ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΑΕ
Ποινικές ευθύνες υπουργών διαπιστώνει ο εισαγγελέας

Ανακοινώθηκε χτες στη Βουλή το πόρισμα και κατηγορείται η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για προεκλογικά παιχνίδια με το Χρηματιστήριο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποινικές ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τους τότε υφυπουργούς Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη για τη δραστηριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) στο Χρηματιστήριο κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, αποδίδει με το πόρισμά του ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας.

Το πόρισμα ανακοινώθηκε χτες από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και σύμφωνα με αυτό, μετά από μήνυση που έκανε ο Μ. Εβερτ και την προκαταρκτική εξέταση που ακολούθησε, «προκύπτουν στοιχεία για μέλος της κυβέρνησης και υφυπουργούς για τα ποινικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου». Κατά τον εισαγγελέα υπάρχουν και συμμέτοχοι σε αυτά τα αδικήματα και αυτοί είναι τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ και το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο πόρισμα ο εισαγγελέας καταγράφει αναλυτικά τις συναλλαγές που έκανε προεκλογικά η ΔΕΚΑ για να στηρίξει το δείκτη του Χρηματιστηρίου που έπεφτε συνεχώς και ειδικά με τις αγορές μετοχών του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ και της Εθνικής Τράπεζας και σημειώνει ότι δεν έγινε ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος για τις συναλλαγές αυτές.

Αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί τόσο η ίδια η ΔΕΚΑ (άρα το δημόσιο) και να πραγματοποιηθεί χρηματιστηριακή απάτη, γιατί κατά τον εισαγγελέα η δράση της ΔΕΚΑ επηρέασε τη διαμόρφωση των τιμών και οδήγησε στην εξαπάτηση της αγοράς και στη μακροχρόνια ζημιά των συναλλασσομένων.

Το πόρισμα επίσης αναφέρεται και σε ομολογιακό δάνειο, ύψους 300 δισεκατομμυρίων, που εξέδωσε η ΔΕΚΑ με την εγγύηση του δημοσίου, αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να καλύψει μέρος του δημοσίου χρέους και σημειώνει ότι με την πράξη αυτή διακινδύνευσε η περιουσία του δημοσίου.

Ο εισαγγελέας σημειώνει ότι κατά την προκαταρκτική εισαγγελική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι αποφάσεις της ΔΕΚΑ είχαν την έγκριση των υφυπουργών Οικονομικών (Χριστοδουλάκης, Δρυς), ενώ γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου θεωρείται από τον Δ. Ασπρογέρακα και η συναλλακτική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ με τις μαζικές αγορές μετοχών μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, γεγονός που κατά τον εισαγγελέα ευνοεί φαινόμενα κεδροσκοπίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, στην υπόθεση εμπλέκεται και η Εθνική Τράπεζα για την απευθείας πώληση μετοχών της στη ΔΕΚΑ με τιμή μειωμένη κατά 6% από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Οπως σημειώνει ο εισαγγελέας, η όλη υπόθεση εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν εκ μέρους του ποινικές ευθύνες υπουργών και γι' αυτό το λόγο διαβιβάζεται το πόρισμα στη Βουλή, προκειμένου αυτή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

Τέτοιες είναι η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής και η σχετική απόφαση πρέπει να παρθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάναμε απλές... μικροενέσεις

Αποπροσανατολιστικού και... χρηματιστηριακού περιεχομένου, η κυβερνητική αντίδραση

Με όρους... χρηματιστηριακού τζόγου επιχείρησε η κυβέρνηση ν' απαντήσει στο εισαγγελικό πόρισμα για τις αγοραπωλησίες μετοχών εκ μέρους της ΔΕΚΑ, την προεκλογική περίοδο πέρσι, αμφισβητώντας το περιεχόμενό του, αλλά ομολογώντας ταυτόχρονα κυβερνητικές «μικροενέσεις» στο ΧΑΑ. Με εμφανή την περιφρόνηση προς τους χιλιάδες αποταμιευτές που, αφού άκουσαν τις κυβερνητικές σειρήνες αγόρασαν μετοχές και έχασαν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στις επίσης αποπροσανατολιστικές ενστάσεις που προβάλει η ΝΔ, η οποία περιορίζει το όλο θέμα στη ΔΕΚΑ. Στη μακροσκελή ανακοίνωση η εισαγγελική αναφορά χαρακτηρίζεται «κείμενο» και διατυπώνεται η άποψη ότι «περιέχει πλήθος από ασάφειες, αοριστολογίες και σοβαρές αντιφάσεις», ενώ γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν μία προς μία οι αιτιάσεις που αφορούν τους χειρισμούς των αρμοδίων παραγόντων. Ωστόσο, επειδή οι κυβερνητικές απαντήσεις στηρίζονται στη λογική των παιχνιδιών που διεξάγονται στην οδό Σοφοκλέους, θα μπορούσαν - ανάλογα με την ανάγνωση των σχετικών ερωτημάτων - να είναι εντελώς διαφορετικές.

Το βέβαιο είναι ότι οι κυβερνώντες δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι την προεκλογική περίοδο η δραστηριότητα της ΔΕΚΑ ήταν όντως αυξημένη σε σχέση με άλλες περιόδους. Αντίθετα διατυπώνουν την άποψη ότι «η δραστηριότητα της ΔΕΚΑ επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη περίοδο τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές». Για την αγοραπωλησία μετοχών από τη ΔΕΚΑ χωρίς να προϋπάρχει προσδιορισμός της τιμής τους, στην ανακοίνωση διατυπώνεται η άποψη ότι «καθόλου δεν απαιτείται εξειδίκευση του τιμήματος αγοράς κάθε μίας μετοχής», υιοθετώντας πλήρως την τακτική των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που προχωρούν σε αγοραπωλησίες με ανοιχτές τιμές ώστε να επηρεάσουν την πορεία των τιμών συνολικά. Με αφορμή την εισαγγελική άποψη ότι η ΔΕΚΑ προωθούσε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπως είναι οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών, μετοχές των οποίων διαθέτει το δημόσιο, η κυβέρνηση σπεύδει να επιτεθεί κατά των συντακτών του σχετικού κειμένου υποστηρίζοντας ότι «είναι λυπηρό το έγγραφο να αναφέρεται τόσο απαξιωτικά για τις μετοχές των μεγαλυτέρων και καλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων», ενώ κάνει λόγο για «δυσφήμισή τους που δεν ωφελεί ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε την αγορά, ούτε τους επενδυτές».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το έγγραφο με αθεμελίωτο τρόπο μιλά για "χρηματιστηριακή απάτη" επειδή όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται επηρεάστηκε η ορθή τιμή των μετοχών» και δίνεται η εξής καταπληκτική απάντηση: «Ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος και εξωπραγματικός, οι αγορές μετοχών από τη ΔΕΚΑ ήταν ουσιαστικά "μικροενέσεις" αμυντικού χαρακτήρα, όχι για να διογκωθεί τεχνητά το ΧΑΑ, αλλά για να ανακοπεί κάπως η καταβαράθρωσή του από κερδοσκοπικές επιθέσεις που υφίσταντο αιφνιδιαστικά από άγνωστες πηγές». Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι ν' απαντήσει σε τρία τουλάχιστον ζητήματα. Πρώτον, γιατί οι μαζικές αγορές από τη ΔΕΚΑ όλη την προεκλογική περίοδο γίνονταν κύρια προς το τέλος της συνεδρίασης όταν προσδιορίζεται το κλείσιμο των τιμών και δεύτερον, γιατί δε συνεχίστηκαν οι...«ενέσεις» και τρίτον γιατί δεν προειδοποιήθηκαν οι «μικροεπενδυτές» για τον κίνδυνο που διέτρεχαν.

Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση απαντά ότι κάθε κίνηση που έκανε με τις μετοχές ήταν νομότυπη, όπως νομότυπο είναι να αξιοποιεί χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διενέργεια χρηματιστηριακών πράξεων, όπως επίσης νομότυπη θεωρεί και τη διαδικασία με τα ομολογιακά δάνεια μετατρεπόμενα σε μετοχές ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Αξίζει... έπαινος στη ΔΕΚΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, ο Δ. Ρέππας αναφέρει ότι «δε συνιστά διαβίβαση στοιχείων και καταγγελιών ως ο νόμος ορίζει», αλλά επεκτείνεται και σε αξιολογήσεις τις οποίες ο υπουργός Τύπου χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτες». Επίσης ο υπουργός κάνει λόγο για «επιλεκτική» χρήση στοιχείων από τον εισαγγελέα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται «παραποιημένα» με συνέπεια ο συντάκτης «να καταλήξει σε προδήλως αβάσιμα συκοφαντικά συμπεράσματα, προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι τα στοιχεία του εγγράφου είχαν ήδη παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στη Βουλή και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Ωστόσο, συμπληρώνει, το έγγραφο «προβαίνει αυθαίρετα σε μία σειρά αστήρικτων συμπερασμάτων που καμία σχέση δεν έχουν με τα γεγονότα. Τα συμπεράσματα αυτά - συνεχίζει ο Δ. Ρέππας - οδηγούν σε μία πρωτοφανή παραποίηση της πραγματικότητας, συκοφαντούν την κυβέρνηση και δημόσιους λειτουργούς και θίγουν τους θεσμούς και τη λειτουργία των αγορών».

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΔΕΚΑ κατά την προεκλογική περίοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις καλύπτει πλήρως, αναφέροντας ότι «εάν η ΔΕΚΑ δεν προέβαινε στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί υπέρμετρα η πίεση ρευστοποίησης των μετοχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ, τόσο από ξένους θεσμικούς επενδυτές, όσο και από αμοιβαία κεφάλαια. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε οδυνηρές αλυσιδωτές συνέπειες», υποστηρίζει, για να προσθέσει ότι μη αντίδραση της κυβέρνησης θα συνιστούσε «ολιγωρία προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος»...

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας υπεραμύνεται της λειτουργίας της ΔΕΚΑ, ισχυριζόμενος ότι «όχι μόνο δε ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον, αλλά... δημιούργησε σημαντικά οφέλη υπέρ του δημοσίου» και ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν με απολύτως νόμιμες διαδικασίες...». Μάλιστα, όπως τονίζει η ΔΕΚΑ, «αντί να καταγγέλλεται, πρέπει να επαινεθούν τα στελέχη της...».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του και αναφερόμενος στη ΝΔ και τον Μ. Εβερτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει «η στάση τους είναι ανεύθυνη και επιζήμια για τους θεσμούς», τους κατηγορεί για «ΔΕΚΑρολογία»..., ότι «διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για να παραπλανήσουν τους πολίτες» και ότι «βλάπτουν την οικονομία, το Χρηματιστήριο και το συμφέρον των πολιτών». Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας εγκαλεί τη ΝΔ, διότι, όπως λέει, «επιχειρεί να εμπλέξει και να χρησιμοποιήσει λειτουργούς της Δικαιοσύνης σε πολιτικά παιχνίδια της».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκμετάλλευση στο έπακρο

Αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί μέχρι τέλους την υπόθεση σχετικά με την προεκλογική δράση της ΔΕΚΑ εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εμφανίζεται «δικαιωμένη» από το εισαγγελικό έγγραφο και ταυτόχρονα σχεδιάζει να δώσει συνέχεια στην ολομέλεια της Βουλής.

Τα στοιχεία της εισαγγελικής αναφοράς εξετάστηκαν χτες σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών στη Ρηγίλλης (ο Κ. Καραμανλής παραμένει «αποκλεισμένος» στις ΗΠΑ). Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια αναφέρεται ότι «τα πραγματικά περιστατικά που καταγράφονται στην εισαγγελική αναφορά καταδεικνύουν ότι διαπράχθηκαν σοβαρότατα εγκλήματα σε βάρος των επενδυτών και της περιουσίας του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων», καθώς και ότι τα περιστατικά αυτά «δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης». Μάλιστα η ΝΔ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει το θέμα «κινούμενη στο πλαίσιο του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής». Στελέχη της δήλωναν ότι θα ζητήσουν σύσταση προανακριτικής και εξεταστικής επιτροπής όταν λειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής. Η τακτική πάντως θα αποφασιστεί με την επιστροφή του προέδρου της ΝΔ από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι «άρχισε πλέον η διαδικασία για τη δικαίωση των 1.300.000 επενδυτών», επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ΧΑΑ και άνοδος των τιμών των μετοχών θα πρέπει «να τιμωρηθούν οι ένοχοι που αναφέρονται στο πόρισμα του εισαγγελέα».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάνει λόγο για «χονδροειδή και απελπισμένη» προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις πανθομολογούμενες ευθύνες της για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ενώ χαρακτηρίζει «συγκεκριμένα και καταλυτικά» τα στοιχεία που περιέχονται στην εισαγγελική αναφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ