ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποπροσανατολιστικός καβγάς για «καλό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «διαφώνησαν» για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στις ιδιωτικοποιήσεις.«Ξένος» προς τις αντιλήψεις του «κρατισμού» δηλώνει και ο ΣΥΝ

Α.Σκυλλάκος:"Διαφωνείτε" για τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής.

Με τις ψήφους όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα Σκαραμαγκά και ΕΠΛΕ.

Με τις ψήφους όλων ανεξαίρετα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Θερινό Τμήμα ψηφίστηκε χτες επί της αρχής του το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «διαφώνησαν» απλώς για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 43 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ.

Η αντίθεση της ΝΔ στο νομοσχέδιο που ξεπουλάει δημόσια περιουσία αφορά απλώς και μόνο τη διαδικασία κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή. Οπως είπε, για τη ΝΔ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασική προτεραιότητα, αφού το κράτος «δεν πρέπει να παριστάνει τον επιχειρηματία» αλλά απλώς να εποπτεύει την αγορά. Η κατηγορία κατά της κυβέρνησης ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σκαραμαγκά είναι «δήθεν αποκρατικοποίηση» με παράτυπες προσφορές και χωρίς διαφάνεια.

Ενδεικτικό της ουσιαστικής συμφωνίας της ΝΔ με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι και το γεγονός ότι στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να πει το παραμικρό για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων που αποτελούν την πλέον κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση.

Εμείς κάνουμε τις καλές και αποτελεσματικές αποκρατικοποιήσεις και όχι η ΝΔ απάντησε στον αρχηγό της ΝΔ ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Είπε ότι η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση με την πολιτική της «καταρράκωσε και διέστρεψε τις αποκρατικοποιήσεις» και δημιούργησε «δυσπιστία στις διαρθρωτικές αλλαγές», με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο μετά για το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το κλίμα.

Αλλά και ο ΣΥΝ που δηλώνει αντίθετος με το νομοσχέδιο φρόντισε διά του εισηγητή του να δηλώσει ότι «είναι ξένος προς τις αντιλήψεις του κρατισμού» και υπέρ ενός δημόσιου τομέα που «πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε τομείς που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον όπου η παρουσία και η δράση του θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα μέσα στα νέα πλαίσια».


Τον αποπροσανατολιστικό καβγά σχολίασε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, παρατηρώντας ότι η διαφωνία Κ. Καραμανλή και υπουργού Ανάπτυξης ήταν στο εάν το ΠΑΣΟΚ κάνει με σωστό τρόπο και διαφάνεια τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται, τόνισε, για διαφωνία σε ζητήματα διαχείρισης της ίδιας πολιτικής, αφού και στις ιδιωτικοποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για εμάς, συνέχισε, δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδιωτικοποίηση, αφού εκ των πραγμάτων κάθε καπιταλιστική αναδιάρθρωση λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο παίρνει από το κράτος τις επιχειρήσεις - φιλέτο με μόνο σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του. Το βλέπουμε αυτό, είπε, με τα ναυπηγεία, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, όπου η είσοδος των ιδιωτών γίνεται μόνο για τα κέρδη τους και θα αποβεί σε βάρος και της ελληνικής οικονομίας και των καταναλωτών, αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στα θέματα του Σκαραμαγκά και των Ελληνικών Πετρελαίων που ξεπουλιούνται στους ιδιώτες και παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων με αυτήν που έχει και η ΝΔ.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης για την επιτυχημένη συνταγή που ακολουθήθηκε στο Νεώριο και την Ελευσίνα, όπου με την ιδιωτικοποίηση διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας κάτι που θα γίνει και στον Σκαραμαγκά τόνισε: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού σήμερα δουλεύουν και στα δύο ναυπηγεία οι μισοί εργάτες από αυτούς που δούλευαν παλιότερα, πριν δοθούν στον Ταβουλάρη. Επίσης δουλεύει και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε συνθήκες μαύρης εργασίας, χωρίς να εφαρμόζεται τίποτα από την εργατική νομοθεσία, μέσω εργολάβων. Ετσι χαμήλωσε το κόστος και αύξησε τα κέρδη του ο Ταβουλάρης. Δε θα γίνει το ίδιο και στον Σκαραμαγκά»; Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι απαιτείται να υπάρχει ένα μεγάλο ναυπηγείο στα χέρια του κράτους, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες παραγγελίες, αν όχι όλες, είναι από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και από τον ΟΣΕ. Παρατήρησε δε ότι «υπάρχει βεβαίως ξεπούλημα και όσον αφορά το τίμημα και όσον αφορά την αξιολόγηση, αλλά αυτό για μας είναι το δεύτερο ζήτημα. Το κύριο ζήτημα είναι ότι ένας στρατηγικός τομέας παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα με προίκα από παραγγελίες του ελληνικού κράτους».


Σχετικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια τόνισε ότι αυτά είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός βιομηχανικός όμιλος στη χώρα και η πιο κερδοφόρα επιχείρηση ανάμεσα σε 5.000 ανώνυμες εταιρίες και παρατήρησε: «Και μπαίνει το ερώτημα: Αν τα ναυπηγεία έφτασαν όπως λέτε σε αδιέξοδο, εάν έχουν ζημιά, τα Ελληνικά Πετρέλαια γιατί τα ξεπουλάτε; Γιατί τα βγάζετε στο σφυρί; Η μόνη απάντηση από τον υπουργό είναι κάτι αόριστα ότι το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία και την Ιταλία. Βέβαια εκεί είναι κυβερνήσεις είτε δεξιές είτε σοσιαλδημοκρατικές. Και επειδή γίνεται εκεί αυτό το ξεπούλημα πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα; Πολύ περισσότερο που και από άποψη αμυντική και ασφάλειας της χώρας δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτές τις χώρες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα πετρέλαια θα έπρεπε να είναι ένας μοχλός στα χέρια του κράτους και για δύσκολες στιγμές (κίνδυνος πολέμου) και για περιπτώσεις πετρελαϊκής κρίσης και τόνισε: «Είμαστε μία μικρή χώρα. Μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε και χωρίς να έχουμε τέτοιο μοχλό στα χέρια μας να ξεπεράσουμε εύκολα τις πετρελαϊκές κρίσεις και να το αφήσουμε στους νόμους της αγοράς»;

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η άποψη του ΚΚΕ είναι πως πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας για τα πετρέλαια, δημόσιος ενιαίος φορέας για τα ναυπηγεία και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία γενικότερα, δημόσιος φορέας όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα».


Ξεπουλάνε βάσει οργανωμένου σχεδίου...

Συνέντευξη του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902»

Ιδιωτικοποίηση των πάντων, είναι ο πολιτικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την αποκρατικοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Π. Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου.

Ο Π. Κοσιώνης άφησε και συγκεκριμένες αιχμές για τον τρόπο που φτάσαμε στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε: «Αυτό που λέμε επιτάχυνση τώρα, εμφανίζεται σε μια χρονική στιγμή που για το κυβερνητικό κόμμα τα πράγματα φαινόταν κυρίως μετά το Ασφαλιστικό ότι δεν πήγαιναν τόσο καλά. Υποτίθεται, ότι είχαμε εκείνες τις γκρίνιες υψηλού επιπέδου μέσα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Σε εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρξε και μια κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας και του προέδρου του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε τότε ότι δεν προχωρούν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις. Μια βδομάδα με δέκα μέρες αργότερα, ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανακοίνωσε ότι προχωράμε γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις. Τότε βγαίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικροτεί αυτή την πολιτική και λέει ότι δε χρειάζεται να πάμε ούτε σε πρόωρες εκλογές ούτε σε τίποτα άλλο».

Ετσι, ανέφερε ο Π. Κοσιώνης, στην προσπάθεια ανατροπής του «αρνητικού κλίματος», δηλαδή, «αρνητικού κλίματος» στην ουσία, απέναντι στις σχέσεις κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο ήθελε γρηγορότερα αυτά που του δίνει τώρα η κυβέρνηση, ετοιμάστηκε αυτό το νομοσχέδιο που δίνει τα πάντα. Δίνει βασικούς τομείς της κρατικής οικονομίας, προετοιμάζοντας και το κλίμα για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο βουλευτής του Κόμματος, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα -απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου- στο ξεπούλημα δυο πολύ μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των Ελληνικών Πετρελαίων. Αναφερόμενος ειδικά, στην υπόθεση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων υπογράμμισε: «Μέσα στη Βουλή, ενώ έλεγαν για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για άλλες επιχειρήσεις ότι είναι ζημιογόνες και πληρώνει το δημόσιο γι' αυτές και έτσι είναι, τους τα ξεκαθαρίζει και τους τα δίνει πάλι, για τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχει κανείς να πει τίποτα. Είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι και καθετοποιημένες, με πολύ μεγάλα κέρδη, εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα και μόνο προβληματική επιχείρηση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κι όμως η κυβέρνηση τα παραδίδει και αυτά τώρα στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Δε διαπραγματευόμαστε το ξεπούλημα. Το απορρίπτουμε

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Π. Κοσιώνης, διαχωρίζοντας και αναλύοντας τη θέση του ΚΚΕ, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, επισήμανε: «Η ουσιαστική πολιτικής μας διαφορά, είναι ότι εμείς δε λέμε ότι το ξεπούλημα θα πρέπει να γίνει με ένα καλύτερο αντίτιμο. Εμείς λέμε να μη γίνει το ξεπούλημα και κυρίως για επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας». Κάποτε, συμπλήρωσε ο ίδιος, είχανε συμφωνήσει όλα τα κόμματα ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο. Τώρα, τα ξεπουλάνε όλα αυτά, δίνοντας στο ιδιωτικό κεφάλαιο από δασικές εκτάσεις, μέχρι ναυπηγεία και τρένα, τα πάντα.

Αμέσως μετά, ξεσκεπάζοντας την πραγματική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΝ, υπογράμμισε: «Η στάση της ΝΔ και του ΣΥΝ είναι ανάλογη. Θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, διότι έχουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, δηλαδή στο πώς γίνονται οι παραχωρήσεις αυτές».

Είναι εντελώς διαφορετική η δική μας θέση, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία «έχει ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Λέμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, διότι είναι και στρατηγικής σημασίας. Διότι τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι μια απλή επιχείρηση που αποφέρει μόνο κέρδη. Εχει μια ιδιαίτερη σημασία, ειδικότερα με αυτά που γίνονται στα Βαλκάνια το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η τάση αποσταθεροποίησης, δημιουργίας μικρών κρατιδίων, ανοίγματος του δρόμου προς την Κασπία Θάλασσα, η κατασκευή αγωγών για τα πετρέλαια την περιοχής εκείνης, ενισχύεται τώρα και από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ξεπουλάει κάθε δυνατότητα παρέμβασης και δίνει τη δυνατότητα στους ιμπεριαλιστικούς και οικονομικούς μηχανισμούς, που έχουν στόχο τα πετρέλαια, για τη μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβασή τους στην περιοχή».

Καταργούν και νόμους

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Π. Κοσιώνης, αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με τα αιολικά πάρκα. Ο Π. Κοσιώνης σημείωσε: «Εδώ φαίνεται η προετοιμασία που είχε γίνει με την αλλαγή του άρθρου 24 στο Σύνταγμα, το οποίο παρά ταύτα δεν αφήνει περιθώρια πλήρους οικοπεδοποίησης των πάντων. Κι αυτό όμως καταστρατηγείται, με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει στρατηγική πού θα γίνουν τα αιολικά πάρκα. Δηλαδή, δεν υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση για το πού θα γίνουν, τι τεχνολογικό εξοπλισμό θα έχουν και αν θα έχουν στόχο τη φτηνή παραγωγή ρεύματος».

Σήμερα, συμπλήρωσε ο ίδιος, «έχει το δικαίωμα κάθε ιδιώτης να τα κάνει όπου θέλει, ακόμα και σε δασικές εκτάσεις. Εχει το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης. Δε χρειάζεται να πάρει οικοδομική άδεια, έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και θεωρείται ότι η χρήση γης είναι δική του διότι έτσι θα έχει δικαίωμα να παίρνει δάνεια και πριμοδοτήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όχι μόνο το τελικό προϊόν θα είναι ακριβότερο για τον καταναλωτή αλλά και ότι από περιβαλλοντικής πλευράς καταστρατηγούνται τα πάντα, νόμοι οι οποίοι προστάτευαν τα δάση, τώρα καταργούνται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ