ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέχρι τον Ιούνη αξιολόγηση και μεταπτυχιακά

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για θεσμικά και οικονομικά αιτήματα

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη νομοθέτηση της «αξιολόγησης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία την περασμένη εβδομάδα και κατά την οποία συζητήθηκαν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με την εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση θα προωθηθεί στο πλαίσιο της «σύγκλισης» με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και ότι το σχετικό νομοσχέδιο, όπως και εκείνο που θα αφορά τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, προγραμματίζεται να ψηφιστούν μέχρι τον Ιούνη του 2002.

Απαντώντας το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ για αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών και ειδικότερα των συνταξιούχων, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στη συζήτηση συνολικά για το ασφαλιστικό, ενώ - όπως είπε - η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα. Ούτε στο αίτημά της για ουσιαστική αναβάθμιση του Λέκτορα, που, ύστερα από ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΣτΕ, βγαίνει από τον ενιαίο φορέα διδασκόντων, το υπουργείο Παιδείας έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός δήλωσε ότι για τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης ενημερώθηκε από ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ και ότι έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης. Για το ζήτημα της αναβάθμισης του Λέκτορα, είπε ότι θα μελετηθεί το θέμα και θα γίνουν ρυθμίσεις «στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ».

Στις κάλπες σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα και για τέσσερις μέρες οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο 30ό τακτικό Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ. Οι εκλογές γίνονται στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» (Βερανζέρου 10 και Πατησίων 19) το Σάββατο και την Κυριακή από 9.30 π.μ. - 8 μ.μ. και τη Δευτέρα και Τρίτη από 2 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Οσοι προσέλθουν, πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Εκπαιδευτικών» (ΑΣΠΙΔΕ) καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό ιδιαίτερα σε μία περίοδο που 4.000 περίπου εκπαιδευτικοί εργάζονται χωρίς διοριστήρια, γίνονται απολύσεις εκπαιδευτικών όταν διεκδικούν τα νόμιμα, υπάρχουν απλήρωτες ώρες για εργασίες εκτός μαθήματος, μη τήρηση της άδειας μητρότητας, περιπτώσεις μισθών κατώτερων από το νόμιμο μισθολόγιο. Η ΑΣΠΙΔΕ, παραθέτοντας τα παραπάνω, σημειώνει ότι απαιτείται η συσπείρωση σε μία άλλη λογική για την αλλαγή αυτή της κατάστασης.

Σήμερα και την Κυριακή ψηφίζουν για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Εγγύηση και σεκιούριτι στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Στο δρόμο της πολιτικής ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής και εμπορευματοποίησης της μόρφωσης βαδίζει η διοίκηση του ΤΕΙ Χαλκίδας, βάζοντας «πλάτη» ενάντια στη θέληση και στις ανάγκες των σπουδαστών με τρία θέματα που εισήγαγε για συζήτηση και απόφαση στο συμβούλιο του ιδρύματος.

Το πρώτο αφορά τη φύλαξη του ΤΕΙ από «σεκιούριτι», τις βραδινές ώρες, με πρόσχημα τη φύλαξη του ιδρύματος και των εστιακών σπουδαστών. Στην πραγματικότητα, στόχος είναι η είσοδος της ιδιωτικής σεκιούριτι να επιβάλει και κάποιους κανόνες άλλου τύπου ελέγχου, που θα περιλαμβάνει και περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σπουδαστών - τουλάχιστον τις βραδινές ώρες κατ' αρχήν - ενώ θα γίνεται και παράλληλη προσπάθεια εξοικείωσης των σπουδαστών με τη λογική της αστυνομοκρατίας στο ΤΕΙ.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης έχει σχέση με τη σύσταση και ενεργοποίηση της λεγόμενης «επιτροπής ασύλου» για ν' αποφασίζει, όποτε κρίνει, τη χρήση της αστυνομίας για κατάλυση του ασύλου. Ο νόμος για τη σύσταση τέτοιων επιτροπών, υπάρχει από το 1983, ωστόσο, όμως ποτέ δε συστάθηκε μέχρι σήμερα στο ΤΕΙ Χαλκίδας τέτοια επιτροπή. Και οι σπουδαστές (εκτός από την ΠΑΣΠ) «υποψιάζονται» ότι η χρησιμότητά της σήμερα είναι η καταστολή.

Τέλος, στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της μόρφωσης και της όρθωσης ταξικών φραγμών κινείται η απόφαση για καταβολή εγγύησης (!) 60.000 δραχμών από κάθε σπουδαστή που διαμένει στην Εστία του Ιδρύματος. Τι άλλο αποτελεί η απόφαση αυτή, εκτός από κοινωνική αναλγησία (όλα στο βωμό του κέρδους και της είσπραξης), όταν για ν' αποκτήσει δικαίωμα διαμονής ο σπουδαστής στην Εστία, πρέπει να προσκομίσει δικαιολογητικά ότι είναι άπορος ή ότι είναι φτωχός.

Αντίθετη με τέτοιες αποφάσεις που τις καταδικάζει, τάσσεται η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, καλώντας τους σπουδαστές να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του ασύλου που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες, να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι για ιδιωτική αστυνομία και κανένας οικότροφος να μην πληρώσει «εγγύηση», αλλά να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές. Η ΠΚΣ απαιτεί δημόσια - δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Αναπληρωτές μέσα στο Δεκέμβρη

Επιβεβαιώνοντας τις φωνές που από την αρχή της χρονιάς προειδοποιούσαν ότι τα σχολεία θα υπολειτουργούν μέχρι το Νοέμβρη, γιατί τότε θα φτάσουν οι αναπληρωτές, το υπουργείο Παιδείας συνέχισε και χτες την ανακοίνωση της πρόσληψης αναπληρωτών, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στην καθυστέρηση.

Χτες ανακοινώθηκε η πρόσληψη άλλων 479 αναπληρωτών για ειδικότητες. Η κατανομή τους ανά κλάδο έχει ως εξής: 35 του κλάδου ΠΕ 6 Αγγλικής Γλώσσας (πίνακες Α, Γ), 20 του κλάδου ΠΕ 9 Οικονομολόγων (πίνακες Β, Γ)), 209 του κλάδου ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής (πίνακες Α, Β, Γ), 10 του κλάδου ΠΕ 12 Μηχανικών (πίνακες Α, Β, Γ), 10 του κλάδου ΠΕ 13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (πίνακες Α, Β, Γ), 97 του κλάδου ΠΕ 17 Τεχνολόγων (πίνακες Α, Β, Γ), 87 του κλάδου ΠΕ 19 Πληροφορικής (πίνακες Ε1, Ε2, Ε3) και 11 του κλάδου ΠΕ 20 Πληροφορικής (πίνακες Ε1, Ε2, Ε3).

Οπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ανακοίνωση των ονομάτων τους στον Τύπο.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κατάσταση υπολειτουργίας

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία της Καρδίτσας, καθιστώντας, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αδύνατη τη λειτουργία τους. Πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς, βιβλία, τεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακή υποδομή παραμένουν.

Συγκεκριμένα: Επτά νηπιαγωγεία στην πόλη λειτουργούν κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, αφού στεγάζονται σε κτίρια που ήταν καταστήματα ή αποθήκες, τα οποία δε διαθέτουν αυλή, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο ατυχημάτων στα διαλείμματα. Επίσης το 5ο, το 8ο, το 11ο Δημοτικά Σχολεία και το Δημοτικό Σχολείο Καρδιτσομαγούλας λειτουργούν σε προκάτ κτίρια αμιάντου. Κλειστό γυμναστήριο διαθέτει μόνο ένα δημοτικό σχολείο, ενώ αίθουσες πολλαπλών χρήσεων δεν υπάρχουν καθόλου.

Τα ολοήμερα σχολεία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης αιθουσών και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων δε γίνονται, αφού δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια. Οσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια λείπουν 21 αίθουσες, 9 εργαστήρια, 70 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επίσης, 6 αίθουσες λειτουργούν σε διαδρόμους, άλλες 6 χωρισμένες με νοβοπάν, υπάρχουν μόνο δύο κλειστά γυμναστήρια, ενώ βιβλία όπως φυσικής, χημείας, ξένων γλωσσών και άλλα δεν έχουν πάει ακόμα!

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σχολείων επισημαίνει σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας και άλλους αρμόδιους φορείς η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καρδίτσας, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
«Αναβάθμιση» μέσω Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Πρόταση για σύσταση τμημάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), τα οποία θα απευθύνονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ για την απόκτηση των ακαδημαϊκών προσόντων που προβλέπονται από το νόμο για την «ανωτατοποίηση», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας στους προέδρους των ΤΕΙ κατά τη σύνοδό τους. Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΑΠ την κατάρτιση τέτοιων προγραμμάτων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Κατά τη χτεσινή σύνοδο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάλεσε επίσης τους προέδρους των ΤΕΙ να προχωρήσουν στη σύσταση επιτροπών για την κατανομή των κονδυλίων προς τα ΤΕΙ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ