ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πεδίο μάχης όλη η Δυτική Οχθη

Με τεθωρακισμένα, ισχυρές δυνάμεις και ελικόπτερα εισβάλλει στις παλαιστινιακές πόλεις ο ισραηλινός στρατός, κόβοντας νερό και ρεύμα

Κλειστή στρατιωτική ζώνη η Ραμάλα

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Τη μία μετά την άλλη, παλαιστινιακές πόλεις ανακαταλαμβάνει ο ισραηλινός στρατός ο οποίος, μετά και από το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού την Κυριακή το βράδυ, προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών. Η Ραμάλα κηρύχτηκε, πλέον, στρατιωτική ζώνη, στην Καλκίλια και στην Τουλκαρέμ εισέβαλαν, χθες, τεθωρακισμένα και πεζικό με την υποστήριξη ελικοπτέρων, η Μπέιτ Τζάλα και το Αλ Κχάντερ τελούν υπό κατάληψη, η Νάμπλους και η Βηθλεέμ είναι περικυκλωμένες από τεθωρακισμένα, τα οποία σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τα περισσότερα προσφυγικά στρατόπεδα. Παντού παρατηρούνται πολύωρες αποσπασματικές διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ενώ εμφανείς αρχίζουν να γίνονται σε αρκετές πόλεις οι ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει αποκλεισμένος στα δύο δωμάτια του ισοπεδωμένου, πλέον, προεδρικού μεγάρου ενώ ο ισραηλινός στρατός στήνει γύρω από το εναπομείναν κτίριο οδοφράγματα. Στο πλευρό του, εκτός από λίγους σωματοφύλακες και τους στενούς συνεργάτες του, βρίσκονται, από την Κυριακή, και αρκετοί αλλοδαποί φιλειρηνιστές που τονίζουν ότι θα παραμείνουν ως «ανθρώπινη ασπίδα». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι κυρίως Γάλλοι, Ιταλοί, Ελβετοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί. Υπό το φως των κεριών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στις ελάχιστες δηλώσεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, επαναλάμβανε ότι «δεν πρόκειται να αφεθεί να αιχμαλωτιστεί, να φυλακιστεί ή να εξοριστεί, όπως θέλει ο Σαρόν» και ότι «προτιμά να είναι ένας από τους χιλιάδες Παλαιστινίους μάρτυρες» ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Στρατιωτική ναρκοθετημένη ζώνη η Ραμάλα

Κλειστή στρατιωτική ζώνη είναι, πλέον, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η Ραμάλα, η οποία θυμίζει πόλη - φάντασμα, με τους δρόμους έρημους και τα συντρίμμια να καλύπτουν τα πάντα. Στους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να εισέλθουν αν και ορισμένοι τα κατάφεραν και δέχτηκαν, όπως μεταδόθηκε, τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, χωρίς να τραυματιστούν ενώ δε θέλησαν να κατονομαστούν. Την Κυριακή τραυματίστηκε ελαφρά, από ισραηλινά πυρά, ο δημοσιογράφος της Boston Globe. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε, ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής, να τοποθετεί νάρκες στην περίμετρο της πόλης προκειμένου να αποτρέψει τους Παλαιστίνιους αλλά και Ισραηλινούς φιλειρηνιστές, να εισέρχονται ή να εξέρχονται στην πόλη από κρυφά περάσματα αποφεύγοντας τα στρατιωτικά μπλόκα.

Παλαιστινιακές πηγές τονίζουν ότι γίνονται ακατάπαυστα μαζικές συλλήψεις ενώ ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει από σπίτι σε σπίτι και καλεί όλους τους άνδρες από 14 έως 50 να παραδοθούν. Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας κατήγγειλαν ότι 30 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μετά τη σύλληψή τους από τον ισραηλινό στρατό. Η ισραηλινή πλευρά διέψευσε την είδηση και μίλησε μόνο για δύο νεκρούς κατά τη διάρκεια μάχης, αν και σε ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδόθηκαν εικόνες των πτωμάτων. Την Κυριακή, 5 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ενώ είχαν, ήδη, συλληφθεί, υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες με ενόπλους Παλαιστινίους και όταν δέχτηκε πυρά το φυλάκιό τους. Αργά το βράδυ, 15 διαφορετικές εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία της Ραμάλα, χωρίς, όμως, να καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί τι ακριβώς είχε γίνει. Ουσιαστικά, αδιευκρίνιστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των νεκρών και τραυματιών από την Παρασκευή μέχρι σήμερα στη Ραμάλα, αφού ο ισραηλινός στρατός ελέγχει τα πάντα και οι πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Πάντως, σε έκκλησή του, το νοσοκομείο της Ραμάλα ζητά να μεταφερθούν επειγόντως φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό καθώς οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλιά τους. Επίσης, απευθύνουν έκκληση να αρθεί για λίγο η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να μπορέσουν οι οικογένειες να παραλάβουν τους νεκρούς που έχουν γεμίσει το νεκροτομείο και δεν υπάρχει πλέον καθόλου χώρος.

Εισβολή παντού

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, νωρίς χθες το βράδυ, κοντά στο φυλάκιο της Καλάντια, που συνδέει τη Β. Ιερουσαλήμ με τη Ραμάλα ανάμεσα σε στρατιώτες και ενόπλους Παλαιστινίους. Λίγο νωρίτερα, εκατοντάδες αλλοδαποί φιλειρηνιστές προσπάθησαν για άλλη μια φορά να σπάσουν το στρατιωτικό κλοιό και να εισέλθουν στην πόλη αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην Μπέιτ Τζάλα, όπου τα ισραηλινά τανκς ήδη έχουν εγκατασταθεί, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα και προς το χώμα για να σταματήσουν αλλοδαπούς φιλειρηνιστές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Τραυματίστηκαν 3 Βρετανοί, 1 Ιάπωνας και 1 Γάλλος, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό το βράδυ, επρόκειτο να απελαθούν μαζί με άλλος 11 Ευρωπαίους φιλειρηνιστές, κυρίως Γάλλους ανάμεσα στους οποίους και ο αγρότης Ζοζέ Μποβέ, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη Ραμάλα, πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, και κατάφεραν την Κυριακή να επισκεφθούν τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, θα απελαθούν επειδή βοήθησαν αρκετούς Παλαιστινίους να εξέλθουν από το κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο και επειδή «παραβίασαν τον ισραηλινό νόμο».

Στην Τουλκαρέμ τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, λίγο πριν το μεσημέρι, ενώ η πόλη ήταν έρημη. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, όπου εκτέλεσαν 8 Παλαιστινίους που κρατούνταν ως ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Αλλοι δύο ύποπτοι εκτελέστηκαν στην Καλκίλια και ένας στη Βηθλεέμ. Μέχρι το βράδυ, 10 τανκς είχαν εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, υπό τη διαρκή προστασία ελικοπτέρων, ενώ δεκάδες είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο της πόλης.

Ανάλογη ήταν η εικόνα της Καλκίλια, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε, ήδη από το μεσημέρι, έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Σε μία από αυτές τις εισβολές, τραυματίστηκε σοβαρά ένας στρατιώτης όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Στα 500 μέτρα από το ναό της Γέννησης, στάθμευσαν τα ισραηλινά τανκς που εισήλθαν στη Βηθλεέμ από τη νότια είσοδο. Τουλάχιστον άλλα 60 τανκς έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια είσοδο της πόλης, ενώ έχει ανακαταληφθεί το γειτονικό χωριό Αλ Κχαντέρ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Παλαιστίνιοι μαχητές έπαιρναν θέσεις στα έρημα κτίρια και ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν με τα όπλα τους τα τεθωρακισμένα και τα ελικόπτερα δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε».

Στη Χεβρώνα, όπου η παρουσία του ισραηλινού στρατού είναι μόνιμη λόγω της ύπαρξης στο κέντρο της του εποικισμού, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, την Κυριακή το βράδυ, αψήφησαν τα τεθωρακισμένα και διαδήλωσαν ζητώντας την άμεση ισραηλινή αποχώρηση και τον τερματισμό της κατοχής. Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ένας 10χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Εκτός από αυτό το επεισόδιο, στη Λωρίδα της Γάζας επικρατούσε χθες σχετική ηρεμία παρά την κινητικότητα που υπήρχε στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια όριά της.

Σαρωτικός ο Σαρόν με την υποστήριξη Μπους

Οργή από τις αραβικές ηγεσίες κατά της Ουάσιγκτον, που «επιτρέπει τις σφαγές»

Στο στόχαστρο ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος

Associated Press

Στο στόχαστρο ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΑΝΑ'Α - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΜΑΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Η τρομοκρατία ενεργοποιείται και κατευθύνεται από έναν μόνο άνθρωπο: τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Γιάσερ Αραφάτ. Είναι εχθρός του Ισραήλ, εχθρός ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, εμπόδιο για την ειρήνη και κίνδυνος για όλη την περιοχή». Αυτό δήλωσε προκλητικά στο διάγγελμά του προς τον ισραηλινό λαό, το βράδυ της Κυριακής, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απροκάλυπτα υποστήριζε ότι «πρόκειται για έναν ανοιχτό πόλεμο, που το Ισραήλ δεν επιδίωξε αλλά του επιβλήθηκε» και ότι η ισραηλινή ηγεσία έκανε «τα πάντα για την ειρήνη, αλλά η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν ολοένα και περισσότερη τρομοκρατία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε κατηγορηματικά ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» θα συνεχιστεί επί μακρόν και θα είναι εξαιρετικά ευρεία «μέχρις ότου ξεριζωθεί και η τελευταία υποδομή των τρομοκρατών», ενώ διαβεβαίωνε τους Ισραηλινούς πολίτες ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση από την οποία το Ισραήλ θα βγει νικητής». Χτες, ο Σαρόν απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον εσωκομματικό του αντίπαλο και πρώην πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να συνεργαστεί ενεργά στην «εκστρατεία ενημέρωσης του Ισραήλ προς τον κόσμο», παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ας σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου έχει, επανειλημμένως, επικρίνει την κυβέρνηση Σαρόν για «μαλθακότητα στις αντιδράσεις της απέναντι στους Παλαιστινίους» και την Παρασκευή δήλωνε ότι «ο Αραφάτ πρέπει να εξαφανιστεί από τα αυτόνομα εδάφη για πάντα».

Το διάγγελμα Σαρόν ήρθε λίγη ώρα μετά τη δεύτερη μεγάλη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε, την Κυριακή το μεσημέρι, στη Χάιφα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 15 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 30. Την ευθύνη ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Ταυτόχρονα, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν στον εποικισμό Εφράτ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί. Το Σάββατο το απόγευμα, οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε καφέ του Τελ Αβίβ, που προκάλεσε τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

Ο συνεργάτης του Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ δε θα αφήσει ούτε πέτρα ανέγγιχτη μέχρις ότου καταστείλει πλήρως την τρομοκρατία», ενώ ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ διακήρυττε ότι πρόκειται «για ένα πόλεμο αυτοάμυνας για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας». Φυσικά ουδείς ανέφερε τη λεπτομέρεια ότι το Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετά και ότι κλήθηκαν επιπλέον 20.000 έφεδροι «διότι είναι περίπλοκη και δύσκολη».

«Πράσινο φως» από Μπους

Στο πλευρό του Αριέλ Σαρόν συντάχθηκε με έκτακτο μήνυμά του, το Σάββατο το απόγευμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε κατανόηση για την «ανάγκη αυτοάμυνας του Ισραήλ» και κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι «θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, και ακόμη μπορεί, για να σταματήσει πλήρως αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες, τις οποίες περιμένω να καταδικάσει ανοιχτά».

Χθες το πρωί, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, από τον οποίο ζήτησαν να διασφαλίσει τη μετάβασή τους στη Ραμάλα προκειμένου να συναντηθούν με τον Γιάσερ Αραφάτ. Εντούτοις, τίποτε δεν κανονίστηκε. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, υπογράμμισε ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα μείνει απομονωμένος μέχρις ότου ξεριζωθεί και το τελευταίο σπέρμα τρομοκρατίας από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Αραβική οργή για Σαρόν και για Μπους

Το μήνυμα Μπους, αλλά και το διάγγελμα Σαρόν προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις των αραβικών ηγεσιών. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ως πρόεδρος της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, κατήγγειλε τη διεθνή σιωπή «που ενθαρρύνει το Σαρόν να τινάξει στον αέρα τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ισοσκελίζουν την ισραηλινή κατοχή με την παλαιστινιακή αντίσταση». Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ανακοίνωσε ότι θέτει τον εαυτό του «σε περιορισμό, μη δεχόμενος τηλεφωνήματα και διπλωματικές επισκέψεις», για να εκφράσει την αγανάκτησή του «για την αραβική σιωπή και απραξία, ιδιαίτερα εκείνων των αραβικών χωρών που έχουν συμφωνίες με το Ισραήλ».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δε θέλουν να πιέσουν το Ισραήλ γι' αυτό αφήνουν να αιματοκυλίζεται ο παλαιστινιακός λαός». Στο ιορδανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε επειγόντως ο Ισραηλινός πρέσβης, στον οποίο κατέστη σαφές ότι «αν δε σταματήσει άμεσα η ισραηλινή βαρβαρότητα σε βάρος των Παλαιστινίων και δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, τότε η Ιορδανία θα λάβει μέτρα». Πάντως, διαψεύστηκε ότι επίκειται, εντός ωρών, απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη καθώς, όπως δήλωνε Ιορδανός αξιωματούχος, «αφήνουμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας για να μπορούμε τουλάχιστον να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους».

Μέτρα κατά του Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα πάρει και ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 6ος, ενώ ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογράμμιζε ότι «μετά την κοινή απόφαση της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιολογία να μη σταματούν τις σφαγές των Παλαιστινίων, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες σε όλη την περιοχή». Οργισμένη ήταν και η αντίδραση της Αγκυρας, διά στόματος του ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού και του Γιάσερ Αραφάτ», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δείχνει ασέβεια απέναντι σε ένα πρόεδρο και στο λαό που τον επέλεξε». Ο Τζεμ κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ «να διευκολύνουν στην εξεύρεση λύσης» και τόνισε ότι «κάθε λεπτό που σπαταλιέται συμβάλλει στην κλιμάκωση της βίας, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Τέλος, από το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι ο Γιόσκα Φίσερ έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Σαρόν, τον Μπεν Ελιέζερ και τον Αραφάτ και ότι συνομιλεί διαρκώς με την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να σχηματιστεί «ένα ενιαίο μέτωπο κατά της βίας». Ο Γιόσκα Φίσερ κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να μην προβεί σε καμία ενέργεια κατά του προεδρικού μεγάρου στη Ραμάλα, τόσο για την ασφάλεια του Αραφάτ όσο και για την ασφάλεια της ζωής των φιλειρηνιστών που τον συντροφεύουν ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και, τουλάχιστον, 2 Γερμανοί.

«Καλύπτετε την τρομοκρατία της ισραηλινής κατοχής»

Ο διάλογος Αμανπούρ - Αραφάτ

ΡΑΜΑΛΛΑ και ΑΤΛΑΝΤΑ.--

Η Κριστιάν Αμανπούρ, η πιο πολύφερνη δημοσιογράφος του CNN, ανέλαβε την «αποστολή» της συνέντευξης με τον Γιάσερ Αραφάτ. Καθόλου τυχαία, αφού η σύζυγος του γνωστού Τζέιμς Ρούμπιν αποτελεί με την παρουσία της και μόνο την ένδειξη ότι επίκεινται σφαγές --από το Ιράκ έως τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν. Αλλά τα πράγματα δεν της πήγαν μάλλον όπως ήλπιζαν.

Η πρώτη ερώτηση της πολυβραβευμένης Αμανπούρ ήταν «εάν το δωμάτιο που βρίσκεται (ο Αραφάτ) έχει δεχτεί επίθεση... αν απειλείται η φυσική ύπαρξή του». Ο Αραφάτ δε μάσησε τα λόγια του: «Φαίνεται πως δεν παρακολουθείτε την τηλεοπτική κάλυψη σ' όλο τον κόσμο. Κατέστρεψαν πλήρως επτά κτίριά μας, πλήρως, γύρω από το γραφείο μου και χτύπησαν το γραφείο μου με όλον τους τον οπλισμό. Τι περιμένατε; Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ο Παλαιστινιακός λαός που δέχεται αυτήν την επίθεση. Και είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας θα συνεχίσει τη γενναία στάση του μπροστά σε αυτήν την τρομοκρατία. (Το Ισραήλ) διαπράττει την πραγματική τρομοκρατία, της κατοχής. Και ειδικά όταν χρησιμοποιούν όλα τους τα Αμερικανικά όπλα εναντίον μας --F15 και F16 και... πυραύλους, και βόμβες και πυροβολικό και όλα».

Η Αμανπούρ είχε σκοπό να «πείσει» τη διεθνή κοινή γνώμη ότι το Ισραήλ δε στοχεύει να εξοντώσει τον Αραφάτ και τον ρώτησε «πιστεύετε ότι προσπαθούν να σας σκοτώσουν; Να σας βλάψουν;». Για να εισπράξει την απάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου. «Τι περιμένετε, με το συνεχή βομβαρδισμό μας τις τελευταίες 24 ώρες; Το νομίζετε; Οτι συμβαίνει κατά τύχη; Είπαν ότι οι Αμερικανοί λένε ότι ο Αραφάτ δε θα πάθει κακό; Είναι το πρόβλημα του Αραφάτ ή το πρόβλημα του λαού μας - της ελευθερίας μας, του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μας, της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε εμένα και τον ομόλογό μου (πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Ιτζχάκ) Ράμπιν, που πλήρωσε με τη ζωή του την ειρήνη των γενναίων που υπογράψαμε. (...) Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ομόλογός μου, Ράμπιν, είναι τώρα θαμμένος στο Ισραήλ. Συνεχίζουμε με την ειρηνευτική διαδικασία με την πλειοψηφία του Ισραηλινού λαού».

Η επόμενη ερώτηση της Αμανπούρ ήταν εμπνεύσεως Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σας μίλησε, αντιλαμβάνομαι. Επίσης μίλησε δημόσια. Σας κάλεσε να ελέγξετε τη βία. Τι λέτε για αυτή τη δήλωση, και πώς μπορείτε να ελέγξετε τη βία;». Προκαλώντας την ειρωνεία του Παλαιστίνιου ηγέτη. «Με ρωτάτε ενώ βρίσκομαι υπό πλήρη πολιορκία; Είστε υπέροχη δημοσιογράφος. Πρέπει να σέβεστε το επάγγελμά σας». Η Αμανπούρ τον αγνόησε επιμένοντας. «Κ. Αραφάτ, απλώς σας κάνω μια ερώτηση. Είστε ικανός να ελέγξετε τη βία;». Αυτή τη φορά ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν είχε διάθεση για χιούμορ. «Πρέπει να είστε ακριβής όταν μιλάτε με τον στρατηγό Γιάσερ Αραφάτ. Σωπάστε! Καλύπτετε, με αυτές τις ερωτήσεις, τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ισραηλινής κατοχής και τα ισραηλινά εγκλήματα. Να είστε δίκαιη. Γιατί κάνετε αυτά τα λάθη; Ευχαριστώ. Αντίο».

Και η συζήτηση έλαβε τέλος.

Ελληνες πολιτικοί αναχωρούν για την Ιερουσαλήμ

Αναχωρεί για την Ιερουσαλήμ, αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών και στελεχών κομμάτων μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η οποία αποτελείται από τους: Αντώνη Σκυλλάκο, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Κύρκο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή του ΣΥΝ, καθώς και τους Παναγιώτη Γαλετσέλλη, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Ν. Χουντή, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και τον Μανόλη Γλέζο.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, θα φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και μετά από εκεί θα επιχειρήσουν να φτάσουν στη Ραμάλα και συγκεκριμένα στο αρχηγείο του Αραφάτ. Πάντως, σε επικοινωνία που είχαν οι Ελληνες πολιτικοί με τις επίσημες αρχές του Ισραήλ, προκειμένου να ενημερώσουν για την άφιξή τους, το σκοπό του ταξιδιού τους και τον προορισμό τους, πληροφορήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές ότι αυτές δεν εγγυώνται τίποτα από τη στιγμή που η ελληνική αποστολή εγκαταλείψει τα ισραηλινά εδάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ