ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κατάμεστη η πολιτεία της μελωδίας

«Πλημμύρισε» από μελωδίες η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, αλλά και από τον κόσμο που παρακολούθησε τις συναυλίες στην Κεντρική και Νεανική Σκηνή και στο Λαϊκό Στέκι. Σημαντική η παρουσία γνωστών, αλλά και νέων καλλιτεχνών όπως: Ο Δημήτρης Μητροπάνος, οι «Πυξ Λαξ», ο Στ. Βαμβακάρης, ο Γ. Ιωάννου κι η Κ. Βέτα, οι «Apurimac», ο Στ. Μποτονάκης και η «Ολκός», τα «Μωρά στη Φωτιά», η ορχήστρα «Αττικα», οι «Επτά Πέπλα» και οι «Occasional Dream».

Σταθερή και αταλάντευτη στις μουσικές της επιλογές, η «κόκκινη πολιτεία» της ΚΝΕ έδωσε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία σε νεανικά, μουσικά σχήματα να δοκιμαστούν μπροστά σε απαιτητικό κοινό, το οποίο όμως, όπως απέδειξαν οι αντιδράσεις (και σε όλες τις άλλες σκηνές), ξέρει να ανταποδίδει την καλλιτεχνική προσφορά και να αγκαλιάζει την ερασιτεχνική δημιουργία.

Ανάλογη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου προς όλους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι, πράγματι, προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι χαρακτηριστικό και για την ποσοτική πλευρά των εκδηλώσεων, πως ο κόσμος, όχι μόνο γέμισε τους συναυλιακούς χώρους, αλλά και παρέμεινε με ανεπαίσθητες «διαρροές» μέχρι το τέλος του προγράμματος. Η συγκλονιστική αυτή συμμετοχή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχημένη συνέχεια, αλλά, παράλληλα, αποδεικνύει πως ο λαός, η νεολαία, διατηρούν υψηλό το αισθητικό τους κριτήριο, σε χαλεπούς καιρούς.

Μαγευτικό μουσικό ταξίδι

Μια μοναδική βραδιά χάρισε προχθές το βράδυ ο Δημήτρης Μητροπάνος σε όλους τους φίλους του, που βρέθηκαν στο φεστιβάλ και παρακολούθησαν τη συναυλία του. Μας ταξίδεψε με τη μαγευτική φωνή του σε παλιά και νέα μουσικά μονοπάτια, ενώ χάρισε στο κοινό και τρία νέα του τραγούδια από τη δουλιά που ετοιμάζει. Το ρεπερτόριό του μοναδικό. Τραγούδια από τις πρώτες του δουλιές, όπως «Το κουταλάκι», «Σε μια στοίβα καλαμιές» κ.ά. Φτάνοντας να μας αναζητεί κάπου στη χιλιοτραγουδισμένη Σαλονίκη για να μας χαρίσει στη συνέχεια και ένα μεθυστικό «Εντελβάις». Χάρισε επίσης και ένα ζεϊμπέκικο, πράγμα που ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Με το γνωστό «ποτ - πουρί», «Δύο νύχτες», «Αλίμονο», «Θέλω απόψε να σου γράψω», έκλεισε τη μεγαλειώδη συναυλία του.

Για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ο μεγάλος καλλιτέχνης μας δήλωσε:

«Η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι δεδομένη. Με χαρά είδα και φέτος ότι υπάρχει εδώ πολύς κόσμος και ιδιαίτερα νέος κόσμος, ζωντανός. Αυτά τα νιάτα εμάς τους μεγαλύτερους μας γεμίζουν χαρά. Κάθε χρόνο, θα συμμετέχω, αρκεί να αντέχω. Θεωρώ ότι είναι το μοναδικό κόμμα και η νεολαία του, η ΚΝΕ, που μπορεί πια να διοργανώνει τέτοιο φεστιβάλ. Εχει πράγματα υγιή μέσα του. Κι εγώ μέσα στο φεστιβάλ μεγάλωσα, τα ίδια έκανα κι εγώ στην εποχή μου. Εμένα μου αρέσει όλη αυτή η ιστορία».

Στο Λαϊκό Στέκι

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, με την ορχήστρα του
Ο Στέλιος Βαμβακάρης, με την ορχήστρα του
Με καράβι το μαντολίνο, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης το μουσικό ταξίδι στο «Λαϊκό στέκι». Η «Ορχήστρα Εγχόρδων Αττικα», μας χάρισε ήχους ταξιδιάρικους, ερμηνευμένους από μαντολίνα, μαντόλες, άλτο και τενόρε, κιθάρες, ακορντεόν. Η πολυπληθής ορχήστρα (20μελής στο σύνολό της), μας σεργιάνισε στους δρόμους της μαντολινάτας, ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική. «Το σύννεφο έφερε βροχή», «Οδός ονείρων», «Μαργαρίτα - Μαργαρώ»... αγαπημένα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι και του Μ. Θεοδωράκη, αλλά και γνωστά ορχηστρικά κομμάτια, πλημμύρισαν το χώρο.

Στη συνέχεια τη μουσική σκυτάλη πήρε ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Μαζί με την εκφραστική φωνή της Ανδριάνας Κόλλια και με τη συνοδεία 5μελούς ορχήστρας, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο ποιητή Νίκο Γκάτσο. Μελοποιημένοι στίχοι από μεγάλους Ελληνες συνθέτες (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μούτση, Κηλαϊδόνη), άγγιξαν τις καρδιές και οδήγησαν τα χείλη.

Με «γέφυρα» που ξεκινούσε από το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι για να καταλήξει σε παλιά λαϊκά τραγούδια, τα «Επτά Πέπλα» πρόσφεραν ένα ποικίλο μουσικό ταξίδι. Το οκταμελές συγκρότημα παρουσίασε ακόμη δείγματα από την περσινή δισκογραφική του δουλιά «Συνάντηση».

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο παλιός φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έκλεισε το πρόγραμμα στο Λαϊκό Στέκι. Ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί στο μπουζούκι, τραγούδια λαϊκά και ρεμπέτικα αποχαιρέτησαν το κοινό, που είχε κατακλύσει το χώρο μετά τα μεσάνυχτα.

Στη Νεανική Σκηνή

Οι «Απουριμάκ» επί σκηνής...
Οι «Απουριμάκ» επί σκηνής...
«Στις γειτονιές του νότου», στις γειτονιές των τραγουδιών που δεν έχουν σύνορα, προσκάλεσαν και ξενάγησαν τους εκατοντάδες φίλους τους, οι «Απουριμάκ», προχτές το βράδυ, στη Νεανική Σκηνή. Πνευστά, κρουστά, έγχορδα, που αντλούν τις ρίζες τους από τη ραχοκοκαλιά των Ανδεων, την Κεντρική και Λατινική Αμερική, πρόσφεραν μια πανδαισία ηχοχρωμάτων, δίνοντας ρυθμό και κέφι. Η «Μάνα Γη» των Ινδιάνων, ο «Τσε» της ψυχής μας τραγουδισμένος στα ελληνικά (σε στίχους της Δ. Φορτσερά) ακολούθησαν το «Ταξίδι στα σύννεφα» και τα κουβανέζικα χορευτικά κομμάτια. Το καταξιωμένο συγκρότημα κατέθεσε τη δική του άποψη για το λάτιν, η οποία ευτυχώς διαφέρει κατά πολύ από τις «προτάσεις» της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Και η μελωδική του πρόταση συνάντησε τη θερμή ανταπόκριση του κοινού.

Ακολούθησε ο δημιουργός και ερμηνευτής Στέλιος Μποτονάκης με τη μουσική του συντροφιά, τους Νίκο Καπηλίδη, Νίκο Χατζόπουλο και Σωτήρη Κομόνη. Παρουσίασαν ροκ κομμάτια, βασισμένα στη διεθνή σκηνή, αλλά και την ελληνική παράδοση. Στο χώρο της ροκ σκηνής κινείται και το συγκρότημα «Μωρά στη φωτιά», που έκλεισε το πρόγραμμα. Οι Στέλιος Σαλβαντόρ Παπαϊωάννου (τραγούδι, στίχος), Π. Παπάζογλου (κιθάρα), Β. Στεργίου (τύμπανα), Ηλ. Πετρίδης (πλήκτρα) ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα και κέρδισαν την προτίμηση πολλών νέων, που τους συντρόφευσαν μέχρι αργά.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Είχαν «αναλάβει» να «εγκαινιάσουν» τις συναυλίες της Κεντρικής Εξέδρας του Φεστιβάλ. Και αν ισχύει το ρητό, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» τότε, ο συνθέτης και γνωστός μουσικός Γιάννης Ιωάννου και η, επίσης γνωστή, ερμηνεύτρια, Καλλιόπη Βέτα, έκαναν ένα από τα καλύτερα «ανοίγματα» που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο χώρο. Με την πλατεία ήδη γεμάτη, οι δύο καλλιτέχνες και το συγκρότημά τους «ζέσταναν» το κοινό με ένα «κοκτέιλ» γνωστών τραγουδιών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, από τους Πορτογάλους «Μαντρεντέους» μέχρι το Σαββόπουλο. Η συναυλία έκλεισε με το τραγούδι «Ιανός» και η τραγουδίστρια, αποχαιρετώντας το κοινό, είπε πως πρόκειται «για το θεό των Ρωμαίων που κοιτούσε το παρελθόν και το μέλλον. Ελπίζω το μέλλον να είναι καλό. Καλή δύναμη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ