Περιοδεία στελεχών του ΠΑΜΕ
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας, μοίρασαν τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, και τους κάλεσαν να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει μεθαύριο 31 Γενάρη 2002.
«Η νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, θα μας πλήξει όλους. Οπως μας αφορά όλους και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, η μετατροπή του αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα», επισήμανε στους εργαζόμενους η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Να αντισταθούμε στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, να μη γίνουμε συνένοχοι στο χαράτσωμα των ασθενών, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, να διεκδικήσουμε δυναμικά τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν Υγεία, με προσανατολισμό στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)», υπογράμμισε η Λ. Μεθωνιού.
«Πρέπει οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ που παίζει το παιχνίδι της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα, για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας», επισήμαναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ.
Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μετέφεραν στα στελέχη του ΠΑΜΕ την ανησυχία τους για τα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, για το χτύπημα που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να καταργήσει από τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου κλπ.) στη ΜΕΘ του νοσοκομείου τις ειδικές άδειες και το ειδικό επίδομα που λάμβαναν μέχρι τώρα. Εντονες ήταν οι ανησυχίες και των εργαζομένων της δεύτερης ΜΕΘ του νοσοκομείου - η οποία μεταφέρθηκε εκεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που έθεσε εκτός λειτουργίας το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» - για την οργανική ένταξη της μονάδας στο ΚΑΤ, αλλά και για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ των βορείων προαστίων, αφού στους «Αγιους Ανάργυρους» λειτουργούσαν 15 κλίνες, ενώ στο ΚΑΤ λειτουργούν μόλις έξι.
Κορυφώνονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες για την επιτυχία του μεθαυριανού πανεργατικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη - 6.00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου - αλλά και στις άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας.
Χτες πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ με θέμα το συλλαλητήριο στη βιομηχανία φυτοφαρμάκων Ευθυμιάδη, στη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, στην Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, στο εργοστάσιο ΕΛΛΕΝΙΤ και στη ζυθοποιία ΧΕΝΙΓΚΕΡ.
Στο τελευταίο αυτό εργοστάσιο, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και η υποδοχή του κλιμακίου του ΠΑΜΕ από τους εργαζόμενους ήταν φιλική και ουσιαστική. Οχι μόνο οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, αλλά και το ίδιο το σωματείο επικρότησε την αγωνιστική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για το πανεργατικό συλλαλητήριο και δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία και θα πάρει μαζικά μέρος σ' αυτήν. Κι αυτό, όπως δήλωσε η διοίκηση του σωματείου, αλλά και οι εργαζόμενοι, για να κρατηθεί ανοιχτό το μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση, να μην περάσουν οι αντεργατικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί και να υπερασπιστεί αποφασιστικά το δικαίωμα των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατάργηση των ΣΣΕ και συμφώνησαν ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή, που μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το πανεργατικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.
Στο εργοστάσιο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ εκφράστηκαν από τους εργαζόμενους τα προβλήματα επιβίωσης της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για πολύ καιρό. Συμφώνησαν όλοι με την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των εργαζόμενων. Και στα άλλα εργοστάσια οι περιοδείες έδειξαν ότι ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής των εργαζόμενων και ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
Η «σύγκλιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», είναι ο πρώτος στόχος που βάζει η κυβέρνηση με την ασφαλιστική ανατροπή που ετοιμάζει, όπως τον προσδιορίζει σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος. Σύγκλιση βέβαια που προϋποθέτει το στραγγαλισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη συμπίεση του πήχη προς τα κάτω, αφού ο υφυπουργός επιμένει ακόμα και τώρα να εμφανίζει το «εγχείρημα Γιαννίτση», ως «προώθηση της κοινωνικής σύγκλισης» για το οποίο «οικοδομήθηκε στην ελληνική κοινωνία μια λανθασμένη αντίληψη»..!
Σε μια προσπάθεια για να πείσει για την αναγκαιότητα των ανατροπών, ο Ρ. Σπυρόπουλος, παρομοίασε το ασφαλιστικό σύστημα «σαν ένα καζάνι, του οποίου ο πάτος είναι τρύπιος». Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα ως σπατάλη πόρων και όχι ως υποβάθμιση και περικοπή παροχών προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, παρά το γεγονός, ότι οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που συνεισφέρουν στο σύστημα.
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Εργασίας κάνει ξεκάθαρη την επιδίωξη της κυβέρνησης να βάλει στο χέρι το σύνολο των αποθεματικών, αλλά και την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, με το πρόσχημα της καλύτερη διαχείρισης και της αποδοτικότητας. Στα πλαίσια αυτά στον «κοινωνικό διάλογο» θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου υπερ-φορέα, που θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ταμείων.
Ο νέος αυτός φορέας θα δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα της ΑΕΔΑΚ, (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ή της ΕΔΕΚΤ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) και άρα η διαχείριση των αποθεματικών θα περάσει εξ ολοκλήρου στους «ειδικούς», δηλαδή σε φορείς του ιδιωτικού τομέα. Με πρόσχημα τον οργανωτικό κατακερματισμό, και τη χαμηλή αποδοτικότητα -για τα οποία την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση- και αφού για δεκαετίες το μεγάλο κεφάλαιο λεηλάτησε την περιουσία των ταμείων, τώρα «μαγειρεύουν» την ολοκληρωτική υφαρπαγή της.
Τα σχέδια αυτά, βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από το αίτημα των εργαζομένων για πραγματική «αυτοδιοίκηση» και «αυτοδιαχείριση» των ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, που τη διοίκηση κατά πλειοψηφία θα ασκούν αιρετοί και ανακλητοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αλλά και με την απαίτησή τους για διεύρυνση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, απευθύνει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, να πάρουν μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 31 του Γενάρη για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους: Στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας, της αντιασφαλιστικής τακτικής κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοτών. Παράλληλα, να διεκδικήσουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συλλογική δράση για να διεκδικήσουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις 10%, 35ωρο-7ωρο-5ήμερο, επίδομα αδείας ίσο με τη διάρκεια της άδειας, υπαλληλική ιδιότητα για όλους και 5η βδομάδα άδειας χωρίς χρονικές προϋποθέσεις. Ακόμα στο θέμα του Ασφαλιστικού διεκδικούν για τον κλάδο να αναγνωριστούν όλες οι καταβολές του ΤΑΤ μέχρι 27/8/1992, με βάση το βιβλιάριο των ενσήμων του ΙΚΑ.