ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ξανά υποψήφιος ο Χρήστος Τέγος

Αναγνωρίζεται από τους δημότες το σημαντικό έργο που έχει να παρουσιάσει η υπό την ηγεσία του δημοτική αρχή της πόλης

Ο Χρήστος Τέγος
Ο Χρήστος Τέγος
Την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του δημάρχου Καρδίτσας, στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τέγος. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «με τις ίδιες αρχές, ωριμότητα και αυτοπεποίθηση θα είμαστε παρόντες στη νέα εκλογική αναμέτρηση». Κι επισήμανε πως «μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα και τις σύγχρονες προκλήσεις, δηλώνουμε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο "αύριο" για την Καρδίτσα».

Το έργο που έχει να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, υπό την ηγεσία του Χρ. Τέγου, είναι σημαντικό κι αναγνωρίζεται από τους δημότες. Και σε μια περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε «μακρύ χέρι» του κράτους ενάντια στους πολίτες, η ανάδειξη ενός δημάρχου που μάχεται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων κι αντιστέκεται σθεναρά κι αποτελεσματικά στην επιδίωξη της κεντρικής εξουσίας να χρησιμοποιήσει την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, έχει ιδιαίτερη και ειδική σημασία.

Και ο Χρ. Τέγος έχει δείξει πάμπολλα δείγματα γραφής, καθώς πάντα και παντού στάθηκε στο πλευρό των δημοτών της Καρδίτσας, στο πλευρό του λαού. Ηταν παρών σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση - δεν παρέλειψε ούτε μια φορά να δηλώσει την ενεργό παρουσία και συμπαράστασή του στον αγώνα της αγροτιάς, κατά τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως παραβρέθηκε και στους αγώνες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων της Καρδίτσας - κοντά σε κάθε πολίτη και στα προβλήματά του, με αίσθημα ευθύνης, αλλά με την ικανότητα να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά για την επίλυση προβλημάτων.

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα είναι ο επικεφαλής, ο Χρ. Τέγος τόνισε ότι «θα στηριχτεί στο υπάρχον σχήμα, αλλά παράλληλα θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί με δημότες που έχουν διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές περιχαρακώσεις».

Και κατέληξε: «Η σημερινή δήλωση δε σηματοδοτεί την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, απλά έρχεται να οριστικοποιήσει την πρόθεσή μας να αναλάβουμε τις ευθύνες του Δήμου Καρδίτσας για την επόμενη τετραετία. Προσδοκούμε σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα είναι αντάξια του επιπέδου της σύγχρονης ζωής, αλλά και των κρίσιμων ζητημάτων που η νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί να χειριστεί. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Καρδίτσας. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών και με αισιοδοξία αντιμετωπίζουμε το μέλλον της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων».

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο Στέλιος Ορφανός υποψήφιος δήμαρχος

Ανακηρύχτηκε από τη συνέλευση της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου»

Ο Στέλιος Ορφανός
Ο Στέλιος Ορφανός
Με πανηγυρικό τρόπο έγινε την προηγούμενη βδομάδα η ανακήρυξη του υποψηφίου που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου». Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Στέλιος Ορφανός, όπως ανακοινώθηκε στη Γενική Συνέλευση της παράταξης, όπου συζητήθηκε ταυτόχρονα ο απολογισμός δράσης της προηγούμενης τετραετίας και η εκλογική της διακήρυξη.

Στη συνέλευση, όπου συμμετείχε πλήθος Ηρακλειωτών, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Μ. Σφακιανάκης, σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος την προηγούμενη δεκαετία. Αφού στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του Σ. Ορφανού, στη συνέχεια έκανε κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντάς της ως το μεγάλο «θύμα» αυτής της πρακτικής.

Την πρόταση για τον υποψήφιο δήμαρχο έκανε ο Μ. Κασσαπάκης, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ και πρώην πρόεδρος της Κίνησης. Ο ίδιος αφού άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή, στάθηκε στον τρόπο που αγωνίστηκε ο Σ. Ορφανός μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τόνισε την ικανότητά του να βλέπει κάτω από την επιφάνεια, την οργανωτικότητα και τη συλλογικότητά του. Το λόγο πήραν στη συνέχεια και αρκετοί άλλοι ομιλητές που στάθηκαν σε πλευρές της διακήρυξης. Ολοι τόνισαν την ανάγκη για το άπλωμα της κίνησης σε χώρους δουλιάς, στις συνοικίες και τη νεολαία.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο Γ. Γωνιανάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, και ο Β. Αντωνογιαννάκης, μέλος της διοίκησης Ενωσης Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

Η συνέλευση έκλεισε με την εκλογή 17 μελών Συντονιστικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από εργαζόμενους και εκπροσώπους της νεολαίας, των ΕΒΕ και άλλων μαζικών φορέων, με πρόεδρο τον Κ. Ξυλούρη.

Η διακήρυξη

Κεντρικό σύνθημα της εκλογικής διακήρυξης της Αγωνιστικής Κίνησης είναι η συστράτευση όλων για ένα δήμο διεκδικητικό, μαχητικό, στην υπηρεσία του δημότη, σε μια πορεία ριζικά διαφορετική από το σημερινό δημοτικό κατεστημένο. Στόχος της παράταξης είναι η δρομολόγηση μια διαφορετικής πολιτικής από αυτήν που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και ασκεί η Δημοτική Αρχή. Η ανατροπή δηλαδή της πολιτικής εκείνης που θέλει τους δήμους να μετατρέπονται σε παράρτημα του κρατικού μηχανισμού, στην υπηρεσία των κερδών του κεφαλαίου και κόντρα στα συμφέροντα των δημοτών.

Κατάσχεσαν περιουσία του Δήμου Πειραιά

Σε κατάσχεση κινητής περιουσίας του δημαρχιακού μεγάρου Πειραιά προχώρησε χθες η πρώτη ομάδα από πρώην συμβασιούχους του δήμου μετά από την άρνηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους. Οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονταν στο Δήμο Πειραιά από τον Οκτώβρη του 1996 μέχρι το Μάη του 1998. Οταν έληξαν οι συμβάσεις τους έφυγαν, αλλά η οικονομική υπηρεσία του δήμου αρνήθηκε να τους πληρώσει, έτσι κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, από την οποία δικαιώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο δικαστικός επιμελητής που πήγε να εκτελέσει την απόφαση, βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα εργαζομένων στο δήμο που τον απειλούσαν και τον εξύβριζαν. Αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία, οι απειλές όμως εναντίον του συνεχίστηκαν και παρά την αστυνομική παρουσία.

Οι πρώην συμβασιούχοι έκαναν κατάσχεση της κινητής περιουσίας του δημαρχιακού μεγάρου επειδή διαπίστωσαν αδυναμία να κατασχεθούν ακίνητα του δήμου τα οποία βρέθηκαν με πολλά νομικά βάρη(κατασχέσεις - υποθήκες κλπ.). Οπως σημειώνουν αναμένεται μόνο για το τμήμα αποχέτευσης να εκδοθούν άλλες 170 δικαστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ με δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, πως: «Ο δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματά του με κάθε νόμιμο μέσο, που θα ασκήσει εναντίον όλων όσων επιχειρούν να πλουτίσουν εις βάρος του».

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Μέχρι 31 Μάρτη οι εγγραφές

Μέχρι τις 31 Μάρτη θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας για όσους γεννήθηκαν μέσα στο 1984 ή πριν από αυτό και έχουν παραλείψει να γραφούν. Την ίδια ημερομηνία ολοκληρώνεται και η ετήσια αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων, διαδικασία που θα πάψει να γίνεται εφόσον ολοκληρωθεί η ανασύνταξή τους και αποδοθεί στον κάθε ψηφοφόρο ο ειδικός εκλογικός αριθμός, ο οποίος θα ισχύει για όλη του τη ζωή.

Επίσης μέχρι 31 Μάρτη θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις για μετεγγραφή. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται μεταγραφή εκλογέων από ενορία σε ενορία ή από δημοτικό διαμέρισμα σε δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου δήμου. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έχουν και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι Ελληνες πολίτες.

Σημειώνουμε ότι τόσο στις 30 (ημέρα Σάββατο) όσο και στις 31 (Κυριακή) Μαρτίου, οι σχετικές υπηρεσίες των Δήμων θα είναι ανοιχτές από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Στα μέσα Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση των νέων εκλογικών καταλόγων, θα δοθεί στους ψηφοφόρους ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, με τον οποίο θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες εκλογές. Το εκλογικό βιβλιάριο καταργείται και αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας.

Ανακήρυξη υποψηφίου της ΝΑΣ

Τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές θα ανακοινώσει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ηρακλείου», στη Γενική της Συνέλευση, αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «ΑΝΔΡΟΓΕΩ».

Παράλληλα, θα γίνει ο απολογισμός δράσης της παράταξης, ο νέος προγραμματισμός, η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής και η ανακήρυξη της εκλογικής διακήρυξης για τις εκλογές του 2002.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ