ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζεται η συμφωνία για τον Ευρωστρατό

Εύκαμπτη αποδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατεβάζει τον πήχη ο πρωθυπουργός όσον αφορά στις απαιτήσεις που είχε θέσει, προκειμένου να αποδεχτεί τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού. Ο πρωθυπουργός, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το θέμα του ευρωστρατού, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα που αν προσπαθούν οι ενδιαφερόμενοι δεν επιλύεται. Χρειάζεται διαπραγμάτευση και καλή θέληση», είπε ο πρωθυπουργός.

Η καλή θέληση, από την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη, αφού όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκείται από εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να κλείσει το θέμα.

«Ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί λύση και επειδή είμαστε σε περίοδο Μουντιάλ, ελπίζουμε... να βάλουμε γκολ», δήλωσε χαριτολογώντας μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο κ. Αθνάρ τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό «να λάβουμε υπόψη μας τις ευαισθησίες όλων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η ισπανική προεδρία έχει καταθέσει μια προσθήκη στο κείμενο της Αγκυρας, το οποίο συνοψίζει τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον ευρωστρατό, η οποία προσφέρει τα προσχήματα, για να υποχωρήσει από τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση. Η εν λόγω προσθήκη δεσμεύει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Τουρκία, να αποδεχτούν τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και το κοινοτικό κεκτημένο. Μέσα από αυτή τη λογική, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει, ότι η τουρκία ουσιαστικά δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί σε μια χώρα - μέλους της ΕΕ.

Ωστόσο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι και η ισπανική πρόταση καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Αγκυρας να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούν σε περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, όμως, η Αγκυρα αποκτά τη δυνατότητα να εξαιρεί περιοχές όπως το Αιγαίο και η Κύπρος από το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Εξάλλου, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης (20-21 Ιουνίου) και στη θεματολογία της. Ειδικότερα, κατά την άποψη του Ισπανού πρωθυπουργού σημαντικότερο θέμα είναι η υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει η κάθε χώρα μόνη της», τόνισε ο Αθνάρ, ενώ ο Κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει από παλιά υποβάλει προτάσεις για το θέμα, καθώς είναι «η πιο εκτεθειμένη» στο εν λόγω πρόβλημα.

«Ελπίζουμε, η πρωτοβουλία της Ισπανικής Προεδρίας να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ.Σημίτης και ειδικότερα ανέφερε ότι η Αθήνα ζητά να απαντηθούν στη Σεβίλλη τα ερωτήματα που αφορούν: τη χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, την κατανομή των βαρών και το καθεστώς ένταξης των μεταναστών, που ήδη βρίσκονται στις χώρες φιλοξενίας.

«Ζητούμε την υιοθέτηση μιας εφαρμόσιμης πολιτικής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου

Η Κομματική Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ καλεί στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει για την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου: «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», σήμερα Τετάρτη, 12 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Σαρανταπόρου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α` Αθήνας του ΚΚΕ και Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Στην Κεφαλλονιά

Η ΝΕ Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», που θα γίνει την Κυριακή 16 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η ιστορικός Δώρα Μόσχου και ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος, Χρήστος Θεοχαράτος.

Στην Αλεξανδρούπολη

Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα (λόγος αναιρετικός)» οργανώνει τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ» στην Αλεξανδρούπολη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ και η Ν. Δραμανίδου, καθηγήτρια φιλόλογος, μέλος της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Εξασφάλισε το εκλογικό δικαίωμά σου

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, παρατηρούνται σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές, πολλοί φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν ότι είναι γραμμένοι με λάθος στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη. Για το θέμα μπορούμε να απευθυνθούμε στο δήμο όπου ανήκουμε ή στο τηλέφωνο 1464 ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για διορθώσεις λήγει στις 30 του Ιούνη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ομιλίες σε Ηλιούπολη και Πειραιά

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τετάρτη 12/6, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Αύριο, Πέμπτη, 13/6, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στην πλατεία Κοραή, στις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ