ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Συνεδριάζουν με φόντο την κρίση

Αυξημένη «ανασφάλεια» για τα ...χρηματιστήρια και την τιμή του πετρελαίου

Με φόντο την κρίση και την «αυξημένη ανασφάλεια» στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία συνήλθε χτες στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης. Με βάση και την επίσημη ατζέντα των συζητήσεων προκύπτει ανάγλυφα η «αγωνία» της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας για το ενδεχόμενο απότομων κρίσεων στα χρηματιστήρια και για την ορατή πλέον πιθανότητα νέας και ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενόψει και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά του Ιράκ.

Οι 15 υπουργοί της ΕΕ έβαλαν στην ημερήσια διάταξη την οικονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται σήμερα, κάνοντας λόγο για «σημαντικές και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις και για αυξημένη ανασφάλεια που συνεπάγονται για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και τις διεθνείς χρηματαγορές». Ο Ν. Χριστοδουλάκης με το ρόλο του προεδρεύοντα στο Eurogroup σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην παρατεταμένη διεθνή αβεβαιότητα και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ για το α΄ τρίμηνο του 2003, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει και το μέγεθος αυτής της επιβράδυνσης.

Οι διαβουλεύσεις των οικονομικών υπουργών της ΕΕ συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης (ΕΚΟΦΙΝ).

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνεται και η πορεία υλοποίησης των εντολών που δόθηκαν πέρσι από το διαβόητο Συμβούλιο της Βαρκελώνης. Σε αυτό το επίπεδο διαπιστώνουν την προώθηση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας». Στην ίδια συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης θα συζητήσουν την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον αποκλεισμό εκπροσώπων πολλών εθνικών κεντρικών τραπεζών. Στο θέμα της «φορολογίας ενεργειακών προϊόντων» διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις «κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με τη μείωση της φορολογίας κάτω από το ελάχιστο κοινοτικό όριο».

ΑΓΟΡΑ
«Τσούζουν» οι τιμές...

Μέχρι 30% έχει ανατιμηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών και αυτό το μήνα, ενώ ακόμα και οι μειώσεις σε κάποια προϊόντα κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο δεν τις κατέβασαν από τα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της ντομάτας που στις 4 του μήνα ήταν στα 1,60 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, χτες διαμορφώθηκε σε 1,34 ευρώ. Ομως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μειώθηκε κατά 16,25%, παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα των 457 δρχ. το κιλό. Την ίδια στιγμή και με αιτιολογία τις καιρικές συνθήκες, οι έμποροι έχουν επιβάλει ιδιαίτερα υψηλές ανατιμήσεις σε μια σειρά από οπωροκηπευτικά. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, χτες τα αγγούρια είχαν ανατιμηθεί κατά 70%, «σκαρφαλώνοντας» στα 0,85 ευρώ, το σπανάκι κατά 46,6% που έφτασε στα 2,2 ευρώ, ενώ κατά 65-66% ανατιμήθηκαν στο ίδιο διάστημα τα πορτοκάλια που πωλούνταν ήδη προς 1,99 ευρώ (σχεδόν 700 δρχ.) το κιλό και τα μήλα με 2 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, η ακρίβεια «χτυπά την πόρτα» στα λαϊκά νοικοκυριά και από άλλη μεριά και συγκεκριμένα με το πετρέλαιο θέρμανσης που από τον Οκτώβρη που ξεκίνησε η διάθεσή του για το φετινό χειμώνα μέχρι χτες ανατιμήθηκε μέχρι και περισσότερο από 30%! Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη πωλούνταν στην Αθήνα προς 29 - 32 λεπτά το λίτρο, ενώ χτες έφτασε να πωλείται προς 39 - 42 λεπτά το λίτρο. Οσο, δε, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο και η αυξημένη ζήτηση στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους για μπαράζ ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες με πρόσχημα την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ως πρώτης ύλης διεθνώς, εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του Ιράκ. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκου, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Σίγουρα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσει σε άνοδο του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια και αναζωπύρωση του πληθωρισμού». Ο ίδιος αναφέρεται και στις επιπτώσεις στον τουρισμό για τον οποίο επικαλείται τις επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου που κάνουν ήδη λόγο για πρώτες ακυρώσεις.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Ακυρώθηκαν στην πράξη οι εξετάσεις

Αύριο Τετάρτη σύσκεψη στα γραφεία της ΠΟΛ, με πρωτοβουλία της και των υποψηφίων

Την πρώτη ουσιαστική απάντηση έδωσαν οι λογιστές, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι των οικονομικών σχολών ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεση πτυχίου και επαγγέλματος. Στην πράξη ακυρώθηκαν οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας φοροτέχνη -λογιστή που είχαν προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα δε νομιμοποιήθηκαν ούτε από αυτούς που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις, σε σχετική ανακοίνωσή της «χαιρετίζει τους λογιστές και τις λογίστριες πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις». Χαρακτηριστικό της πλήρους αποτυχίας του κυβερνητικού εγχειρήματος, όπως αναφέρει η ΠΟΛ, είναι το γεγονός ότι από τους 115 υποψήφιους στην Αθήνα πήρε μέρος μόνο ένας και μάλιστα τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων. Σε πανελλαδικό επίπεδο από τους 1.200 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι 209 εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι λογιστές επισημαίνουν το γεγονός ότι διαμορφώνεται πλέον «μια νέα πραγματικότητα που η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του ΟΕΕ πρέπει να την αντιληφθούν και να πάρουν άμεσα μέτρα για την κατάργηση της διαδικασία ταπείνωσης και υποβάθμισης των πτυχιούχων».

Με πρωτοβουλία της ΠΟΛ και των υποψηφίων θα γίνει σύσκεψη αύριο Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση -Οικονομολόγων, η μόνη παράταξη στο ΟΕΕ, που αντιτάχτηκε στη διενέργεια των εξετάσεων θα ζητήσει να δοθεί άδεια εξάσκησης επαγγέλματος σε όλους όσοι είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στις εξετάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ