ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΚΡΗΤΗ
Μαζικό και δυναμικό «παρών»

Από την αντιπολεμική διαδήλωση στο Ηράκλειο
Από την αντιπολεμική διαδήλωση στο Ηράκλειο
Μαζικό και δυναμικό «παρών», έδωσαν στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και νεολαία. Ανθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες, ίσως, αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια των τελευταίων δεκαετιών.

Στο Ηράκλειο, με ιδιαίτερα δυναμική την παρουσία νέων και εργαζομένων, με σημαίες του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003» και της Επιτροπής Ειρήνης, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλ. Ελευθερίας, βροντοφώναξαν «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Διοργανώθηκε συναυλία από τοπικά συγκροτήματα με αντιπολεμικά τραγούδια και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου συναντήθηκε και με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, που είχαν νωρίτερα πραγματοποιήσει αντίστοιχη συγκέντρωση στα Λιοντάρια, πλημμυρίζοντας την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου.

Στα Χανιά, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο έδειξε ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την απαίτησή τους να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τον τόπο τους. Χιλιάδες Χανιώτες και νέοι, με μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, πλημμύρισαν την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποιώντας στη συνέχεια ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Ρέθυμνο, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ μαθητές, με τα πανό και τα τραγούδια τους, έδωσαν παλμό στην πορεία που ακολούθησε. Μαζί συμμετείχαν πολλοί μετανάστες.

Στο Λασίθι, με δύο πραγματικά πολύ μαζικές συγκεντρώσεις σε Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο, χιλιάδες κάτοικοι ένωσαν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της χώρας μας, αλλά και όλου του κόσμου για το δικαίωμα των λαών να ζουν και να αποφασίζουν, ελεύθερα, οι ίδιοι για τον τόπο τους.

Στην Ιεράπετρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Χριστοφακάκης, και συμμετείχαν δεκάδες μαζικοί φορείς στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στον Αγιο Νικόλαο, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο, με συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δημήτρης Βαρελάς και αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία και πορεία με αντιπολεμικά συνθήματα.


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συναντήθηκαν στους δρόμους του αγώνα

Το επόμενο ραντεβού στις 23 του Φλεβάρη, περικύκλωση στο Ακτιο

Stop στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του ιρακινού λαού, βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς των περιοχών τους σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, με μαζικότατες και μαχητικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις της ΒΔ Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές σε όλες τις πόλεις, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 23 του Φλεβάρη, οπότε θα γίνει περικύκλωση της βάσης του Ακτίου.

Στα Γιάννενα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, συνταξιούχων, γυναικών, ανέργων συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Την κεντρική ομιλία έκανε η Γ. Λαδογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και των μαζικών φορέων που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε συναυλία από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους με συνθήματα κατά του πολέμου, του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία όπου ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα της Επιτροπής Ειρήνης.

Στην Κέρκυρα χιλιάδες διαδηλωτές, πέρα από κάθε προσδοκία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαρόκο, όπου έγινε ομιλία από το Κ. Θύμη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία.

Στο Αγρίνιο έγινε μαζική συγκέντρωση από εκατοντάδες Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες στην πλατεία Δημοκρατίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Παπανικολάου, μέλος της Επιτροπής Αγρινίου «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενώ χαιρέτισε πλήθος φορέων.

Στη Λευκάδα εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγ. Μηνά. Ηταν η πιο μαζική και μαχητική από κάθε άλλη διαδήλωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στην είσοδο της πόλης όπου έγινε συμβολική κατάληψη του δρόμου.

Στην Αρτα έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς από εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία στην αγορά της πόλης για να καταλήξουν στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε κεντρική ομιλία από το Ν. Γλυνάτση, πρόεδρο του ΕΚ Αρτας.

Μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, επίσης, έγιναν στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο και Ηγουμενίτσα. Ακόμα, στην Πρέβεζα έγινε συγκέντρωση εκατοντάδων εργαζομένων, νεολαίων, μαθητών, στο Φόρο. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην παραλία της Πρέβεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ