Στο πλευρό της εργοδοσίας τα ΜΑΤ, για να σπάσουν μια απεργία που υπερασπίζει το δικαίωμα των εργατών να έχουν σωματείο
Τρίτη μέρα χτες της απεργίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Χατζηγεωργίου» στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα και την άγρια βία που άσκησαν εναντίον τους 3 διμοιρίες των ΜΑΤ που κατέφθασαν στο χώρο του εργοστασίου, με ενέργειες της εργοδοσίας που προχώρησε στην υλοποίηση των απειλών της για χρησιμοποίηση των «μεγάλων μέσων» για το σπάσιμο της απεργίας. Οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής έσπρωξαν και χτύπησαν όχι μόνο τους απεργούς, αλλά προπηλάκισαν και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην προσπάθεια να ανοίξουν τις πύλες και να επιτρέψουν την έξοδο φορτηγών με εμπορεύματα.
Το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να υποβάλει μηνύσεις στους ιδιοκτήτες και στα ΜΑΤ για τη χρήση τυφλής βίας σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η αστυνομική βία δεν πτόησε τους εργαζόμενους και η απεργία θα συνεχιστεί επ' αόριστον.
Νωρίς το πρωί βρεθήκαμε έξω από την πύλη του εργοστασίου, όπου «εργάτες μαζεμένοι συζητάνε» και αγρυπνάνε για να αποτρέψουν πιθανή προσπάθεια εισόδου απεργοσπαστών. Εχουν αναμμένες και φωτιές σε μεγάλα βαρέλια γιατί το κρύο είναι τσουχτερό.
Λένε για τα προβλήματα που έχουν με την εργοδοσία, τους λόγους που τους ώθησαν στην απεργία τους, τους απολυμένους συναδέλφους τους, την τρομοκρατία και απειλές που ασκούνται εναντίον τους από την ημέρα που πήραν την απόφαση να ιδρύσουν το σωματείο τους και ιδιαίτερα από την έναρξη της απεργίας.
«Κάθε βράδυ ξενυχτάμε γύρω απ' τις φωτιές και όλη μέρα εδώ», λέει ο Δημήτρης, μέλος της διοίκησης του σωματείου. «Θέλουμε να επαναπροσληφθούν οι έξι απολυμένοι συνάδελφοί μας και να μας αναγνωρίσουν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Εδώ θα μείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε». Οι συγκεντρωμένοι γύρω επικροτούν τα λόγια του. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν όσο χρειαστεί τον αγώνα τους.
Ο Κώστας, που εργάζεται για 6 χρόνια στην αποθήκη, δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, δε γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορώ εγώ να μπω μέσα και ν' αρχίσω δουλιά τη στιγμή που υπάρχουν απολυμένοι συνάδελφοι που το μόνο αμάρτημά τους είναι ότι ενήργησαν για τη σύσταση εργατικού σωματείου...».
Την αλληλεγγύη προς τους απεργούς εκφράζουν καθημερινά όχι μόνο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και απλοί εργάτες από άλλες επιχειρήσεις. Το εργοστάσιο του «Χατζηγεωργίου» βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου - Σίνδου. Σ' όλη την περιοχή γύρω είναι εργοστάσια, αποθήκες, βιοτεχνίες με χιλιάδες εργαζόμενους. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας με τους απεργούς καταφθάνει ένα φορτηγό μιας άλλης επιχείρησης γεμάτο καυσόξυλα. Οι τρεις εργάτες που το συνοδεύουν ξεφορτώνουν το «φορτίο» τους δίπλα στις φωτιές των απεργών κι ο ένας απ' αυτούς φωνάζει δυνατά για να τον ακούσουν όλοι: «Παιδιά, πάρτε ξύλα να ζεσταθείτε για ν' αντέξετε. Καλό αγώνα και μην το βάζετε κάτω. Κι εμείς μαζί σας είμαστε, στο πλευρό σας».
Τα λόγια του θερμαίνουν τις καρδιές των απεργών πιότερο απ' ό,τι η φωτιά θερμαίνει τα κορμιά τους. Το βλέπεις στις σηκωμένες γροθιές και στα μάτια τους που λάμπουν από ικανοποίηση. Σε λίγο καταφθάνει και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Θεόδωρο Κυριακίδη. Στο «πηγαδάκι» που σχηματίζεται αμέσως γύρω τους γίνονται συζητήσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εκπρόσωποι που θα πάνε σε λίγο στην Επιθεώρηση Εργασίας για την τριμερή συνάντηση με τους εκπροσώπους και της εργοδοσίας. Συζητούν ακόμα για την αυριανή (σημερινή) δίκη, μετά από αίτηση της εργοδοσίας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Αρνούνται οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ τη συγκρότηση αναλογικού προεδρείου
Κενές παραμένουν πέντε θέσεις στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση). Συγκεκριμένα, αν και συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη διεξαγωγή του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, οι θέσεις του α` και β` αντιπροέδρου, του αναπληρωτή ταμία, του οργανωτικού και αναπληρωματικού γραμματέα δεν έχουν καλυφθεί ακόμα, καθώς η ΠΑΣΚΕ και η ΑΤΕ αρνούνται τη συγκρότηση αναλογικού προεδρείου, που προτείνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), προκειμένου να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις σ' αυτό.
Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές που έγιναν στο περσινό συνέδριο για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒ, η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 8 θέσεις, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ 4 και η ΑΤΕ 3. Η ΠΑΣΚΕ και η ΑΤΕ, όμως, ύστερα από ένα ξεδιάντροπο παζάρι, συγκρότησαν προεδρείο με δικούς τους εκπροσώπους μόνο, αποκλείοντας τη συμμετοχή σ' αυτό των άλλων παρατάξεων, με στόχο να θέσουν το εκτελεστικό όργανο της διοίκησης σε ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό. Για να μπορούν ν' ακολουθούν, δηλαδή, πιο εύκολα τη φιλοκυβερνητική - φιλοεργοδοτική τακτική τους.
Το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων του προεδρείου επρόκειτο να συζητηθεί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου, την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, ήταν ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας. Παρ' όλα αυτά, όμως, οι εκπρόσωποι των δύο συναινετικών παρατάξεων αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση, με το πρόσχημα ότι δεν «υπήρχε χρόνος»!!! Το φιλοκυβερνητικό προεδρείο μεθόδευσε την αναβολή της συζήτησης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας, είχε γίνει σύσκεψη της ΠΑΣΚΕ, κατά την οποία ένα στέλεχός της πρότεινε τη συγκρότηση αναλογικού προεδρείου.
Η ΔΑΣ κατήγγειλε ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ προσπαθούν να «κερδίσουν» χρόνο, αφού δεν τις «βγαίνουν τα κουκιά». Και επισήμανε ότι πρέπει, επιτέλους, να λήξει το θέμα, προτείνοντας να οριστεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συζητήσει και θ' αποφασίσει τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Κάτι που αρνήθηκε και πάλι η ΠΑΣΚΕ και η ΑΤΕ.
Στην ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί της Μαγνησίας, εξαιτίας της άρνησης του νομάρχη Μαγνησίας να τους χορηγήσει τις απαραίτητες άδειες, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος, αποκλείοντας τους μισούς από το επάγγελμα. Η συζήτηση έγινε παρουσία αντιπροσωπείας του Σωματείου Οδηγών Ταξί, η οποία ζήτησε τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου στον αγώνα τους για την επίλυση του προβλήματος. Εκτός από τη ΔΑΣ, όμως, οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Τέλος, κάτω από τις έντονες πιέσεις της ΔΑΣ, αποφασίστηκε η διοργάνωση σύσκεψης των ανέργων της «Βαμβακουργίας» για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους.
Επίκαιρη Ερώτηση για τις απολύσεις στη «Χατζηγεωργίου ΑΕ», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης
Το σοβαρό θέμα των παράνομων απολύσεων στην εταιρία πλακιδίων «Χατζηγεωργίου ΑΕ», στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έφερε, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο βουλευτής αναφέρει: «Σε παράνομες απολύσεις, σύμφωνα με το Ν. 1264/82, έχει προχωρήσει η εταιρία πλακιδίων "Χατζηγεωργίου ΑΕ" στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Από τους έξι απολυμένους, τρεις είναι μέλη της προσωρινής διοικούσας του σωματείου και τρεις είναι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου.
Ολοι οι απολυθέντες πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον εργοδότη, που ήθελε ανενόχλητος να απολύει, να μην εφαρμόζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την εργατική νομοθεσία.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από τη γενική τους συνέλευση απεργία διαρκείας, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων τους. Την απεργία τους στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία τους. Για το λόγο αυτό, ο εργοδότης προχώρησε σε αγωγή σε βάρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ο αγώνας τους παράνομος και καταχρηστικός».
Ο βουλευτής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρωτά: «Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων στην επιχείρηση "Χατζηγεωργίου ΑΕ" και την αναγνώριση από τον εργοδότη του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ασκούν ελεύθερα την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη συνδικαλιστική τους δράση;».