ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εμμεσος δανεισμός και εκχώρηση υπηρεσιών

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, χωρίς επί της ουσίας αλλαγές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο ευνοείται η... επιχειρηματική δραστηριότητα

Ενα νέο πλήγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, στο όνομα της ενίσχυσής τους
Ενα νέο πλήγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, στο όνομα της ενίσχυσής τους
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, χωρίς επί της ουσίας αλλαγές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες των νοσοκομείων με τον τίτλο «Προμήθειες Νοσοκομείων και Λοιπών Μονάδων Υγείας των ΠεΣΥ και άλλες διατάξεις» που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στις 28.3.2001 και δόθηκε δημόσια διαμορφωμένο στις 11.7.2001.

Το βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του νομοσχεδίου είναι η εκχώρηση των προμηθειών και βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία οδηγούνται στον έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών τους αναγκών.

«Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει η διαπραγματευτική δύναμη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ το πραγματικό της βάρος στην αγορά και να αξιοποιηθεί από έμπειρα στελέχη και ευέλικτους οργανισμούς», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ενα νομοσχέδιο που ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας «από τα κάτω» και έρχεται να προστεθεί στους ήδη εκχωρημένους τομείς των νοσοκομείων, όπως η καθαριότητα και τα πλυντήρια.

Στο νομοσχέδιο διατηρείται η κατεύθυνση που θέλει οι προμήθειες να γίνονται από τις αποκεντρωμένες μονάδες των ΠεΣΥ ή Ανώνυμες Εταιρίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια των ΠεΣΥ. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες, το υπουργείο αποφεύγει να περιγράψει τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες των Ανωνύμων Εταιριών - όπως έκανε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα - αλλά παραπέμπει σαφώς στη συγκρότησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 2889/01. Οπως είχε δηλώσει παλιότερα ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα δημιουργηθούν τέσσερις ή πέντε τέτοιου τύπου ΑΕ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η καθιέρωση της «διαμεσολαβούσης τράπεζας». Η πληρωμή των προμηθευτών θα γίνεται μέσα από αλληλόχρεο τρεχούμενο λογαριασμό μεσολαβούσης τράπεζας «για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών», που σημαίνει όμως στην πράξη ότι τα νοσοκομεία θα πληρώνουν σε αυτές το νόμιμο τόκο. Μ' άλλα λόγια, τα νοσοκομεία θα οδηγούνται σε έναν έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες. Η ρύθμιση πέραν των άλλων, οδηγεί τα νοσοκομεία σε άγριες περικοπές, καθώς θα είναι υποχρεωμένα να κινηθούν με βάση τους προϋπολογισμούς που έγιναν στα πλαίσια ΠεΣΥ - τους λεγόμενους κλειστούς προϋπολογισμούς - ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να πληρώσουν, θα επιβαρύνονται με τους τόκους. Στο τελικό νομοσχέδιο έχει απαλειφθεί η ρύθμιση του προηγούμενου σχεδίου που ανέφερε ότι οι τράπεζες μπορούν να αναλαμβάνουν χρέη για ποσά μέχρι του 80% των λειτουργικών εξόδων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της συγκεκριμένης μονάδας.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Μητρώου Επιτρεπομένων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, την απαγόρευση στα ΠεΣΥ να δέχονται δωρεές ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων που επιδέχονται αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά συγκεκριμένης μόνο εταιρίας. Τέλος, τη δυνατότητα των ΠεΣΥ και των διασυνδεόμενων με τα ΠεΣΥ νοσοκομείων να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τη διενέργεια διαγωνισμών για την αγορά ή τη μίσθωση ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων και αναλώσιμων με τη μέθοδο της προσφοράς από τους προμηθευτές τιμής ανά εργαστηριακή εξέταση ή διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης

Η παράταξη καταγγέλλει προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των στελεχών της Τράπεζας και τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική

Οι προκλητικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους διευθυντές της Τράπεζας Ελλάδας είναι τμήμα μιας γενικότερης ταξικής πολιτικής που αποτελεί σκάνδαλο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας. «Οι απαράδεκτες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - αναφέρει η ανακοίνωση - μόνο για τους διευθυντές της ΤΕ (232 χιλ. δρχ. στη σύνταξη, 3,5 εκατ. στις γονικές παροχές και επιπλέον 10 εκατ. στο εφάπαξ) έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει την αγανάκτηση και των 3.200 εργαζομένων στην ΤΕ».

Η παράταξη επισημαίνει ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι αποσπασματικές, «αλλά συνέχεια μιας σκληρής ταξικής πολιτικής, σκάνδαλο, που χρόνια τώρα εφαρμόζεται στη χώρα μας. Γιατί, συνάδελφοι, σκάνδαλο είναι όταν το κεφάλαιο αυγαταίνει χρόνο με το χρόνο τα υπερκέρδη του, ενώ την ίδια στιγμή π.χ. οι νέοι συνάδελφοι παίρνουν αύξηση από την ΣΣΕ της ΟΤΟΕ μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα, 296 δρχ.»!

Αντίστοιχα, σκάνδαλο χαρακτηρίζει η παράταξη: Το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού, τράπεζες, ναυπηγεία, λιμάνια, αεροδρόμια. Τις επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2001 - 2004. Την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Αλλά και την αύξηση των 2,5 εκατ. δρχ. στα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας πριν δυο χρόνια, αύξηση που είχε καταγγείλει η ΕΣΑΚ, αντίθετα από άλλες παρατάξεις.

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «συμπερασματικά, δεν υπάρχει κάποια νομενκλατούρα που αποφασίζει, υπάρχει πολιτική ευθύνη της διοίκησης, που είναι πακέτο με την κυβερνητική πολιτική ευθύνη, που δημιουργεί "σκάνδαλα", που επιδίδεται σε μια άγρια παρατεταμένη επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων - συνταξιούχων - νεολαίας. Αυτή η πολιτική δε βελτιώνεται. Χρέος κάθε συναδέλφου είναι να στοιχηθεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουμε όλοι μαζί για την ανατροπή της».

Αθλιο ξεπούλημα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάλεξε το κατακαλόκαιρο, που οι εργαζόμενοι είναι σε άδειες, για να τελειώσει άλλη μια βρωμοδουλιά της με το κεφάλαιο, χαρίζοντάς του το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Η βιασύνη της να ξεμπερδέψει με το κολοσσό της ναυπηγικής βιομηχανίας, για τα δεδομένα της Ελλάδας, είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί κάποιος να μιλά ούτε καν για ξεπούλημα. Τους το χαρίζει και θα πληρώσει και από τα χρήματα του φορολογούμενου ελληνικού λαού 100 δισ. δραχμές για να το αποδώσει στο κεφάλαιο καθαρό! Η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Μετάλλου καταγγέλλει σε όλους τους μεταλλεργάτες αυτό το έγκλημα. Καταγγέλλουμε ακόμη τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Μετάλλου, που αποτελούν την πλειοψηφία του συμβιβασμού και που όχι μόνο δεν εκφράζουν την παραμικρή επιφύλαξη, αλλά βάζουν και πλάτες στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της και να παραδώσει το Ναυπηγείο δωρεάν στο κεφάλαιο.

Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο Ναυπηγείο, αλλά συνολικά για την εργατική τάξη. Οι νέοι ιδιοκτήτες απαιτούν κατ' αρχήν Ναυπηγείο συρρικνωμένο κατά 600 εργαζόμενους και είναι καθαρό πως θα επιδιώξουν να φτιάξουν, για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, εργασιακές σχέσεις λάστιχο και καθεστώς γαλέρας στη λειτουργία του Ναυπηγείου με τους εργολάβους. Ετσι θέλουν να ξεκοκαλίσουν πιο εύκολα το 1 τρισ. και πάνω, από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τους δώσει και προίκα η κυβέρνηση.

Η ΔΑΣ Μετάλλου καλεί το κάθε σωματείο του κλάδου να κάνει δική του υπόθεση την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου. Να φτιάξουμε μέτωπο αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Να καταγγείλουμε σ' όλους τους μεταλλεργάτες τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να καταγγείλουν όλα τα σωματεία τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ, στην ΠΟΕΜ και στη ΓΣΕΕ, που βάζουν πλάτες στην κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της χωρίς πολιτικό κόστος. Να αγωνιστούμε για Ναυπηγείο 100% στο δημόσιο. Να παλέψουμε για ενιαίο δημόσιο φορέα ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας.


Δημήτρης ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ
Γ. Γραμματέας ΠΟΕΜ

Οι προϋποθέσεις για την προαιρετική ασφάλιση

Στη ρύθμιση - μπάλωμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης - η οποία αποφασίστηκε κατόπιν κοινής εισήγησης των «κοινωνικών εταίρων» - για συνέχιση της ασφάλισης των μακροχρόνια ανέργων, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αναφέρεται εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Το κόστος της ασφάλισης καλύπτεται με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση. Για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει: Να χρειάζεται 1.500 ένσημα για να συνταξιοδοτηθεί. Να είναι άνεργος τουλάχιστον 12 μήνες και να κατέχει κάρτα ανεργίας. Να έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του (το 55ο οι γυναίκες). Ειδικά για τους ασφαλισμένους με Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα όρια ηλικίας είναι 55 και 50 αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, η προαιρετική αυτή ασφάλιση δεν καλύπτει τον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Επίσης, εξαιρούνται της ρύθμισης όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η κάλυψη συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το ΙΚΑ και το ΙΚΑ ΤΕΑΜ. Σε καμιά περίπτωση ο χρόνος που θα καλυφθεί δεν μπορεί να ξεπερνά το αντίστοιχο των 1.500 ενσήμων. Η διαδοχική ασφάλιση ισχύει για να υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης που υπάρχει, αρκεί το ΙΚΑ να ήταν ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας του ανέργου.

Παράταση προθεσμίας από τον ΟΑΕΔ

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και STAGE 2001. Η προθεσμία έληγε στις 24 Αυγούστου και δόθηκε παράταση μέχρι τις 14 του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ