ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Πέρασαν στην ιστορία

Αποψη από την εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας
Αποψη από την εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας
Την επέτειο των 58 χρόνων του μπλόκου της Καλογρέζας, τίμησαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, της Συνοικιακής Επιτροπής Καλογρέζας της ΠΕΑΕΑ και του Δήμου Ν. Ιωνίας, την περασμένη Κυριακή.

Μετά την πορεία που πραγματοποίησαν οι αντιστασιακοί μέσα από τους δρόμους της Καλογρέζας, η οποία κατέληξε στο Μνημείο των ηρώων, ο δήμαρχος Γιώργος Περτσεμλίδης χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους, αναφερόμενος στη θυσία των 22 νεκρών του μπλόκου, καθώς και στα υψηλά οράματα και ιδανικά της γενιάς της Αντίστασης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βασικός ομιλητής Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος του Παραρτήματος και αναφέρθηκε στο ιστορικό. Οπου οι ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους ντόπιους δωσιλόγους και ταγματασφαλίτες εισέβαλαν, στις 15 Μάρτη 1944, στην Καλογρέζα και επιδόθηκαν σ' ένα όργιο βιας και τρομοκρατίας. Ολοι οι εκτελεσμένοι του μπλόκου, 21 παλικάρια, ήσαν από την περιοχή, ενώ ο 22ος ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας.

«Ο ιμπεριαλισμός - τόνισε παρακάτω ο ομιλητής - δεν εξανθρωπίζεται, αντίθετα στις σημερινές συνθήκες η επιθετικότητά του αποκτά νέα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μπορεί δε, να αποκρουστεί μόνο με τη συστηματική πάλη και με μαζικούς αγώνες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ έθιξε το ζήτημα της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και καταδίκασε τη δίωξη του κομμουνιστή αντιστασιακού Δημήτρη Βάγια.

Τέλος, κλείνοντας κάλεσε τους αντιστασιακούς να πρωτοστατήσουν στη μάχη των επερχόμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, ώστε να βοηθήσουν ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης και να εκλεγούν Συμβούλια που θα αντιπαλεύουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, ώστε να αποκτήσει ξανά η ΤΑ όλα τα λαϊκά χαρακτηριστικά που τις στέρησαν τα τελευταία χρόνια, με νόμους, τα κόμματα που «πίνουν νερό» στ' όνομα τής ΕΕ.

Στεφάνια κατέθεσαν πολλοί μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων. Δυναμική ήταν η παρουσία της ΚΝΕ, ενώ από το ΚΚΕ παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ, Νίκος Κουρκούνης.

Φώτο Γ. Λιονάκης

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Συνεισφορά του κοκκινιώτικου λαού

Την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς που έγινε στις 6,7,8 του Μάρτη 1944 και αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο σταθμό μεγάλης πολιτικής σημασίας στην Ιστορία του ένοπλου αγώνα του λαού μας, τίμησαν την Πέμπτη 7 του Μάρτη αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και μεγάλος αριθμός Κοκκινιωτών.

Η εκδήλωση για την τριήμερη ιστορική αυτή επέτειο, που διοργάνωσαν το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, ο «Φοίνικας» και η ΠΣΑΕΕΑ Κοκκινιάς και ο δήμος, άνοιξε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη (Νίκαια), όπου υπάρχει η αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή: «Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η Μάχη της Κοκκινιάς».

Στις ομιλίες που ακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση, η αγωνίστρια Δέσποινα Κρομιδάκη, μέλος του Παραρτήματος και ο αγωνιστής Δημήτρης Μαυράκης, πρόεδρος του Παραρτήματος, αναφέρθηκαν στα ηρωικά γεγονότα της τριήμερης μάχης που έγινε στην πόλη τους. Περιέγραψαν πώς 200 «τσολιάδες» προδότες πλαισιωμένοι από μεγάλη δύναμη πάνοπλων Γερμανών, επέδραμαν από διάφορα σημεία της περιοχής, με σκοπό ν' αναχαιτίσουν τη δράση των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ και τη μεγάλη προσφορά του Κοκκινιώτικου λαού στον αγώνα για τη λευτεριά.

Η μάχη απλώθηκε σ' ολόκληρη την Κοκκινιά, από το Γ' Νεκροταφείο ως τα Κιλικιανά, και από τους Αγ. Αναργύρους έως τη Νεάπολη και τα ένοπλα τμήματα του λαού, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά, με επικεφαλής τον ΕΛΑΣ, καθήλωσαν τους Γερμανοτσολιάδες, που υποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Στον νικηφόρο αυτό αγώνα, μεγάλο ρόλο έπαιξε η συμμετοχή του λαού και η απαραίτητη βοήθεια που προσέφερε, με κάθε μέσο, στους μαχητές του ΕΛΑΣ, αψηφώντας τον κίνδυνο.

Στην εκδήλωση, εκτός από τη Δημοτική Αρχή και τις αντιστασιακές οργανώσεις, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων και μαζικών φορέων της πόλης. Το ΚΚΕ, εκπροσώπησαν μέλη της Αχτιδικής Κοκκινιάς και Κορυδαλλού και την ΚΝΕ οι Τοπικές Οργανώσεις της. Επίσης πήραν μέρος, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές Στέλιος Μπενετάτος.

Φώτο Γ.Λιονάκης

Η επέτειος της Κυβέρνησης του Βουνού

Στις 10 Μάρτη 1944, στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.

Την Επιτροπή συγκρότησαν οι: Στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, πρόεδρος. Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, υπουργός Στρατιωτικών. Γιώργης Σιάντος (ΚΚΕ), υπουργός Εσωτερικών. Κώστας Γαβριηλίδης (ΑΚΕ), υπουργός Γεωργίας. Ηλίας Τσιριμώκος (ΕΛΔ), υπουργός Δικαιοσύνης.

Η επιτροπή κατηύθυνε τον αγώνα κατά των κατακτητών και ανέλαβε τη διοίκηση των ελεύθερων και απελευθερούμενων περιοχών της χώρας μας. Η ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ρούμελη και σταματούσε ως προς την κατεύθυνση αυτή, έξω από την Αθήνα. Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ήταν ελεύθερες. Η κυβέρνηση στηριζόταν στον Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ(τακτικό 45.000 στρατιώτες και εφεδρικό 25.000 εφέδρους).

Στην ιδρυτική πράξη, η ΠΕΕΑ αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των Γερμανών κατακτητών, την Εθνική Απελευθέρωση, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, την εθνική αποκατάσταση με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, σύμφωνα με το χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης. Επίσης αναφέρεται στη στρατιωτική διαρρύθμιση των συνόρων μας. Η ΠΕΕΑ τήρησε πιστά και πραγματοποίησε όλες τις διακηρύξεις της.

Επίσης, η πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης οργάνωσε και διεξήγαγε με επιτυχία εκλογές, όχι μόνο στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε κατεχόμενες και στην Αθήνα, για το Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή), που αποτελούνταν από αντιπροσώπους του λαού εκλεγμένους (Εθνοσυμβούλους). Στις εκλογές ψήφισαν και οι γυναίκες, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή.

ΛΙΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πάλεψαν για ένα δικαιότερο κόσμο

Στις 8 Μαρτίου 2002 - επέτειο της εκτέλεσης στο Γουδί στις 8-3-1949 των τεσσάρων ΕΠΟΝιτών, Μαρίας Ρέπα, Γεωργίας Πολυγένους, Τάκη Τσούτη και Δημήτρη Καμουτσή, από το μισαλλόδοξο κράτος της εποχής, επειδή πάλεψαν για ένα δικαιότερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο - με πολλή συγκίνηση και ευλάβεια, όπως κάθε χρόνο, συγγενείς, πρώην φυλακισμένοι συναγωνιστές τους των Φυλακών «Αβέρωφ», συγκατηγορούμενοι και φίλοι των 4 ηρώων ΕΠΟΝιτών και σε συνεργασία με αντιπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), τίμησαν τη μνήμη τους, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι παραβρισκόμενοι απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν ΕΠΟΝίτικα τραγούδια, σαν μνημόσυνο για τους 4 εκτελεσμένους, «που φτερούγιζαν εκεί, ανάμεσά τους, ζωντανοί και νέοι»...

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, αύριο Παρασκευή 15-3-02, στις 9 μμ, στην ταβέρνα της γειτονιάς «Το Μαυρέλι» (Κολοκοτρώνη 56, τηλ.: 010-9247.263), διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι με μουσική, τραγούδια και, φυσικά, καλό φαγητό. Τηλέφωνα για συμμετοχή: Β. Καραμπάτσος 010-3473.573 και Σ. Ψωμιάδης 010-9225.832.
  • Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 17.3.02 στις 9.30 πμ στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 57 - Ανω Καλαμάκι), πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Δηλώσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο μέχρι την Πέμπτη 14.3.2002.
  • Το Παράρτημα Ιλίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 17-3-02 στις 10 πμ, στην αίθουσα «Πολλαπλών Εκδηλώσεων» του δήμου, πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Τρίτη 19-3-02 στις 5 μμ στο Δημοτικό Κιν/φο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας), τιμούν τα 59 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ την Τετάρτη 20-3-02 στις 5 μμ στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48) πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ