Είμαστε στη νότια μεριά του Πηλίου και σταματάμε σ' αυτό το όμορφο κεφαλοχώρι με τους 1.400 κατοίκους, για να πάρουμε μια γεύση από το εύφορο κοίλο οροπέδιο με πανέμορφα οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα, την Αργαλαστή που πυρπολήθηκε από το Δράμαλη το 1823, και ξαναχτίστηκε από τα ίδια υλικά. Θα ανέβουμε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην τοποθεσία Πάου, θα δούμε τα πολλά δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και θα κοιτάξουμε μακριά προς τον Παγασητικό. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1732 και αγιογραφήθηκε λίγο αργότερα, προς τα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι ολόγραφο και οι αγιογραφίες είναι δωρεά των καπεταναίων αγωνιστών του 1821.
Αναρωτιέστε πόσο απέχουμε από το Βόλο; 39 χιλιόμετρα μόνον. Υπομονή, έχουμε να πάμε σε πολλά μέρη ακόμη
Απλώνεται σε κάμπο και περιβάλλεται από πευκόφυτους λόφους. Στην είσοδο της κωμόπολης υποδέχεται τους επισκέπτες το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Στο τέρμα της ευθείας, στην κορυφή της σκάλας που οδηγεί στον πευκόφυτο λόφο, δεσπόζει το άγαλμα του Ρήγα, ολόσωμο, επιβλητικό, με τη γνωστή σε όλους φορεσιά του. Το χωριό βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φερών, που είχαν επίνειο τις Παγασές. Οι Φερές ήταν μια από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες πόλεις της Θεσσαλίας. Εκεί γεννήθηκε ο εθνομάρτυρας Ρήγας Βελεστινλής Φεραίος (1757-1798). Και στον άτυχο για τη χώρα μας πόλεμο του 1897, εκεί είναι που διεξήχθη η μόνη νικηφόρα μάχη. Μα ας αλλάξουμε θέμα και ας πούμε κάτι σχετικό με την τοποθεσία. Δεν αντέχουμε να μιλάμε πια για πολέμους και ας πάμε στην..
Το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, καταπράσινο, με άφθονα νερά που τρέχουν συνεχώς, είναι ένα χωριό σύνθετο, που αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, εντελώς αυτόνομες, με ξεχωριστό πυρήνα κοινωνικής ζωής. Η καθεμιά διαθέτει τη δική της πλατεία και εκκλησία, το δικό της σχολείο, τη δική της βρύση και τα δικά της καταστήματα. Αυτό το όμορφο μέρος δείχνει να έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους, όπως δείχνουν τα ευρήματα στη θέση «Παλαιόκαστρο». Εκεί στη Ζαγορά, γεννήθηκαν ο πατριάρχης Καλλίνικος Γ', μια σημαντική φυσιογνωμία του 18ου αιώνα και ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, ενώ στην πλατεία της, ο Σεφέρης έγραψε δυο εκπληκτικά ποιήματα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης αγαπούσε ιδιαίτερα τη Ζαγορά και συχνά την επισκεπτόταν.
Εχει τη φήμη ότι είναι το ομορφότερο χωριό του Πηλίου. Ας πούμε ότι είναι πολύ όμορφη, γιατί εδώ, στο Πήλιο η ομορφιά περισσεύει και στην πιο απίστευτη και ασήμαντη γωνιά. Στη Μακρινίτσα όλα είναι όμορφα, η κρήνες, τα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα καλντερίμια, και η εξαιρετική θέα προς το Βόλο και προς τον Παγασητικό συνθέτουν το τέλειο, ένα χάρμα οφθαλμών. Η Μακρινίτσα οργανώθηκε αρχικά ως ένας οικισμός γύρω από τη Μονή της Θεοτόκου της Οξείας Επισκέψεως, η οποία ιδρύθηκε από τον τοπάρχη Κωνσταντίνο Μαλιασηνό κατά τα έτη 1204-1215. Το Μεσαίωνα κατοικήθηκε από μοναχούς, ενώ η περίοδος της ακμής της άρχισε το 18ο αιώνα.
Ομως ο τραγικός κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι το θύμα μιας εφιαλτικής εποχής, είναι ο άνθρωπος που για να μπερδέψει τους άλλους και να τους πείσει πως δεν είναι διαφορετικός από εκείνους, κάνει απελπισμένες προσπάθειες να τους μοιάσει. Να γίνει ίδιος, χωρίς προσωπικότητα, χωρίς ιδεώδη, χωρίς οράματα και κυρίως χωρίς ηθικές αναστολές. Τραυματικά παιδικά χρόνια έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην ψυχή του Μαρτσέλο και τώρα που ενήλικας πια ζει σε μια φασιστική κοινωνία, δε διστάζει να παντρευτεί μια μικροαστή, που δεν αγαπά αλλά επειδή πρέπει να το κάνει για να μοιάζει φυσιολογικός... δε διστάζει να αναλάβει να δολοφονήσει τον αγαπημένο του καθηγητή κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού του στο Παρίσι. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Αλμπέρτο Μοράβια, μιλά για την αληθινή δολοφονία των αδελφών Ροσέλι από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Και το περίεργο είναι ότι ο συγγραφέας, παρ' όλο που ήταν στενός συγγενής των αδελφών Ροσέλι, εστιάζει την προσοχή στο δολοφόνο και όχι στα θύματα. Και πετυχαίνει να περιγράψει την ψυχή του και να καταγράψει με τρομακτική ακρίβεια την εποχή εκείνη που δε γεννούσε τέρατα, αλλά κανονικούς ανθρώπους αλλά που τους ανάγκαζε να μεταμορφωθούν τέρατα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που το προτείνουμε ανεπιφύλακτα
Οταν ξεκινήσαμε αυτή τη στήλη, είχαμε μερικούς ενδοιασμούς, μερικούς φόβους, μερικές αμφιβολίες για το αν οι αναγνώστες μας θα ενδιαφερθούν σήμερα, με τον παραλογισμό που επικρατεί γύρω μας, με τα προβλήματα που μας ταλανίζουν -«εδώ ο κόσμος χάνεται...»- για την παρασκευή ενός κοκτέιλ. Φαίνεται όμως ότι η ζωή έχει τη δική της λογική και ότι παρ' όλα τα δεινά, τα πλήγματα που δέχεται καθημερινά ολόκληρη η ανθρωπότητα, η ζωή συνεχίζεται και προσπαθεί με ό,τι μπορεί να γίνεται ωραιότερη. Απόδειξη ότι το «Εις υγείαν» βρήκε ανταπόκριση.
Σήμερα, λοιπόν, θα ετοιμάσουμε ένα κοκτέιλ, αφιερωμένο σε έναν πιστό αναγνώστη μας. Θα το βαφτίσουμε:
«Μελαγχολία του ποιητή»: 2/3 Τεκίλα, 1/3 χυμός λεμονιού. Μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και παγάκια. Γεμίζετε τα ποτήρια ως τα 3/4, προσθέστε σόδα, για να χωνέψετε τη μελαγχολία..., και τα ανακατεύετε ελαφρά.
Αμέσως μετά θα ετοιμάσετε την «Εμπνευση». Ενα αυγό, ουίσκι όσο αντέχετε, μισή κουταλιά της σούπας Κουραχάο, μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και παγάκια. Χτυπάτε τα υλικά στο σέικερ, γεμίζετε τα ποτήρια ως τα 2/3, προσθέστε σόδα για να διώξετε και το υπόλειμμα της μελαγχολίας και τότε πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε στίχους. Εις υγείαν...
«Με το νου προικίζει η κόρη, με το νου και η ακαμάτρα» λέγανε οι γιαγιάδες μας. Οχι ότι είμαστε ακαμάτρες αλλά μονάχα με το νου, δηλαδή με τη φαντασία μας, μπορούμε να προικιστούμε. Πώς αλλιώς; Ετσι με το μαγικό χαλί του νου, θα «πεταχτούμε» σε πολλές πόλεις, πόλεις που έχουμε επισκεφτεί και σ' άλλες που για πρώτη φορά πάμε. Πάμε;
Σε λίγα δευτερόλεπτα φτάσαμε κι όλας στο Ροβανιέμι, στην παγωμένη πρωτεύουσα της Λαπονίας, μια ώρα πτήσης από το Ελσίνκι. Ενα υπέροχο βαθύ μπλε, λουλακί στην ουσία μας ξετρελαίνει, το θερμόμετρο δείχνει 15 βαθμούς μείον, όμως η ζωή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά είναι και πολύ ευχάριστη, σχεδόν μαγική. Εδώ ο χειμώνας, ο πολύ βαρύς χειμώνας κρατά τουλάχιστον έξι μήνες, έτσι οι άνθρωποι έχουν οργανώσει ανάλογα τη ζωή τους. Με μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς αλυσίδες και στα διάφορα χαρακτηριστικά παμπ, (είδος μπαρ) της πόλης είναι το αδιαχώρητο και για μας το αδιανόητο, διότι με αυτόν τον καιρό στη χώρα μας θα είχαν παραλύσει τα πάντα. Ο ήλιος εμφανίζεται τρεις ώρες μόνον καθημερινά, όμως λάμπει πάνω στην παραμυθένια παγωμένη πόλη. Ας αφεθούμε λοιπόν στα «χέρια» της φαντασίας μας, ας ανοίξουμε και μια εγκυκλοπαίδεια και ας ζήσουμε το όνειρο μέσα από τις κουβέρτες μας και ας μη γκρινιάζουμε αν ακούσουμε ότι στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.... Ανοίξτε τα μάτια για να χορτάσετε από χρώματα, από αρώματα, από παράξενες γεύσεις. Κυριακή είναι σήμερα μια «μικρή» λευκή απόδραση είναι ό,τι ακριβώς μας χρειαζόταν.