ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2026
Σελ. /24
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ξεκίνησε χθες η επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο

Τι επιδιώκει η Μόσχα σε Ενέργεια και Εμπόριο

Από την υποδοχή του Ρώσου Προέδρου

Sputnik

Από την υποδοχή του Ρώσου Προέδρου
Με βασικό στόχο να ενισχυθούν οι γεωπολιτικοί, ενεργειακοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ξεκίνησε χθες η διήμερη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στο Πεκίνο, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, η οποία αποδεδειγμένα, πέρα από το επικοινωνιακό επίπεδο, είχε πενιχρά αποτελέσματα.

Τον Πούτιν υποδέχτηκε με αγήματα και τιμές αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ενώ σήμερα αναμένεται η συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας είναι έτοιμες «να υποστηρίξουν η μία την άλλη σε ζητήματα που αφορούν τα κεντρικά συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της ενότητας», τόνισε ο Πούτιν, με το βλέμμα στις ΗΠΑ και συνολικά στη «Δύση», σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο. Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φτάσει σε «επίπεδο άνευ προηγουμένου», επανέλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος, και ανέφερε ότι επεκτείνουν τους δεσμούς τους σε οικονομικό, πολιτικό και «αμυντικό» επίπεδο.

Τον Πούτιν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία υπουργών, επιχειρηματιών και αξιωματούχων, ανάμεσά τους η διοικήτρια της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών («Gazprom», «Rosneft»), σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Αναμένεται να συζητηθούν οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γ. Ουσακόφ θα συναφθούν περίπου 40 συμφωνίες σε τομείς όπως η Βιομηχανία, το Εμπόριο, οι Μεταφορές και οι Κατασκευές. Κατά τον Ουσακόφ, οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι αναμένεται να συναντηθούν αρκετές φορές ακόμα φέτος, στο περιθώριο διεθνών συνόδων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να πρότεινε στον Κινέζο ηγέτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία για να αντιταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), μετέδωσαν χθες οι «Financial Times».

Ξανά στο τραπέζι ο αγωγός «Power of Siberia 2»

Στις επαφές με το Πεκίνο η Μόσχα θα θέσει για άλλη μια φορά την κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2», για τη μεταφορά αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας, προκειμένου να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά με την ασιατική, ζήτημα που γίνεται πιο επιτακτικό μετά και την απόφαση της ΕΕ για πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου.

Η Κίνα συγκαταλέγεται στους κυριότερους εισαγωγείς πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας, και η σχέση των δυο κρατών στην Ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο «άνιση», μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία εξαρτάται επίσης όλο και περισσότερο από την Ινδία για ενεργειακές εξαγωγές.

Επομένως, η βασική συμφωνία που θέλει να κλείσει ο Πούτιν με τον Σι είναι ο αγωγός, με την Κίνα να καθυστερεί συστηματικά τις συζητήσεις, καθώς θεωρεί ότι διαθέτει ενεργειακή ασφάλεια, χάρη στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών που έχει αναπτύξει, και διαπραγματεύεται ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Αντίστοιχα, η Ρωσία είχε παλαιότερα την ΕΕ ως τον βασικότερο εμπορικό της εταίρο, αλλά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στράφηκε προς την Κίνα και διπλασίασε το εμπόριο μαζί της. Στο μεταξύ εξαρτάται από την Κίνα για τεχνολογία, καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα, και θα επιδιώξει να αναπτύξει την οικονομική και εμπορική της συνεργασία με το Πεκίνο σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Σε μια περίοδο που τα δυο στρατόπεδα καταγγέλλουν σχέδια επέκτασης του πολέμου με αιχμή τις χώρες της Βαλτικής

Από συνάντηση Λουκασένκο - Πούτιν το 2023

Sputnik

Από συνάντηση Λουκασένκο - Πούτιν το 2023
Στρατιωτικές ασκήσεις για τη χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων διεξάγουν η Λευκορωσία και η Ρωσία, σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται στρατιωτικά, ενώ οι δυο πλευρές καταγγέλλουν σχέδια επέκτασης του πολέμου μεταξύ άλλων μέσω «περιστατικού» στις Βαλτικές χώρες.

Επιπλέον οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρώσουν αύριο, Πέμπτη, ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεών τους. Περισσότερα από 64.000 μέλη προσωπικού και 7.800 τεμάχια στρατιωτικού υλικού θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, στο πλαίσιο των οποίων βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές θα εκτοξευθούν από πεδία δοκιμών στο ρωσικό έδαφος.

Το 2023, έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο συμφώνησε να φιλοξενήσει ρωσικούς τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους. Πρόκειται για «μη στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, επομένως όχι για βόμβες μεγαλύτερης εμβέλειας και υψηλότερης απόδοσης. Επίσης το Μινσκ έχει συμφωνήσει να αναπτύξει τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik.

Το 2024, το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα που έθετε τη Λευκορωσία υπό τη ρωσική πυρηνική ομπρέλα, με τη Μόσχα να έχει τον έλεγχο για τη χρήση τους.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, σχεδιάζεται η εξάσκηση στην παράδοση πυρηνικών πυρομαχικών και στην προετοιμασία τους για χρήση», ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης του προσωπικού, ο έλεγχος της ετοιμότητας των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, καθώς και η οργάνωση πολεμικών επιχειρήσεων από μη προγραμματισμένες περιοχές», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε τις ασκήσεις, προτρέποντας τους ευρωατλαντικούς «συμμάχους» να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

«Μετατρέποντας τη Λευκορωσία σε πυρηνικό έδαφος κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο νομιμοποιεί de facto τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα αυταρχικά καθεστώτα», αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Κίεβο: Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση από τη Λευκορωσία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Μόσχα επιδιώκει να εμπλέξει τη Λευκορωσία βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπονόησε ότι η Ρωσία εξετάζει σχέδια για να εξαπολύσει επίθεση από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία ή σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Ουκρανία γνωρίζει για επιπλέον επαφές μεταξύ της Ρωσίας και του Λουκασένκο, με στόχο να τον πείσουν να συμμετάσχει σε «νέες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στα νότια και στα βόρεια της λευκορωσικής επικράτειας - είτε εναντίον της κατεύθυνσης Τσερνίχιβ-Κίεβο στην Ουκρανία είτε εναντίον κάποιας χώρας του ΝΑΤΟ».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν σχέδιο αντίδρασης και ενισχύουν τις άμυνες σε Τσερνίχιβ και Κίεβο.

Μόσχα: Η Λετονία θα παραχωρήσει το έδαφός της για επιθέσεις με drones

Σε κάθε περίπτωση η ένταση στα σύνορα των κρατών της Βαλτικής ανεβαίνει και στην περιοχή σημειώνονται ολοένα και συχνότερα «περιστατικά» με drones, καταρρίψεις, αναχαιτίσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν για επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Χτες οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού ανέφεραν ότι μέλη των δυνάμεων drones του ουκρανικού στρατού είχαν αναπτυχθεί στη Λετονία για να προετοιμάσουν επιθέσεις κατά της Ρωσίας από το έδαφος της χώρας της Βαλτικής.

«Η Ουκρανία προετοιμάζεται για επιθέσεις στη Ρωσία από το έδαφος της Λετονίας», αναφέρει η έκθεση της SVR και προσθέτει: «Το Κίεβο δεν θα περιοριστεί στη χρήση των αεροδιαδρόμων που παρέχονται από τις χώρες της Βαλτικής». Το Κίεβο έπεισε τη Ρίγα να εγκρίνει μια επιχείρηση με drones κατά της Ρωσίας, «παρά τις ανησυχίες της Λετονίας ότι θα γίνει στόχος αντιποίνων της Μόσχας».

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας για επιχειρήσεις από το έδαφος της Λετονίας.

Στο μεταξύ, μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε χτες ένα drone, ουκρανικής προέλευσης, στην Εσθονία, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Χάννο Πέβκουρ. Τους τελευταίους μήνες αρκετά ουκρανικά στρατιωτικά drones έχουν εισέλθει στον εναέριο χώρο των μελών του ΝΑΤΟ Φινλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας, που όλες συνορεύουν με τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση της Λετονίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για αυτό τον λόγο. Οι είσοδοι των ουκρανικών drones αποδίδονται σε ηλεκτρονικές παρεμβολές της Ρωσίας, που καταφέρνει να τα εκτρέπει από το έδαφός της.


ΚΕΝΥΑ
4 νεκροί και 30 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στα καύσιμα

Αιματηρές ταραχές έχουν ξεσπάσει από την αρχή της εβδομάδας στην Κένυα, στο φόντο της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί η μεγάλη ακρίβεια στα καύσιμα, συνέπεια και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο διαδηλώσεων για τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως Μομπάσα, Νακούρου, Ελντορέτ και Νιέρι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 30 από τη βάρβαρη επέμβαση της αστυνομίας.

Σε διάγγελμά του ο υπουργός Εσωτερικών Κιπτσούμπα Μουρκόμεν εξέφρασε λύπη για τον αριθμό θυμάτων, κάνοντας έκκληση «αυτοσυγκράτησης», κάτι που όμως δεν κατευνάζει την ακρίβεια που τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Την περασμένη βδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Πετρελαίου αύξησε τις τιμές των καυσίμων λιανικής κατά 23,5%, ενώ ανάλογες αυξήσεις είχαν σημειωθεί και το προηγούμενο διάστημα.

Την Κυριακή ο φορέας συγκοινωνιών «Transport Sector Alliance» ανακοίνωσε ότι τα λεωφορεία του θα σταματήσουν τη λειτουργία τους από τα μεσάνυχτα και έπειτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Εμπάντι παραδέχτηκε ότι είναι πολύ μεγάλη η αύξηση, αλλά αποδοκίμασε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, λέγοντας πως η αιτία πίσω απ' όλα αυτά είναι «ένας πόλεμος που δεν προκαλέσαμε εμείς». Τους τελευταίους μήνες η ακρίβεια στα καύσιμα προκάλεσε σημαντική αύξηση στα εισιτήρια συγκοινωνιών αλλά και στο κόστος βασικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του περίπου 50 εκατομμυρίων πληθυσμού της Κένυας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ