πληθωρισμό, με την εγγύηση του κράτους.
  • Ριζική φορολογική δημοκρατική μεταρρύθμιση, με επιμέρους αιτήματα τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού, την κατάργηση του συντελεστή 35% και την άρση των αντικινήτρων».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση, εκ μέρους της ΔΗΚΕΒΕ, του Β. Μαμάη, ο οποίος τόνισε ότι «οι συνεταιρισμοί δε βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινών κομμάτων εξουσίας. Η ίδρυσή τους σε μαζική κλίμακα είναι υπόθεση πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, προσανατολισμένου σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι, ταυτόχρονα με την πάλη τους για να αποκρούσουν τα εναντίον τους μέτρα, πρέπει να επιδιώκουν αγωνιστικά την ανατροπή της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής, για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα που να διευκολύνει τη συνεταιριστικοποίηση».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η συνέλευση καθαίρεσε τον πρόεδρο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου συμπαρατάχτηκε με τα πολυκαταστήματα για απελευθέρωση του ωραρίου

Την καθαίρεση του Δ. Μπαράτσα, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, διαγράφοντάς τον από μέλος του Συλλόγου, αποφάσισε η έκτακτη επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, εξαιτίας των αντικαταστατικών και αντισυνδικαλιστικών ενεργειών του. Ομόφωνα η ΓΣ κατήγγειλε την επιχειρούμενη πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου από την κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρήσεις και τους υποστηρικτές τους και επαναβεβαίωσε τη θέση της: η λειτουργία της αγοράς το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου να είναι πενθήμερη. Τα παραπάνω επισήμανε η «Αγωνιστική Συσπείρωση - Συνεργασία Εμπόρων» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Γιάννενα χτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Μπαράτσας αποβλήθηκε από το Σύλλογο γιατί αγνόησε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για ενιαίο ωράριο (πενθήμερο) σε όλα τα καταστήματα το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Σε συμπαιγνία με το νομάρχη Ιωαννίνων και τους εκπροσώπους μεγαλοεπιχειρηματιών, ο πρώην πρόεδρος έστειλε στη ΝΑ Ιωαννίνων προσωπικό έγγραφο με την υπογραφή του και σφραγίδα του Συλλόγου που εξαιρούσε τα πολυκαταστήματα από το καλοκαιρινό πενθήμερο! Με απόφασή της, πλέον, η ΓΣ καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην επιτρέψουν την παραβίαση του 5ήμερου από τις λίγες μεγαλοεπιχειρήσεις της περιοχής.

Τέλος, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» υπογράμμισε την πρωτόγνωρη συμμετοχή των εμπόρων στα δρώμενα του Συλλόγου, καθώς και τα θετικά μηνύματα και αποτελέσματά της. Κάλεσε τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους συσπειρωμένοι να απαιτήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, να βάλουν πλάτη με στόχο τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λίγο πριν το πιάτο μας

Προπαγανδιστική διημερίδα για τα «οφέλη» των μεταλλαγμένων τροφίμων, υπό την αιγίδα του ΕΘΙΑΓΕ και με τις «ευλογίες» του υπουργείου Γεωργίας

«Μελέτες από διεθνείς οργανισμούς... δείχνουν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί από 6 σε 10 δισ. περίπου και το 90% αυτού θα βρίσκεται στις χώρες του νότου.... Χωρίς την εφαρμογή και την αξιοποίησή της (της Βιοτεχνολογίας) ο κόσμος θα πεινάσει, καθώς προβλέπεται ότι τα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα δε θα επαρκούν να θρέψουν τα 7,1 δισ. της Γης σε 10 χρόνια».

Τα παραπάνω δεν ανήκουν σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο κάποιας αμερικανικής πολυεθνικής ανάπτυξης και εμπορίας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), αλλά σε φυλλάδιο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που μοιραζόταν χτες κατά την έναρξη της διημερίδας, την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα, με θέμα: «Συνύπαρξη συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, με καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών».

Τις εργασίες της διημερίδας, άνοιξε ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ο οποίος, αν και κάλεσε τους επιστήμονες που συμμετείχαν να δώσουν όλα τα στοιχεία που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μια απόφαση για «τυχόν συνύπαρξη», ο διευθυντής του υπουργείου του, Μ. Γαβράς, στη δική του εισήγηση έδειξε ότι πρόκειται για μία απόφαση, η οποία έχει ήδη ληφθεί: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το θέμα έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας και ζήτησε από την Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα συνύπαρξης των υπόψη καλλιεργειών πριν τη νόμιμη κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων». Ο Μ. Γαβράς πρόσθεσε ακόμη ότι η νομοθεσία σχετικά με τους ΓΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους ή το πολύ το επόμενο έτος, ενώ συγχρόνως θα προχωρήσει η εγγραφή των 18 γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών της σόγιας, του καλαμποκιού και της ελαιοκράμβης, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών και Φυτών. Αυτό σημαίνει ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό των παραπάνω μεταλλαγμένων φυτών θα μπορεί να εμπορεύεται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα, αναμένεται να τοποθετηθούν επί του ζητήματος εκπρόσωποι οργανισμών και κοινωνικών φορέων, μεταξύ αυτών και της «Greenpeace», η οποία μέχρι σήμερα συγκαταλεγόταν στους «ορκισμένους εχθρούς» των μεταλλαγμένων.

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την αίτηση αναστολής της «Cosmote», με την οποία ζητούσε να εξαιρεθεί από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία (μεταξύ και άλλων εταιριών κινητής) την ορίζει «τηλεπικοινωνιακό οργανισμό με Σημαντική Ισχύ στην Εθνική Αγορά Διασύνδεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ