Ενθερμος υποστηρικτής της Διεύρυνσης της ΕΕ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ταυτόχρονα εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για τη συνεργασία των «Ευρωπαίων» στο Ιράκ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φρόντισε ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει το (συμπληρωματικό) ρόλο, αλλά και τους στόχους της διευρυμένης ΕΕ, τη «συνεργασία» δηλαδή με τις ΗΠΑ στη βάση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται τα ηγεμονικά σχέδια της Ουάσιγκτον.
Σε ομιλία του στη δεξίωση που διοργάνωσε προχτές ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ είπε: «Ο εναγκαλισμός 10 νέων μελών, δείχνει τη θεσμική δύναμη της ΕΕ και την αυτοπεποίθησή της. Αποδεικνύει επίσης το σημαντικό ρόλο της ΕΕ ως δύναμης δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης». Προσδιορίζοντας τους κοινούς στόχους τόνισε ότι «η αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα βασίζεται στην ευρεία, ισχυρή και διαρκή συνεργασία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής, την αποτροπή της ανάπτυξής τους, την καλή διακυβέρνηση και την καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών». Και πρόσθεσε: «Από τη "Μακεδονία" (σ.σ. ΠΓΔΜ...) μέχρι το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, όλοι εργαζόμαστε για διαρκή ειρήνη σε προβληματικές περιοχές και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τον απελευθερωμένο λαό του Ιράκ για ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους και την περιοχή τους»..
Συγχαίρω την Ελληνική Προεδρία για τη δραστήρια ηγετική της στάση στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής φάσης της διεύρυνσής της. Ταιριάζει όντως στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, να φιλοξενεί αυτό το καινοτόμο γεγονός για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ζήτησε ακόμα την ένταξη και των Ρουμανίας - Βουλγαρίας (το 2007) και της Τουρκίας «αν ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαια και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Ελληνική Προεδρία για τη «δραστήρια ηγετική της στάση στην ΕΕ κατά της φάση της Διεύρυνσης», προσθέτοντας με νόημα ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγάλος υποστηρικτής σας και σταθερός εταίρος στη δημοκρατία, ευημερία και ειρήνη»...
«Δεν αμφισβητήσαμε το γεγονός ότι έπρεπε να είναι εδώ ο Μπλερ και ο Αθνάρ. Επρεπε να υπογράψουν»... Τάδε έφη Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος χτες σε συνέντευξη, εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στη ΝΕΤ και στο δημοσιογράφο Γ. Λοβέρδο, τάχθηκε υπέρ της παρουσίας στη χώρας μας των δολοφόνων του ιρακινού λαού, γατί έπρεπε να υπογράψουν!!!
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όμως δε σταμάτησε εκεί. Αφού, αρχικά δήλωσε ότι έπρεπε να έρθουν στην Αθήνα, στη συνέχεια δεν μπήκε καν στον κόπο να καταδικάσει τους «χασάπηδες» για το δολοφονικό τους έργο... Οι κ. Μπλερ και Αθνάρ καταδικάζονται «πολιτικά» από το ΣΥΝ «γιατί με τη στάση τους πρώτον υπονόμευσαν στην πράξη τη διαδικασία μιας κοινής στάσης της Ευρώπης. Δεύτερον, δυσκόλεψαν την πορεία της Ευρώπης, σε μία κρίσιμη στιγμή, να ολοκληρώσει στο επίπεδο το πολιτικό πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες. Και, τρίτον, προκάλεσαν ηθικά το συναίσθημα και τη μνήμη αλλά και την ευαισθησία των λαών όλης της Ευρώπης, διότι η Ευρώπη που τη θέλουμε δύναμη ειρήνης, βρισκόταν διασπασμένη, διχασμένη»... Αυτά, έκαναν, οι δυο δολοφόνοι για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, «υπονόμευσαν την κοινή στάση» και «δυσκόλεψαν την πορεία της Ευρώπης», ενώ μας «προκάλεσαν» και «ηθικά»!
Παράλληλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ «έχει μια δυναμική και πρέπει να αξιοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση». Μάλιστα, υποστήριξε, ότι η Ευρώπη πρέπει «να αναδειχτεί σε ισχυρή δύναμη, σε μεγάλη δύναμη στον κόσμο. Να είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Να είναι αντίβαρο σε όποιες αυτοκρατορικές ηγεμονικές βλέψεις έχουν είτε οι ΗΠΑ, είτε οποιοσδήποτε άλλος». Η δημιουργία, ενός νέου ισχυρού ιμπεριαλιστικού πόλου που θα λειτουργεί σαν «αντίβαρο» στις ΗΠΑ, είναι η... αριστερή πολιτική πρόταση του ΣΥΝ, για ένα ειρηνικό μέλλον για την παγκόσμια κοινότητα.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «μια κοινή πολιτική άμυνας δε σημαίνει κατ' ανάγκη συσσώρευση εξοπλισμών και σπατάλη χρημάτων για προγράμματα ενίσχυσης των στρατιωτικών αντιλήψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Διότι, σήμερα, όπως είπε: «Το ερώτημα από ποιον κινδυνεύει η Ευρώπη έχει μία απάντηση, ότι δεν κινδυνεύει από κανέναν η Ευρώπη. Ούτε απειλεί κανέναν. Ποιος θα κάνει επιδρομή; Θα κάνουν οι ΗΠΑ επιδρομή στην Ευρώπη; Οχι. 'Η η Ευρώπη θα κάνει επιδρομή στην Αφρική; 'Η θα κάνει η Κίνα;». Το ισχυρότατο, αυτό επιχείρημα, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για να πείσει ότι η κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ, δε θα δημιουργήσει νέα βάρη για τους λαούς της. Προφανώς, οι ΗΠΑ σπαταλούν τεράστια ποσά, γιατί κινδυνεύουν από επιθέσεις άλλων κρατών και όχι γιατί θέλουν να επιβληθούν σε όλο τον πλανήτη... Η «ευρωάμυνα» και ο «ευρωστρατός», θα λειτουργήσουν σαν ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και μόνο ως τέτοιοι, όσο και αν προσπαθεί να πείσει ο Ν. Κωνσταντόπουλος για το αντίθετο.
Στη συγκεκριμένη συνέντευξη τέλος, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» και υποστήριξε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου, για να υπάρξει ευεργετική προώθηση και των διαδικασιών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος».
Νέος γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ είναι ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης. Ο Γ. Καλύβας εκλέχτηκε στη θέση του γραμματέα στην προχθεσινή, 16η Σύνοδο του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας και σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου, το ΣΠ Αθήνας συμπλήρωσε επίσης, με νέα μέλη το Γραφείο του. Ο Αλέκος Μαρινάκης, που επί χρόνια ήταν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας, πέρασε σε κομματική χρέωση.