ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2026
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Από όλη την Ελλάδα θα διαδηλώσουν την Παρασκευή στην Αθήνα

Στις 12 μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής, με πορεία στο Μαξίμου

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, δηλώνοντας «παρών» στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τους αγώνες τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, και από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη με τα σωματεία και τους συλλόγους τους κατεβαίνουν στη νέα πανελλαδική συγκέντρωσή τους στις 20 Μάρτη στην πλατεία Συντάγματος στις 12 μ. και σε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζει η ΣΕΑ στο αγωνιστικό της κάλεσμα για «στράτευση, με μαζική συμμετοχή και απαίτηση για πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχουν τσακίσει τη ζωή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ζωή μας, από τις καταστροφικές περικοπές όλων των κυβερνήσεων και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, έχει γίνει ανυπόφορη. Η φτώχεια, η ανέχεια, η πείνα, η δυστυχία έχει χτίσει φωλιά σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι, αν και αυτό για πολλές οικογένειες κινδυνεύει από τους χιλιάδες καθημερινούς πλειστηριασμούς».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να μην πέσουν θύματα στη θανατηφόρα προπαγάνδα τους περί δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στα ψεύτικα διλήμματα περί σωστής πλευράς της ιστορίας.

«Η σωστή πλευρά της ιστορίας - τονίζει - είναι οι λαοί που αγωνίζονται να ζουν, να εργάζονται και να παράγουν σε συνθήκες ειρήνης τα προϊόντα που θα καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που είναι υπεύθυνοι για τη δυστυχία, τη φτώχεια και τους καταστρεπτικούς πολέμους».

Με την πανελλαδική συγκέντρωση η ΣΕΑ προβάλλει τις διεκδικήσεις των απόμαχων της δουλειάς για αυξήσεις στις συντάξεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, θεσμοθέτηση καταβολής της απώλειας από τον τιμάριθμο στο σύνολό του και σε όλες τις συντάξεις, καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, όπως και καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων αναδρομικών σε όλους. Επίσης, να υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης στον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας του συντάξιμου μισθού, να καταργηθούν η «εισφορά αλληλεγγύης» και η εισφορά για την Υγεία, να αποδίδεται η εθνική σύνταξη σε όλες τις συντάξεις.

Για την Υγεία, απαιτούν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, γιατρών, δημόσιους οίκους ευγηρίας. Επιπλέον, κοινωνικό τουρισμό για όλους και προσλήψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

«Τώρα είναι η ώρα για ξεσηκωμό και αντίδραση», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) και καλεί όλες και όλους τους αποστράτους να δώσουν το μαζικό, μαχητικό τους «παρών», όπως κάθε φορά, στο πανελλήνιο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Οπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά της: «Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών γεννούν για τον λαό ακρίβεια, φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά, θάνατο. Η Υγεία μας και η Παιδεία των παιδιών και των εγγονιών μας γίνεται απλησίαστο εμπόρευμα. Οπως τότε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, έτσι και τώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράν, τα απόνερά του φτάνουν σε κάθε νοικοκυριό με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στα καύσιμα να καλπάζει, παρά τα επικοινωνιακά λόγια της κυβέρνησης».

Με μαζική συμμετοχή η σύσκεψη στο Ηράκλειο

Με μαζική συμμετοχή όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη η ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, Παναγιώτης Πάλμος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, Νίκος Καρδαράκος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, και Κυριάκος Γεωργακόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι. Τον λόγο πήραν όλοι οι πρόεδροι των συνταξιουχικών σωματείων Κρήτης, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για τα διαχρονικά τους προβλήματα και όλοι μαζί συμφώνησαν την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΤΑΞΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα

Σε απεργία προχωρούν από σήμερα οι αυτοκινητιστές ταξί, με πορεία προς τη Βουλή, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που μπαίνει για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί καταγγέλλουν την κυβέρνηση και κάνουν σαφές πως δεν θα επιτρέψουν ο κλάδος, οι οικογένειές τους να φορτωθούν τα βάρη της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Οι ταξιτζήδες δεν θα βάλουμε πλάτη για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι όμιλοι, οι εφοπλιστές και τα μονοπώλια της μεταφοράς», ξεκαθαρίζουν. Επιπλέον, τονίζουν πως οι δήθεν «δεσμεύσεις» των κυβερνητικών στελεχών ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ήταν αληθείς, αλλά βρήκαν και πρόσφορο έδαφος στην πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, που «καλλιεργεί μόνιμα και συστηματικά την αναμονή μαζί με υποσχέσεις ότι τάχα βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και το υπουργείο». Το ίδιο και στην πλειοψηφία μέσα στο ΣΑΤΑ, που όπως καταγγέλλουν ανέστειλε την αγωνιστική διεκδίκηση και κλιμάκωση.

Είναι χαρακτηριστική η στάση της πλειοψηφίας του Συνδικάτου, που απέρριψε την πρόταση να ενωθεί η φωνή των αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών με αυτή της μαχόμενης αγροτιάς στην Αθήνα και με όλο το λαό στη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, 3 χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

«Τώρα χρειάζεται να βάλουμε τη σφραγίδα μας, που το νομοσχέδιο μπαίνει στη Βουλή», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και απαιτούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 52 του επερχόμενου νομοσχεδίου, την απόσυρση της ΚΥΑ 134328/20-8-2025 και όλων των ρυθμίσεων που διευκολύνουν τις εταιρείες που διαχειρίζονται επιβατικά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) να συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του μεταφορικού έργου. Παράλληλα απαιτούν την επαναφορά του Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης αντί για Δικαστικής Χρήσης για την έκδοση και ανανέωση των αδειών, καθώς αυτή η ρύθμιση ανοίγει την πόρτα για την ποινικοποίηση των αγωνιστών.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματος που χτυπιέται από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, επικαλούμενη τη δημοσιονομική σταθερότητα, «τα μονοπώλια, οι εργοστασιάρχες των όπλων, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, μειωμένο κόστος στην Ενέργεια, κρατικές επιδοτήσεις με χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Απαιτούν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ν. 5073/23 και κάθε είδους τεκμαρτής φορολόγησης. Φορολόγηση στο πραγματικό εισόδημα, με βάση τα πραγματικά έσοδα - έξοδα. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασιστική παρέμβαση στη φαρμακοβιομηχανία «Medichrom»

Παρέμβαση στην εργοδοσία της φαρμακοβιομηχανίας «Medicrhrom» πραγματοποίησε το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής ενάντια σε τρομοκρατικές συμπεριφορές στελέχους της εταιρείας σε βάρος εργαζομένων και στην απόλυση εργαζόμενης που μαζί με άλλες διαμαρτυρήθηκαν για τις συμπεριφορές αυτές.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Μάρτη στη φαρμακοβιομηχανία, απαιτώντας και αναγκάζοντας την εργοδοσία να συναντηθεί μαζί του, παρόλο που η τελευταία προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση, ενώ έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία νομίζοντας ότι έτσι θα κάμψει το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους.

Σε καταγγελία του το Συνδικάτο αναφέρει ότι στις 5 Μάρτη, στον χώρο της παραγωγής οι εργαζόμενες «δέχθηκαν βίαιη επίθεση από τον διευθυντή παραγωγής - συσκευασίας», ο οποίος τις πίεζε προκειμένου να ξεκινήσει πιο γρήγορα η παραγωγή παρτίδας φαρμάκου, που, όμως, καθυστερούσε λόγω οργανωτικών προβλημάτων, «τα οποία η διοίκηση επιμελώς αγνοεί». Ο συγκεκριμένος διευθυντής «δεν δίστασε να εκσφενδονίσει μια πλαστική παλέτα αρκετών κιλών» προς τις εργαζόμενες, η οποία προσέκρουσε σε μεταλλικό τραπέζι, για να τιναχτεί με τη σειρά του πάνω σε εργαζόμενες και να τις χτυπήσει στα χέρια «δημιουργώντας τους παράλληλα τεράστιο σοκ».

Οι εργαζόμενες, προσθέτει το Συνδικάτο, πήγαν την ίδια μέρα να διαμαρτυρηθούν στην εκπρόσωπο της εργοδοσίας, η οποία τους απάντησε «πως "άνθρωπος είναι και αυτός. Είχε νεύρα και ξέσπασε. Δεν έγινε και κάτι"»! Μάλιστα, στη συνάντηση αυτή ήταν και ο διευθυντής, που όπως λέει το Συνδικάτο συνέχισε να απειλεί τις εργαζόμενες με απόλυση. Οι εργαζόμενες μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι «αυτές οι συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε χώρο εργασίας και καμία εργαζόμενη δεν οφείλει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές στη δουλειά της».

Η εργοδοσία, προφανώς για να σπείρει τον φόβο, απέλυσε την επομένη μια από τις εργαζόμενες με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί να συνεργαστεί καλά με τον διευθυντή της». Δηλαδή, τονίζει το Συνδικάτο, «η διοίκηση της "Medichrom" όχι μόνο δείχνει ανοχή σε περιστατικά βίας από τους διευθυντές της, αλλά τιμωρεί και όσες σηκώνουν κεφάλι για να βάλουν όρια στις απαράδεκτες συμπεριφορές τους».

Στη νέα συνάντηση με το Συνδικάτο η εργοδοσία τήρησε αδιάλλακτη στάση, λέγοντας ότι θα ανακαλέσει την απόλυση.

Το Συνδικάτο με προοπτική την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης καλεί τις εργαζόμενες να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας, να σταματήσει η πίεση στις συναδέλφισσες που δέχτηκαν την επίθεση, μέτρα υγείας και ασφάλειας, άμεση απομάκρυνση καμερών που έχουν μπει παράνομα στον χώρο κ.ά.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ