Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Χτες στο δρόμο, σήμερα ξανά

Με καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ έγινε χθες το πρωί, 8 έως 9, συμβολική κατάληψη του δρόμου Βασιλικών - Γαλάτιστας, στο ύψος του εργοστασίου ΦΛΩΡΙΝΑ, με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων των 10 τελευταίων μηνών και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι θα προβούν και σήμερα σε κατάληψη του δρόμου από τις 9 έως τις 10 το πρωί και στη συνέχεια το σωματείο πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου για να καθορίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και απασχολούνται σ' αυτό περίπου 150 εργαζόμενοι και από τους 2 νομούς, ενώ άλλοι 50 απασχολούνται στην Αθήνα. Πριν την κρίση η επιχείρηση απασχολούσε συνολικά 280 εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο παράγει χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλώνει νερό. Ο εξοπλισμός του εργοστασίου είναι υπερσύγχρονος, αφού πριν λίγα χρόνια έγιναν νέες επενδύσεις και ανανεώθηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα παραγωγής. Τελευταία το εργοστάσιο εμφιαλώνει φασόν ξένα προϊόντα.

Η εταιρία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της με μεγάλες επενδύσεις στη Βουλγαρία και είναι η δεύτερη ξένη επιχείρηση σε επενδύσεις στον τομέα των εμφιαλωμένων προϊόντων στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση περιήλθε σε δεινή θέση λόγω «λανθασμένων επιλογών και κακών χειρισμών της διεύθυνσης», κατά την άποψη του σωματείου.

Για πολλούς μήνες τώρα οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται και δεν έχουν πληρωθεί για 10 μήνες. Τους τελευταίους μήνες η επιχείρηση παρήγαγε φασόν το προϊόν Lucozade, για λογαριασμό αγγλικής εταιρίας. Μάλιστα σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό στη ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ κατοχυρώθηκε το συμβόλαιο μόνιμης παραγωγής του «Lucozade», οι Αγγλοι ιδιοκτήτες του προϊόντος όμως απαιτούν να πληρωθούν πρώτα από τη ΦΛΩΡΙΝΑ τα δεδουλευμένα των δέκα τελευταίων μηνών στους εργαζόμενους για να ξεκινήσει η εφαρμογή του συμβολαίου. Η διεύθυνση δεν πληρώνει τους εργαζόμενους με τη δικαιολογία ότι δεν έχει κεφάλαια κίνησης και η υπόθεση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ