Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Μπροστά στις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους, που δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή, η 2η ΥΠΕ - στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας - ανήγγειλε και ΕΔΕ για το θέμα, ενώ ο υπουργός Υγείας έσπευσε να δηλώσει ότι «αν υπάρχει ευθύνη του Κέντρου Υγείας, θα εξαντλήσω την αυστηρότητα που μου επιτρέπει ο νόμος», τη στιγμή που η απώλεια μίας ακόμα ανθρώπινης ζωής είναι συνδεδεμένη με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.
Στο φόντο αυτό, πλήθος σωματείων και φορέων πήραν θέση στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας, καταγγέλλοντας την άδικη στοχοποίηση και διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού. Κατά τη συγκέντρωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ, της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νησιών Αργοσαρωνικού, του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά και Νήσων, του Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Καποδίστριας» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης, καθώς και από κατοίκους της Αίγινας.
«Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», τόνισε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι του νησιού έχουν αναδείξει τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας. Θύμισε μάλιστα ότι και η ίδια η ΕΙΝΑΠ μόλις έναν μήνα πριν το συμβάν, σε ανακοίνωσή της που είχε φτάσει στα γραφεία όλων των υπευθύνων, είχε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες δεν υπάρχει κάλυψη από οδηγό ασθενοφόρου. «Είχαμε προειδοποιήσει ρητά να λύσουν άμεσα το ζήτημα και να μην υπάρξει ούτε μία μέρα που δεν θα καλύπτεται το νησί από οδηγό ασθενοφόρο, και συνεπώς από ασθενοφόρο», είπε η συνδικαλίστρια, αλλά απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις «δεν πήρανε κανένα μέτρο, δεν έκαναν καμία πρόσληψη, δεν έκαναν τίποτα για να λύσουν αυτό το ζήτημα», κατήγγειλε. Τώρα, μετά το συμβάν, «κοιτάνε να ρίξουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους, για ένα έγκλημα που είναι συνέπεια της πολιτικής τους, που αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος, που δεν μετράει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά μετράει μόνο κέρδη και ζημιές», πρόσθεσε η Μ. Αγρογιάννη.
Και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι «όχι μόνο δεν φταίνε, αλλά έχουν δουλέψει και έχουν υπερβάλει εαυτούς το προηγούμενο διάστημα... Και φτάνει στο σημείο της αθλιότητας να βγαίνει σε μεγάλο κανάλι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ και να λέει ότι είναι ανήθικο οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία στις τουριστικές περιοχές να παίρνουν άδεια και ρεπό τους καλοκαιρινούς μήνες! Δηλαδή τι μας λέει; Οτι πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 30 μέρες τον μήνα, χωρίς άδεια, χωρίς ρεπό, να είναι επικίνδυνοι και για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς, γιατί οι ίδιοι δεν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό;».
Κλείνοντας, μετέφερε τη δέσμευση της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ ότι θα είναι στο πλευρό του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αίγινας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια να διωχθούν εργαζόμενοι, αλλά και στο πλευρό κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας αγώνα στο νησί.
Το γεγονός ότι σε ένα νησί 13.000 κατοίκων - που ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες - οι μισές οργανικές θέσεις υγειονομικών είναι κενές κατήγγειλε ο Κώστας Εγγλέζος, γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Πειραιά, και στηλίτευσε την πολιτική που λογαριάζει ως «κόστος» την Υγεία, την Παιδεία, συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.
Με εργαζόμενους συναντήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του ο Νίκος Αμπατιέλος
Πρόκειται για μια κατάσταση που, όπως καταγγέλλουν, τη βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω τουρισμού οι ανάγκες υπερδιπλασιάζονται.
Συγκεκριμένα, το ΚΥ Γαλατά καλύπτει και άλλες περιοχές Πόρο, Υδρα, Μέθανα και έχει και την εποπτεία του περιφερειακού ιατρείου των Σπετσών.
Στο πλαίσιο της περιοδείας επισημάνθηκαν από τους εργαζόμενους οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, δεν έχουν καρδιολόγο, ορθοπεδικό και χειρουργό, αναγκαίες δηλαδή ειδικότητες σε ένα τέτοιο Κέντρο Υγείας, ώστε να μπορούν να παρέχονται όσο το δυνατόν καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους κατοίκους και όσους παραθερίζουν στην περιοχή.
Μεγάλα προβλήματα προκαλεί και η μη λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου εδώ και δύο χρόνια (!), με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η αξιολόγηση ενός έκτακτου περιστατικού, την ίδια στιγμή που ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας των διαγνωστικών εργαστηρίων.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως το προσωπικό στα ασθενοφόρα δεν επαρκεί, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους για το επόμενο διάστημα που θα μειωθεί επιπλέον ο αριθμός των οδηγών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά τη σημασία της ανάδειξης των προβλημάτων κόντρα στη «σιωπή», αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας συνολικά του λαού ενάντια στην πολιτική που τα δημιουργεί. Αυτό φαίνεται και από το πώς έπεσε στο κενό η προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων του ΚΥ Αίγινας από τον υπουργό (βλ. θέμα πάνω).
Ανέδειξε ακόμη τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Βουλή, αλλά κυρίως τη στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των σωματείων υγειονομικών που παλεύουν κόντρα στη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ν. Αμπατιέλου στην περιοχή, πραγματοποίησε συναντήσεις και με τους δημάρχους Τροιζηνίας - Μεθάνων και Πόρου. Συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών με ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον κολπίσκο του Κόρφου.
Από την πλευρά του Κόμματος τονίστηκε πως είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς στην ουσία πρόκειται για άλλη μια αξιοποίηση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ως εμπόρευμα, προς όφελος της κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων, κόντρα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Ο Νίκος Αμπατιέλος ανέφερε πως το ΚΚΕ είναι ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΛΠ) της ΕΕ, που κύριο στόχο έχει την ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και ταυτόχρονα τη διάλυση ουσιαστικά της παράκτιας και μέσης αλιείας στη χώρα μας.
Στη συζήτηση αναδείχθηκαν, τέλος, ζητήματα για τα προβλήματα στη διαχείριση των υδάτων, για την Υγεία και τη λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου Πόρου και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται.
Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για τον θάνατο του εργαζόμενου στη φορτοεκφόρτωση αποσκευών των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ, που άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας.
Και, απαιτώντας να διερευνηθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες, σημειώνει πως «η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι άσχημες εργασιακές συνθήκες, τα ελλιπή μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς τούς έχουν μετατρέψει σε αρένες θανάτου, μετρώντας έναν νεκρό εργαζόμενο κάθε τρεις μέρες».
Το Εργατικό Κέντρο προειδοποιεί ότι αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει, αφού «η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, με το νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά, νομιμοποιεί και επεκτείνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή ζούγκλα και ανασφάλεια. Ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, συνθλίβοντας τη ζωή και υγεία των εργαζομένων, τον ελεύθερο χρόνο και τα δικαιώματά μας».
Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή και η ασφάλεια τεσσάρων εργαζόμενων γυναικών στις ιχθυοκαλλιέργειες της πολυεθνικής«AVRAMAR» στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, όταν χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, υποχώρησε κουπαστή από κλουβί ψαριών στο οποίο βρίσκονταν.
Οπως έγινε γνωστό, αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η μία εργαζόμενη μέσα στη θάλασσα χτυπώντας στη μέση και άλλη μια συναδέλφισσά της να χτυπήσει στον αυχένα, ενώ πολύ σοβαρά κινδύνευσαν και οι άλλες δύο εργαζόμενες. Η πρώτη εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο ΓΝ Μεσολογγίου όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις και η δεύτερη στο Κέντρο Υγείας Αστακού, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό από τα πολλά που σημειώνονται στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να μετράνε τραυματισμούς, ακόμη και απώλειες συναδέλφων τους, στη μάχη για το μεροκάματο.
Το συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μόλις πολύ πρόσφατο τραυματισμό εργαζόμενου της καθαριότητας του δήμου Ξηρομέρου στον Αστακό, στα δύο θανατηφόρα εγκλήματα, μέσα στο καλοκαίρι, σε έργα σε Ναύπακτο και Αλευράδα, αποδεικνύοντας τις καθημερινές «παγίδες» που κρύβονται για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και τα ανύπαρκτα μέτρα ουσιαστικής προστασίας.
«Η συγκεκριμένη εταιρεία που ανακοινώνει τεράστια κέρδη κάθε χρόνο, τα εξασφαλίζει με τα ελλιπή μέτρα για τη συντήρηση των υποδομών, για την υγεία και την ασφάλεια, με την εντατικοποίηση, τα ελαστικά ωράρια και τα χαμηλά μεροκάματα, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν πολλαπλάσιες ώρες τη μέρα για να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα κ.ά.», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο με αφορμή και το νέο «ατύχημα». Και σχολιάζει πως «όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους εργάτες στα κλουβιά, στα συσκευαστήρια, συνολικά στην επιχείρηση».
Θυμίζει μάλιστα τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στο παρελθόν και στον συγκεκριμένο χώρο με αφορμή ακόμα και θανάτους εργαζομένων, αναδεικνύοντας τις συνθήκες δουλειάς, πόσο μάλλον όταν μεγάλο τμήμα εργαζομένων είναι γυναίκες, που η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το ΕΚ απαιτεί να έρθουν στο φως οι συνθήκες του ατυχήματος, αλλά και να παρθούν μέτρα συντήρησης των υποδομών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, με αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.