ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Ενα κοινωνικό αγαθό στη δίνη της αγοράς

Ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών

«Στο δίλημμα αν το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό ή καταναλωτικό προϊόν όλοι συμφωνούμε ότι είναι κοινωνικό αγαθό, όμως στην πράξη τείνει να γίνει προϊόν κερδοσκοπίας για πολύ λίγους και στην πορεία πολλοί λίγοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών με θέμα: «Φάρμακο: Κοινωνικό αγαθό ή καταναλωτικό προϊόν και οι επιπτώσεις του στην Υγεία και στην Οικονομία».

«Εχουμε, συνέχισε ο Χ. Χουρδάκης, τεράστια άλματα στην επιστήμη και στην Ιατρική και από την άλλη πλευρά γιγαντώνονται τα κοινωνικά προβλήματα με άμεσα αποτελέσματα στην Υγεία και στην ποιότητα ζωής. Είπαν πολλοί ότι έχει ανέβει το κόστος του φαρμάκου. Κανείς όμως δεν είπε πόσο τρέχει ο ιατρικός επισκέπτης από το πρωί μέχρι το βράδυ, απλά για να εξασφαλίσει ένα σχετικό μέσο βιοτικό επίπεδο. Κανένας δεν είπε ότι το κόστος του φαρμάκου δεν το προσδιορίζει το κόστος των εργαζομένων, αλλά το 80% στη διακίνηση φαρμάκου είναι το κόστος προώθησης του προϊόντος, η διαφήμιση, με τον συγκεκριμένο ιδιαίτερο τρόπο που γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα. Το '80 είχαμε το 80% ντόπια παραγωγή και το 20% εισαγόμενα προϊόντα και σήμερα έχει γίνει τέλεια αντιστροφή».

«Για το ΚΚΕ, κατέληξε ο ομιλητής, η Υγεία, η Πρόνοια, το Φάρμακο, η Κοινωνική Ασφάλιση, είναι ενιαία καθολική αξία και δεν μπορεί να γίνεται με τους νόμους της αγοράς. Τασσόμαστε υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης φαρμάκου, στον τομέα της Ασφάλισης. Τασσόμαστε υπέρ ενιαίου καθολικού κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος για το οποίο θα πληρώσουν το κράτος, που απέσπασε από τα αποθεματικά των Ταμείων τις τελευταίες δεκαετίες 20 τρισ., και οι εργοδότες».

Απαίτηση για απελευθέρωση

Μέσα απ' τις εργασίες της ημερίδας φάνηκε η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, έρευνα, διάθεση) αλλά και των τιμών των φαρμάκων.

Στις τοποθετήσεις τους οι υφυπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, Εκτ. Νασιώκας και Χρ. Θεοδώρου, αντίστοιχα, αλλά και η πλειοψηφία των ομιλητών, άφησαν στο απυρόβλητο τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το φάρμακο, τον χορό των δισεκατομμυρίων που παίζεται στον τομέα αυτό και το κρίσιμο ζήτημα της πρόσβασης του λαού στο κοινωνικό αγαθό.

«Η φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας έχει σημειώσει παταγώδη αποτυχία», επισήμανε ο Γ. Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, αναφερόμενος στην αποτυχία των κυβερνήσεων να ελέγξουν διοικητικά και νομοθετικά την αγορά φαρμάκου. «Ο μύθος της δωρεάν Υγείας έχει καταρρεύσει», ανέφερε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι το 42,6% των συνολικών δαπανών Υγείας βγαίνουν από την τσέπη των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε για το 2001 σε ένα τρισ. δρχ., απ' τα οποία τα 120 δισ. αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές. Η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει το 1,8% του ΑΕΠ και το 18-22% των δαπανών Υγείας.

«Από το συνολικό κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων το 5% πάει για την έρευνα, μέσα κύρια από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που το αποτέλεσμα αυτής της δουλιάς υλοποιούν στη συνέχεια οι επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που κάνουν έρευνα. Το 15-20% πάει για τις κλινικές μελέτες των προϊόντων αυτών και το 80% πάει για την προώθηση του φαρμάκου με όποιο τρόπο και αν γίνεται. Και φυσικά το κομμάτι που πάει για τους εργαζόμενους είναι μηδαμινό», επισήμανε στο χαιρετισμό της η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφείς Ειδικότητες, η οποία εμποδίστηκε στη συνέχεια από το προεδρείο της ημερίδας, με το πρόσχημα του χρόνου, να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του χώρου.

«Οταν ακούμε τους διάφορους παράγοντες να μιλούν για πολυφαρμακία και υπερκατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα οσμιζόμαστε περικοπές που θα πλήξουν τον Ελληνα πολίτη», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Θ. Αμπατζόγλου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τεράστια χοιρομονάδα

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της μονάδας εκτροφής χοιρομητέρων HELLAS FARM σε περιοχή κοντά στα Τρίκαλα δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για μία κολοσσιαία μονάδα που θα εκτρέφει 12.600 χοιρομητέρες και συνολικά πάνω από 160.000 ζώα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία, αλλά η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δε θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αλλά η υφυπουργός είπε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας έλαβε υπόψη της όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Ισχυρίστηκε ότι λήφθηκαν υπόψη όλες οι γνωμοδοτήσεις, οι κοινοτικές οδηγίες και δεσμεύσεις και εξετάστηκαν όλες οι επιδράσεις που άμεσα ή έμμεσα έχει αυτή η μονάδα στο περιβάλλον. Ετσι, είπε, δε θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.

Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων στην τελευταία του συνεδρίαση ζήτησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μονάδας και τόνισε: «Η λειτουργία της μονάδας με 12.600 χοιρομητέρες και συνολικό αριθμό 160.000 περίπου γουρουνιών που αυτές θα γεννήσουν, θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή με τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον - τόσο στην επιφάνεια όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα - αφού θα βρωμίσουν όχι μόνο τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα αλλά - εξαιτίας του υδροφόρου ορίζοντα - και η Λάρισα».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι τα στερεά και υγρά απόβλητα των 160.000 γουρουνιών αντιστοιχούν σε μια πόλη 800.000 κατοίκων όσο περίπου είναι η Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ως έωλη και διάτρητη. Καταλήγοντας ζήτησε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας και σχολιάζοντας τα όσα είπε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τον υποχρεωτικό έλεγχο είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν μπορείτε να μετρήσετε πόσοι εργάτες είναι μέσα σε μια βιοτεχνία, θα μπορέσετε να μετρήσετε πόσα γουρούνια θα είναι μέσα στη μονάδα;».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Αδρανής η πολιτική βούληση για την προστασία του

«H κατασκήνωση είναι δασική έκταση και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να μείνει δάσος» δηλώνουν στο «Ρ» οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συλλόγων υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο δημοσίευμα (19.2.2002) σχετικά με τις καταγγελίες για έργα που γίνονταν στο χώρο. Η έκταση αυτή μάλιστα, μετά από αίτηση της Ομοσπονδίας, στις 14.8.2001, χαρακτηρίστηκε δασική από το Δασαρχείο Λαυρίου, στο σχετικό έγγραφο του οποίου, η έκταση οριοθετείται εκτός Εθνικού Δρυμού.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επισήμαναν πως η κατασκήνωση έχει έκταση 36,034 στρέμματα και ουδεμία σχέση έχει τόσο η κατασκήνωση όσο και η Ομοσπονδία με οποιονδήποτε άλλο συνεταιρισμό υπήρχε παλαιότερα, στον οποίο ενδεχομένως να μετείχαν εργαζόμενοι σε ΔΟΥ. Σύμφωνα μάλιστα με το παραχωρητήριο της έκτασης από το υπουργείο Οικονομικών στην Ομοσπονδία, η χρήση της έκτασης προορίζεται μόνο για τη λειτουργία κατασκήνωσης και αν αυτή σταματήσει να λειτουργεί, η έκταση αυτομάτως επανέρχεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Οσο αφορά την άδεια από την Πολεοδομία για τις εργασίες που εκτελούνται, από την αυτοψία που διενήργησε η Πολεοδομία της περιοχής προκύπτει ότι γίνονταν επισκευές του δαπέδου στην είσοδο των σκηνών. Γι' αυτό η Πολεοδομία θεωρεί ότι «... οι σημερινές εργασίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην επισκευή του δαπέδου των σκηνών για λόγους υγιεινής και χρήσης που κατά την άποψή μας, εμπίπτουν στις διατάξεις... με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα περιοριστούν μόνο στη συγκεκριμένη επισκευή χωρίς περιμετρικά στοιχεία». Απαντώντας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους κάτοικοι της γύρω περιοχής προχώρησαν σε καταγγελίες, επισήμαναν πως κάθε καλοκαίρι γίνονται αποδέκτες καταγγελιών επειδή οι περίοικοι ενοχλούνται από τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση.

Το γεγονός όμως ότι η Ομοσπονδία των συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από μόνη της να χαρακτηριστεί η έκταση της κατασκήνωσης δασική, αποδεικνύει ότι η προστασία του δρυμού επαφίεται στην ευαισθησία κάποιων πολιτών. Παράλληλα έρχεται στην επιφάνεια η αδράνεια της πολιτικής βούλησης να τον διαφυλάξει στο σύνολό του αφού, μέχρι σήμερα το δημόσιο, ούτε απαλλοτρίωσε τις ιδιωτικές εκτάσεις μέσα στο δρυμό ούτε έθεσε επί του εδάφους τα όριά του. Ετσι μένουν ανοιχτά τα «παράθυρα» να εμφανίζονται αγροτεμάχια και βίλες μέσα σ' αυτόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ