ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΗ
Απεργιακές αποφάσεις από συνδικάτα και επιτροπές αγώνα

Δεδομένη είναι πλέον η προκήρυξη και οργάνωση της νέας πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 29 του Μάη, στην οποία έχει καλέσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και θα εκφραστεί με συντονισμό των βημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήδη βαδίζουν με απόφαση προς την απεργία, ενώ σε ευθεία αντιπαράθεση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ που σπεύδει σε νέο γύρο διαλόγου με την κυβέρνηση, τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα προγραμματίζουν τη δράση τους, έτσι που η πανεργατική αντεπίθεση να είναι τέτοια που να βάζει αποφασιστικά φραγμό στην ολομέτωπη επίθεση, που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του κατά του συνόλου των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν σύγχρονα αιτήματα που ζητούν ικανοποίηση, παίρνουν την υπόθεση αυτού του αγώνα στα χέρια τους και από τα κάτω - από τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα κατά πρώτο λόγο αλλά και τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις - προχωρούν μπροστά.

Σαν ανταπόκριση στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να τεθεί η πρόταση για απεργία σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, στις συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Κόντρα και στις επιλογές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που ανοιχτά πλέον έχει περάσει απέναντι στο στρατόπεδο κυβέρνησης και κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν την ταξική τους συσπείρωση και προχωρούν αγωνιστικά προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα, διεκδικώντας: Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Ηδη οι ταξικές δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει τη σύγκληση της διοίκησης στις 16 του Μάη με πρόταση για απεργία. Ταυτόχρονα μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν σύσκεψη την επόμενη βδομάδα με θέμα απεργία στις 29 του μήνα.

Στην Αθήνα οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ζητάνε συνεδρίαση της διοίκησης με πρόταση για κήρυξη απεργίας στις 29 του μήνα. Αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε η διοίκηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με πρόταση για κήρυξη απεργίας.

Στον Πειραιά με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου θα γίνει την Τρίτη σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων της περιοχής για να συζητήσουν το θέμα της απεργίας στις 29 του Μάη. Την Τετάρτη θα συζητηθεί το θέμα και στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ την κήρυξη απεργίας θα συζητήσει στη συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Βόλου έχει ζητήσει από το προεδρείο τη σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης την Τετάρτη, 15 του Μάη, για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της απεργίας στις 18 του Απρίλη και της Πρωτομαγιάς και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 29 του μήνα.

Για τις επόμενες μέρες αναμένεται η λήψη των σχετικών αποφάσεων από μια σειρά Ομοσπονδίες.

ΡΟΔΟΣ
Θέλουν κομματικό εκλογικό μηχανισμό την Εργατική Εστία

Το δικαίωμα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου να ορίζει με πρόταση του, πρόεδρο και αναπληρωτή στην Περιφερειακή Επιτροπή της Εργατικής Εστίας, αγνόησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προκειμένου να διορίσει εκλεκτούς της κυβέρνησης που με παροχές - ρουσφέτια θα καλύψουν τις ανάγκες της κυβερνητικής παράταξης. Δε σεβάστηκε στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες και τους συσχετισμούς δύναμης στο Εργατικό Κέντρο του νησιού και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την πρόταση του Εργατικού Κέντρου να διοριστεί τακτικός εκπρόσωπος ο Β. Μανωλάκης και αναπληρωματικός ο Μ. Μπακαρής.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει ευθέως την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι αγνόησε τις προτάσεις του για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κομματικές επιλογές. Θεωρεί υπεύθυνο και το υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, γιατί ενώ είχαν την πρόταση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου «δεν το έλαβαν υπόψη». Οπως σημειώνεται στην επιστολή, «θα περίμενε κανείς από την πλευρά της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας μεγαλύτερο σεβασμό και παραδοχή του γεγονότος ότι υπήρχε και υπάρχει, δεδομένος συσχετισμός δύναμης και συγκεκριμένη έκφραση στα όργανα της διοίκησης του ΕΚΡ. Φαίνεται, πως η απολεσθείσα προ καιρού συνδικαλιστική τιμή αυτής της πλειοψηφίας τής επιτρέπει να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, να μη σέβεται δηλαδή τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες και τους συσχετισμούς δύναμης». Η διοίκηση του ΕΚΡ σημειώνει πως ίδια στάση κράτησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στη συγκρότηση των οργάνων του Περιφερειακού ΙΝΕ - ΚΕΚ ΓΣΕΕ και για τη συμμετοχή εκπροσώπων στα περιφερειακά όργανα(Περιφερειακό Συμβούλιο - Ταμείο κλπ.) που διόρισε συνδικαλιστές ενταγμένους σε συγκεκριμένο παραταξιακό χώρο και όχι τους προτεινόμενους από συνδικαλιστικά όργανα της περιοχής.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μέχρι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των τοπικών οργάνων, οι δραστηριότητες και οι διάφορες εκδηλώσεις της Εργατικής Εστίας δε θα τυχαίνουν καμιάς κάλυψης από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Απολύθηκε γιατί απέργησε

Στο στόχαστρο έχουν βάλει το δικαίωμα στην απεργία μια σειρά επιχειρήσεις που ενθαρρύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο από την κυβερνητική πολιτική, όσο και από τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που, ενώ σπεύδει σε «διαλόγους» με κυβέρνηση και εργοδοσία, παριστάνει την ανήξερη μπροστά σε ένα κύμα τρομοκρατικών διώξεων. Τελευταίο κρούσμα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η «INTERSERVICE ΑΕ», ιδιωτική εταιρία αντιπροσώπευσης αεροπορικών εταιριών, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, απέλυσε τον εργαζόμενο Βασίλη Τριγωνάκη, ο οποίος εργαζόταν εκεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο εργαζόμενος, κάνοντας γνωστή από νωρίς την απόφασή του να απεργήσει στις 18 Απρίλη, δέχτηκε από την πρώτη στιγμή την προειδοποίηση του προϊσταμένου ότι τυχόν συμμετοχή του στην απεργία θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυσή του. Ετσι, στις 30 Απρίλη και ενώ είχε ήδη σύμβαση αορίστου χρόνου - οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που λήγουν τέλος Οκτώβρη -, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του, χωρίς, βέβαια, να του γνωστοποιηθεί ποτέ ο λόγος. Ο ίδιος, βέβαια, τον γνώριζε πολύ καλά. Ο εργαζόμενος δε δέχτηκε την απόλυσή του και καταγγέλλοντας το γεγονός στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έστειλε εξώδικο στην εταιρία, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή του. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη, πρόκειται μαζί με το σωματείο να γίνει καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Εθελοντισμός» με τα λεφτά των εργαζομένων

Στην υπηρεσία της επιχείρησης «Ολυμπιακοί Αγώνες» θέτει η κυβέρνηση, αυθαίρετα και προκλητικά, τα χρήματα των εργαζομένων, καθώς ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα θεσπίσει «κίνητρα» υποστήριξης του «εθελοντισμού»! Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες από τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα, σε συνέντευξη Τύπου για το πολιτιστικό πρόγραμμα του Οργανισμού και ειδικά την όπερα «Κάρμεν», για την οποία μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Εργατικής Εστίας Γ. Παπαμιχαήλ και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος Γ. Μουστάκας.

Οταν ο υφυπουργός ρωτήθηκε στη βάση ποιας λογικής θα διατεθούν τα χρήματα των εργαζομένων για τη στήριξη του εθελοντισμού, παρέπεμψε στην ΕΓΣΣΕ που πρόσφατα υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, η ΕΓΣΣΕ περιέχει μονάχα μια γενική παρότρυνση, την οποία φυσικά εκμεταλλεύεται στο έπακρο η κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός μίλησε και για τα σχέδια της κυβέρνησης, ώστε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας να μετεξελιχτεί με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με μισθωτή εργασία. Αφησε όμως και αιχμές για νέες δραστηριότητες, όπως η...«κοινωνική εργασία», της οποίας το ασφαλιστικό κόστος θα αναλαμβάνει ο Οργανισμός!!! Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί συνδέονται με το υπό κατάρτιση αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που φαίνεται ότι επιφυλάσσει περισσότερες ακόμη «εκπλήξεις»!

Εκδήλωση συνταξιούχων

Σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εργάτες που έπεσαν στο Σικάγο, αλλά και για το σύνολο των θυμάτων της εργατικής τάξης, καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων ΙΚΑ, την Τετάρτη 15 Μάη 2002 και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ` Σεπτεμβρίου 48, στο δεύτερο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ