ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγαλώνει η λαϊκή κατακραυγή
  • «Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση και δεν είναι εμπορεύσιμο είδος», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς
  • Η ΕΣΑΚ -Υγειονομικών πρότεινε αγωνιστική πρωτοβουλία, που θα ακυρώνει στην πράξη την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά απορρίφτηκε απ' τη «συναινετική» πλειοψηφία

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας προχωρά στην υπογραφή και δημοσίευση της ανάλγητης απόφασης για τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια ώρα διογκώνεται η λαϊκή κατακραυγή για το χαράτσι που προβλέπει η απόφαση. Η ΕΣΑΚ-Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ) κατέθεσε πρόταση για αγωνιστική πρωτοβουλία που θα ακυρώνει στην πράξη την κυβερνητική απόφαση. Η πρόταση της ΕΣΑΚ-Υ απορρίφτηκε, στο όνομα της «αντιμετώπισης» όταν αρχίσει η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης!

Πρόκειται, δηλαδή, για μια απόφαση που λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, για να προχωρήσει στην υλοποίηση της ανάλγητης απόφασής της.

Το ΕΚ Κεφαλλονιάς

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς ασχολήθηκε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης στη συνεδρίασή της την 1.11.2001.

Το ΕΚ Κεφαλλονιάς σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, γιατί τα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων μετατρέπονται σε ιδιωτικά ιατρεία, που θα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος και τους ασθενείς σαν πελάτες. «Οι εργαζόμενοι, τονίζει, δε θα ανεχθούν παραπέρα εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, μπορούν και θα σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας ένα δημόσιο δωρεάν, λαϊκό σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τους εργοδότες και το κράτος. Καμιά πληρωμή των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία. Ηδη οι ασφαλισμένοι αρκετά πληρώνουν από την τσέπη τους, όταν αναγκάζονται να αγοράζουν παροχές Υγείας με ιδιωτικά κριτήρια και να εισπράττουν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τους μόνο με την κρατική διατίμηση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση και δεν είναι εμπορεύσιμο είδος».

Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Φραστικό πυροτέχνημα αποδεικνύεται η «ριζική διαφωνία» της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στα ιδιωτικά ιατρεία, όπως αναφέρεται σε δελτίου Τύπου της Ομοσπονδίας στις 26.10.2001.

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπήρξε συναινετική άρνηση απ' τις παρατάξεις που στηρίζονται απ' την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα ακυρώνουν στην πράξη το ανάλγητο μέτρο της κυβέρνησης. Βέβαια, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι φραστικές κορόνες καταδίκης, αλλά στο «διά ταύτα» δεν υπήρξε η απόφαση που θα βάζει φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια. Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αντιπαρήλθε την πρόταση για αγωνιστική ακύρωση στην πράξη των μέτρων με τον εύσχημο τρόπο ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις όταν εφαρμοστεί ο νόμος!

Η πρόταση της ΕΣΑΚ-Υ

Η ΕΣΑΚ-Υ εκτιμά ότι η επιθετικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων παίρνει νέες διαστάσεις.

Με πρόσχημα την τρομοκρατία, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - Υ, οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν μια νέα επίθεση σε βάρος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανατροπή του Κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. «Η δράση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ-Υ, το προηγούμενο διάστημα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής στην Υγεία, ανάγοντας το θέμα των επιδομάτων σε μείζον ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα στους υγειονομικούς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών, αφοπλίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα να προετοιμαστεί και να αγωνιστεί στην πράξη να ακυρώσει την αντιλαϊκή πολιτική. Ο νόμος για τις προμήθειες ήταν ένα βήμα στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που υποθάλπει και υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, διευκολύνοντας τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Καμιά οργανωμένη αντίδραση, καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία δεν έγινε για να ακυρωθεί στην πράξη η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος η ΕΣΑΚ-Υ καλεί όλους τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την απεμπλοκή της χώρα μας από τον άδικο πόλεμο σε βάρος του αφγανικού λαού και την πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση με ταυτόχρονη ανάληψη ποικιλόμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να μην εφαρμοστεί το αντιδραστικό μέτρο για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

«ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση το πότε θα επαναλειτουργήσει το Β' Συγκρότημα του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι του οποίου έχουν αποσπαστεί σε διάφορα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και η υφυπουργός Υγείας Ε. Τσουρή, είπε γενικώς και αορίστως ότι η επαναλειτουργία του παραρτήματος είναι πολιτική επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και στα τέλη Νοέμβρη θα υπογραφεί το μίσθωμα για την ενοικίαση του κτιρίου. Οσο δε, για τους εργαζόμενους, είπε ότι από τους 200 που υπηρετούσαν σε αυτό οι 150 ζήτησαν να παραμείνουν στη θέση τους και οι υπόλοιποι θα πάνε όπου οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το θέμα και τον περασμένο Φλεβάρη και η τότε υφυπουργός Υγείας διαβεβαίωνε και πάλι ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει το συγκρότημα του νοσοκομείου αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία και να παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντσων. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι δεν υπάρχει μόνο η μέχρι τώρα καθυστέρηση, αλλά όπως φάνηκε και από την απάντηση της υφυπουργού, δεν ξεκαθαρίστηκε με σαφήνεια το πότε θα επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο παράρτημα. Εάν, κατέληξε, δεν επαναλειτουργήσει σύντομα το συγκεκριμένο παράρτημα, τότε μπορεί ο καθένας να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθυστέρηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και στον τομέα της Υγείας.

Κατηγορηματική αντίθεση του ΠΙΣ

Η απόρριψη όμως κυριαρχείται απ' την αντίληψη ότι καλλιεργείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ νοσοκομειακών και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αλλοτρίωση και τον περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ που επιχειρείται με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Τα μέτρα που προωθούνται όχι μόνο δε συμβάλλουν στη βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας μας, αλλά, αντίθετα, έρχονται να το υπονομεύσουν πολύπλευρα», επισημαίνει ο ΠΙΣ και τονίζει: «Με τα υπό ίδρυση απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία προωθείται ουσιαστικά η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

Ωστόσο, όμως, ο ΠΙΣ δείχνει ότι δε θα είχε αντιρρήσεις εάν τη δαπάνη αυτή την πλήρωναν τα ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση η οποία οδηγεί - και αυτή - στη μερική «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», καθώς «εκείνος που θα κληθεί να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη θα είναι ο Ελληνας πολίτης, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, ως φορολογούμενος, χρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Στη συνέχεια, ο ΠΙΣ επικαλείται τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται μεταξύ των νοσοκομειακών και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών για να καταλήξει: «Ενδεικτικό ταυτόχρονα της έλλειψης σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα από πλευράς υπουργείου, είναι το γεγονός ότι η εξαγγελία των απογευματινών ιατρείων δε συνοδεύτηκε από καμία συγκεκριμένη αναφορά στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους (χώροι, υλικοτεχνική υποδομή, γραμματειακή και νοσηλευτική υποστήριξη κλπ.) και στο πώς πρακτικά και μέσα σε δυο μόλις μήνες θα μπορέσουν να λυθούν ανάλογα - καθόλου ευκαταφρόνητου κόστους - προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ