ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Καλούν το λαό να έχει εθνική αυτοπεποίθηση μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις. Εμείς μια αυτοπεποίθηση ξέρουμε, τη λαϊκή αυτοπεποίθηση στην αντίσταση και στην αντεπίθεση. Καλούν τους λαούς να σεβαστούν το δίκαιο των ιμπεριαλιστών. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να απειθαρχήσει, να το παραβεί, να αντισταθεί». Με τα λόγια αυτά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έδωσε το στίγμα του προσκλητηρίου αγώνα, που το ΚΚΕ απευθύνει πλατιά στον ελληνικό λαό, στο λαό του μόχθου, στον άνεργο, στον εργαζόμενο και συνταξιούχο, που στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων, στους νέους, που τα όνειρά τους δε βρίσκουν χώρο να ανασάνουν και πεθαίνουν πριν γεννηθούν. Του προσκλητηρίου προς τον ανυπότακτο λαό της Θεσσαλονίκης, που τίμησε με τη μαζική του παρουσία τη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Αριστοτέλους χτες βράδυ.

Στην αρχή της ομιλίας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο τραγικό συμβάν, που συνέβη χτες στις ΗΠΑ. Ολόκληρο το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας της δημοσιεύεται στις διεθνείς σελίδες στο σχετικό θέμα.

Ενώπιον του λαού της Θεσσαλονίκης, η ΓΓ του ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση του Κόμματος, την ελπιδοφόρα και μόνη ικανή να οδηγήσει το λαό και τον τόπο στο μέλλον και την κοινωνία που ονειρεύεται και αξίζει. «Την πρόταση ζωής, να ορθώσουμε απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της εξουσίας των μονοπωλίων τα κατάλληλα μέσα και όπλα, να κτίσουμε σε γερά θεμέλια το Μέτωπο του λαού, τη μεγάλη λαϊκή κοινωνική και πολιτική συμμαχία κινημάτων, κομμάτων και άλλων αγωνιστικών οργανώσεων.

Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι όμως αναλλοίωτη, ανατρέπεται και θα την ανατρέψουμε με αγώνα σε εθνικό επίπεδο και με το διεθνοποιημένο αγώνα», ήταν η ακροτελεύτια αισιόδοξη πεποίθηση της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελάτε να χτίσουμε σε γερά θεμέλια το Μέτωπο του λαού
  • Ο,τι λέγεται περί «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή περί της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναποδογυρισμένη αλήθεια
  • Οχι άλλος χαμένος χρόνος! Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, διαφορετικά θα έρθουν χειρότερες μέρες

«Απευθυνόμαστε προς όλους όσοι γνωρίζουν και εκτιμούν τη δράση μας, τις θέσεις μας στα μεγάλα προβλήματα, αναγνωρίζουν ότι προειδοποιήσαμε. Σας καλούμε να έρθετε πιο κοντά μας, να αναπτύξουμε έναν ειλικρινή διάλογο, να δουλέψουμε μαζί. Να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες μας, και εμείς τις δικές σας, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη χτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Αφού αναφέρθηκε στο γεγονός που συνέβη στις ΗΠΑ, συνέχισε την ομιλία της, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε στη συνέχεια:

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες, νιάτα της ΚΝΕ,

Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, στους εργάτες, στους υπάλληλους, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, στη φτωχή αγροτιά, στην εργαζόμενη διανόηση. Στα χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους, στους αλλοδαπούς, που βιώνουν διπλά και τριπλά τις συνέπειες των λεγόμενων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της αποκαλούμενης παγκοσμιοποίησης.

Στον καθένα και στην καθεμία που αναζητούν μια άλλη πολιτική, διαφορετική από αυτήν που γνωρίσαμε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στους αριστερούς που δεν αναζητούν μια πρώτη ευκαιρία για να ενταχθούν στα σενάρια της σοσιαλδημοκρατίας.


Σε εκείνους που δέχτηκαν την επίδραση από το εργατικό και νεανικό ποτάμι των διεθνών κινητοποιήσεων, από το Σιάτλ έως τη Γένοβα. Που ένιωσαν αγανάκτηση για το δράμα των βαλκανικών λαών, του παλαιστινιακού λαού. Που καταλαβαίνουν γιατί το Κυπριακό μένει χρόνια άλυτο.

Ενα είναι το βέβαιο, πέρα και ανεξάρτητα από τα γκάλοπ, τις προβλέψεις ψήφου. Οι δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι αποτελούν την πλειοψηφία του λαού. Αλλοι έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας, άλλοι βλέπουν να πέφτει το βιοτικό τους επίπεδο κάθε μέρα, από χρόνο σε χρόνο, ενώ αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι, που μπορεί να μην έχουν πιεστικά προβλήματα, όμως ανησυχούν, νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο.

Είναι τραγικό να είσαι άνεργος, άνεργη, να χρειάζεται να δουλεύεις 10 και 12 έως και 15 ώρες, και τα Σαββατοκύριακα, για να ζήσεις την οικογένειά σου. Να ζεις την αγωνία μιας σύνταξης κάτω από τα όρια της φτώχειας, στα 65, ή και στα 67 στην πορεία, για άνδρες και γυναίκες, στο όνομα της ισοτιμίας!

Είναι εξίσου τραγικό, όμως, να δέχεσαι καθημερινά τα προπαγανδιστικά σκουπίδια που πετάει η κυβέρνηση, οι απολογητές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι μηχανισμοί του συστήματος. Δυστυχώς, δεν κινδυνεύουμε αποκλειστικά και μόνο από τον Big Brother. Αποβλακώνουν, διαβρώνουν συνειδήσεις, υπονομεύουν την αγωνιστικότητα και την αξιοπρέπεια και οι σοβαροφανείς συζητήσεις, οι έρευνες, τα άρθρα, πολυάριθμες εκδόσεις για κάθε γούστο και μορφωτικό επίπεδο, ακόμα και οι παιδικές εκδόσεις, που με έντεχνο τρόπο καλλιεργούν την ιδεολογία του ιμπεριαλισμού, το συμβιβασμό.

Είναι και αυτό τραγωδία! Να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, ότι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να σκύψεις το κεφάλι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Να νιώθεις δέος μπροστά στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, γιατί, τάχα, αν αντισταθείς θα μείνεις στο περιθώριο. Ο,τι λέγεται περί "παγκοσμιοποίησης", δηλαδή περί της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναποδογυρισμένη αλήθεια».

Ο ταξικός χαρακτήρας του σχολείου δεν κρύβεται

Μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς η χτεσινή και να πώς η ομιλήτρια σχολίασε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία: «Κομπάζει η κυβέρνηση ότι μειώθηκε ο αριθμός αυτών που καταφεύγουν στα φροντιστήρια, με διάτρητα εντελώς στοιχεία. Εκτός του ότι δε βλέπει πως αυξήθηκε θεαματικά ο τζίρος τους, ότι το φροντιστήριο ξεκινά από το Δημοτικό, κρύβει ότι ένα μεγάλο μέρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων εγκαταλείπουν την προσπάθεια στα μισά, τραβάνε για τα ΤΕΕ, τον πιο υποβαθμισμένο τομέα της εκπαίδευσης. Πριν το 1997, χρονιά της πολυδιαφημισμένης "μεταρρύθμισης", αποκτούσαν απολυτήριο πάνω από 120.000 μαθητές και μαθήτριες, ενώ φέτος πήραν απολυτήριο 63.000. Ενας στους τέσσερις των αποφοίτων του γυμνασίου εγκαταλείπει πριν τα 18 την εκπαίδευση, ενώ πριν τη λεγόμενη μεταρρύθμιση το ποσοστό ήταν 2%. Ενα σημαντικό ποσοστό των μαθητών όχι μόνο δε συνεχίζει το λύκειο, αλλά δε φοιτά ούτε στα ΤΕΕ, ή εγκαταλείπει μετά τον πρώτο κύκλο. Ενας στους τρεις φοιτητές-σπουδαστές επίσης δεν ολοκληρώνει, εγκαταλείπει. Το πιο σοβαρό όμως είναι το αθέατο για πολλούς πρόβλημα, η υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας. Αφορά όχι μόνο αυτούς που εγκαταλείπουν, αλλά και αυτούς που ολοκληρώνουν. Ο ταξικός χαρακτήρας του σχολείου δεν κρύβεται πια.

Η φροντιστηριοποίηση, σε συνδυασμό με την ψυχοφθόρα λειτουργία του σχολείου, το ανιαρό και σχολαστικό περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων, η πληθώρα των άχρηστων και ασύνδετων γνώσεων, που περιέχονται και στα καινούρια βιβλία, καλλιεργούν στη νεολαία αίσθημα αποστροφής προς τη μόρφωση. Το πρόβλημα δε σταματά στην Παιδεία, μεγαλώνει και επαυξάνει εξαιτίας του κοινωνικού περιβάλλοντος που μεγαλώνουν οι νέοι άνθρωποι. Μεγαλώνουν σε ένα κοινωνικό σύστημα που, με πολλές μορφές και κυρίως πιο έντονα, διδάσκει το νόμο της "ζούγκλας": Τον άκρατο ανταγωνισμό. Την αδιαφορία και τον ατομισμό. Την περιθωριακή ψυχολογία και συμπεριφορά, ουσιαστικά την υποταγή».

Απάτη οι εξαγγελίες για κοινωνική πολιτική

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κοινωνική πολιτική αναφέρθηκε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Προκαλεί ο πρωθυπουργός όταν διαλαλεί ότι πέρσι διατέθηκαν από την κυβέρνηση 10 τρισ. για τις κοινωνικές ανάγκες του λαού, ότι το 2004 θα φθάσουμε στα 14 τρισ.! Πώς είναι δυνατόν ο τακτικός κρατικός προϋπολογισμός να είναι όλο κι όλο 16 τρισ. και πάνω από 10 τρισ. να αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες; Κοροϊδία στον κύβο! Να λοιπόν πώς γίνεται η εξαπάτηση: Στις πενιχρές και συνεχώς μειούμενες κρατικές δαπάνες προσθέτουν τις εισφορές που δίνουν οι εργαζόμενοι, τις εργοδοτικές εισφορές και τα αμφιλεγόμενα ευρωπαϊκά πακέτα, που χρησιμοποιούνται ως στάχτη στα μάτια, και φουσκώνουν τα πορτοφόλια των επιχειρηματιών. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή του 5χίλιαρου, του 10χίλιαρου. Υπάρχουν βεβαίως και τα επιδόματα των 30.000, των 40.000, των 50.000, που δίνονται σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ούτε και αυτά είναι κοινωνική πολιτική. Και αυτά είναι απάτη. Τα παίρνουν από τους μεν και τα δίνουν στους δε, στο όνομα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Φτάνει πια! Οχι άλλος χαμένος χρόνος! Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, διαφορετικά θα έρθουν χειρότερες μέρες».


Εχουν και οι κομπάρσοι μερίδιο ευθύνης

Μια αυτοπεποίθηση ξέρουμε, τη λαϊκή αυτοπεποίθηση στην αντίσταση και στην αντεπίθεση

Αναφερόμενη στην παγκόσμια κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τι απέγιναν τα μεγαλόπνοα κηρύγματα των αρχών της 10ετίας του '90, όταν έλεγαν ότι η κατάργηση του "διπολισμού", δηλαδή η νίκη της αντεπανάστασης στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, θα έφερνε την κατάργηση του πολέμου και των εξοπλισμών, τη δημοκρατία και την ανανέωση; Αυτοί που πέτυχαν απολύτως είναι οι νικητές, δηλαδή οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι και εφοπλιστές, τα διεθνικά μονοπώλια, τα κόμματα και τα στελέχη του συστήματος. Αυτοί που προσποιούνται τους δικαιωμένους είναι οι πανικοβλημένοι, οι ριψάσπιδες, ανεξάρτητα από τις τραγικές συνέπειες που δέχονται οι λαοί.

Η φτώχεια αυξάνει, η ανεργία επίσης, η κοινωνική εγκληματικότητα και η ναρκομανία, το ανθρώπινο δουλεμπόριο, επίσης. Πανηγυρίζουν οι επιστήμονες για τις ανακαλύψεις στο χώρο της Γενετικής, όμως αυτή η πρόοδος, από τη στιγμή που είναι ιδιοκτησία και όπλο των κεφαλαιοκρατών, εξελίσσεται σε τραγωδία για τους λαούς.

Οι χειροκροτητές των δήθεν κοσμογονικών αλλαγών ας εξηγήσουν, γιατί φθάσαμε ως εδώ; Ας αφήσουν κατά μέρος τα γνωστά επιχειρήματα ότι ζούμε το κοιλοπόνεμα του καινούριου, ότι ζούμε μια μεταβατική περίοδο. Να έχουμε - λένε - εθνική αυτοπεποίθηση μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις. Εμείς μια αυτοπεποίθηση ξέρουμε, τη λαϊκή αυτοπεποίθηση στην αντίσταση και στην αντεπίθεση.

Πώς είναι δυνατό να γεννιέται το καινούριο, που τάχα ωφελεί τους λαούς, μέσα από βομβαρδισμούς και το εμπάργκο σε βάρος των λαών, με το ΕΣΕΛΟΝ, τον "τρομονόμο" και τη Σένγκεν, με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, με τις χιλιάδες απολύσεις που γίνονται καθημερινά, όχι μόνο στη λεγόμενη παλιά οικονομία, αλλά και στη "νέα", των νέων τεχνολογιών;

Καλούν τους λαούς, και τον ελληνικό, να σεβαστούμε το νέο διεθνές δίκαιο, δηλαδή το δίκαιο των ιμπεριαλιστών. Αυτή είναι η σύγχρονη γραμμή νομιμότητας. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να απειθαρχήσει, να το παραβεί, να αντισταθεί. Δεν είναι ουτοπία η αντίσταση, η διεκδίκηση. Ουτοπία είναι να στέκεσαι παθητικός και αμήχανος μπροστά σε μηχανισμούς και νόμους, που συνθλίβουν, ισοπεδώνουν.

Το ΝΑΤΟ, με πρωτοκαθεδρία τις ΗΠΑ και με τις ευλογίες της ΕΕ, αναδεικνύεται σε παγκόσμιο τρομοκράτη. Συγκροτούνται οι λεγόμενες ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν με βία και πόλεμο παντού, όπου σηκώνουν κεφάλι οι λαοί, αλλάζουν σύνορα, στήνουν κράτη - προτεκτοράτα. Περίπου 18.000 ατομικές βόμβες είναι αποθηκευμένες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι πιθανή, αλλά πραγματική απειλή, όταν ξέρουμε για τις βόμβες, ενισχυμένες με εξασθενημένο ουράνιο, που χρησιμοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και άλλες επικίνδυνες ουσίες στο έδαφος της Σερβίας. Αλλά και η ΕΕ, εκτός από χωροφύλακας των συμφερόντων της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, διεκδικεί το ρόλο και του παγκόσμιου χωροφύλακα, ώστε να μην τον μονοπωλούν οι ΗΠΑ.

Θα πειθαρχήσουμε, θα συμμορφωθούμε μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση;

Δεν είναι υπεύθυνα μόνο τα αστικά κόμματα, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και εκείνοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που, πανικοβλημένοι μπροστά στις απρόσμενες εξελίξεις, ξαφνιασμένοι, αλλά και ανυπόμονοι να πάνε με το ρεύμα, φρόντισαν να παραπλανήσουν το λαό, ότι τάχα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου οι λαοί μπορούν να έχουν επιτεύγματα. Εχουν και οι κομπάρσοι μερίδιο ευθύνης, και όχι μόνον οι πρωταγωνιστές».


Ψευδεπίγραφη η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Η άρχουσα τάξη, τα αστικά κόμματα, με το μαστίγιο και το καρότο των παροχών - ψίχουλων, επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν το ανερχόμενο κίνημα, να το συντρίψουν κατά μέτωπο

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και αναφερόμενη στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η ομιλήτρια παρατήρησε:

«Διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δεν υπάρχουν στη γενική γραμμή πλεύσης. Η αντιπαράθεσή τους είναι ψευδεπίγραφη. Η ΝΔ ανακάλυψε τη διαπλοκή, τις καθυστερήσεις στα έργα, τις μίζες, λες και η αγορά στον καπιταλισμό μπορεί να λειτουργήσει με ηθικούς κανόνες. Προπαγανδιστικό σύνθημά της είναι να πουλήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε. Με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ, ξαναθυμήθηκε "το φως και το σκότος", εξαντλώντας τον ηρωισμό του στη μάχη με τις ταυτότητες και το νομοτυπικό ζήτημα που αφορά τον Γλύξμπουργκ, βάζοντας στην πάντα την ουσία, που είναι καθαρά πολιτική.

Να το θυμάστε, αν χρειαστεί, αν δηλαδή εξαντληθούν τα διάφορα χαρτιά και οι άσοι στο μανίκι, οι στυλοβάτες του συστήματος δε θα πουν όχι και σ' αυτήν την εφεδρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλητικές αναταράξεις στο πολιτικό τους σύστημα. Εχουμε πείρα τώρα, με τον Συμεών στη Βουλγαρία, και τη "νεκρανάσταση" του Καραγιώργιεβιτς στη Γιουγκοσλαβία.

Οι λεγόμενοι νεοτεριστές αριστεροί και "πρώην" παραπλανούν το λαό όταν ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί το σύστημα, αρκεί να λειτουργήσουν καλύτερα κάποιοι αστικοί θεσμοί, να υπάρξει κοινωνικός διάλογος. Οτι η εναλλακτική λύση είναι η "ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης", δηλαδή η ρυθμιζόμενη μιζέρια».

Η αλήθεια για την «Ευρωπαϊκή Μητρόπολη των Βαλκανίων»

«Ισχυρίζονται», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,«ότι όποιος είναι κατά της ΕΕ είναι κατά της διεθνούς συνεργασίας και της Ευρώπης, ενώ όποιος δουλόπρεπα υποτάσσεται είναι σύγχρονος και ρεαλιστής. Οτι όποιος καταγγέλλει τα σχέδια να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή Μητρόπολη των Βαλκανίων δε θέλει το καλό των εργαζομένων στην πόλη, στην περιοχή!!

Τι θα πει ευρωπαϊκή Μητρόπολη; Για μας ένα περιεχόμενο έχει: Θεσσαλονίκη βασική πύλη της ιμπεριαλιστικής επιδρομής στρατευμάτων και κεφαλαίων στα Βαλκάνια. Πύλη εξαγωγής και εισαγωγής ανεργίας και ανέργων, μιζέριας και κοινωνικής εγκληματικότητας. Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη σημαίνει ακόμα περισσότερη βία και καταστολή, μεγαλύτερη αστυνομοκρατία, πλήρη ασυδοσία στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και των μηχανισμών της προβοκάτσιας.

Ακόμα και αν γίνουν γρήγορα τα έργα της Θεσσαλονίκης που αδικαιολόγητα καθυστερούν, δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά η ζωή του εργάτη, του μικρομεσαίου, του φτωχού αγρότη στην περιοχή, δε θα σταματήσει ο κατήφορος. Ακόμα και αν γίνουν επενδύσεις στην περιοχή, ακόμα και αν εγκατασταθούν νέοι επιχειρηματίες, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Πληρώνουν οι λαοί

«Ευρωπαϊκή μητρόπολη, θα πει αδυσώπητος ανταγωνισμός με γειτονικές χώρες που έχουν και αυτές τον δικό τους "μπάρμπα Σαμ" ή μπάρμπα Σρέντερ. Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, θα πει νικητές και ηττημένοι. Ποιος θα πληρώσει στη διαδρομή και στο τέρμα της κούρσας; Η εργατική τάξη πριν απ' όλους, οι λαοί στο σύνολό τους.

Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στην Ελλάδα, μια είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και οι κρατικές στατιστικές το δείχνουν: Οι νέες θέσεις εργασίας είναι λιγότερες από τις νέες θέσεις ανεργίας. Η ανεργία, δηλαδή, αυξάνεται και όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Οι καπιταλιστικές επενδύσεις, η συσσώρευση κεφαλαίων δε φέρνει την πολυδιαφημισμένη αναδιανομή. Μόνο τα στελέχη των μηχανισμών και των επιχειρήσεων, το τμήμα της εξαγορασμένης εργατικής αριστοκρατίας, ένα τμήμα των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων βελτιώνουν τη θέση τους. Οι πολλοί, οι περισσότεροι, βλέπουν να επιδεινώνεται σχετικά ή απόλυτα η ζωή τους.

Δε χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Δείτε απλά και μόνο τι λένε οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους. Ζητούν φθηνή χρηματοδότηση, δηλαδή ακόμα πιο φθηνή, ζητούν πλήρη εργοδοτική ασυδοσία. Ο, τι κερδίσουν θα μείνει δικό τους, για νέο κύκλο επενδύσεων με νέο κύκλο εκμετάλλευσης.

Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται ανώτερου τύπου αλληλεγγύη και εθελοντισμός, η φιλανθρωπία εκείνων που πατάνε επί πτωμάτων και μετά ζητούν εξαγνισμό προσφέροντας ως αντιπαροχή ελεημοσύνη σε κάποιους που βρίσκονται στα πιο ακραία όρια φτώχειας».

Ακονίζονται νέα μαχαίρια

«Η κυβέρνηση», τόνισε η ομιλήτρια, «αλλά και η ΝΔ, ισχυρίζονται ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού συμφωνεί με την ενσωμάτωση στην ΕΕ, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με τη συμμετοχή στη δολοφονία των γειτονικών λαών. Επικαλούνται ότι το 95% του λαού ψηφίζει κόμματα που ασπάζονται το ευαγγέλιο της ΕΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν πείστηκε. Απλά, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχασε την αυτοπεποίθηση στη δύναμή του, ρυμουλκήθηκε, χειραγωγήθηκε, πειθαναγκάστηκε κάτω από το βάρος ψεύτικων κινδυνολογικών διλημμάτων.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μετά το '95 και '96, του 2000, του 2001, είναι μια απόδειξη ότι το σήμερα για το λαό δεν είναι όπως το χτες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα και κυρίως σταθερή άνοδο του κινήματος.

Τώρα ακριβώς πρέπει να αποδείξουν οι εργαζόμενοι ότι οι αγώνες τους δεν αποτελούν διάλειμμα στη ζοφερή ρουτίνα της παθητικότητας. Να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και ενότητα στη δράση, αλλά και ανοιχτά τα μάτια μπροστά στις προσπάθειες να υπονομευτούν.

Η άρχουσα τάξη, τα αστικά κόμματα, με το μαστίγιο και το καρότο των παροχών - ψίχουλων, επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν το ανερχόμενο κίνημα, να το συντρίψουν κατά μέτωπο.

Οι εραστές της ευρωζώνης, της ΟΝΕ, ξέρουν ότι το πλαστό και επικίνδυνο ευρωπαϊκό όνειρο που πλασάρουν δεν περνάει εύκολα στους λαούς. Ακονίζονται, λοιπόν, νέα μαχαίρια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο εμπνευστής της κεντροαριστεράς, ετοιμάζει «σχέδιο εξομάλυνσης» των σχέσεων της ΕΕ με τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο Ζοσπέν και ο Σρέντερ ετοιμάζονται για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν μπροστά τους με αριστερά συνθήματα, με μπόλικες υποσχέσεις ότι τέλειωσαν οι θυσίες των λαών, με το πορτρέτο του Μαρξ δίπλα, που τάχα τους εμπνέει! Πώς θα αποκρούσουμε την επίθεση, πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για λαϊκές κατακτήσεις»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ