ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Ο «διχασμός» καναλιών - εφημερίδων...

Παρουσιάστηκε η εξής «σχιζοφρενική» εικόνα: Τα κανάλια με τον Μπους και οι εφημερίδες με την ΕΕ! Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απεικόνιση της «τακτικής» που ακολουθεί η εγχώρια άρχουσα τάξη: Και με τις ΗΠΑ και με το γαλλογερμανικό άξονα...

Του Κώστα Μητρόπουλου από το «Βήμα της Κυριακής»
Του Κώστα Μητρόπουλου από το «Βήμα της Κυριακής»
Τελικά τα κανάλια πήραν θέση: Στάθηκαν ανοιχτά στο πλευρό του Μπους και των πολεμοκάπηλων. Δεν έμειναν απλώς παγερά αδιάφορα στο πρωτόγνωρο αντιπολεμικό κίνημα που συγκλόνισε απ' άκρου εις άκρον ολόκληρο τον πλανήτη. Εδειξαν εξοργιστική εχθρότητα και ξεδιάντροπο μίσος στο πανανθρώπινο αίτημα για αφοπλισμό των αρχιτρομοκρατών του κόσμου. Η στάση της εμπορικής τηλεόρασης απέναντι στα ατέλειωτα συλλαλητήρια συνιστά ένα ιδιότυπο πραξικόπημα των «ιδεολογικών δεσμοφυλάκων» ενάντια στην ομόθυμη βούληση του ελληνικού λαού. Χρησιμοποίησαν τα στημένα επεισόδια των κουκουλοφόρων για να προβοκάρουν το συλλαλητήριο, να καταπνίξουν την ουρανομήκη φωνή του ελληνικού λαού.

Τα κανάλια, είναι αλήθεια, δεν μπορούν να απαρνηθούν τη φύση τους, δεν μπορούν να κρύψουν την απέχθειά τους, αλλά και το φόβο τους όταν βλέπουν το λαό να κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτόματα ανάβει το «κόκκινο» του συναγερμού αυτοσυντήρησης... Προβληματίζει όμως η «αντίφαση»: Η επαίσχυντη και κατάπτυστη στάση των καναλιών σε χτυπητή αντίθεση με τα πρωτοσέλιδα (και όχι μόνον) των εφημερίδων, που ανήκουν στα ίδια συγκροτήματα και έχουν τα ίδια αφεντικά! Σχηματοποιημένα παρουσιάστηκε η εξής τραγελαφική εικόνα: Τα κανάλια με τον Μπους και οι εφημερίδες με την ΕΕ! Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απεικόνιση της «τακτικής» που ακολουθεί η εγχώρια άρχουσα τάξη: Και με τις ΗΠΑ και με το γαλλογερμανικό άξονα.

Την τακτική αυτή ακολουθεί και η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία παραμένει προσδεμένη στο άρμα της Ουάσιγκτον, αλλά δεν επιθυμεί να συγκρουστεί και με τους Γαλλογερμανούς. Και «τους δύο», λοιπόν, προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τα αφεντικά των ΜΜΕ, με τις εφημερίδες να αναλαμβάνουν και τη χειραγώγηση του φιλειρηνικού κινήματος («Οχι» σε «μονομερή» και «μη νομιμοποιημένο» πόλεμο - «όχι» στην ηγεμονία των ΗΠΑ)... Τα κανάλια, πάντως, υπέστησαν μια βαριά ήττα στα μάτια των ανθρώπων που «ψάχνονται» και αντιστέκονται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΒΟΛΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ `Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ»... «Οποιος έτυχε να δει τα χτεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, έμαθε για ένα συγκλονιστικό γεγονός, που απασχόλησε αποκλειστικώς την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη: Την άφιξη του τέως! Πρωταθλητής, ο "Αντέννα", που αφιέρωσε τριάντα πέντε ολόκληρα λεπτά στο μέγα γεγονός, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια από το Τατόι, τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο, το ξενοδοχείο "Πεντελικόν". Το "Μέγκα" διέκοψε στα 15 λεπτά, αλλά επανήλθε λίγο μετά, με πλούσια παραθυροκουβέντα για το ίδιο μέγα γεγονός. Στα λίγα λεπτά που περίσσεψαν για το υπόλοιπο δελτίο ειδήσεων, ο ανυποψίαστος τηλεθεατής πληροφορήθηκε και για ένα δευτερεύον γεγονός, αλλά με έμφαση σε ένα παρα-γεγονός. Τη μεγαλειώδη αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αθήνα και σ' άλλες 350 πόλεις του πλανήτη, την καπέλωσαν τα επεισόδια που προκάλεσαν κάποιοι κουκουλοφόροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επακολούθησαν οι αθλητικές ειδήσεις. Καληνύχτα σας! Για ηλιθιότητα ή αθλιότητα να μιλήσει κανείς;...» Σ(εραφείμ) Φ(υντανίδης) - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

«ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ»: «Αυτή η σπάνια ιστορική στιγμή (σ.σ. τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια) ήταν δικαίως το πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Οχι όμως και στην Ελλάδα: Ολα τα ιδιωτικά κανάλια θεώρησαν ότι πρώτη είδηση της ημέρας, με λεπτομερέστατες καλύψεις, ήταν η επίσκεψη στην Ελλάδα του έκπτωτου Γλύξμπουργκ και της οικογενείας του! Οσο για την κάλυψη των συγκεντρώσεων, επικεντρώθηκε σε κάποια επεισόδια μιας ασήμαντης μερίδας δήθεν διαδηλωτών. Κατήφορος...» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

«ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΕ»... «Η ιδιωτική τηλεόραση της χώρας μας αντί να συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα των στιγμών και τη μοναδικότητα των γεγονότων παγιδεύτηκε στο κυνήγι της εύκολης τηλεθέασης και του εντυπωσιασμού» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ενα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης - 10.000.000 ΒΕΤΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωνή Λαών μούδιασε Μπους και Σία - Η ΝΕΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΡΕΒΑΝΣ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΜΙΑΣ ΧΟΥΦΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διπλωματικός πόλεμος έως το τέλος του μήνα - ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΑ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι Κύπριοι ψήφισαν για αλλαγή στο Σχέδιο Ανάν- ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΛΗΡΙΔΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΣΟΚ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΗΔΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΡΙΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ.

ΧΩΡΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΤΡΟΠΗ ΤΟ «DE GRECIA» - Η Ελλάς οφείλει να δώση διαβατήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΤΡΙΣΑΓΙΟ, ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ... ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ «ΚΗΔΕΙΑ»!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΙΣΜΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Περιφερόμενοι κουκουλοφόροι: «Στη διάρκεια αυτού του ξεσηκωμού, μια ομάδα από 20 (είκοσι) 16χρονους χτύπησε με μολότοφ τα γραφεία του συγκροτήματος Λαμπράκη και διαλύθηκε σε 10 λεπτά, χωρίς να την πάρει καν χαμπάρι η τεράστια συγκέντρωση. Ημασταν εκεί. Μετά από μία ώρα και ενώ η πορεία όδευε προς την αμερικάνικη πρεσβεία, η ίδια ομάδα έσπασε τρεις βιτρίνες στην αρχή της Σταδίου σ' ένα επεισόδιο που κράτησε άλλα δέκα λεπτά. Ημασταν εκεί. Η ίδια ομάδα πέταξε πέτρες στη βρετανική και στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και ξυλοκοπήθηκε από τους ίδιους τους διαδηλωτές, στους οποίους μπήκε να κρυφτεί. Κι αυτό κράτησε άλλα 5 (πέντε) λεπτά. Ημασταν εκεί». ("Ο καιρός" -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

"Αδύνατη" πρεσβεία; «Ο Αμερικανός πρέσβης προσπαθούσε να μας πείσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πόλεμος πρέπει να γίνει. Μόνο που πάλευε κόντρα στα κύματα. Τούτη τη φορά, κρίνοντας από τις απανταχού διαδηλώσεις, ο εγχώριος αντι-αμερικανισμός δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας διεθνώς... Παρά τις αντιξοότητες, ο Μίλερ επιχείρησε να κάνει το υπηρεσιακό του καθήκον για το ιρακινό. Εκτός από τα γνωστά τραπεζώματα στην πρεσβευτική κατοικία, αποφάσισε να ελιχθεί και πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ - με ή χωρίς κασκόλ Μπάρμπερι - είχε ήδη δώσει ραντεβού στη διαδήλωση. Ετσι, ο εφευρετικός πρέσβης εμφανίστηκε στη Ρηγίλλης, που δεν είχε λάβει επισήμως θέση. Εξερχόμενος, δήλωσε με νόημα πως "όσοι θέλουν να διαδηλώσουν να πάνε έξω από την ιρακινή πρεσβεία". Το γεγονός πως ούτε οι δεξιοί δεν τον άκουσαν, δείχνει πως οι Αμερικανοί αδυνατούν να επηρεάσουν ακόμη και τους παραδοσιακούς τους συνομιλητές εν Ελλάδι». (Δημ. Μητρόπουλος -ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ