ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2002
Στο γράμμα και το πνεύμα του «Συμφώνου Σταθερότητας»

Οι αυξήσεις κονδυλίων από 10% μέχρι και 50% που ζητούν διάφορα υπουργεία για το 2002, πετσοκόβονται - όπως και η εισοδηματική πολιτική για το δημόσιο τομέα - στα μέτρα του προγράμματος λιτότητας 2000 - 2004

Αποφασισμένη να κρατήσει το «γράμμα και το πνεύμα» του αντιλαϊκού προγράμματος λιτότητας 2000- 2004, που έχει ενσωματωθεί στο διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δηλώνει επίσημα η κυβέρνηση Σημίτη, καθησυχάζοντας όσους ανησυχούν για τυχόν παρεκκλίσεις από τις αρχικές δεσμεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να χωρέσει τα μεγέθη τού υπό κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2002 αλλά και να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό. Το όλο θέμα ήταν αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τους υφυπουργούς Γ. Δρυ και και Απ. Φωτιάδη (αρμόδιους για τις δαπάνες και τα έσοδα αντίστοιχα) καθώς και του Χ. Πάχτα.

Ο όποιος «προβληματισμός» για την κυβέρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι αρκετά σημεία στο πρόγραμμα Σταθερότητας 2000-2004, έχουν τόση σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα όση και ο... «Φάντης με το ρετσινόλαδο». Για παράδειγμα, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ που προβλέπονταν δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, κάτι που το ομολογούν ακόμη και οι ίδιοι. Οσο για τον πληθωρισμό, ο μέχρι τώρα ρυθμός αύξησής του, δεν έχει καμία σχέση με το 2% που αποκαλούσαν τότε «ενδεικτικό στόχο για τη σταθερότητα των τιμών». Για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι η «επίτευξη», με κάθε τρόπο, του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 714 δισ. δρχ., που προβλέπει το - ελέω ΕΕ - Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το «νούμερο» είναι θέσφατο, και καθώς η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αναθεωρήσει τους - ελέω ΟΝΕ - στόχους της, ξεκινά την κατάρτιση του προϋπολογισμού ανάποδα, «σαν τον κάβουρα».

Από την άλλη πλευρά, τα πολύχρονα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Ετσι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα υπουργεία επιδιώκουν να πάρουν «μεγάλες» για τα δεδομένα της κυβέρνησης αυξήσεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δεχτεί αιτήματα υπουργείων για αύξηση κονδυλίων από 10% μέχρι και 50%. Κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί. Τα πάντα μπορεί να περικοπούν, καθώς για την κυβέρνηση όλες οι δαπάνες είναι ελαστικές, με εξαίρεση μόνο αυτές που αφορούν τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν το πολύ μέχρι 3%, θα είναι δηλαδή πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Καθηλωμένες προγραμματίζονται και οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του δημοσίου, με επίκεντρο γύρω από τον άξονα του 3%. Αντίθετα, η αύξηση δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει σε 9%, με έμφαση πάντα στα Ολυμπιακά έργα και σε βάρος των όποιων άλλων δαπανών για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να «ιδρώσει το αυτί της» από «κριτική» είτε «τύπου ΝΔ» είτε άλλης παρόμοιας έμπνευσης, καθώς για όλα όσα σκαρφίζεται και πρόκειται να σκαρφιστεί έχει έγκαιρα ενημερώσει το κοινό τους αφεντικό, την ΕΕ. Εφόσον υπάρξει πρόβλημα, και κατά τα φαινόμενα υπάρχει, θα πετσοκόψει κατά 5% τις λεγόμενες επενδυτικές δαπάνες, όπως ακριβώς προβλέπει το εναλλακτικό σενάριο του «Συμφώνου Σταθερότητας»...

Πόσο θα κρατήσουν τα... πικραμένα «χαμόγελα»;

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μετοχή της Εμπορικής και ασφαλιστικά μέτρα κατά επιχειρηματιών - χρηματιστών

Με άνοδο 4,54% έκλεισε ο χτες γενικός δείκτης τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθήνας, κερδίζοντας έτσι μικρό μόνο μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψε με τη μεγάλη κατρακύλα των προηγούμενων ημερών. Χτες ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.452,6 μονάδες, από 2.346,12 που είχε κλείσει προχτές. Από τις 349 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 329 σημείωσαν άνοδο, οι 5 έμειναν στάσιμες στα προχτεσινά επίπεδα και οι υπόλοιπες 15 κατέγραψαν πτώση. Αν και αυξημένος κατά 106,5 μονάδες συγκριτικά με προχτές, ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών έχασε περισσότερο από 1.003 μονάδες σε σχέση με το υψηλότερο σημείο που κατέγραψε τη φετινή χρονιά!

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την άνοδο των τιμών σαν ένα «μπράβο» των εκπροσώπων της ολιγαρχίας του πλούτου και γενικότερα των κερδοσκόπων (που κινούν τα νήματα στη Σοφοκλέους) στην κυβέρνηση Σημίτη, η οποία έκανε δημόσια αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και έσπευσε να εξαγγείλει μέτρα στην κατεύθυνση «εμβάθυνσης» των ιδιωτικοποιήσεων με τις «11 κινήσεις» μέχρι το τέλος του χρόνου και τις εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας που θα γίνει το 2002.

Εισαγγελική παρέμβαση

Παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η μεγάλη διακύμανση της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της «Μέριλ Λιντς», καθώς «κατρακύλησε» από τις 19.000 στις 11.000 δραχμές. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η τιμή της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας παρουσίασε περίεργες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά την έκδοση των διορθωμένων στοιχείων σε αριθμητικά λάθη που είχαν προκληθεί από τη «Μέριλ Λιντς» η τιμή της μετοχής της Εμπορικής παραμένει υποβαθμισμένη στο Χρηματιστήριο, καθώς και της Εθνικής και της Alpha Bank.

Στο μεταξύ δεκτή εν μέρει έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Κ. Αβραμίδης, ζητώντας να μη μεταβληθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Σπ. Τασόγλου, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα και του Ηλ. Μπογδάνου, που είναι προφυλακισμένος για απάτες στο ΧΑΑ. Με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων ο επιχειρηματίας ζητούσε τη συντηρητική κατάσχεση περιουσίας μέχρι 2,5 δισ. δραχμές των Τασόγλου και Μπογδάνου, καθώς και συγγενικών τους προσώπων πρώτου βαθμού, του αντιπροέδρου της χρηματιστηριακής ACTIV Ι. Γονίδη, του γιου του Αντώνη, της προέδρου της ΩΜΕΓΑ ΑΧΕ και του Π. Μουτάφη. Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του επιχειρηματία μέχρι του ποσού των 1,8 δισ. δραχμών.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 19.7.2001
Ο «ανταγωνισμός»

Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), λοιπόν, σήμερα καλεί 5 καπνοβιομηχάνους για να τους ζητήσει εξηγήσεις για ποιο λόγο έχουν εναρμονισμένες τιμές στα τσιγάρα στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ). Εκανε έρευνα, λέει, και διαπίστωσε ότι οι καπνοβιομήχανοι - αυτοί οι 5 - έχουν εναρμονισμένες τιμές στα ΚΑΕ και τους φοβερίζει ότι θα τους ρίξει πρόστιμο 200 εκατομμυρίων. Συνολικά βέβαια, όχι στον καθένα ξεχωριστά. Στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, ή εν πάση περιπτώσει όπου πωλούνται τσιγάρα, από όπου προμηθεύεται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου τα τσιγάρα του, εκεί οι καπνοβιομήχανοι δεν εναρμονίζουν τις τιμές; Πέραν από τους τσουχτερούς φόρους που έχει επιβάλει στον καπνό η κυβέρνηση, οι καπνοβιομήχανοι είναι και παραείναι υπεύθυνοι για τις τσουχτερές τιμές. Και στο κάτω - κάτω, ως καταναλωτές τι μας ενδιαφέρει πόσο πουλάει ο καπνοβιομήχανος στον χονδρέμπορα, αφού εμείς, οι καταναλωτές από όπου και να το αγοράσουμε, οχτώ κατοστάρικα το πληρώνουμε το πακέτο; Το καλύτερο θα ήταν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εναρμονιστεί και αυτή με την πραγματικότητα και να ασχοληθεί με τις καταιγιστικές αυξήσεις που αρπάζουν το ισχνό εισόδημα του ελληνικού λαού και όχι να την πληρώνουμε για να κάνει το διαιτητή στα μεγάλα συμφέροντα. Διότι, αυτοί οι καπνοβιομήχανοι που εγκαλούνται, έχουν καταγγελθεί από άλλους... συναδέλφους, βεβαίως.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Αντιστέκονται στη διάλυση της ΕΣΥΕ

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για την παραμονή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου και τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης, που μεθοδεύει τη διάλυσή της, με πρώτο βήμα τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΣΥΕ αναφέρει ότι:

  • «Με την κατάργηση της ΓΓ της ΕΣΥΕ και τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ επιδιώκεται με μαθηματική ακρίβεια η διάλυση της υπηρεσίας, με απώτερο σκοπό το πατρονάρισμα ιδιωτικών εταιριών, που θα οικειοποιούνται τα στατιστικά αντικείμενα και προγράμματα της Eurostat».
  • Ο σύλλογος των εργαζομένων παλεύει για την «παραμονή της ΕΣΥΕ στο στενό δημόσιο τομέα», καθώς μόνον έτσι διασφαλίζεται η προστασία του στατιστικού απορρήτου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ