ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Τα στρατεύματα θα μείνουν όσο χρειαστεί»
  • «Κλειστές στρατιωτικές ζώνες» Τζενίν και Βηθλεέμ
  • Ενας υπάλληλος του ΟΗΕ και ένας δεκατριάχρονος Παλαιστίνιος νεκροί, από την εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι κοιτούν μέσα από τα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι κοιτούν μέσα από τα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μια πρώτη γεύση από το τελευταίο κύμα σκληρών αντιποίνων της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής του στρατηγού Σαούλ Μοφάζ, ως υπουργός Αμυνας, βίωσε χτες η Δυτική Οχθη, όπου Τζενίν και Βηθλεέμ ανακηρύχτηκαν εκ νέου «κλειστές στρατιωτικές ζώνες». Τα αντίποινα είναι η απάντηση για τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης. Μια απάντηση που σήμανε το θάνατο ενός ανώτατου στελέχους οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ, αλλά και ενός 13χρονου Παλαιστίνιου.

Υπό ισραηλινό στρατιωτικό κλοιό από τη νύχτα της Πέμπτης, βρίσκεται η Βηθλεέμ, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό της Ντέισεχ, ισραηλινά τεθωρακισμένα έχουν «σφραγίσει» το Ναό της Γέννησης, αλλά και την κεντρική πλατεία Μάνζερ, ενώ συνεχίζονται οι κατ' οίκον έρευνες και μέχρι στιγμής 16 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα χέρια του στρατού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Σαρόν Φέινγκολντ, ο 23χρονος Παλαιστίνιος καμικάζι που ευθύνεται για την τελευταία βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, ήρθε από τη Βηθλεέμ, ενώ μετά την «απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων οι Παλαιστίνιοι ήδη έχουν στήσει τρομοκρατικό δίκτυο»! Ενώ ο τοπικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τον έλεγχο της πόλης· τα στρατεύματα θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, προκειμένου να εκριζωθεί ο τρομοκρατικός πυρήνας της Βηθλεέμ».

Εκτός της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ένας δεκατριάχρονος Παλαιστίνιος στο κεφάλι, από ριπές τεθωρακισμένου, ενώ υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με το Reuters, το παιδί γαζώθηκε από το τανκς, ενόσω πέταγε, μαζί με άλλα παιδιά, πέτρες κατά των τεθωρακισμένων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παλαιστινιακών Οργανώσεων, τα δέκα τεθωρακισμένα που εισέβαλαν χτες τις 3.00 π.μ. στην Τζενίν εξακολουθούσαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα να πυροβολούν σποραδικά προς τους κατοίκους που κινούνται.

Στο στόχαστρο και οι ξένοι φιλειρηνιστές

Ισραηλινά τανκς στη Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινά τανκς στη Βηθλεέμ
Στον ίδιο καταυλισμό, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αρωγής προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Πρόκειται για τον Ιαν Τζον Χοκ, Βρετανό υπήκοο. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε και από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ δήλωσε ότι είδε το πτώμα του άνδρα, Βρετανού υπήκοου, λίγο μετά την έναρξη ανταλλαγής πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων ενόπλων στην περιοχή. Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι σκοτώθηκε από τα πυρά, ενώ εργαζόταν στο γραφείο του στο βόρειο τμήμα του καταυλισμό, μαζί με άλλους 14 υπαλλήλους του ΟΗΕ, καθώς ήταν ο υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του καταυλισμού που ισοπεδώθηκε κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού τον περασμένο Απρίλη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παλαιστινιακών Οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της εισβολής, ο Χοκ πυροβολήθηκε στην κοιλιά με σφαίρες μεγάλης ταχύτητας, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν στο τηλέφωνο και διαπραγματευόταν με τις ισραηλινές αρχές την αποχώρηση μελών του γραφείου του. Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν και στο ιατρικό προσωπικό να εισέλθει στο γραφείο, ενώ σταμάτησαν και το ασθενοφόρο. Κατά τη διάρκεια της εισβολής αυτής, τραυματίστηκε, επίσης, και μια Ιρλανδέζα, μέλος της διεθνούς οργάνωσης Grassroots International Protection for the Palestinian People (GIPP), η οποία πυροβολήθηκε στο πόδι την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει άλλους τραυματισμένους Παλαιστίνιους. «Η τελευταία αυτή επίθεση φανερώνει πόσο ακραία είναι η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ», θα δηλώσει ο dr.Μουσταφά Μπαργούτι, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Επιτροπών Ιατρικής Αρωγής και θα προσθέσει: «Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν όχι μόνο Παλαιστίνιους αλλά και μέλη του διεθνούς κοινότητας που προσπαθούν να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό».

Τέλος, περίπου 40 άρματα, με την υποστήριξη δυο ελικοπτέρων εισέβαλαν και στη Λωρίδα της Γάζας, και κατεδάφισαν το σπίτι ενός μέλους της Χαμάς, ενώ κάνουν έρευνες σε πολλά σπίτια υπόπτων εξτρεμιστών. Σύμφωνα με το Ρόιτερς ένας Παλαιστίνιους αστυνομικός έχασε τη ζωή του και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Με την ανακατάληψη της Βηθλεέμ, το Τελ Αβίβ διατηρεί και πάλι τον έλεγχο όλων των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης -με εξαίρεση την Ιεριχώ, όπου επικρατεί «εύθραυστη» ηρεμία.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρες ταραχές με αφορμή ένα σχόλιο...

ΛΑΓΟΣ.--

Το σχόλιο της νιγηριανής εφημερίδας του Λάγος «The Day» πως «ο προφήτης Μωάμεθ θα έπρεπε να διαλέξει για σύζυγο κάποια απ' τις κοπέλες που είναι υποψήφιες σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς» δεν ήταν παρά η σπίθα που προκάλεσε υπερχείλιση στο καζάνι των μεγάλων ανισοτήτων και της καταπίεσης που υφίσταται (απ' το στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο) το μεγαλύτερο μέρος της νιγηριανής κοινωνίας...

Θέατρο των αιματηρών ταραχών ήταν αυτή τη φορά (όπως και πριν δύο χρόνια) η βόρεια πόλη της Νιγηρίας, Καντούνα. Οι νεκροί απ' τις ταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες τρεις μέρες, όταν ομάδες νεαρών μουσουλμάνων βγήκαν στους δρόμους μανιασμένοι, εξαπολύοντας επιθέσεις στα τυφλά, θεωρώντας το σχόλιο της εφημερίδας υβριστικό, ξεπερνούν τους 100. Οι τραυματίες, σύμφωνα με το τμήμα του Ερυθρού Σταυρού της πόλης, έως χτες το πρωί ξεπερνούσαν τους 500...

Ομως, παρά τις εκδοχές που παρουσίαζαν πολλά δυτικά ΜΜΕ, δεν ήταν ουσιαστικά το σχόλιο της εφημερίδας «Η Μέρα» για τον προφήτη Μωάμεθ που προκάλεσε τις αιματηρές ταραχές. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πως οι αντιδράσεις νεαρών μουσουλμάνων κλιμακώθηκαν όταν επιχείρησαν την επόμενη της δημοσίευσης του άρθρου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κυβερνήτη της Καντούνα. Ομως, αντί να παραλάβει το ψήφισμα ο κυβερνήτης, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ρίξουν εν ψυχρώ πυρ κατά των νεαρών, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς... Από κει και έπειτα, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, παρά την επιβολή 24ωρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας...

Ανταποκριτής του «Ρόιτερς» στην Καντούνα, μέτρησε μόνο χτες το πρωί 13 πτώματα στους δρόμους της πόλης, δεκάδες ΙΧ αυτοκίνητα και κτίρια πυρπολημένα και πλήθος δεκάδων κατοίκων να εγκαταλείπουν τις εστίες τους με τα άκρως απαραίτητα (το πλήθος εγκατέλειπε τα σπίτια του τόσο απ' τις γειτονιές με χριστιανικό πληθυσμό όσο και απ' εκείνες με μουσουλμανικό...).

Να διακοπεί η δίκη Μιλόσεβιτς

Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης ζήτησε τη διακοπή της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης είναι το εξής:

«Είναι γνωστή η αντίθεση του κόμματός μου, του ΚΚΕ, στη σύλληψη, απαγωγή και προσαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο για τα "εγκλήματα" στη Γιουγκοσλαβία τον Ιούνη του 2001. Από τότε, όσοι καλόπιστα παρακολουθούν τη δίκη, καταλαβαίνουν ότι στόχος της είναι η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πρόσφατα οι γιατροί διαπίστωσαν τη μεγάλη επιδείνωση της υγείας του, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Εκ μέρους των τριών ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, καλώ εσάς κ. πρόεδρε και ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο, ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για την υπόθεση αυτή, να ζητήσουμε τη διακοπή της δίκης για να του δοθεί η δυνατότητα να αναρρώσει. Σημειώνω ακόμα ότι έγινε μεγάλη διαδήλωση στο Βελιγράδι με το αίτημα αυτό, ενώ γιατροί από όλο τον κόσμο έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ελπίζω, κ. πρόεδρε, να βρούμε τη δέουσα ανταπόκριση εκ μέρους σας».

ΙΤΑΛΙΑ - «ΦΙΑΤ»
Μεγάλη διαδήλωση

ΤΟΡΙΝΟ.--

Εβδομήντα χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και χτες στους δρόμους του Τορίνο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της «ΦΙΑΤ» να απολύσει 8.100 ανθρώπους τον επόμενο μήνα.

Στη μαζικότατη διαδήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «ΦΙΑΤ» συμμετείχαν και τα τρία μεγάλα σωματεία της χώρας CGIL, CISL, UIL, ενώ παρέστη και ο Φάουστο Μπερτινότι, ηγέτης του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Οι διαδηλωτές απαίτησαν επανειλημμένα από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να ασκήσει πίεση στη «ΦΙΑΤ» προκειμένου να σωθούν οι δουλιές τους.

Η «ΦΙΑΤ» χρειάζεται να χαρακτηριστεί σε «κατάσταση κρίσης» από το κράτος προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια από αποθεματικά ταμεία (χρηματοδοτούμενα από κράτος και εταιρίες) για πληρώσει τους εργάτες ένα μικρό μέρος των μισθών τους κατά τη διάρκεια εφαρμογής προγράμματος ετήσιας «προσωρινής απόλυσης» που επιδιώκει. Ο υπουργός βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτζάνο, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί η άδεια στη «ΦΙΑΤ» να κάνει χρήση των ταμείων αφού όπως δήλωσε «οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ούτως ή άλλως»!

Στη Βενετία την ίδια ώρα 50 ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης εισέβαλλαν σε γκαλερί της «ΦΙΑΤ» και ζήτησαν να δοθούν τα κέρδη από τα εισιτήρια σε 1.800 εργαζόμενους του ομίλου στη Σικελία που κινδυνεύουν με απόλυση.

Τη Δευτέρα στη Ρώμη θα συναντηθούν υπουργοί με αντιπροσώπους των εργατικών σωματείων και διευθυντικά στελέχη της «ΦΙΑΤ», ενώ από την Τρίτη το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στη Βουλή.

ΡΩΣΙΑ
Πικετοφορία στην αμερικανική πρεσβεία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ενώ στην πόλη Πούσκιν, κοντά στο Λένινγκραντ, πραγματοποιούνταν η συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, στη Μόσχα διεξαγόταν χτες πικετοφορία μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία που διοργάνωσε το ΚΚΡΟ και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας. Οι διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες και αντιαμερικανικά συνθήματα και πλακάτ εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Οι ΗΠΑ είναι ο υπ. αριθ. 1 διεθνής τρομοκράτης», «Εξω ο Μπους από τη Ρωσία!», «Ο Μπους είναι αρχιφασίστας!», να, μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ και φώναζαν οι διαδηλωτές. Ο γραμματέας της οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ και άλλοι ομιλητές απαίτησαν εξ ονόματος εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών από την ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει να προδίδει τα εθνικά συμφέροντα προς όφελος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, να μην επιτρέψει την επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο Ιράκ και να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Να καταδικαστεί ο πόλεμος στο Ιράκ

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του, απηύθυνε επείγον κάλεσμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κατηγορηματική καταδίκη του ενδεχόμενου πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Το κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είναι το εξής:

«Αυτές τις μέρες συνέρχεται στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που εξετάζει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του χαρακτήρα και του προσανατολισμού του προς το επιθετικότερο (παρά το ότι δεν υφίστανται πλέον ούτε η Σοβιετική Ενωση, ούτε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας που εμφανίζονταν ως λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ), τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο κήρυξης πολέμου στο Ιράκ.

Είναι γνωστές οι μεγάλες διαδηλώσεις που γίνονται σ' ολόκληρη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες ενάντια στο ενδεχόμενο αυτό. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες, γιατί οι λαοί μας διαβλέπουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε ζωές και εγκαταστάσεις. Θα έχει ολέθριες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και την ανθρωπότητα γενικότερα.

Κύριε πρόεδρε, θέλω να απευθύνω επείγον κάλεσμα, εκφράζοντας τα αισθήματα των λαών μας, να αντιταχτούμε κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο πολέμου, απαιτώντας τα όποια προβλήματα να λύνονται πάση θυσία με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα. Να σταματήσουμε τον Μπους και το επιτελείο του που φαίνονται αποφασισμένοι -κάτω από τη μυρωδιά του πετρελαίου- να προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ