Δεν είπε τίποτε, όμως, για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που διώχτηκαν βίαια από τα Λύκεια και στοιβάχτηκαν στα ΤΕΕ. Δεν είπε ουσιαστικά τίποτε για το απερίγραπτο χάλι των τελευταίων. Και δε βρήκε, βέβαια, τίποτε να πει, για τις πολλές άλλες επώδυνες συνέπειες της λεγόμενης μεταρρύθμισης, που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχότερων οικονομικά στρωμάτων. Γιατί, πέρα από τις υπαρκτές και μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, βιβλία, αίθουσες, κτίρια και εποπτικά μέσα. Πέρα απ' το περιεχόμενο της όλο και περισσότερο υποβαθμισμένης παρεχόμενης μόρφωσης. Πέρα από τα αρκετά και οξυμένα προβλήματα (οικονομικά, εργασιακά, κ.ά.) των εκπαιδευτικών, κλπ., κλπ., υπάρχουν οι πολύμορφες και ολοένα αυξανόμενες ταξικές διακρίσεις και ανισότητες, που ορθώνουν σοβαρούς φραγμούς και εμπόδια στα παιδιά των εργατικών και γενικότερα των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Και μην τολμήσει κανείς να μας πει ότι υπερβάλλουμε και καταστροφολογούμε. Τα πράγματα έτσι έχουν ακριβώς και δε γίνεται αυτό φανερό μόνον από την πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, που καλούνται να μετρήσουν και να ξαναμετρήσουν τα πενιχρά εισοδήματά τους, για να εξοικονομήσουν τα όσα πολλά απαιτεί, ως άλλη ρουφήχτρα, η δήθεν δωρεάν και δήθεν δημόσια Παιδεία. Γίνεται φανερό και από στοιχεία σχετικών ερευνών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία μιας τέτοιας μελέτης, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ήδη διαμορφωθεί μια σκληρή ταξική πραγματικότητα, αφού οι μισοί και πλέον φοιτητές (52%) προέρχονται από εύπορες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο οικογένειες, ενώ μόνο το 10% προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού τα στοιχεία αφορούν το έτος 2000. Οταν, δηλαδή, δεν είχαν αρχίσει να φαίνονται σε όλη τους την έκταση οι ταξικές συνέπειες των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών επιλογών των κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων» και σχετικών νόμων. Είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι η κατάσταση χάρη στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα, το αβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων, κλπ. κλπ. θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές, όπου στα ανώτατα ιδρύματα φοιτούσαν κυρίως οι «βλαστοί» της αστικής τάξης. Τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ριχτούν στο κοινωνικό «Καιάδα» της υποαπασχόλησης και της ανεργίας.
Αντιγράφουμε από τον «Μικροπολιτικό» των χτεσινών «Νέων»: «Η κόντρα κόντρα, αλλά οι ανέσεις (και όχι μόνο) ανέσεις! Γνωρίζετε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία για επίσημη επίσκεψη τις προάλλες. Δε γνωρίζετε, όμως, με τι ταξίδεψε. Η αντιπαράθεσή του, λοιπόν, με την κυβέρνηση δεν τον εμπόδισε να πάει στο Βελιγράδι με το... πρωθυπουργικό αεροσκάφος "Εμπραέρ", το οποίο ζήτησε - και του παρασχέθηκε - από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας, που συχνά επικαλείται τον λιτό βίο των πατέρων της Εκκλησίας, έμεινε στην απέριττη... προεδρική σουίτα στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Και επειδή τι να του κάνει μια σουίτα, έστω κι αν έχει εμβαδόν 120 τ.μ., υπενοικίασαν και μια δεύτερη! Για τη συνοδεία, προφανώς...».
Και το διπλανό σχόλιο συμπλήρωνε: «Οπως έγινε γνωστό, οι λιτές, απέριττες, φτωχικές, κλπ., σουίτες χρεώνονται προς 800 δολάρια η μία ημερησίως, ήτοι προς 315.000 δραχμές. Και ποιος τα πληρώνει αυτά; Ω, ναι, σωστά μαντέψατε - το υπουργείο των Εξωτερικών! Είναι να μην κηρύξει την Εκκλησία υπό διωγμόν ο Χριστόδουλος;».
Πρώτοι αυτοί
έχουν διδάξει
τον τρόμο
στον πλανήτη
και τη βία,
χιλιάδες οι αθώοι
που 'χουν σφάξει
στο Βιετνάμ
και στο Ιράκ
και στη Σερβία.
*
Χρόνια στη Γη
κυριαρχούνε
σαν γκάνγκστερς
με το όπλο,
με την κάννη,
τώρα τους έτυχε
να δούνε,
μία σφαγή
σαν και τις χίλιες
που 'χουν κάνει.
*
Θρήνος, λοιπόν,
εκεί κι όλοι
ρωτάνε,
το μακελειό
ποιος το 'κανε,
ποιο χέρι,
μ' αδίκως
το κεφάλι τους
το σπάνε
για κάτι που η CIA,
μάλλον, ξέρει...