Στο περίπτερο των αντιστασιακών οργανώσεων, στη ΔΕΘ |
Από τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους της διοίκησης επιβεβαιώθηκε η πορεία απαξίωσης της ΔΕΘ, μια πορεία με τερματικό σταθμό την προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησή της. Κι αυτό μιας και οι ίδιοι παραδέχτηκαν πως υπάρχει σε σύγκριση με πέρυσι μείωση των εκθετών, παρότι επιχείρησαν να υποβιβάσουν τη σημασία αυτής της εξέλιξης.
Η Αλέκα Παπαρήγα αφού ενημερώθηκε για την πορεία και τους μελλοντικούς στόχους της ΔΕΘ, ένα γεγονός που για το ΚΚΕ «συνδέεται άμεσα με την οικονομία», παρότι περιβάλλεται κι από άλλες εκδηλώσεις, πρότεινε «η Θεσσαλονίκη να διαμορφώσει και έναν άλλο εκθεσιακό χώρο, μέσα στον οποίο κάθε χρόνο και παράλληλα με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, να αναδεικνύονται τα προβλήματα των εργαζομένων, τα προβλήματα που γεννούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναδιαρθρώσεις γενικότερα στον τομέα της οικονομίας, οι εργασιακές σχέσεις».
Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση της Εκθεσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η ΔΕΘ δεν μπορεί και επισήμως να ιδιωτικοποιηθεί, μιας και ουσιαστικά προβάλλει, αφορά τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες και συμπλήρωσε, «μας κάνει εντύπωση ότι όλοι όσοι συζητούν γι' αυτό - και δεν αναφέρομαι στους εργαζόμενους - δεν αντιδρούν όταν ιδιωτικοποιούνται εκείνοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και οι φορείς που στο κάτω κάτω είναι το υπόβαθρο της Εκθεσης».
Ακολούθως εξέφρασε την αντίθεση τού ΚΚΕ με τις ιδιωτικοποιήσεις εν γένει, διευκρινίζοντας πως αυτό δε σημαίνει «ότι υποστηρίζουμε τον κρατικό τομέα που υπήρχε», και επισήμανε: «Ολη αυτή η αναδιοργάνωση και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και στην ενημέρωση της δράσης των επιχειρηματιών, δεν έχει σχέση με την εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Εχει όμως μια αξία, ιδιαίτερα γι' αυτούς που είναι πολιτικοποιημένοι, γι' αυτούς που αγωνίζονται και συνδικαλίζονται, να μελετήσουν αυτόν τον τομέα της αναδιοργάνωσης και των νέων τεχνολογιών για να μπορούν καλύτερα και γρηγορότερα να βγάζουν συμπεράσματα για το πού θα πάει το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού».
«Δε σας κρύβω - κατέληξε - ότι εμείς είμαστε πολέμιοι της πολιτικής που ακολουθείται και οι εξελίξεις και εδώ στη Θεσσαλονίκη πιστεύουμε θα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Οσο περισσότερο ακούμε περί μητροπολιτικού κέντρου, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται κέντρο όπου θα πρωτοστατήσουν, πέρα από τους επιχειρηματίες, κι άλλοι μηχανισμοί, αρκετά επικίνδυνοι για τη δημοκρατία στην πόλη και για τις συνδικαλιστικές και τις πολιτικές ελευθερίες των κατοίκων της. Είμαστε όμως αισιόδοξοι, γιατί όταν τα πράγματα πάνε σε κατήφορο και γκρεμό πάντα υπάρχει η αντίθετη δύναμη και τάση».
Αμέσως μετά επισκέφτηκε τους χώρους της Εκθεσης. Στο περίπτερο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» την προσοχή της τράβηξε η έκθεση φωτογραφιών από χώρες του Τρίτου Κόσμου και ανθρώπους σε κατάσταση τραγική. Μελετώντας τις φωτογραφίες ανέφερε «θύματα παντού, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ίδια αιτία πάντα». Λίγο πιο κάτω συγκινητική, ένθερμη υποδοχή της επιφύλαξαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ. Η Αλέκα Παπαρήγα συνομίλησε μαζί τους, άκουσε όσα είχαν να της πουν οι παλαίμαχοι μαζί και το παράπονό τους, «είστε η πρώτη που έρχεστε στο περίπτερό μας, οι άλλοι ήρθαν, πέρασαν και μας προσπέρασαν»...
Τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ |
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, στο πώς μεθοδεύτηκε η παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τον τόπο, ενώ ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος και τις προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι έρχονται χειρότερες μέρες για το λαό, τον οποίο και κάλεσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. «Η πάλη του λαού, τόνισε, πρέπει να είναι συστηματική, οργανωμένη, μελετημένη, που θα έχει και γενική γραμμή αντίδρασης και συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα, προκειμένου να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, όχι όμως αιτήματα που οι αντίπαλοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν για ψίχουλα, αιτήματα ουσιαστικά».
Νωρίτερα, η ΓΓ του ΚΚΕ και η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχαν συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης και ξεχωριστή συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων. Από μέρους της διοίκησης, ο γενικός διευθυντής του συγκροτήματος Θεσσαλονίκης Ζ. Ζηνοβιάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης και τις επιδιώξεις της.
Φάνηκε, όμως, αμήχανος να απαντήσει στην παρατήρηση της Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης, με δεδομένη την ιδιωτικοποίησή της και το γεγονός ότι με την απελευθέρωση των αγορών και άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα ασχοληθούν με την παραγωγή ενέργειας και οι ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρίες θα αποσπάσουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Οι εκπρόσωποι του σωματείου ανέφεραν ότι βασικό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης είναι η ιδιωτικοποίηση και τα προβλήματα που αυτή θα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις, στις αποδοχές, στις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ηδη - όπως ανέφεραν - οι επιπτώσεις γίνονται ορατές, συνοδευόμενες από όξυνση της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού. Οπως έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας, π.χ., πέρυσι έγιναν 170.000 υπερωρίες που ισοδυναμούν με 85 νέες θέσεις εργασίας. Κατήγγειλαν ακόμη την απαξίωση μονάδων της επιχείρησης, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, μια και, όπως τόνισαν, «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά το διυλιστήριο». Δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς την ΚΟΘ και συνολικά το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.
Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΝ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη ΔΕΘ
Νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της ΕΕ που «αλέθει» ασταμάτητα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, έριξε ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, και το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες.
Οπως ήταν αναμενόμενο για μια ακόμη φορά «έπαιξε» καλά το μοναδικό ρόλο που ξέρει, αυτόν του λαϊκού αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αλλαγές που απαιτούνται για τη μεταστροφή των εξελίξεων σε όφελος του λαού και του τόπου. Ετσι, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΝ για «μια προοδευτική ευρωπαϊκή ατζέντα», κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει στο πλαίσιο της ΕΕ τέσσερις πρωτοβουλίες. Ποιες είναι αυτές;
-- Καθιέρωση του φόρου Tobin (τι κι αν ο εμπνευστής του υπήρξε προ ημερών κατηγορηματικός περί του ανέφικτου του στόχου και καταπέλτης εναντίον όσων τον αξιώνουν;).
-- Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να προωθηθεί η ιδέα μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής για την Κοινωνική Προστασία».
-- Προώθηση κοινών πολιτικών στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου του Γκέτεμποργκ.
-- Οργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, «ένα βαλκανικό Ελσίνκι» όπως είπε, «που θα επεκτείνει στις χώρες της περιοχής το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα γλώσσας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και εργασίας και θα θεσμοθετεί κοινά αποδεκτή διαδικασία επίλυσης διακρατικών διαφορών»!!!
Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθύμισε τη δέσμη μέτρων που προτείνει για μια στροφή δικαιοσύνης και ανάπτυξης στην οικονομική πολιτική η οποία κινείται πάντα στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Μίλησε για προώθηση της εβδομαδιαίας (!) εργασίας των 35 ωρών χωρίς μείωση των αποδοχών. Για θεσμική καθιέρωση εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος σε χρήμα και είδος, δηλαδή θεσμοθέτηση της κρατικής ελεημοσύνης ελλείψει κοινωνικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον των ΗΠΑ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να απασχοληθεί προκειμένου να καθορίσει την κοινή στρατηγική της για το μέλλον! «Πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα συνείδηση για την επιτακτική ανάγκη εκδημοκρατισμού της παγκόσμιας τάξης, για την επιτακτική ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Και η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Διευκρινίζοντας τη στάση του ΣΥΝ στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, ανέφερε: «Εχουμε καθορίσει τη στάση μας στις τρεις μεγάλες πόλεις, λόγω του ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού. Δε μας απασχολεί σχήμα κομματικής ηγετικής συμφωνίας στην Αθήνα για καπέλωμα των σχετικών διαδικασιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα λειτουργήσουμε όπως πάντα λειτουργούμε».