«Ολοι πιστεύουν» -έγραφε ο Αλέξης Μινωτής στο βιβλίο «Πορεύεσθαι κατά τέχνην»- πως «σαν ο ηθοποιός πεθάνει, πεθαίνει και το έργο του. "Οι ηθοποιοί είναι τα εφήμερα χρονικά της εποχής" είχε πει ο Σαίξπηρ. Δε μένει μεταθανάτια μαρτυρία της παρουσίας τους στο γήινο κόσμο. Μόνο αναμνήσεις και βιογραφικά, και στον καιρό μας κινηματογραφικά και τηλεοπτικά τεκμήρια ή και ηχογραφικά της φωνής τους. Ομως, αυτά δεν είναι παρά θρύμματα μόνον από την τέχνη και την προσωπικότητά τους, όταν μάλιστα τα μεγέθη είναι μεγάλα».
Με επίγνωση της ιστορικής, πολιτιστικής και συνδικαλιστικής ευθύνης του 85χρονου Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το νέο ΔΣ του, αναλαμβάνοντας καθήκοντα το Μάη, αποφάσισε την αναζωογόνηση της «Μέρας του Ηθοποιού».
Ο θεσμός όπως και το ΣΕΗ καταργήθηκε από τη χούντα. Αλλά και μετά την αποχουντοποίηση και επανασύσταση του ΣΕΗ δεν υπήρξε δυνατότητα να ξαναλειτουργήσει ο θεσμός. Η σημερινή διοίκηση του σωματείου θεωρώντας ανεπίτρεπτη τη διακοπή της «Μέρας του Ηθοποιού» και αναγκαία τη συνέχισή της, έκανε το πρώτο βήμα για τη δημόσια απόδοση τιμής στους πανάξιους, που πέρασαν στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Το ΔΣ του ΣΕΗ, σε συνεργασία με μια πλατιά οργανωτική επιτροπή, καθόρισε το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού, με εκδήλωση που αρχικά προγραμματίστηκε να γίνει στο Ηρώδειο τον περασμένο Οκτώβρη. Λόγω των τότε καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίστηκε για τις 9 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Ακροπόλ», στις 8 μ.μ.
Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, θα τιμηθούν δέκα μορφές του θεάτρου μας, που πέθαναν στη διάρκεια της δικτατορίας. Περίοδος, κατά την οποία η λογοκρισία της χούντας φίμωνε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και δεν επέτρεπε την απόδοση τιμής σε καλλιτέχνες μεγάλης αξίας, αλλά μη αρεστούς στο καθεστώς. Οι τιμώμενοι θα είναι, αλφαβητικά, οι: Βασίλης Αυλωνίτης, Αντώνης Γιαννίδης, Χρήστος Ευθυμίου, Χριστίνα Καλογερίκου, Τζαβαλάς Καρούσος, Βάσω Μεταξά, Αθανασία Μουστάκα, Χριστόφορος Νέζερ, Ελλη Ξανθάκη, Κατίνα Παξινού.
Η Κ. Παξινού
Ετσι η αναβίωση της «Μέρας του Ηθοποιού» καθιστά τους μεγάλους ηθοποιούς που έφυγαν «διαρκείς» και «ζωντανούς», όπως όταν ανέβαιναν στη σκηνή για να φωτίσουν, να δώσουν πνοή και υπόσταση στα πλάσματα της ποίησης, τα γεμάτα από αιώνια ουσία.
Μελωδικές προσκλήσεις
Μανώλης Λιδάκης - Ελένη Τσαλιγοπούλου
Οι Χρήστος Νικολόπουλος και Κώστας Μακεδόνας ξεκινούν σήμερα τις εμφανίσεις τους στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111), με ένα πρόγραμμα - πανόραμα του λαϊκού τραγουδιού. Μαζί τους οι Πέτρος Ιμβριος, Εύα Καμινάρη και Μαρία Σπυροπούλου.
Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (10 μ.μ.) και την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα δύο διήμερα, αφιερωμένα στις μουσικές και τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Τραγουδούν οι Κώστας Μάντζιος, Αργυρώ Καπαρού και Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Εικόνες και στιγμές από τη ζωή του δημιουργού θα παρουσιαστούν μέσα από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, που παραχώρησε η Μυρσίνη Λοΐζου.
Ο Μανώλης Λιδάκης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου ξεκινούν (10.30 μ.μ.) τις εμφανίσεις τους στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22). Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου. Εμφανίσεις: Πέμπτη - Κυριακή.
Ο Ψαραντώνης, οι «Χαΐνηδες» και οι «Δυνάμεις του Αιγαίου» συνταξιδεύουν στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143), μέχρι τη Δευτέρα.
Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδά, μέχρι και την Κυριακή, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου).
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και οι «Οναρ» ξεκινούν σήμερα τις εμφανίσεις τους «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).
Δυνατές συγκινήσεις, την Κυριακή (10 μ.μ.), στο «Club 22» (Βουλιαγμένης 22), με τον εκπληκτικό μουσικό από το Καμερούν, Μανού Ντιμπάνγκο.
Εκρηκτικό ρυθμικό «κοκτέιλ» φάνκι, σόουλ και τζαζ θα προσφέρει το κουαρτέτο του Τζέιμς Τέιλορ, αύριο, στο «Ρόδον» (Μάρνη 24).
Τα «Υπόγεια Ρεύματα» εμφανίζονται αύριο, στο «Σταυρό του Νότου».
Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα του Γιώργου Μηνά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» (Πρεμετής 4, Χίλτον). Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Μύθος».
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Βιβλία:
«Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
Αριστείδης Θεοχάρης: «Στη Στερεά Ελλάδα με το ΔΣΕ»
Ιλία Ερενμπουργκ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης»
Ελισσαίος Βαγενάς: «Η παιδική επιθετικότητα»
μια εκδήλωση
Χορωδιακή πανδαισία, τη Δευτέρα (8 μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 59), στη συναυλία - τιμή στις ελληνικές χορωδίες - που διοργανώνει η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με στόχο τη στήριξη των χορωδιών της χώρας μας. Στην εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριότητας της Στέγης, θα συμμετέχουν μέλη από βυζαντινές, μεικτές και παιδικές χορωδίες, σ' ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Είσοδος ελεύθερη.
μία έκθεση
Μία σειρά από ύστερα έργα του Γιάννη Τσαρούχη, κυρίως μορφές με λαδοπαστέλ σε κανσόν, παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος» (Ηροδότου 11). Στην έκθεση εκτίθενται έργα με θέματα που ο Τσαρούχης αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ανάμεσά τους, ναύτες, στρατιώτες που χορεύουν ζεϊμπέκικο, νέοι με στεφάνια, άγγελοι, αλλά και κάποια τοπία. Θα διαρκέσει έως τις 14/1.
μια παράσταση
Το έργο της Ελένης Ράντου «Μαμά μην τρέχεις», ανεβαίνει, σήμερα, στο θέατρο «Διάνα». Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κακλέα, τα σκηνικά του Ηλία Μαμιδάκη, τα κοστούμια του Μανώλη Γαλετάκη, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, η μουσική επιμέλεια του Φίλιππου Ταλάντη. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πασχάλης Τσαρουχάς, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κατερίνα Τσάβαλου, Ράνια Ιωαννίδου. Μια σύγχρονη μαύρη κωμωδία, με φόντο την Αθήνα του κυκλοφοριακού χάους, με επίκεντρο μια οικογένεια που παθαίνει το δικό της «κυκλοφοριακό έμφραγμα».
μια συναυλία
Τα τραγούδια της «Κυρα Θάλασσας» παρουσιάζει η Δόμνα Σαμίου, σήμερα και αύριο (10.30μ.μ.), στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος). Θαλασσινά τραγούδια, που περιλαμβάνονται στον τελευταίο δίσκο της κορυφαίας κυρίας του δημοτικού μας τραγουδιού. Μια μελωδική διαδρομή από τον Πόντο ως την Κάρπαθο, την Ιερισσό μέχρι τη Νίσυρο, την Κύμη μέχρι τον Τσεσμέ, την Πελοπόννησο έως τη Λέσβο. Συμμετέχουν η χορωδία του καλλιτεχνικού συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και γνωστοί μουσικοί.
ένα πρόγραμμα
Ξεκινά σήμερα (7μ.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο, το διεθνές συμπόσιο για το μεγάλο Σοβιετικό σκηνοθέτη, Αντρέι Ταρκόφσκι, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννησή του. Το συμπόσιο πλαισιώνεται με έκθεση φωτογραφίας, σχεδίων, αφίσας και κοστουμιών από τις ταινίες του, οπτικοακουστικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας. Ακόμη στον κινηματογράφο «ΑΣΤΡΟΝ» (έως 12/12), θα προβληθούν όλες οι ταινίες του. Σήμερα θα προβληθεί (10μ.μ.) «Ο Καθρέφτης». Τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) ακολουθεί η εκδήλωση «Μαρτυρίες». Ακούγονται κείμενα του Ταρκόφσκι και ποιήματα του πατέρα του, Αρσένι Ταρκόφσκι, στην ελληνική και ρώσικη γλώσσα, από τους ηθοποιούς Ταμίλα Κουλίεβα και Δημήτρη Καταλειφό. Συνοδεύει η Σμαρώ Γρηγοριάδου, με κλασική κιθάρα και επιλεγμένα μουσικά θέματα από την αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα.