Associated Press |
Οι μαζικές κινητοποιήσεις αποκάλυψαν την αντιλαϊκότητα των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου |
Η Σύνοδος ήδη έχει τελειώσει εδώ και τρεις ημέρες. Ομως περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί παραμένουν εν πλήρη παρατάξει στους δρόμους του Σιατλ να «φυλάσσουν την πόλη». Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις, συνεχίζονται αν και πια έχουν επικεντρωθεί έξω από το χώρο των φυλακών, όπου κρατούνταν σχεδόν 600 συλληφθέντες από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας. Παράλληλα, την Κυριακή χιλιάδες κάτοικοι του Σιάτλ πήραν μέρος στην αγρύπνια υπό το φως των κεριών για τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν.
Αυτή η εικόνα των συνεχών διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων, αλλά και το αίσθημα ικανοποίησης, που υπάρχει μεταξύ όλων των εργατικών και άλλων οργανώσεων που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, είναι που έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για αναλυτές και ΜΜΕ, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκρύψουν ότι η Σύνοδος κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, τόσο για την αντιλαϊκότητα των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου, όσο και λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων, που υπήρχαν μεταξύ των συμμετασχόντων. Τα περισσότερα Μέσα σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτή η εικόνα του αλαλούμ είναι που οδήγησε τη Σύνοδο στο φιάσκο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Συνομοσπονδίας εργατών στις ΗΠΑ, της AFL-CIO, Τζον Σουίνι, ότι για το εργατικό κίνημα το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν πραγματικά μια νίκη,καθώς η λακωνική ανακοίνωση προς τα Μέσα, μετά το πέρας της Συνόδου «Δε θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου». Ο Σουίνι τόνισε ότι για το κίνημα, όσον αφορά τον ΠΟΕ και την πορεία της παγκοσμιοποίησης ,«δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από μια κακή συμφωνία».
Associated Press |
Διαδηλωτές στις Φιλιππίνες ενάντια στην ΠΟΕ, καίνε την αμερικανική σημαία |
Πάντως, οι Αυστραλοί αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι «έξαλλοι», τόσο για την προσπάθεια επισκίασης όλων των ζητημάτων από τους Αμερικανούς, όσο και τον ίδιο το ρόλο και την ωμή παρέμβαση του Κλίντον στις διαπραγματεύσεις.
Οσο για την ΕΕ, τα αίτια της αποτυχίας στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο, που εντοπίζονται στις εν γένει αδυναμίες του ΠΟΕ, σε σχέση με τις φιλοδοξίες του, εξηγεί ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις συνομιλίες του Σιατλ, Πασκάλ Λαμί, σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε χτες η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
«Ο λόγος της αποτυχίας στο Σιατλ είναι πως σήμερα ο ΠΟΕ έχει φιλοδοξίες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές του. Αυτό επαληθεύεται και για το ίδιο τον θεσμό, αλλά και για τις μεθόδους εργασίας του, όπως και για τη φιλοσοφία των συνομιλιών», εξηγεί ο Λαμί.
Υπενθυμίζοντας πως ο ΠΟΕ είναι κληρονόμος της ΓΚΑΤΤ, «εκείνου του πράσινου χαλιού κάτω από τα πόδια των πλουσίων χωρών», ο Λαμί υπογραμμίζει πως «η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει τα δεδομένα» και πως «είμαστε μάρτυρες της διασύνδεσης του εμπορίου με άλλους τομείς», γεγονός που φέρει στο προσκήνιο το «πρόβλημα της διαχείρισης»... δηλαδή ένα ?«να διεθνές θεσμικό πρόβλημα», για να προσθέσει ότι «αναζητούμε πάντοτε έναν Ζαν Μονέ ( ο εμπνευστής και "πατέρα" της Ενωμένης Ευρώπης) για την αυγή του επόμενου αιώνα».
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Οι υπηρεσίες του ΟΑΣΕ συνεχίζουν να αναζητούν άλλοθι για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Σ' αυτή τους την προσπάθεια συνέταξαν τώρα πάλι μια μακροσκελέστατη έκθεση... για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών από τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έως και την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Την έδωσε χτες στη δημοσιότητα κλιμάκιο αξιωματούχων του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, η έκθεση του ΟΑΣΕ συντάχθηκε από καταθέσεις που έδωσαν σε αξιωματούχους του Οργανισμού περισσότεροι από 3.000 αυτόπτες μάρτυρες και πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί Κοσσοβάροι.
«Τα στοιχεία για τις πρόσφατες παραβιάσεις φανερώνουν ότι ο κύκλος της βίας δεν έχει κλείσει ακόμη», υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, πρεσβευτής Νταν Εβερτς, που συνέταξε και την εισαγωγή της έκθεσης.
Η έκθεση περιγράφει μία σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχτηκαν στο χρονικό διάστημα 1998 έως και τον Ιούνη του 1999. Οι παραβιάσεις, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, χαρακτηρίζονται ως «το αποτέλεσμα μίας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Επιπλέον, υποστηρίζεται πως οι σερβικές επιθέσεις κατά των Αλβανών αυξήθηκαν μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο. Σε μια επίδειξη «ανθρωπιστικής» υποκρισίας στην έκθεση του ΟΑΣΕ καταγράφεται πως «τα χειρότερα εγκλήματα διαπράχτηκαν κατά ιδιαιτέρως ευπαθών ομάδων του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες»...
Φυσικά, αναζητώντας τα άλλοθι της «αντικειμενικότητας», τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ «κατάφεραν» να... παρατηρήσουν και ένα εντεινόμενο «κλίμα ανοχής σε αυξανόμενες πράξεις αντεκδίκησης» από την άφιξη των πολυεθνικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αναφέρουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατέγραψαν εκτελέσεις, απαγωγές, εκβιασμούς και εκφοβισμούς κυρίως κατά του σερβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν επιπλέον και τις μαζικές εξόδους των τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου μετά το μπαράζ επιθέσεων εναντίον τους, δίχως ωστόσο να κατονομάζονται οι δράστες... Προστίθεται επίσης πως από τον περασμένο Ιούνη έως και τον Οκτώβρη πυρπολήθηκαν «σχεδόν 280 σπίτια και άλλα κτίρια ή περιουσίες που ανήκουν σε Σέρβους ή άλλες μειονότητες». Τα πραγματικά στοιχεία, όμως, όσον αφορά τα θύματα του μπαράζ διώξεων και βίας κατά του σερβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο αποσιωπούνται...
ΤΙΡΑΝΑ._
Εμφαση στην ελεύθερη κίνηση «των Αλβανών στα Βαλκάνια...δίχως αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων», έδωσε χτες σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΡΟΪΤΕΡΣ" ο ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Αλβανίας, Φάτος Νάνο.
Στη συνέντευξή του, ο Νάνο παρατηρεί πως πρέπει να γίνουν «στενότερες οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», μεταξύ των περίπου 6.000.000 Αλβανών στα Βαλκάνια, σημειώνοντας (ευτυχώς...) πως κάτι τέτοιο «δεν συνεπάγεται αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων». Μάλιστα, αναφέρει επί λέξει στον συντάκτη του πρακτορείου την ακόλουθη δική του διαπίστωση: «Πως όλοι οι Αλβανοί θεωρούν ότι πρέπει να είναι μαζί, συνασπισμένοι πολιτικά...χωρίς αλλαγή των συνόρων». Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως η ελευθερία κίνησης μέσα στην περιοχή «θα βοηθήσει στην αποτροπή πιέσεων για μια Μεγάλη Αλβανία».
Ο Νάνο ανέφερε στη συνέχεια ότι συζήτησε τις ιδέες του για στενότερες σχέσεις μεταξύ των Αλβανών στα Βαλκάνια, με τον Χασίμ Θάτσι, ηγέτη των Αλβανών του Κοσόβου, και τον Αρμπέρ Τζαφέρι του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του σχετικά με το μέλλον του Κόσσοβου, προβλέποντας εμμέσως πλην σαφώς την «ανεξαρτητοποίηση» της περιοχής, καθώς σημείωσε πως αυτή «θα ενσωματωθεί στην Ευρώπη πιο γρήγορα από τη Σερβία και με τον ίδιο ρυθμό όπως η Αλβανία και οι άλλες βαλκανικές χώρες»!
Τις επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επανεξετάζουν από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Ορισμένες από τις χώρες - μέλη της ΕΕ τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποστήριξης της σερβικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας εντούτοις πως οι υπάρχουσες κυρώσεις το μόνον που κάνουν είναι...«να βοηθούν την παραμονή της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία»! Γι' αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η «ομάδα» των χωρών της ΕΕ θα ασκήσουν πιέσεις για την άρση των κυρώσεων που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία και την παράταση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην έκδοση βίζας ανώτερων αξιωματούχων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες», στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ακουστούν δύο βασικά επιχειρήματα υπέρ «μίας ηπιότερης πολιτικής κυρώσεων». Το πρώτο επιχείρημα υποστηρίζει πως το πετρελαϊκό εμπάργκο δεν έχει αποτελέσματα εξαιτίας της διοχέτευσης καυσίμων μέσω της μαύρης αγοράς. Μεγάλες ποσότητες περνούν στη Γιουγκοσλαβία από τη Δημοκρατική Σερβοβοσνιακή Οντότητα. Αλλα φορτία πετρελαίου εισρέουν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από άλλες γειτονικές χώρες. Κατόπιν τούτου, μία από τις «τάσεις» που υπάρχουν μεταξύ των υπουργών της ΕΕ, υποστηρίζει την αναθεώρηση του πετρελαϊκού εμπάργκο αλλά και την επανεξέταση του διαβόητου προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Το δεύτερο επιχείρημα που τάσσεται υπέρ μίας «ηπιότερης πολιτικής κυρώσεων», αναφέρει πως τις χειρότερες συνέπειες του πετρελαϊκού εμπάργκο δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του σερβικού λαού και όχι η σερβική ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.