ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Λυρικές συναντήσεις

Αυλαία με «Τραβιάτα»
Αυλαία με «Τραβιάτα»
Με την «Τραβιάτα» του Βέρντι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, ξεκινά στις 18 Νοεμβρίου η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η εξαιρετικά μελωδική όπερα, που βασίζεται στο έργο του Αλεξάνδρου Δουμά, υιού, «Η κυρία με τις καμέλιες», ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου και χορογραφία Φάουστα Ματσουκέλι. Το ρόλο της Βιολέτας θα ερμηνεύσουν διαδοχικά οι Μάρθα Αράπη και Αλεξία Βουλγαρίδου, ενώ του Αλφρέντο οι Εμιλ Ιβανόφ και Γιάννης Χριστόπουλος. Τραγουδούν, επίσης, οι: Ανδρέας Κουλουμπής - Κύρος Πατσαλίδης, Μαρία Μαρκέτου - Λυδία Αγγελοπούλου, Νίκος Στεφάνου - Κωνσταντίνος Παλιατσάρας κ.ά. Παραστάσεις θα δοθούν ακόμη στις 20, 21, 23, 24, 25, 27, 28/11 και 2, 5, 6, 7/12.

  • Στην Παιδική Σκηνή της ΕΛΣ, που από φέτος λειτουργεί στο θέατρο «Ακροπόλ», στις 14 Νοεμβρίου, ανεβαίνει ο αριστουργηματικός «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ. Η όπερα, ειδικά διασκευασμένη για παιδιά από την Κάρμεν Ρουγγέρη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κατσίμπα, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κουλουμπή, μουσική προσαρμογή Κώστα Κριτσωτάκη, χορογραφία Πέτρου Γάλλια. Ερμηνεύουν: Ερρίκος Μπριόλας, Νίκος Στεφάνου, Δάφνη Πανουργιά, Χρήστος Αμβράζης, Ελένη Ζιώγα, Ελπινίκη Ζερβού, Μιχάλης Κατσούλης κ.α. Παραστάσεις: Τρίτη - Παρασκευή και Κυριακή (11 π.μ.). Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του «Ακροπόλ» (τηλ. 36.43.700), κυρίως για τις κυριακάτικες παραστάσεις, καθώς για τις καθημερινές έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
  • Σήμερα (8.30 μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή, θα δώσει συναυλία η Ορχήστρα Δωματίου της ΕΛΣ, με έργα Τέλεμαν, Χάιντν και Ντβόρζακ, με σολίστ στο τραγούδι την Ελένη Δάβου.

«Καράβι» το τραγούδι

Τάνια Τσανακλίδου
Τάνια Τσανακλίδου
Με τίτλο «10 Συμβουλές», αρχίζει να εκτυλίσσεται από αύριο στο «TABOO» (Αντήνορος 42) το μελωδικό «λαϊκό σινερομάντζο», που θα παρουσιάζουν οι Κώστας Μακεδόνας και Κατερίνα Κούκα. Το πρόγραμμά τους - μια αγκαλιά τραγούδια για την αγάπη, το μίσος, τον έρωτα, το χωρισμό, το πάθος, τη ζωή - φέρει την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη (σενάριο - σκηνοθεσία). Μουσικές παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή (10.30 μ.μ.).

  • Δυο βραδιές, σμιλεμένες με το «Χρώμα της Μέρας», μα, κυρίως, με τη μελωδική εκφραστικότητα της Τάνιας Τσανακλίδου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (10 μ.μ.) και το Σάββατο στο «Ρόδον» (Μάρνη 24). Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, που βασίζεται στην τελευταία δισκογραφική της δουλιά με τον Μιχάλη Δέλτα, ενώ θα περιπλανηθεί στο πλούσιο μουσικό παρελθόν της.
  • Αφού ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας και στην Κύπρο, πραγματοποιώντας περισσότερες από 35 συναυλίες, ο Μίλτος Πασχαλίδης «αγκυροβολεί», από την Παρασκευή και για όλο το Νοέμβριο, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). Το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (8.30 μ.μ.) περιλαμβάνει κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «Βυθισμένες άγκυρες», αλλά και από παλιότερες δουλιές του, καθώς και τραγούδια άλλων δημιουργών, που έχει αγαπήσει.
  • Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης και το συγκρότημα «Ρωγμές» ξεκινούν τις εμφανίσεις τους την Παρασκευή (10.30 μ.μ.), στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, Πεδίον Αρεως). Με την επιστροφή του στη σκηνή, ο Στ. Μεσημέρης κομίζει στις «ταξιδιωτικές του αποσκευές» ένα καινούριο έργο, τα «Πέτρινα Καράβια», καθώς και διασκευές παλιότερων γνωστών τραγουδιών του («Ελλάς», «Δε σηκώνει», «Πόρτο Ρίκο», «Δεν πάει άλλο» κ.ά.). Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή (8 μ.μ.), για τρεις συνεχείς βδομάδες.

Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης

Το περιοδικό των μουσικών

Μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυλα οι «Μουσικοί Ορίζοντες», το περιοδικό του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, κυκλοφόρησε και πάλι, αποσκοπώντας να είναι κάθε μήνα ένας πολύτιμος σύντροφος για κάθε Ελληνα μουσικό και συνάμα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους μουσικούς και το σύλλογό τους. Στο περιοδικό υπάρχουν μόνιμες στήλες, που καταγράφουν πολιτιστικά γεγονότα, αλλά και προβλήματα (ο κλάδος των μουσικών δυστυχώς αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα), ειδήσεις για όσα συμβαίνουν στο χώρο της μουσικής και βεβαίως συνδικαλιστικά θέματα του κλάδου των μουσικών. Επίσης, αφιερώματα σε ηχογραφήσεις παλαιότερων δίσκων και το ρόλο των μουσικών σε αυτούς και συνεντεύξεις. Στις σελίδες του τεύχους του Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται ο δίσκος «Κύκλος Σεφέρη» του Ηλία Ανδριόπουλου με ερμηνευτές τον Νίκο Ξυλούρη και την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, η κυκλοφορία του οποίου το 1976 συνδέθηκε με τους αγώνες των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, ενώ στο αφιέρωμα που υπογράφει ο Θανάσης Παπακώστας ξετυλίγονται πτυχές της ζωής και του έργου του Γ. Σεφέρη. Επίσης, φιλοξενείται συνέντευξη του Γιάννη Ελεφάντη, ενός από τους πρώτους μουσικούς που ανίχνευσαν στην Ελλάδα τους δρόμους των χάλκινων πνευστών. Στις σελίδες του περιοδικού υπάρχουν ακόμη οι θέσεις του ΠΜΣ για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και τα αιτήματά του για τη συνταξιοδότηση των μουσικών.


Πρώτο βραβείο

Το χρυσό μετάλλιο «Μίκης Θεοδωράκης» απέσπασε, με την εμφάνισή του το περασμένο Σάββατο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της Ναυπάκτου, το Χορωδιακό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας. Η χορωδία ήταν μία από τις 18 που εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ και απέσπασε το πρώτο βραβείο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού, ερμηνεύοντας έργα του συνθέτη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Παπαθανασίου. Το Χορωδιακό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας, εξάλλου, συνεχίζει τις δημιουργικές του πρωτοβουλίες με τη διοργάνωση της «2ης Χορωδιακής Συνάντησης», που θα πραγματοποιηθεί από 9-11 Νοεμβρίου (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας, Νίκαια). Στις 11/11 θα τιμηθεί ο μαέστρος Γιώργος Κακίτσης.


Συναυλιακή δραστηριότητα

Δέκα χρόνια ζωής συμπλήρωσε η «Καμεράτα», που, με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ, μπαίνει στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της με έναν πλούσιο προγραμματισμό. Στη νέα καλλιτεχνική περίοδο η ορχήστρα θα πραγματοποιήσει 20 συναυλίες σε ισάριθμους δήμους της Αττικής, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, 18 συναυλίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, καθώς και 12 στο Μέγαρο Μουσικής (δικές της αλλά και συνεργαζόμενη). Το πρώτο της «ταξίδι» θα γίνει στο Χονγκ - Κονγκ, όπου θα δώσει συναυλίες στο «Σίτι Κόντσερτ Χολ» (12-14/11), ενώ επόμενοι σταθμοί της θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία. Από τις 14-20 Φεβρουαρίου, η ορχήστρα θα πλαισιώσει τον διάσημο βιολοντσελίστα και μαέστρο Μοτσισλάβ Ροστροπόβιτς σε συναυλίες του σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαλαμάνκα, Μάλαγα και Παλέρμο, με την ευκαιρία των 75χρονων γενεθλίων του. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες σε Κωνσταντινούπολη και Γαλλία.

Αύριο (8.30 μ.μ.), η ορχήστρα θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με έργα Σοστακόβιτς και Μπιζέ - Στσεντρίν και σολίστ τους Μήδεια Ιασωνίδου (σοπράνο) και Δημήτρη Καβράκο (μπάσος).


Υπάρχουν χρήματα

Οι άνθρωποι των υπουργείων, που κατέχουν θέσεις στον τομέα του Πολιτισμού, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να βοηθήσουν τις τέχνες και τους δημιουργούς.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Κραυγαλέο παράδειγμα, το ενάμισι δισεκατομμύριο δρχ. που δόθηκε για να παρουσιαστεί μια σύνθεση!! Σε μία παράσταση!! Σε διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο!!

Με ένα τέτοιο υπέρογκο χρηματικό ποσό θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σημαντικά και αναγκαία υπέρ της παλιότερης και νεότερης ελληνικής σύγχρονης Λόγιας Μουσικής.

Της το όφειλαν και της το οφείλουν.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Συναυλίες Λόγιας Μουσικής σε όλη τη χώρα.

Τύπωμα μουσικών έργων, παρτιτούρες.

Παραγγελίες μουσικών έργων.

Ηχογραφήσεις, C.D. κ.ά.

Κυριολεκτικά έκλεψαν αυτά τα χρήματα από τη σημαντικότερη ελληνική μουσική, δεν της έδωσαν την ευκαιρία να δείξει το μεγαλείο της.

Χρήματα υπάρχουν και είναι πολλά, το ζήτημα είναι πού και πώς θα διατεθούν.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής


Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο είναι η συναυλία, που διοργανώνει ο Δήμος Ιλίου, αύριο (12 το μεσημέρι), στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου (Αγ. Φανουρίου 99), με ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου και Κώστα Θωμαΐδη. Στο πιάνο, ο Σαράντης Κασσάρας. Απαγγελία: Εύα Κοταμανίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ