ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εμπλέκεται η Ελλάδα στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς

Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Διακήρυξης του ΝΑΤΟ, όπου θέτει σε εμπόλεμη κατάσταση όλες τις χώρες - μέλη αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, προκειμένου να συμπαραταχτούν με τις ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσουν την «πολεμική» επίθεση που δέχτηκαν, εμπλέκει την Ελλάδα στο φαύλο κύκλο των πολεμικών τυχοδιωκτισμών που δρομολογούν οι Αμερικανοί στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η διαπίστωση αυτή είναι και το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και τις επιπτώσεις και κινδύνους για τη χώρα μας. Πήραν μέρος η Σ. Αντωνοπούλου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, πρόεδρος του ομίλου «Ανδρέας Κάλβος», ο Γ. Δεμέστιχας αντιναύαρχος ε.α. επίτιμος αρχηγός στόλου, ο Α. Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α. εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης.

Ο Α. Κακαράς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ένταξης στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και αυτού της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Με φοβίζει, είπε, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να εντάξει στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Κυρίως με φοβίζει η διαδικασία της εκπαιδεύσεως, η λογική τού να ετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την ένοπλη τρομοκρατία. Ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στον τρόπο, με τον οποίο θα εκπαιδευτούν οι στρατιωτικοί ν' αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία. Θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στη δημοκρατία στη χώρα μας, στα ατομικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Σ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι «η κάθετη διαίρεση του κόσμου, ανάμεσα σε μια μειοψηφία ευημερούντων εκατομμυρίων και σε μια συντριπτική πλειοψηφία δισεκατομμυρίων εξαθλιωμένων, επιβάλλεται με τη βία και τη στρατιωτική τρομοκρατία». Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης σε πλανητικό επίπεδο είναι σήμερα η Αμερική και το μακρύ της χέρι το ΝΑΤΟ».

Ο Γ. Δεμέστιχας εξέφρασε τη λογική ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια από το ν' ακολουθήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απλώς η κυβέρνηση να επιλέξει την ένταση και το χαρακτήρα της ελληνικής εμπλοκής.

Ο Θ.Στοφορόπουλος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ότι παραμένει ακόμα αναπάντητο αν τα χτυπήματα ήταν «τυφλή» αντεκδίκηση ή προβοκάτσια. Αναφερόμενος στην «προσδοκία» ορισμένων που υποστηρίζουν την ελληνική εμπλοκή για κάποια οφέλη στο Κυπριακό, υπενθύμισε όλα όσα ακούγονταν και πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο.

Ο ταξίαρχος ε.α. και δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Χρ. Δασκαλόπουλος, με επιστολή του, επισήμανε: «Δεν μπορεί να δέχεσαι να συμμετάσχεις σε μια εμπλοκή εναντίον ενός αοράτου εχθρού - δεν υπάρχει συγκεκριμένος (...) απαντάμε σε μια τρομοκρατική ενέργεια με κρατική τρομοκρατία...».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διλήμματα για τη νέα μοιρασιά του πλανήτη

Το δίλημμα «με ποιους θα πάμε με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ» για το νέο μοίρασμα του πλανήτη απασχολεί και διχάζει τη ΝΔ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση είναι αναφανδόν και σύσσωμη στρατευμένη στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία».

Ο Κ. Καραμανλής, προσδιορίζοντας τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα, ανέφερε (σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διεθνές σκηνικό». Εκτιμώντας ότι «οι σημερινές συνθήκες ανοίγουν διάπλατα ευκαιρίες, αλλά και υποκρύπτουν και κινδύνους για τη χώρα», επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αρνείται την «εθνική συνεννόηση», επισημαίνοντας ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλει συνεργασία για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης». Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμμετοχή της Ελλάδας) κατά των «τρομοκρατών», αλλά είναι αντίθετος με έναν «πόλεμο κατά του Ισλάμ». «Η στρατιωτική δράση είναι επιβεβλημένη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, γιατί «η αντεπίθεσή μας στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αμείλικτη». Οσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι χρειάζεται «επανασχεδιασμός», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί «η χώρα μας διαθέτει επιτέλους το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας», εννοώντας τον «τρομονόμο»!

Πολύ πιο σαφής και αποκαλυπτικός για τους προβληματισμούς και το «διχασμό» που υπάρχει γύρω από το ποιο στρατόπεδο θα διαλέξουν στο πλαίσιο της «νέας τάξης» ήταν τα όσα είπε στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής Μιχ. Λιάπης. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ΕΕ και ορθά στηρίζει τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μακροχρόνιες στρατηγικές της ταυτίζονται πλήρως με αυτές της Αμερικής. Ούτε πρέπει να δώσει στην εντύπωση της χειραγώγησης. Σήμερα, αντίθετα, καλείται να εμπλακεί περισσότερο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Και να αυτονομηθεί πολιτικά και στρατιωτικά. Να αποκτήσει δηλαδή δική της εξωτερική πολιτική και δικές της αποκλειστικά δυνάμεις ασφαλείας». Και πρόσθεσε: «Και γιατί όχι, στην κοινή προσπάθεια με την Αμερική για την πάταξη της τρομοκρατίας να διαπραγματευτεί, με την καλή έννοια του όρου, το διαχωρισμό των ζωνών επιρροής καθεμίας σε παγκόσμια κλίμακα»!!!

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη που συνοψίζεται στο σύνθημα «είμαστε όλοι Αμερικανοί», ο Μ. Λιάπης διαφώνησε ανοιχτά: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ταυτιστεί με την Αμερική. Είμαστε Ελληνες και Ευρωπαίοι»... Τα συμφέροντα της Ελλάδας «βρίσκονται στην προοπτική μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης, μιας δεύτερης δηλαδή υπερδύναμης, όπου και την αλαζονεία του ενός θα περιορίσει και σε πιο ισορροπημένη παγκόσμια συμβίωση θα μας οδηγήσει».

ΝΑΙ σε όλα από την Αθήνα

Η Αθήνα, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ουάσιγκτον υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά της να προσφέρει στο ΝΑΤΟ ό,τι κριθεί απαραίτητο.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας χτες σε Γερμανούς Δημοσιογράφους επανέλαβε πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εγκληματικές ενέργειες, που στρέφονται κατά των θεμελιωδών όρων και αρχών μιας ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας και αποκαλύπτουν συμπεριφορές, που σε καμιά περίσταση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε πεποιθήσεις και τρόπο ζωής, που είναι έκφραση των αρχών, στις οποίες στηρίζεται ο πολιτισμός μας, αλλά και για τις οποίες έχουν κατ' επανάληψη αγωνιστεί οι λαοί της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, στη χτεσινή του συζήτηση με τους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οταν ο υπουργός ρωτήθηκε, αν η ελλάδα θα προσφέρει τον εναέριο χώρος της για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, είπε:

«Είμαστε μέλη μιας Συμμαχίας. Είναι αυτονόητο και γι' αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο, να δώσουμε την έγκρισή μας για χώρους ή για μέσα, των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Αυτό έπρεπε να το θεωρείτε δεδομένο. Δεν είναι θέμα το οποίο χρειάζεται κάποια απάντηση με νέα στοιχεία. Η απάντηση είναι δεδομένη σε αυτές τις περιπτώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ