ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Οι λαοί έχουν το λόγο

Δήλωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τον πόλεμο στο Ιράκ

Σε δήλωσή τους, αναφορικά με την έκτακτη συζήτηση για το Ιράκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν τα παρακάτω:

«Παρά τη γενική κατακραυγή των λαών, οι εγκληματίες των HΠA και οι συνοδοιπόροι τους χτύπησαν το λαό του Ιράκ. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τα προβλήματα που του προκαλεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ούτε για τον υποτιθέμενο αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα που οι ίδιοι έδωσαν, αλλά και που οι ίδιοι κατέχουν, παράγουν, εμπορεύονται και χρησιμοποιούν. Μοναδικό κίνητρο των επιδρομέων είναι η επιβολή της παγκόσμιας ηγεμονίας τους και η λεηλασία του πλούτου των λαών. Θέλουν, επίσης, να επιδείξουν νέα φονικά μέσα, νέες μεθόδους εξόντωσης, να αποδείξουν ότι είναι παντοδύναμοι.

Στη σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, εκπροσωπώντας την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τα παιδιά, τις γυναίκες, το μαρτυρικό λαό του Ιράκ, που θα μετρήσει εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως, νέα θύματα. Θρήνησε, όμως, ο κ. Παπανδρέου για την αποτυχία της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα των «εχθροπραξιών», όπως είπε, θυμίζοντας έντονα επίδοξο νεκροθάφτη. Οχι μόνο δεν καταδίκασε την αμερικανική επιδρομή, αλλά ούτε μια λέξη κριτικής δεν άρθρωσε προς τη Διοίκηση των ΗΠΑ και τους του συνεργούς της, μέλη της «ανθρωπιστικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψέλλισε μόνο κάποια μισόλογα περί αποτυχίας της διπλωματίας που οδήγησε σε πόλεμο. Εξέφρασε την προσήλωση της ΕΕ στο διάλογο με τις ΗΠΑ, στη βάση, όπως είπε, κοινών αρχών. Το κύριο που τον ενδιέφερε ήταν το «επόμενο βήμα», δηλαδή η εξασφάλιση μεριδίου από τη λεία.

Ο κ. Παπανδρέου απέδειξε ότι το μόνο που μπόρεσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ως Προεδρία της ΕΕ, ήταν να παίξει το ρόλο του διαχειριστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της ΕΕ και έμμεσα του συνηγόρου των ΗΠΑ. Δεν μπορούσε, εξάλλου, να είναι διαφορετικά, αφού η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει «γην και ύδωρ» στους επιδρομείς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος Πάτεν δήλωσε ότι δεν είχε να πει κάτι περισσότερο από αυτά που είχε πει την προηγούμενη βδομάδα, λες και δεν έγινε τίποτα σήμερα το πρωί, λες και ζει σε άλλον πλανήτη. Ευχήθηκε, πάντως, ο πόλεμος να είναι σύντομος, δηλαδή στην ουσία να μη συναντήσουν αντίσταση οι επιδρομείς. Σημείωσε, εξ άλλου, ότι η διαφορά ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ ήταν για το πότε θα έπρεπε να γίνει χρήση βίας και τίποτε άλλο.

Σήμερα, η μόνη ελπίδα είναι η κινητοποίηση των λαών στο πλευρό του ιρακινού λαού, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Αυτοί έχουν το λόγο».

ΚΥΠΡΟΣ
«Ναι» της κυβέρνησης στις Αμερικανικές διευκολύνσεις

Eurokinissi

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την παραχώρηση του δικαιώματος διέλευσης σε αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέφρασε λύπη για την απόφαση επίθεσης εναντίον της χώρας αυτής.

Επίσης, αποφάσισε όπως με βάση τις ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις, παράσχει διευκολύνσεις σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών θεμάτων, έκτακτης ανάγκης, ερευνών και διάσωσης σε περιοχές που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Δημοκρατίας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε προχτές υπό την Προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η άδεια διέλευσης των αμερικανικών αεροσκαφών δίνεται υπό τον όρο να μην τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική αεροπλοΐα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε αφού ύστερα από διαβουλεύσεις υποβαθμίστηκαν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις διευκολύνσεις που ζητούσαν από την Κύπρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει απρόσκοπτη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου για ανεφοδιασμό στρατιωτικών αεροπλάνων και ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον είχε επισκεφθεί τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη, πέραν της υποβάθμισης των αμερικανικών αιτημάτων, την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τις διευθετήσεις για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπλοΐας. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μακριά από το θέατρο των συγκρούσεων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο Δημ. Χριστόφιας

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι διευκολύνσεις που έχει παραχωρήσει η Κύπρος στους Αμερικανούς ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει, λαμβανομένων υπόψη των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και των απαιτήσεων που έχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από την αναχώρησή του προχτές το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη, αλλά και την αντίθεση της Κύπρου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στην Πράγα ο Θανάσης Παφίλης

Στην Πράγα βρίσκεται ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης, που διοργανώνει το Κίνημα Ειρήνης της Τσεχίας σήμερα 22 και αύριο 23 Μάρτη, με τη συμμετοχή κινημάτων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τα θέματα της Διάσκεψης είναι ο πόλεμος κατά του Ιράκ, ο αγώνας του αντιπολεμικού κινήματος και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Θ. Παφίλης θα πάρει μέρος και θα μιλήσει στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου που διοργανώνονται στην Πράγα.

Αντίθετος στον πόλεμο ο «Παρθενώνας»

Ο εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «ο Παρθενώνας», εκφράζοντας την καθολική αντίθεση των μελών και των φίλων του στον πόλεμο, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να παρέχει την υποστήριξή της στον εξοντωτικό κατά του ιρακινού λαού πόλεμο, που γίνεται για τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ, να κλείσει τις βάσεις του θανάτου, όπως τις αποκαλούσαν οι σημερινοί κυβερνώντες, και να διατάξει την επιστροφή στην Ελλάδα όσων Ελλήνων συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του βρώμικου αυτού πολέμου.

ΤΕΕ
Ανοιχτή πρόκληση στους λαούς η εισβολή

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), με ανακοίνωσή του, καλεί τους 80.000 μηχανικούς - μέλη του να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο, συμμετέχοντας μαζικά σε όλες τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα.

Η ΔΕ του ΤΕΕ συμπαρατάσσεται με όλους εκείνους που απαιτούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων και καταδικάζει την εισβολή αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ενέργεια που δε νομιμοποιείται από τον ΟΗΕ και αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών και των λαών του πλανήτη.

Εκφράζει την απογοήτευσή της για την απαράδεκτη στάση ορισμένων ηγετών κρατών, έναντι των διεθνών θεσμών και οργανισμών, γεγονός που εγκυμονεί ακόμη σοβαρότερους κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θεωρεί ότι η προσφυγή στη βία των όπλων - με οποιαδήποτε πρόφαση - ουδέποτε έλυσε προβλήματα, αντιθέτως δημιούργησε νέα και οξύτερα, τα οποία βιώνουν οι λαοί ανά τον πλανήτη μας κατά τρόπο απάνθρωπο.

Η ΔΕ του ΤΕΕ, τέλος, αποδοκιμάζει και καταδικάζει ως φαινόμενα εκφυλισμού τις εκ των προτέρων αποφάσεις για «διανομή των ιματίων» του Ιράκ και της υπόσχεσης μιας δήθεν - και εκ των υστέρων - ανοικοδόμησης της χώρας, που διατυπώνεται ως «κίνητρο» συμμετοχής (καθ' οιονδήποτε τρόπο) και συμπαράταξης στις πολεμικές επιχειρήσεις ισοπέδωσης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ