ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αναβρασμός για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και τις μειώσεις στα πληρώματα

Πικετοφορία την Πέμπτη, 17 Ιούλη, στον Πειραιά, οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία της ΝΔ, έχει μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες κυριολεκτικά σε τσιφλίκι των εφοπλιστών. «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και «ΑΝΕΚ», που έχουν μονοπωλήσει τις ελληνικές θάλασσες, αναδεικνύονται πλέον από την κυβέρνηση ως «κράτος εν κράτει». Για την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών, η τιμή των εισιτηρίων εκτοξεύτηκε στα ύψη! Κόπηκαν οι εκπτώσεις και από πάνω οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επιδοτήθηκαν με 14 δισ. δραχμές για τις δήθεν «άγονες» γραμμές! Αυθαίρετα μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων και πετιούνται ναυτεργάτες στη στεριά εν μια νυκτί, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παραβιάζονται κατάφωρα! Και το κυριότερο, όπως αποδεικνύεται από τις αξιώσεις των εφοπλιστών, όλα αυτά είναι μόνον η αρχή!

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πειραιά, συντονίζοντας τα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων του Πειραιά με τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες, διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 17 του μήνα και στις 7.30 το απόγευμα πικετοφορία στο λιμάνι, η οποία θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Αυτή η αγωνιστική κινητοποίηση έρχεται να προστεθεί στον αναβρασμό που επικρατεί στα νησιά, καθώς το ένα μετά το άλλο ξεσηκώνονται, απαιτώντας φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των πολύτεκνων και άλλων αδύναμων κοινωνικών ομάδων, που είδαν να τους κόβονται ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις εκπτώσεις στα εισιτήρια, αλλά και στη μάχη που ξεκίνησαν οι ναυτεργάτες από την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι του Λαυρίου, δίνοντας την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική τους απάντηση στο σχεδιασμό εφοπλιστών - ΥΕΝ για τη μείωση των θέσεων εργασίας στα ακτοπλοϊκά πλοία.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες, καλεί «όλους τους εργαζόμενους μαχητικά να παλέψουμε ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, απαιτώντας τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, για να εξασφαλίσουμε φτηνές, συχνές, άνετες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές γραμμές».

Οι φοιτητές

Φθηνές μεταφορές για τους φοιτητές και όλο το λαό, απαίτησαν χθες μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας από σχολές της Αθήνας, που από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με αφορμή την κατάργηση της φοιτητικής έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών», βροντοφώναξαν οι φοιτητές της ΠΚΣ κάτω από το υπουργείο, απαιτώντας «φθηνές συγκοινωνίες για τους φοιτητές, όχι άλλα κέρδη για τους εφοπλιστές». Αντιπροσωπεία τους, μαζί με τους προέδρους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Τούσσα και Γ. Μανουσογιαννάκη, που βρίσκονταν εκεί συμπαραστάτες στον αγώνα τους, συναντήθηκε με τον υπουργό, Γ. Πασχαλίδη, στον οποίο παρουσίασαν το αίτημα.

«Κριτήριο των επιλογών της κυβέρνησης παραμένει το κέρδος των εφοπλιστών», επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Τούσσας, που ανέφερε αναλυτικά το πλέγμα των μέτρων που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα και επιβαρύνουν την τσέπη της λαϊκής οικογένειας, την ασφάλεια των μεταφορών και τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών. Απέναντι σ' αυτά κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα για φθηνά εισιτήρια, αξιόπλοα πλοία και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις δυνάμεις τους ΠΑΜΕ, στην προοπτική του λαϊκού Μετώπου.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαδηλώνουν οι εποχιακοί

Σήμερα το πρωί η συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο

Χωρίς μεροκάματο έμειναν, φέτος, κοντά στις 3.500 εργαζόμενοι της Λάρισας, που δούλευαν στα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, τα οποία λειτουργούν στην περιοχή. Οι εποχιακοί εργάτες έμειναν χωρίς δουλιά, επειδή τα εργοστάσια δε λειτούργησαν φέτος κανονικά - άνοιξαν μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα - λόγω των ολοκληρωτικών καταστροφών που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Απρίλη στα φρούτα και, κυρίως, στα ροδάκινα και στα βερίκοκα, τα οποία και κονσερβοποιούνται.

Κι ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν» και, παρά την οξύτητα του προβλήματος, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εποχιακών εργαζομένων.

Για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική σκληρότητα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) αποφάσισε να οργανώσει την αγωνιστική αντίδραση των εποχιακώς εργαζομένων. Προς τούτο, συνεργάζεται με το Σωματείο Τροφίμων και ήρθε σε συνεννοήσεις με τα εργατικά κέντρα Βέροιας, Νάουσας και Γρεβενών, περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Την αρχή των αγωνιστικών αντιδράσεων αποτελεί η σημερινή συγκέντρωση, στις 10:30 π.μ., σε αίθουσα του ΕΚΛ, στην οποία θα πάρουν μέρος όσοι εργάστηκαν το 2001, το 2002 και το 2003, ως εποχιακοί, στα εργοστάσια ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, ΕΛΒΑΚ, ΙΝΤΕΡΚΟΜ, ΑΣΕΠΤ, ΦΡΟΖΑ κ.ά. που εδρεύουν στη Λάρισα.

Τα βασικά αιτήματα που θέτουν προς την κυβέρνηση και προς τον ΟΑΕΔ είναι:

* Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους.

* Να ενταχθούν όλοι οι εποχιακώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.

* Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.

* Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.

* Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Απολύσεις και εντατικοποίηση

Τρεις νέες απολύσεις εργαζόμενων έρχονται να προστεθούν στα ήδη σοβαρά προβλήματα της εντατικοποίησης, της πολυειδικότητας, των εργολαβιών, της μη τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και άλλων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ». Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν με κοινή τους καταγγελία τα οχτώ σωματεία του Ομίλου, ο εκπρόσωπος της διοίκησης Γ. Βλάχος δήλωσε ότι καμία απόλυση δεν πρόκειται να ανακληθεί και στο εξής στα κεντρικά γραφεία, το πλεονάζον προσωπικό θα αντιμετωπίζεται με απολύσεις!

Να σημειωθεί ότι η τρίτη απόλυση έγινε μόλις χτες, ενώ την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασαν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς και τις απολύσεις. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι εντείνονται τα προβλήματα από τη μείωση προσωπικού. Η εργολαβοποίηση αυξάνεται σε βάρος του μόνιμου προσωπικού. Αθετούνται από πλευράς εταιρίας συμφωνίες, ακόμα και όροι των ΣΣΕ και παραβιάζεται συστηματικά η εργατική νομοθεσία. Ολα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης. Ολες οι θυγατρικές πωλούνται - εκποιούνται - διαλύονται - απορροφούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εμπαίζονται από κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ

Με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Η πρότασή του για το νέο μισθολόγιο, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, έρχεται να συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα και το βαθμό, καθηλώνοντας μισθολογικά και βαθμολογικά οποιοδήποτε εργαζόμενο δεν είναι «υπάκουος» στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας όλο αυτόν τον καιρό περιστρέφει τη συζήτηση για το αν ο κατώτερος βασικός μισθός θα είναι 580 ή στα 590 ευρώ. Ενας μισθός που σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανός να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και που δεν προκύπτει από πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά από ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό. Δηλαδή, χρήματα που έτσι και αλλιώς παίρνουν οι εργαζόμενοι. Και όλα αυτά με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να μην αντιδρά, παρόλο που έχει ως αίτημα κατώτερο βασικό μισθό τα 1.000 ευρώ.

Ενδεικτικό ήταν ότι χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης είπε στους δημοσιογράφους πως παρουσίασε σε σύντομη συνάντηση στην ΑΔΕΔΥ ένα «εξισορροπημένο σενάριο μισθολογίου», που προβλέπει αυξήσεις μεταξύ 3,5 και 6%. Στην πραγματικότητα, στη συνάντηση αυτή δεν παρουσιάστηκε τίποτα συγκεκριμένο και για αυτό κανονίστηκε νέα συνάντηση για αύριο Τετάρτη. Ο λόγος που ο υπουργός ανακοίνωσε κάτι τέτοιο ήταν για να συνεχίσει να συντηρεί ένα κλίμα που αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους. Μια μεθόδευση που η ΑΔΕΔΥ δε βγήκε καν να τη διαψεύσει, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ