ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Το τελικό σχέδιο εκτεταμένων «αντιτρομοκρατικών» ΝΑΤΟικών νηοψιών, υποθαλάσσιων και εναέριων περιπολιών σ' όλη τη Μεσόγειο (από ανατολάς μέχρι Γιβραλτάρ...), ενέκριναν οι αντιπρόσωποι των 19 χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Ιβ Μπροντέρ (εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ), το τελικό σχέδιο για την πραγματοποίηση νηοψιών και εναέριων περιπολιών δεν περιορίζεται πλέον στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά σε σύσκεψη αξιωματούχων της 5ης Φλεβάρη, αλλά διευρύνθηκε και «πλέον τελεί εν πλήρει λειτουργία»... Τώρα, μπορούν να γίνουν νηοψίες σε πλοία που πλέουν έως και τα Στενά του Γιβραλτάρ, εάν υπάρχει η πληροφορία ή υποψία τρομοκρατίας προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ΝΑΤΟκός εκπρόσωπος.
Ενας απ' τους πρώτους αξιωματούχους που έσπευσαν να επικροτήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς που χαιρέτισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «σημαντική απόφαση που ενισχύει την αντιτρομοκρατική ικανότητα του ΝΑΤΟ και ενδεικνύει τη σταθερή δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας από οπουδήποτε και εάν προέρχεται!»...
Νεκροί ένας αστυνομικός και ένας φερόμενος σαν μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών»
ΡΩΜΗ.--
Μέλη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών» φέρεται ότι πρωταγωνίστησαν στην αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών που διεξήχθη την Κυριακή το πρωί σε τρένο από τη Ρώμη με προορισμό τη Φλωρεντία, κοντά στο σταθμό του Αρέτζο. Νεκρός από τους πυροβολισμούς έπεσε ο αστυνομικός Εμανουέλε Πέτρι, ενώ ο φερόμενος ως μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών», Μάριο Γκαλέσι, υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, στο Αρέτζο. Σοβαρά τραυματίστηκε ένας ακόμη αστυνομικός, ενώ συνελήφθη και η Νάντια Δυσδαιμόνα Λιότσε, 43 ετών, επίσης φερόμενη ως μέλος των « Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών».
Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν όταν δύο αστυνομικοί ζήτησαν να δουν τις ταυτότητες των δύο επιβατών, οπότε (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας και καταθέσεις μαρτύρων) ο Γκαλέσι άνοιξε πυρ κατά των δύο αστυνομικών. Τελικά το επεισόδιο έληξε όταν τρίτος αστυνομικός τραυμάτισε σοβαρά τον Γκαλέσι και συνέλαβε τη Λιότσε. Προς το παρόν οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το περιεχόμενο της τσάντας που είχαν στην κατοχή τους οι δύο, ενώ η Λιότσε φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι μέλος των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών» και «πολιτική κρατούμενη».
Η ιταλική Αστυνομία καταζητούσε εδώ και καιρό τους Λιότσε και Γκαλέσι για να τους ανακρίνει σχετικά με τους φόνους των καθηγητών Μάρκο Μπιάτζι, το Μάρτη του 2002, και Μάσιμο Ντ' Αντόνα, το 1999, αμφοτέρων συμβούλων στο υπουργείο Εργασίας. Οι αρχές θωρούν ότι οι Λιότσε και Γκαλέσι είναι μέλη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών», οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο δολοφονίες. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πιζάνου, στις 27 του Γενάρη, σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή περιέγραψε και τους δύο ως καταζητούμενα στελέχη των «Νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών». Ο Γκαλέσι είχε συλληφθεί το 1997 για ληστεία, αλλά το 1998 εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια άδειάς του από τη φυλακή, οπότε και καταζητούνταν.
Πάντως ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος για την επιτήρηση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, Εντζο Μπιάνκο, έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τυχόν εξάπλωση τρομοκρατικών ενεργειών, ενόψει και του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η σύλληψη, το Σάββατο, του θεωρούμενου ως «υπ' αριθμόν 2» της οργάνωσης «Αλ-Κάιντα»Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ στο Πακιστάν, σε μια «κοινή επιχείρηση της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αυτής», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβαλλόταν χτες από το Λευκό Οίκο ως «μεγάλη επιτυχία» της εκστρατείας της κατά της «τρομοκρατίας» σε διεθνές επίπεδο. Αν και την Κυριακή υπήρξαν πληροφορίες περί έκδοσης στις ΗΠΑ του 37χρονου (και υπηκόου του Κουβέιτ) Χαλίντ Σεΐχ -ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001- ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Φαϊζάλ Σαλέχ Χαγιάτ δήλωσε ότι «δε σχεδιάζουμε να τον παραδώσουμε στους Αμερικανούς». Για την ώρα ο συλληφθείς «ανακρίνεται από Πακιστανούς και Αμερικανούς». Η κυβέρνηση του Πακιστάν επιθυμεί να μάθει σε ποιο βαθμό ο Χαλίντ Σεΐχ συνεργαζόταν με εγχώριες ισλαμικές οργανώσεις και ποια ήταν τα σχέδιά του.
Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με πανηγυρισμούς στο άγγελμα της σύλληψης του επικηρυγμένου για 25 εκατομμύρια δολάρια Χαλίντ Σεΐχ, με τον Πρόεδρο Μπους να δηλώνει πως πρόκειται για «φανταστική» εξέλιξη. Πρόκειται για την τρίτη σύλληψη «ηγετικού στελέχους» της οργάνωσης του πάντοτε «εξαφανισμένου» ηγέτη της «Αλ-Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά από εκείνες του Ραμζί Μπιν- αλ-Σιμπ, υπηκόου Υεμένης, και του Αμπού Ζουμπέιντα. Δεν έχει αποφασιστεί πού θα δικαστεί ο συλληφθείς. Ο Αχμέντ Κουντούς, ένας Πακιστανός που συνελήφθη μαζί με το στέλεχος της «Αλ-Κάιντα», θεωρείται στέλεχος της οργάνωσης «Τζαμαάτ-ι-Ισλαμί».
Το «Νιούσγουικ» αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι ο Χαλίντ Σεΐχ σχεδίαζε να πλήξει ξανά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό, η «Αλ-Κάιντα» σχεδίαζε να πλήξει «γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και διάφορα κέντρα» στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων στόχων στη Νέα Υόρκη.
Η σύλληψη ήρθε ως «ανακούφιση» για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση Μπους, η οποία αντιμετωπίζει κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει επί της ουσίας να «εξαρθρώσει», όπως υποσχόταν, την οργάνωση που, ουσιαστικά, δημιούργησε...
ΛΑΓΟΣ.-
Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις μελών της νιγηριανής ημι-νομαδικής φυλής Φουλάνι και ανδρών της αστυνομίας και του στρατού που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στο απομονωμένο χωριό Ντούμνε, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το ανατολικό Καμερούν.
Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα του Λάγος «Βανγκάρντ», ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 100, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, 10 αστυνομικοί, ένας στρατιώτης. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται πως ξεπερνά τους 48...
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ένοπλοι της ημινομαδικής φυλής Φουλάνι χρησιμοποίησαν πυρ, επιχειρώντας να «επιλύσουν» διαφορές γης με ντόπιους αγρότες. Οι σφοδρές συγκρούσεις τερματίστηκαν με επέμβαση ισχυρών δυνάμεων του στρατού και πολλούς νεκρούς...
Ο Μπόνι Χαρούνα, κυβερνήτης της πολιτείας Ανταμάουα (όπου ανήκει το χωριό Ντούμνε), επισκέφθηκε χτες τον τόπο των συγκρούσεων, απευθύνοντας έκκληση στους επικεφαλής νομάδων και αγροτών να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Σε αρκετές δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια ναυαγίου υπερφορτωμένου επιβατηγού σκάφους τον ποταμό Νίγηρα της βόρειας Νιγηρίας. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, στο ποταμόπλοιο, που επέβαιναν μέχρι και εκατό άτομα, προσέκρουσε νωρίς το Σάββατο σε σκόπελο και βυθίστηκε εντός ελαχίστου χρόνου. Κατάφεραν να επιζήσουν του ναυαγίου μόνον πέντε απ' τους επιβαίνοντες...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Με την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο, ο Πρόεδρος της (καταργηθείσας εδώ και βδομάδες) ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υπέβαλε χτες και επισήμως την παραίτησή του. Πρόεδρος της «ένωσης» θα είναι ο Μαυροβούνιος Σβέτοζαρ Μάιτς, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.
Νωρίτερα έγινε η τελετή ορκωμοσίας του νέου Κοινοβουλίου της Σερβίας - Μαυροβουνίου. Το σώμα αποτελείται από 126 μέλη, εκ των οποίων οι 91 διορίστηκαν από τη Σερβία και οι άλλοι 35 από το Μαυροβούνιο.
Το ίδιο 24ωρο, τρία οχήματα της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο έγιναν στόχος επίθεσης αγνώστων σε αστυνομικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τομέα της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Απ' την επίθεση δε σημειώθηκαν τραυματίες...
Επιπλέον, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάινερ, απέστειλε χτες πρόσκληση για την πραγματοποίηση σύσκεψης στην ηγεσία της Σερβίας, με στόχο τη βελτίωση «πρακτικών ζητημάτων» όπως εμπόριο, αυτοδιοίκηση κ.λπ. Ο Στάινερ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να γίνει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανωτάτου επιπέδου οιαδήποτε νύξη πάνω στον επανακαθορισμό του καθεστώτος διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο.
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--
Απειλές για προώθηση των στρατευμάτων τους στο Αμπιτζάν, διατυπώνουν οι στασιαστές στην κυβέρνηση, εάν ο Πρόεδρος Γκμπάγκμπο δεν αποφασίσει να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως ορίζει η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη, το Γενάρη στο Παρίσι.
Επίσης, οι στασιαστές ανέφεραν, την Κυριακή, επίθεση του στρατού με ελικόπτερο, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 20 αμάχων. Την πληροφορία της επίθεσης επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του στρατού, υποστηρίζοντας ότι απαντούσαν σε πυρά των στασιαστών.
Ωστόσο, μετά την έναρξη του εμφυλίου και παρά την εκεχειρία, η ζωή δεν έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, με αποτέλεσμα σχολεία, τράπεζες, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες να μη λειτουργούν. Πρόσφατα, 15.000 μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία, στην Μπουέκ, ζητώντας τον τερματισμό του εμφυλίου και διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην παιδεία.