ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ
Οι εφοπλιστές θα πληρώνουν όποτε γουστάρουν!

Νέο ισχυρό πλήγμα σε βάρος του πολύπαθου Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δείγμα γραφής για τα εκτρωματικά της σχέδια φρόντισε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και προσπερνώντας τη διοίκηση του Ταμείου, έκανε δεκτό αίτημα εφοπλιστή να αποπληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει στο Ταμείο σε ...40 μήνες, όταν ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η εξόφληση πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες και αυτό αν υπάρχει σχετική θετική απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ! Η ενέργεια του υπουργού ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» σε βάρος του Ταμείου που βουλιάζει στα ελλείμματα, των οποίων μεγάλο μέρος προέρχεται από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή των εφοπλιστών. Δημιουργεί κακό «προηγούμενο» και, ταυτόχρονα, μετατρέπει τη διοίκηση του Ταμείου σε διακοσμητικό στοιχείο.

Στις 27 του Μάρτη, η διοίκηση του ΝΑΤ είχε κάνει δεκτή την αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας DOLPHIN HELLAS SHIPPING SA για τη ρύθμιση της οφειλής του πλοίου της που ήταν 357.837,92 δολ. ΗΠΑ και την καταβολή της σε 6 μήνες. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πόρων του ΝΑΤ προς τη διοίκηση, αν και εγκρίθηκε το αίτημα της εταιρίας, το μόνο ποσό που κατέβαλε αυτή ήταν 10.000 δολ. και στις 30 του Μάη προσκομίζει στο ΝΑΤ απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό πρωτοκόλλου 1048954/92.9/0016/29-5-2003, «σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της σε σαράντα (40) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 ως 21 του Ν. 2648/98 υπό τον όρο καταβολής του 10% των οφειλών».

Ο νόμος, όμως, στον οποίο ...«στηρίχτηκε» ο υπουργός Οικονομικών για να εκδώσει την απόφασή του, δεν αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών, αλλά, όπως αναφέρει: «Ρυθμίσεις δασμολογικού και φορολογικού περιεχομένου, τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας και άλλες διατάξεις»! Ο νόμος που καθορίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών και τον τρόπο αποπληρωμής είναι ο 2575/98 και προβλέπει ρητά ότι η αποπληρωμή των εφοπλιστικών οφειλών προς το Ταμείο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3 μηνιαίες δόσεις.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
Εκλεισε με αυξήσεις στεριάς

Με συνοπτικές και εκφυλιστικές διαδικασίες «έκλεισε» χτες και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία με το άθλιο ποσοστό αύξησης μόλις 4%! Οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, που κατέχουν τις καρέκλες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ελέω του εκτρωματικού νόμου 330, πιστοί στο ρόλο τους, ξεπούλησαν τα αιτήματα των ναυτεργατών και αυτής της κατηγορίας πλοίων για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, για την κατοχύρωση του δικαιώματος στο μπάρκο, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης.

Οι εγκάθετοι της ΠΝΟ έχουν επιδοθεί σε ένα χωρίς προηγούμενο παζάρι με τους εφοπλιστές κάνοντας συνεχώς εκπτώσεις και υπογράφοντας Συμβάσεις στα μέτρα των εφοπλιστών. Ετσι, με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπέγραψε Σύμβαση που προβλέπει αύξηση για τους ποντοπόρους ναυτεργάτες ύψους... 5%. Με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας υπέγραψε την περασμένη βδομάδα, Σύμβαση με αύξηση 4,5% και με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων συμφώνησε χτες σε αυτό το ακόμα πιο άθλιο ποσοστό.

Τη συναλλαγή μεταξύ των εγκάθετων στην πλειοψηφία της ΠΝΟ και των εφοπλιστών κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ενταγμένα στη δύναμη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και αποχώρησαν.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Χτες στο δρόμο, σήμερα ξανά

Με καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ έγινε χθες το πρωί, 8 έως 9, συμβολική κατάληψη του δρόμου Βασιλικών - Γαλάτιστας, στο ύψος του εργοστασίου ΦΛΩΡΙΝΑ, με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων των 10 τελευταίων μηνών και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι θα προβούν και σήμερα σε κατάληψη του δρόμου από τις 9 έως τις 10 το πρωί και στη συνέχεια το σωματείο πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου για να καθορίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και απασχολούνται σ' αυτό περίπου 150 εργαζόμενοι και από τους 2 νομούς, ενώ άλλοι 50 απασχολούνται στην Αθήνα. Πριν την κρίση η επιχείρηση απασχολούσε συνολικά 280 εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο παράγει χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλώνει νερό. Ο εξοπλισμός του εργοστασίου είναι υπερσύγχρονος, αφού πριν λίγα χρόνια έγιναν νέες επενδύσεις και ανανεώθηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα παραγωγής. Τελευταία το εργοστάσιο εμφιαλώνει φασόν ξένα προϊόντα.

Η εταιρία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της με μεγάλες επενδύσεις στη Βουλγαρία και είναι η δεύτερη ξένη επιχείρηση σε επενδύσεις στον τομέα των εμφιαλωμένων προϊόντων στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση περιήλθε σε δεινή θέση λόγω «λανθασμένων επιλογών και κακών χειρισμών της διεύθυνσης», κατά την άποψη του σωματείου.

Για πολλούς μήνες τώρα οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται και δεν έχουν πληρωθεί για 10 μήνες. Τους τελευταίους μήνες η επιχείρηση παρήγαγε φασόν το προϊόν Lucozade, για λογαριασμό αγγλικής εταιρίας. Μάλιστα σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό στη ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ κατοχυρώθηκε το συμβόλαιο μόνιμης παραγωγής του «Lucozade», οι Αγγλοι ιδιοκτήτες του προϊόντος όμως απαιτούν να πληρωθούν πρώτα από τη ΦΛΩΡΙΝΑ τα δεδουλευμένα των δέκα τελευταίων μηνών στους εργαζόμενους για να ξεκινήσει η εφαρμογή του συμβολαίου. Η διεύθυνση δεν πληρώνει τους εργαζόμενους με τη δικαιολογία ότι δεν έχει κεφάλαια κίνησης και η υπόθεση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Απεργία στο «Δρομοκαΐτειο»

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο», με κύριο αίτημα να σταματήσουν οι εισαγγελικές παρεμβάσεις στο έργο των εργαζομένων, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις προσωπικού, την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων ασθενών.

Στις 10 π.μ. σήμερα, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Βγαίνουν ξανά στο δρόμο

Αύριο, Πέμπτη, 26 Ιούνη, πραγματοποιείται το πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συμβασιούχων, που διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων των Συμβασιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στις 6 το απόγευμα, στην πλ. Κλαυθμώνος. Οι συμβασιούχοι απαιτούν μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία και να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής το ΠΑΜΕ, που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή εργασία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιβάλλεται η άμεση νομιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι η κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ, την εφαρμογή της οποίας στηρίζουν όσο τίποτα άλλο η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΝ, όχι μόνο δε δίνει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, αντίθετα ευνοεί την εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΕΛΠΑΚ
Στάση εργασίας σήμερα για τις απολύσεις

Με τετράωρη στάση εργασίας και εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά των απολύσεων συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες στη χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ στην Πάτρα, με κεντρικό αίτημα την επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργαζομένων που απολύθηκαν πριν από ενάμιση μήνα περίπου.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, τα Συνδικάτα Μετάλλου και Οικοδόμων καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΛΠΑΚ και να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση, που θα γίνει στις 6 το πρωί μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου κατά της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, που ενισχύει η κυβερνητική πολιτική και η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών του ΕΚ Πάτρας, δέχτηκαν ένα πρώτο πλήγμα από τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΛΠΑΚ, από τη μαζική αλληλεγγύη και συμπαράσταση απλών εργαζομένων, σωματείων και του ταξικού ρεύματος του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους» και καταλήγοντας τονίζει: «Μόνο με τους αγώνες, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, μπορεί η εργατική τάξη να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται, τις απολύσεις, τη μείωση της τιμής και της αξίας της εργατικής δύναμης, την ανατροπή κατακτήσεων και δικαιωμάτων της και να οργανώσει την αντεπίθεσή της με πρώτο βήμα την ανατροπή των συσχετισμών, τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και στο πολιτικό επίπεδο, σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Απόλυση εργάτη

Σε απόλυση εργαζόμενου ο οποίος άρχισε να δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και να ζητά τα δικαιώματά του προχώρησε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «ΜΕΣΚΑ», Ματθαίος, που λειτουργεί ως υπεργολάβος στα Τσιμέντα Χαλκίδας για εργασίες συντήρησης. Ο εργοδότης χωρίς προσχήματα κοινοποίησε την απόλυση στον εργαζόμενο με δικαστικό κλητήρα, επικαλούμενος «μείωση προσωπικού».

Ομως ο πραγματικός λόγος της απόλυσης έχει σχέση με τη συνδικαλιστική δράση που άρχισε να αναπτύσσει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος (στο χώρο δεν υπάρχει σωματείο) και να διεκδικεί την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας που παραβιάζει ο εργοδότης. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η τρομοκράτηση των υπολοίπων εργαζομένων αν επιχειρήσουν τη συλλογική τους έκφραση. Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων ο Δ. Τσουμπρής, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και ο Γ. Ξένος, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου είχαν συνάντηση με τον εργοδότη από τον οποίο απαίτησαν να μην παραβιάζονται τα εργατικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ