ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-
Ενόσω οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιέζουν σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για να επιτύχουν το στόχο τους, δηλαδή την εξαπόλυση πολέμου, οι σχεδιασμοί επί χάρτου στην αμερικανική πρωτεύουσα συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί...
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το καλοκαίρι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προειδοποιώντας συνάμα τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι δε θα κερδίσει τίποτα, αν θέλει να περάσει ο χειμώνας και στη συνέχεια να προβάλει εμπόδια στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ ...«άρα, εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν ή οποιοσδήποτε άλλος νομίζει ότι, όταν περάσει ο χειμώνας, είναι ασφαλής για άλλον ένα χρόνο, υποθέτω ότι τρέφει φρούδες ελπίδες».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το πρωί της Παρασκευής «πολιτικές εγκαταστάσεις» στην περιοχή της Μπάσρα, στο Νοτιοανατολικό Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις ιρακινού αξιωματούχου στο πρακτορείο ΙΝΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Τέλος, ο δράστης - κουβεϊτιανής υπηκοότητας - της επίθεσης με πυροβόλο όπλο εναντίον δύο Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ συνελήφθη χτες στη Σαουδική Αραβία, όπου κατέφυγε, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο την κουβεϊτιανή ασφάλεια. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες στο Κουβέιτ σε ενέδρα που είχε στήσει ένας υπαξιωματικός του κουβεϊτιανού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στη συνέχεια κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία.
ΜΟΣΧΑ.--
«Πολύ παραγωγική και ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τη δίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη Πούσκιν, μια μέρα μετά την απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ 7 πρώην σοσιαλιστικών χωρών, ανάμεσά τους οι τρεις χώρες της Βαλτικής, όπως μετέδωσε το ΙΝΤΕΡΦΑΞ.
Ο Μπους, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον «φίλο Πούτιν» θα τον διαβεβαιώσει πως «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας».
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στη συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν επισήμανε τη σύμπτωση συμφερόντων Ρωσίας και ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα και όχι μόνο στους συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς. Σχετικά με το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «στο βαθμό που το ΝΑΤΟ θα αναπροσαρμόζεται, η Ρωσία δεν αποκλείει το βάθεμα των σχέσεων με τη Συμμαχία στην περίπτωση που η δράση της θα ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας». Αναφερόμενοι στο Ιράκ, σε κοινή δήλωσή τους, οι δυο Πρόεδροι κάλεσαν τη χώρα αυτή «να συνεργαστεί πλήρως και αναντίρρητα στην τήρηση των υποχρεώσεών του, σύμφωνα με την απόφαση 1441 του ΣΑ του ΟΗΕ, στο ζήτημα του αφοπλισμού, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες».
ΑΛΓΕΡΙ.--
Συνολικά εννέα νεκρούς είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε δύο πόλεις τις Αλγερίας. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, από την πρώτη έκρηξη, που έγινε σε ταξί στην περιοχή της Μίσλα, και τρεις ακόμα - ένας πατέρας και οι δύο κόρες του, ηλικίας τριών και πέντε ετών - από έκρηξη στο σπίτι τους, στο Ελ Ασέρ.
Σύμφωνα με τις αρχές, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, για κανένα από τα δύο περιστατικά, πιθανολογείται όμως ότι οι δράστες είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές.