ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Οχι άλλο αίμα εργατικό

Καθολική η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

ΛΑΜΙΑ (Ανταπόκριση).-

Με συμμετοχή 100% στη χτεσινή 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στον κλάδο του μετάλλου στο νομό, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, απαίτησαν να σταματήσει να χύνεται άλλο εργατικό αίμα, απαίτησαν από κυβέρνηση και διοίκηση να υλοποιήσουν «εδώ και τώρα» τις προτάσεις τους για ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλιάς, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης σε όφελος του ελληνικού λαού.

Σε όλων τα πρόσωπα είναι ζωγραφισμένη η οργή και αγανάκτηση για το τέταρτο εργατικό θύμα που θρήνησε η εργατική τάξη της περιοχής. Στα χείλη όλων σχηματίζονται οι λέξεις «φτάνει πια». Είναι αυτοί οι εργάτες που έφτιαξαν τη ΛΑΡΚΟ μεγαθήριο, ανταγωνιστή των πιο μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών τραστ. Είναι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι, παρ' όλο που κυβερνήσεις και διοικήσεις συνεχώς προγραμματίζουν λιτότητες, περικοπές, απολύσεις και διαθεσιμότητες, αυξάνουν την παραγωγικότητα στα ύψη και αυξάνουν την παραγωγή, χρόνο με το χρόνο, «παράγοντας» και νέα κέρδη. Είναι οι εργάτες που, όταν και όπου χρειάστηκε, αγωνίστηκαν για την επιβίωση του γίγαντα που ονομάζεται ΛΑΡΚΟ. Αυτό κάνουν και σήμερα, παρ' όλο που στο σβέρκο τους «έκατσαν» συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες.

Αυτοί οι ίδιοι εργάτες είναι αποφασισμένοι να πάρουν οι ίδιοι το λόγο, για να σταματήσουν τα ανειδίκευτα και χαμηλόμισθα παιδιά των 20 και 30 χρόνων, να γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης στα χέρια εργολάβων. Για να σταματήσει η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση, η πολυειδικότητα, για να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να καθετοποιηθεί η παραγωγή σε μια δημόσια 100% ΛΑΡΚΟ, κτήμα του ελληνικού λαού, σε μια λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία.

Το επόμενο βήμα, όπου οι εργάτες θα έχουν το λόγο, είναι η Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 28 του Φλεβάρη, όπου θα συζητηθούν σημαντικά προβλήματα και βέβαια, θα καθοριστεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία των εργαζομένων στην επιχείρηση.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ με τους μετανάστες
Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ με τους μετανάστες
Η συγκρότηση Γραμματείας Μεταναστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ήταν το αποτέλεσμα της εκδήλωσης - συζήτησης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ την Κυριακή το πρωί, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι συνδικάτων και μεταναστευτικών φορέων, εκπρόσωποι της ΕΕΔΔΑ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης κ.ά. Οι μετανάστες θα έχουν τον πρώτο λόγο στη Γραμματεία ενώ αυτή θα έχει τη βοήθεια επιστημόνων σε ζητήματα υγείας, παιδείας, νομικά κ.ά.

Ο Θ. Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ θεωρεί τους μετανάστες αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και επισήμανε ότι η δράση της γραμματείας στοχεύει στην ένταση των προσπαθειών για την ένταξη μεταναστών στα συνδικάτα και τη δραστηριοποίησή τους στην οργάνωση και πάλη. Η γραμματεία, συνέχισε, θα απλώνει τη δουλιά της σε όλους τους χώρους που δουλεύουν οι μετανάστες με τη βοήθεια των σωματείων και, όπου χρειάζεται, με τη συνεργασία των κοινοτήτων τους. Η εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου, τόνισε, στα δικαιώματα της εργατικής τάξης είναι ακόμα πιο επώδυνη για τους μετανάστες. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται με τη βοήθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προωθούν την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας. Τέλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες μετατρέπει την Ευρώπη σε φρούριο και πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και επιτρέπει την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των μεταναστών.

Ο Δ. Κεκάι, εργάτης από την Αλβανία και αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε: «σηκώνουμε τη φωνή μας γιατί τα προβλήματά μας μεγαλώνουν συνεχώς. Πρέπει να ενωθούμε μαζί με όλα τα Συνδικάτα που μας βοηθάνε. Ετσι, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ο Φ. Οσμάνι, πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας Αθήνας, επισήμανε: «αν δεν είμαστε μαζί δε θα πάμε μπροστά. Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Να ενημερωθούμε για τα δικαιώματά μας, να συσπειρωθούμε και να οργανωθούμε όλοι, αν θέλουμε να κερδίσουμε».

Ο Μ. Αρντιάν, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων του Κέντρου, υπογράμμισε: «η εργατική τάξη μπορεί και έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματά της, να βάλει τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι».

Ο Σ. Αλντογκάν, από τους Κούρδους και Τούρκους μετανάστες, επισήμανε: «οι μετανάστες δεν έχουνε κανένα δικαίωμα και γι' αυτό πρέπει να πολεμήσουνε. Κι αυτό πρέπει να το κάνουν μόνο ως τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας. Πρέπει να είμαστε, είπε, μέσα στα συνδικάτα, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, να αγωνιστούμε για το ασφαλιστικό, την ανεργία, τον πόλεμο».

Την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για μεγαλύτερη συσπείρωση και αυτοοργάνωση των μεταναστών, ένταξή τους στα συνδικάτα και σύνδεσή τους με το ΠΑΜΕ, τόνισε ο Α. Λολόνγκα από την κοινότητα του Κονγκό.

Η Ρ. Παναγιότοβα, πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινότητας Αθήνας, επισήμανε πως αν και υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση στους μετανάστες, το ζητούμενο είναι το πώς θα οργανωθούν στα συνδικάτα.

«Τα συνδικάτα που είναι στο ΠΑΜΕ, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του, έχουμε από την πρώτη στιγμή στηρίξει τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών αλλά και ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους». Ακόμα τόνισε ότι ο αγώνας δεν πρέπει να εξαντληθεί στα οικονομικά ζητήματα αλλά να έχει προοπτική την ανατροπή των εκμεταλλευτικών καθεστώτων.

Ο Α. Αντανασιώτης, από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, επισήμανε ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τους μετανάστες θα γίνει ακόμα χειρότερη γιατί θέλουν να τους εκμεταλλεύονται ακόμα πιο πολύ. «Γι' αυτό, είπε, οι μετανάστες πρέπει να μάθουνε τα δικαιώματά τους και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες».

Ο Σ. Μαυροκεφαλίδης από την ΕΕΔΔΑ, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για τους μετανάστες, τόνισε ότι δε θέλει να τους διώξει αλλά θέλει να τους κρατά σε μια συνεχή κατάσταση ομηρίας, έρμαια των εργοδοτών.

Ο Β. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επισήμανε ότι η επίθεση του κεφαλαίου έχει ιδιαίτερη ένταση στα πιο αδύναμα τμήματα της εργατικής τάξης, γυναίκες, νέους, μετανάστες. Αυτά τα τμήματα χρησιμοποιούνται από το κεφάλαιο για να κρατάνε τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης πιο κάτω. Ετσι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ένα λόγο παραπάνω να τα κάνει οργανικό του κομμάτι.

Και τζάμπα χέρια και χρήμα

Στη χρηματοδότηση εργοδοτών με 14 εκατομμύρια ευρώ (4,76 δισ. δραχμές) ως επιδότηση για την πρακτική άσκηση 12.000 μαθητών των ΤΕΕ Α΄ κύκλου του ΟΑΕΔ προχωράει η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε φέουδο πολύμορφης ενίσχυσης της εργοδοσίας. Δε φτάνει δηλαδή, που οι εργοδότες θα έχουν εργατικά χέρια - έστω και για πρακτική άσκηση - χωρίς να τους στοιχίζει τίποτα 4ήμερη, 5ήμερη, 6ήμερη απασχόληση, αλλά θα πληρώνονται κι από πάνω.

Η πρακτική άσκηση των μαθητών εκτός από φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνεται και «σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς» κλπ. και ισχύει για το έτος 2003.

Αν και η απόφαση προβλέπει ότι το ποσό των 6 ευρώ ημερησίως μπορεί να καταβάλλεται και στους ίδιους τους μαθητές, στην πράξη θα οδεύσει στα ταμεία της εργοδοσίας, αφού η προϋπόθεση για πρακτική άσκηση στη Σχολή «εφόσον υπάρχουν οργανωμένα εργαστήρια» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Και αυτό, όμως, μπορεί να γίνει «μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που πρέπει να απασχοληθούν για την πρακτική τους και «δεν εξευρίσκονται εργοδότες ή δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή».

Απολύονται στο όνομα της «νομιμότητας»

Η ειλημμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας για την απόλυση των 79 συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο, που είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών οι εργαζόμενοι και ο δήμαρχος Αντρέας Καράβολας με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού και συνδικαλιστών της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η πρωτοβουλία του δημάρχου για την απευθείας συνάντηση στην Αθήνα, χωρίς να προϋπάρξει συζήτηση για τη δημιουργία συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων για το πρόβλημα των 79 συμβασιούχων που έληξε η σύμβασή τους από τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου, καταδεικνύει πως το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή είναι προσδώσει στις ενέργειές της για την απόλυση των εργαζομένων το χαρακτήρα της «νομιμότητας», καθώς και οι δύο υπουργοί αποφάνθηκαν πως είναι παράνομη η συνέχιση της εργασίας τους. Το γεγονός αυτό στηλίτευσε με την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής ευθύνεται για την απόλυση των εργαζομένων και όχι η διαδικασία μέσα από τη «νομιμότητα» την οποία επικαλείται και συμπλήρωσε: «Αν ήμουν σε υπεύθυνη θέση και είχα αυτό το "δίλημμα", προκειμένου να μην απολυθούν 79 εργαζόμενοι θα παρέβαινα αυτή την περίφημη "νομιμότητα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ