ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλείνουν το Λιμάνι για τη Ζώνη

Συμβολική κίνηση για τρεις ώρες το πρωί της 28.3.2002 στο λιμάνι του Πειραιά

Στη μάχη για να επιβιώσουν ρίχνονται οι χιλιάδες εργατοτεχνίτες και επαγγελματοβιοτέχνες που ζουν από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Ευαγ. Βενιζέλου, με την οποία χαρακτηρίζει τη βάση της Κυνοσούρας ως αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α (όπως η Ακρόπολη), ουσιαστικά έχει προαναγγείλει το «θάνατό» της. Χτες σε σύσκεψη που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Περάματος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν στις 28 Μάρτη 2002 να κλείσουν συμβολικά από τις 7 και για τρεις ώρες την είσοδο του λιμανιού του Πειραιά με πλωτά μέσα. Μέχρι τότε θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό και θα ενημερώσουν το επιβατηγό κοινό με την έκδοση ανακοινώσεων, «σποτ» στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και συνέντευξη Τύπου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία της Ζώνης - την οποία έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ζώνης, ο Δήμος Περάματος και άλλοι δήμοι της περιοχής του Πειραιά και δεκάδες μαζικοί φορείς - εκπρόσωποι των εργοδοτικών Ενώσεων και των σωματείων των λαντζέρηδων, ιδιοκτητών ρυμουλκών, πλωτών γερανών και φορτηγίδων. Οπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η ημερομηνία που καθορίστηκε δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να ανακαλέσει τη διαλυτική υπουργική απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αγώνας θα κλιμακωθεί και με άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, «με το κλείσιμο του λιμανιού θέλουμε να υψώσουμε την κραυγή αγωνίας μας. Είναι πρόκληση ένα ρημαγμένο νταμάρι όπως είναι η Κυνοσούρα να το χαρακτηρίζουν τώρα αρχαιολογικό χώρο». Ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών Ι. Δεληγιάννης χαρακτήρισε την υπουργική απόφαση ως «πισώπλατο χτύπημα της κυβέρνησης σε βάρος της Ζώνης».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν να σταματήσει η ομηρία

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για όλους

Νομοθετική ρύθμιση για όλους, απαίτησαν χτες το πρωί, συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο. Συμβασιούχοι από διάφορους χώρους, «τα μόνιμα θύματα ενός έκτακτου πολιτισμού», όπως χαρακτηριστικά έγραφε μια πικέτα εργαζόμενου, φώναζαν «τέρμα πια στην κοροϊδία όχι άλλη ομηρία», «η μοριοδότηση είναι μια απάτη ρίχνει τα βάρη στων έκτακτων την πλάτη». Οι αρμόδιοι όμως, όπως φαίνεται, συνεχίζουν να «εμ-παίζουν» ανάμεσα στη μοριοδότηση και σε τροπολογία στη Βουλή ανακαλύπτοντας όμως τώρα, ότι χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικού Δικαίου και εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Γ. Νηκιτιάδη.

Σε μια στιγμή ο υπουργός κατέβηκε κάτω και όταν κάποιοι του ζήτησαν να λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση ώστε να καλυφτούν όλοι οι εργαζόμενοι, ο Κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι ο μόνος τρόπος είναι η προκήρυξη, να τη δεχτούν και θα τους περιλαμβάνει όλους μέσα με κάποιες αλλαγές που θα κάνει.

Κι όταν εργαζόμενη τον ρώτησε αν με αυτόν τον τρόπο που προτείνει καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι, η απάντηση του υπουργού ήταν: «περίπου»! Ο υφυπουργός τώρα, είπε στους εργαζόμενους ότι δεσμεύεται θετικά για τροπολογία στη Βουλή αν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και θα το μεταφέρει στον υπουργό και στον πρωθυπουργό. Αλλωστε όπως είπε, οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις σκέψεις τους για το θέμα των κριτηρίων της μοριοδότησης. Την ερχόμενη βδομάδα θα έχουν ολοκληρωμένη πρόταση!

Ακούγοντας οι εργαζόμενοι όλα τα παραπάνω, αγανάκτησαν. Κάποιοι «έχουν ξαναδεί το έργο», όπως οι συμβασιούχοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που επιπλέον τους θέτουν κι εκβιαστικά διλήμματα οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, να σταματήσουν τον αγώνα, την κατάληψη, για να ισχύσουν όσα λένε ότι τους... υποσχέθηκαν. Ο Π. Βασιλείου, γραμματέας του Συλλόγου, δήλωσε: «Ακούμε συνέχεια υποσχέσεις για να περνάει ο καιρός. Οι δεσμεύσεις από τα κόμματα ήδη υπάρχουν, εμείς τις έχουμε. Η λύση είναι στο χέρι τους και μόνο, να τη δώσουν».

ΣΥΡΟΣ
Απεργία στο ναυπηγείο

Με 24ωρη απεργία κλιμακώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο της Σύρου τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων έχει ξεκινήσει από τις 6 Μάρτη με 6ωρες και 7ωρες στάσεις εργασίας και στις τρεις βάρδιες και αποχή από υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι δίνουν σύσσωμοι τη μάχη για τη σύμβαση, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου Ν. Ταβουλάρης, ο οποίος την περασμένη Τρίτη ανήγγειλε τις απολύσεις 60 συμβασιούχων. Η αποφασιστικότητα των απεργών και του σωματείου του ναυπηγείου ανάγκασε τον Ταβουλάρη να ανακαλέσει την ίδια μέρα τις απολύσεις.

Η παραπέρα πορεία του αγώνα τους θα καθοριστεί σήμερα στις 10 το πρωί, οπότε και έχει καθοριστεί έκτακτη γενική συνέλευση. Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου διεκδικούν αύξηση στο μισθό κατά 35 χιλ. δραχμές από την 1η Γενάρη και 20 χιλ. δρχ. από την 1η Ιούνη. Η αύξηση αυτή χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους ως το ελάχιστο που μπορούν να ζητήσουν, μια και τα κέρδη που έβαλε το 2001 στην «τσέπη» ο Ταβουλάρης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ανέρχεται στο ποσόν των 8,5 δισ. δραχμών, ενώ αναμένεται για το 2002 τα κέρδη του να είναι πολύ περισσότερα.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του Ναυπηγείου Σύρου δηλώνει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, του οποίου η διοίκηση έχει αποφασίσει να διωχτεί όποιο πλοίο λόγω της απεργίας έρθει στη Ζώνη για ολοκλήρωση των επισκευών. Τη συμπαράστασή του στους απεργούς του ναυπηγείου εκφράζει, με ανακοίνωσή του, και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Δικαστική μάχη για τη δικαίωση

Τη δικαστική τους μάχη για δικαίωση, συνεχίζουν να δίνουν οι συγγενείς των 20 πνιγμένων - ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί - του σάπιου τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», το οποίο τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996 ανοιχτά της Κύμης. Χτες, τρίτη μέρα της νέας δίκης που ξεκίνησε στο τριμελές Εφετείο Πειραιά, αποδείχτηκε ξανά, περίτρανα, ότι το ναυάγιο αυτό είχαν προδιαγράψει η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας». Αλλωστε ήδη πρωτόδικα, τόσο τα μέλη της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και οι επικεφαλής του «Ελληνικού Νηογνώμονα» έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί με 7ετή φυλάκιση.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι το πλοίο ήταν άκρως επικίνδυνο κατέθεσε ο Ι. Ελευθερίου, πρώην πλοίαρχος του «ΔΥΣΤΟΣ». Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι το πλοίο δεν ήταν μόνο παλιό, αλλά και κακοσυντήρητο, ενώ οι υπερκατασκευτές που είχε κάνει η ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ), προκειμένου να το μετατρέψει σε τσιμεντάδικο, προκάλεσαν προβλήματα στην ευστάθειά του και επιπλέον είχαν εγκλωβίσει νευραλγικά σημεία του πλοίου, όπως τα διπύθμενά του, τα οποία δεν μπορούσαν να επιθεωρηθούν σωστά και να επισκευαστούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά τον μάρτυρα, το ναυάγιο να προκληθεί από εσωτερικές καταρρεύσεις ελασμάτων λόγω διάβρωσης, τη μετατόπιση του φορτίου και την απότομη ανατροπή του πλοίου.

Από την κατάθεση του μάρτυρα, αναδείχτηκαν και οι εγκληματικές ευθύνες του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ο οποίος, αν και γνώριζε ότι το πλοίο ήταν αναξιόπλοο, ωστόσο εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Επιπλέον σοβαρό στοιχείο, που κατέθεσε σχετικά με την ευστάθεια του πλοίου, ήταν αυτό που αφορούσε στο εγχειρίδιο ευστάθειάς του, το οποίο περιείχε εσφαλμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν σωστοί υπολογισμοί κατά τη φόρτωση.

Προκαλούν οι τραπεζίτες

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα έληξε και η χθεσινή - τρίτη κατά σειρά - συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2002.

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, οι εργοδότες που ...διεκδικούν παράταση κατά μια ώρα των συναλλαγών, πρόσφεραν χθες 37ωρο (από 38 ώρες και 20') μόνο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Η πρότασή τους για τις αυξήσεις είναι ...2%!



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ