ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο στόχαστρο και οι εργαζόμενοι

Δημόσιοι υπάλληλοι - όμηροι και μια διοίκηση περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική για το κεφάλαιο, οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να ανατρέψει βασικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και να προχωρήσει με ταχύτητα στις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, στο πνεύμα του διαβόητου προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», γίνονται σαφείς από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και από δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύνδεση του «μισθού με τη γνώση», αλλαγές στην αξιολόγηση και στην προαγωγική διαδικασία μέσα από εξετάσεις και την κατάργηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, σύνδεση του «μισθού με τον βαθμό», εξέλιξη του μισθού ανάλογα με την αξιολόγηση του εργαζόμενου, άνοιγμα της ψαλίδας των αμοιβών ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλαγές στο «πόθεν έσχες». Αυτοί είναι μερικοί από τους άξονες που παρουσιάστηκαν στα δημοσιεύματα.

Δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία. Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί διάφορες επιτροπές και αρμόδια όργανα για την προώθηση αυτών των αλλαγών, εδώ και καιρό έχει γίνει νόμος του κράτους το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», ακόμη και σχετικοί εγκύκλιοι του υπουργείου έχουν σταλεί στα όργανα της δημόσιας διοίκησης και η επιτροπή που επεξεργάζεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά στις εργασίες της.

Κι όλα αυτά γίνονται όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και την ενεργητική συμβολή της ΑΔΕΔΥ, η οποία προετοιμάζει το έδαφος από την πλευρά της για την επιτυχή ολοκλήρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Χαρακτηριστική είναι η στάση της απέναντι στην προαναγγελθείσα αλλαγή στο «πόθεν έσχες», το οποίο θα ζητείται τώρα μόνο για τα στελέχη και τους εργαζόμενους σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες, εφορίες, πολεοδομία κ.ά. Η ΑΔΕΔΥ δεν παρεμβαίνει για την απαλλαγή από τις διώξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αρνήθηκαν να το καταθέσουν πέρσι.

Οι αλλαγές αυτές δεν πλήττουν μόνο τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στοχεύουν στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Ο Κ. Σκανδαλίδης μιλάει για ένα κράτος που θα είναι «υπηρέτης» του πολίτη. Καθώς όμως οι αλλαγές αυτές εντέλλονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ξεκάθαρο ότι σκοπεύουν να γίνει ο δημόσιος τομέας ένας ακόμη καλύτερος υπηρέτης του κεφαλαίου και μάλιστα με λιγότερο κόστος. Σ' αυτό θα συντελέσει η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, η εκχώρηση δραστηριοτήτων στους ιδιώτες, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η σχεδιαζόμενη ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση, η συνεχής υποβάθμιση της Παιδείας, μόνο με ένα δημόσιο - «υπηρέτη» του πολίτη δε συμβαδίζουν.

Οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας, στο τρόπο αμοιβής, στην εξέλιξη και στην αξιολόγηση του δημόσιου υπαλλήλου, γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, θα ανατρέψουν βασικές δικλείδες προστασίας των εργαζομένων στο δημόσιο με σκοπό τη χειραγώγησή τους και τον πειθαναγκασμό τους σε συμφωνία με το νέο ποιοτικό ρόλο που καλείται να παίξει υπέρ του κεφαλαίου ο δημόσιος τομέας. Ενα παράδειγμα αυτής της αποστολής, είναι και το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από κοινού με τον ΟΗΕ, το οποίο συμβάλλει - μεταξύ άλλων - στην εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κόσσοβο και προάγει τις αρχές του «κοινωνικού διαλόγου» και της διαμεσολάβησης του δημοσίου σε χώρες των Βαλκανίων, όπου διεισδύει το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφαντα τα εργατικά δικαιώματα

Με «σφαγή» στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων και των λιμενεργατών θα συνοδευτεί, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Η κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση προωθείται με την... αμέριστη συνδρομή των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στις διοικήσεις τόσο των Ομοσπονδιών υπαλλήλων και λιμενεργατών, όσο και των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ θα γίνει με «πιλότο» τον εκτρωματικό Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) που έχει εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Είναι δε ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών Πειραιά κ. Κυπριώτης, μετά από εντολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Χ. Ψαραύτη, μοίρασε, την περασμένη βδομάδα στα μέλη της διοίκησης της Ενωσης τον Κανονικό Προσωπικού της... Θεσσαλονίκης, αξιώνοντας από τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τις σχετικές τους προτάσεις μέσα σε 4 μέρες.

Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που εφαρμόστηκε στον ΟΛΘ «μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νεοπροσλαμβανόμενους, θέτει υπό αίρεση κάθε εργασιακό δικαίωμα που είχαν κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι. Βάζει το διευθύνοντα σύμβουλο σε ρόλο γενικού δερβέναγα, ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα και σε συνδικαλιστικά θέματα, ενώ θέτει πάνω από όλους και όλα «τα συμφέροντα της εταιρίας». Εισάγει, όπως προκύπτει από το άρθρο 15, την πολυειδικότητα εργαζομένων, τη μείωση των αποδοχών με διάφορα τερτίπια (π.χ μείωση της «πόστας» και του τονάζ ) και την... ανταμοιβή των...«καλών παιδιών», καθώς στο άρθρο 67 προβλέπει και «ηθικές αμοιβές» σε περιπτώσεις «που ο εργαζόμενος διακρίθηκε λόγω της διαγωγής του», η οποία καθορίζεται «κατά την κρίση του Διευθύνοντος Συμβούλου»... Ακόμα θα μπορούν να καθορίζονται και άλλοι Ειδικοί Κανονισμοί για το προσωπικό, όμως με... τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι και θα... συνδιαλέγονται, σύμφωνα με το άρθρο 18, συνεχώς με την εταιρία για την προώθηση των συμφερόντων της μέσα από κοινωνική συναίνεση. Συνολικά για το εργασιακό κλίμα αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΓΚΠ περιέχει 30 σελίδες με πειθαρχικά μέτρα!

Τα όσα προωθούνται σε βάρος των εργαζομένων του ΟΛΠ καταγγέλλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ενωσης Λιμενεργατών ο Ι. Ναζεντιάδης μέλος της διοίκησης της Ενωσης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο χώρο των λιμενεργατών. Ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει τον Κανονισμό «έκτρωμα που δεν παίρνει γιατρειά» και απαιτεί από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της διοίκησης να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να οργανώσουν τον αγώνα για να μην περάσει το ξεπούλημα του λιμανιού και τα όσα το «συνοδεύουν». Τέλος καταγγέλλει τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας που έβαλαν την υπογραφή τους σ' αυτόν τον κανονισμό, περνώντας «θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης».

«ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ»
Προετοιμάζονται και στη Σουηδία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Του ανταποκριτή μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-

Στη Σουηδία βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, για να συντονίσει τον αγώνα των Ελλήνων ναυτεργατών στα δρομολογημένα εκεί πλοία του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Η εταιρία του Παναγόπουλου εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα στους Ελληνες ναυτεργάτες με μικρότερο μισθό και λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με τους Σουηδούς ναυτεργάτες. Σε παρόμοια προσπάθεια που έκανε η εφοπλιστική εταιρία στη Φινλανδία πριν λίγο καιρό, μετά από συντονισμένες προσπάθειες ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε συνεργασία με τα φινλανδικά ναυτεργατικά σωματεία, κατορθώθηκε μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να εξασφαλίσουν οι Ελληνες ναυτεργάτες τα ίδια δικαιώματα με τους Φινλανδούς συναδέλφους τους, παρά την υπονομευτική προσπάθεια της ΠΝΟ να τα βρει με τον εφοπλιστική Παναγόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) και εκεί ομόφωνη ήταν η θέληση για συμπαράσταση και αγωνιστική αλληλεγγύη στους Ελληνες ναυτεργάτες. Αυτή τη βδομάδα, θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΕΣΚΣ για να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Επίσης, έγινε συνάντηση μεταξύ των προέδρων της ΠΕΜΕΝ και της ΟΕΣΚΣ με τα σουηδικά ναυτεργατικά συνδικάτα. Τα σουηδικά συνδικάτα θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τα ελληνικά, ενώ αναφέρθηκε ότι ακόμα και Σουηδοί ναυτεργάτες έχουν πρόβλημα, καθώς παρατηρείται ότι δεν πληρώνονται τους μισθούς τους έγκαιρα. Τα συνδικάτα συμφώνησαν ότι αυτή η πολιτική του Παναγόπουλου ανοίγει τους «ασκούς Αιόλου» και για τους Σουηδούς ναυτεργάτες σε επιθέσεις ενάντια σε κατακτημένα δικαιώματα.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Τους οδηγούν στην απελπισία

Στα όρια οδηγεί τους συμβασιούχους η κυβέρνηση, αφού όπως ακούγεται από χείλη αρμοδίων, με όλους τους τόνους, «δεν υπάρχει διάθεση, να λυθεί το θέμα». Στους 7 απεργούς πείνας των συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας προστίθενται ακόμα δέκα, ενώ η αγωνία και η πίεση οδήγησε άλλο συνάδελφό τους στην εντατική, με καρδιακό επεισόδιο. Παράλληλα, και οι 30 εργαζόμενοι του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Χαλανδρίου βρίσκονται καθημερινά έξω από τη δουλειά τους, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την επίλυση του εργασιακού τους.

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν τους «χρειάζεται πια». Αφού τους εκμεταλλεύτηκε 8 και 10 χρόνια τώρα, κρατώντας τους «ομήρους», για να μπορεί να εξυπηρετεί τις προεκλογικές διακηρύξεις κι αφού τους «απομύζησε», τώρα πάει «για άλλες πολιτείες»! Χρειάζεται νέες προκηρύξεις, με νέο δυναμικό για να συνεχίσει το προεκλογικό παιχνίδι. Εν τω μεταξύ κοροϊδεύει ασταμάτητα εργαζόμενους που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τους ζητά να «τρέχουν» από αρμόδιο σε αρμόδιο χωρίς λύση, λες και οι για 8-10 χρόνια συμβασιούχοι δεν πρόσφεραν με την εργασία τους και την υπερεκμετάλλευση τους, αλλά είναι «ζητιάνοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ