ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή στρατιωτική ασφυξία στα παλαιστινιακά εδάφη

Οι Ισραηλινοί ενισχύουν τις θέσεις τους, νότια της Βηθλεέμ

Associated Press

Οι Ισραηλινοί ενισχύουν τις θέσεις τους, νότια της Βηθλεέμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Στρατιωτικό τείχος ορθώνει η ισραηλινή κυβέρνηση γύρω από κάθε παλαιστινιακή περιοχή, προκαλώντας περαιτέρω ασφυξία και ένταση και τρέφοντας την, ήδη, έντονη φημολογία ότι προετοιμάζεται σαρωτική επιχείρηση ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών. Η κίνηση προκάλεσε αναβρασμό εντός των παλαιστινιακών περιοχών, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει και η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο από ηλεκτρισμένη. Η κλιμάκωση της βίας και ο επικίνδυνος κλυδωνισμός της εκεχειρίας που πέτυχε ο Τζορτζ Τένετ θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα εξετάσουν και οι ηγέτες της G7 μαζί με τη Ρωσία στη σύνοδο της Γένοβας, ενώ η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κατέληξε σε μια ακόμη «σκληρής γλώσσας» ανακοίνωση.

Στην ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στη Δυτική Οχθη προχώρησε, χθες, το Ισραήλ, μεταφέροντας δεκάδες νέα άρματα μάχης, άνδρες, και στρατιωτικό υλικό στην περίμετρο όλων των παλαιστινιακών πόλεων. Αν και δεν έγινε γνωστό το ακριβές μέγεθος της στρατιωτικής ανάπτυξης, πρόκειται, όπως τόνιζαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης, τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη και κυρίως στην περίμετρο των δύο μεγάλων παλαιστινιακών πόλεων, Καλκιλία και Τουλκαρέμ, που βρίσκονται κοντά στο ισραηλινό έδαφος. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν, την αύξηση των περιπολιών, τη χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, όπως και ηλεκτρονικών ανιχνευτών.

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Χεβρώνα περιμένουν στη ...γωνία τους Παλαιστίνιους

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Χεβρώνα περιμένουν στη ...γωνία τους Παλαιστίνιους
Τα μέτρα έγιναν, ήδη, αισθητά, αφού εκτός από τη στρατιωτική υπεροπλία που περικύκλωσε, από χθες το πρωί, όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, αυξήθηκαν και ενισχύθηκαν τα ισραηλινά μπλόκα σε όλους τους δρόμους της Δυτικής Οχθης. Ενδεικτικό είναι ότι γύρω από τον εποικισμό Γκίλο, ανάμεσα στη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ, εκτός από την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε και η οικοδόμηση τειχών, που χαρακτηρίστηκε «απαραίτητο μέτρο», μετά τους 2 όλμους που τον έπληξαν, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επιδρομή «ακριβείας», στη Βηθλεέμ την Τρίτη. Επίθεση με όλμους έγινε και εναντίον του εποικισμού Νετζαρίμ, στη Γάζα, όπως και εναντίον αγροτικής περιοχής εντός του Ισραήλ.

Ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την ισραηλινή κίνηση, ενώ ο γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου απηύθυνε επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από την καταρρέουσα εκεχειρία. Ο Αμπντέλ Ραχμάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ανάβει το φιτίλι του πολέμου στην περιοχή και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός «θα υπερασπίσει τον εαυτό του με κάθε μέσο».

«Προειδοποιητικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Ραανάν Γκισίν, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να αποσταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα στην παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν μπορεί, πλέον, να μην καταστέλλει τη δράση των εξτρεμιστών. Τόσο ο Γκισίν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών.

Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι κινήσεις του Ισραήλ δίνουν την εντύπωση ότι μια τέτοια επιχείρηση δεν πρόκειται να γίνει με τον αναμενόμενο εντυπωσιακό και μαζικό τρόπο, αλλά, αντίθετα, θα δρομολογηθεί μέσα από την τετριμμένη τακτική της «αυτοάμυνας». Ετσι, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, προλαμβάνεται μια ενδεχόμενη αρνητικότατη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης, αφού όλα θα φανούν σαν απλή συνέχεια πράξεων αυτοάμυνας.

Μόνο οργισμένες λέξεις

Ενώ η ένταση κλιμακωνόταν στα αυτόνομα εδάφη, με την κηδεία των 4 θυμάτων της επιδρομής στη Βηθλεέμ να μετατρέπεται σε διαδήλωση και τη Χεβρώνα να ζει νέες συγκρούσεις, ολοκληρωνόταν, χωρίς εκπλήξεις, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το τελικό ανακοινωθέν κατηγορεί το Ισραήλ ότι «με τις δολοφονίες, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις κατεδαφίσεις σπιτιών, υποσκάπτει την εκεχειρία, πυροδοτεί την κλιμάκωση, και προσπαθεί να δημιουργήσει δεδομένα στο έδαφος, έτσι ώστε να εφαρμοστεί μια ισραηλινή ειρήνη με ισραηλινούς όρους».

Πλην του σκληρού ύφους, κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν αποφασίστηκε στο Κάιρο, αφού επικράτησαν οι «μετριοπαθέστερες» φωνές και δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για επαναλειτουργία της Επιτροπής Μποϊκοτάζ, η οποία θα προχωρούσε σε εφαρμογή και έλεγχο του μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, αλλά και όλων των δυτικών εταιριών που συνεργάζονται με το Ισραήλ. Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνιζε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών δεν είναι «στρατηγοί, αλλά πολιτικοί και οφείλουν να διασφαλίσουν προς τη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα του αραβικού κόσμου, που επιμένει στην ειρήνη παρά τις ισραηλινές προκλήσεις».

Η σύνοδος αποφάσισε τη συνέχιση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, όπως και την εντατικοποίηση της εργασίας της Επιτροπής Στήριξης και Προώθησης του Παλαιστινιακού, με στόχο την εξασφάλιση περαιτέρω πίεσης προς το Ισραήλ από το εξωτερικό (κυρίως ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) και την υλοποίηση του αιτήματος ανάπτυξης διεθνούς δύναμης προστασίας στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δήλωνε ότι «δεν υπάρχει καμία προοπτική λύσης με τον Αριέλ Σαρόν, γιατί είναι άνθρωπος που καταλαβαίνει μόνο από όπλα και σκοτωμούς».

Associated Press

Η φρίκη του φανατισμού

Εξαγριωμένο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων, στην πόλη Χασί Μεσαουντί της νότιας Αλγερίας, επιτέθηκε, το Σαββατοκύριακο, σε δεκάδες γυναίκες, τις βίασε, τις κακοποίησε με λοστούς και μαχαίρια, μετά από την υπόδειξη τοπικού θρησκευτικού ηγέτη ότι «είναι πόρνες». Τα θύματα, όσα δε νοσηλεύονται με κατεστραμμένα πρόσωπα σε κρίσιμη κατάσταση, έχουν βρει κατάλυμα σε ένα δημόσιο κτίριο της πόλης, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 9 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και του συγκεκριμένου ιμάμη. Οι «κατηγορίες» για την ηθική των γυναικών αυτών βασίζονταν στο γεγονός ότι ήταν χήρες ή ανύπαντρες και είχαν έρθει στην πόλη αναζητώντας εργασία, κυρίως ως καθαρίστριες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κυνήγι των απεργών πείνας συνεχίζεται

ΑΡΜΟΥΤΛΟΥ.-

Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει σπίτια, όπου αποφυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι συγγενείς τους και απειλούν να επέμβουν για να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του περιοδικού Ο Αγώνας, που εκδίδουν οργανώσεις προσκείμενες στους απεργούς πείνας κι έφθασε στο «Ρ» χθες. «Ειδικές δυνάμεις και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας παρατάχθηκαν γύρω από τα σπίτια της Ταγιάντ» (οργάνωσης συγγενών των πολιτικών κρατουμένων) «και των πολιτικών κρατουμένων... Οι αποφυλακισθέντες που συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου, με ανακοίνωσή τους την 10η Ιουλίου, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αυτοπυρποληθούν σε περίπτωση που η αστυνομία επέμβει για να εμποδίσει το δικαίωμά τους στην αντίσταση. Οι δυνάμεις της αστυνομίας αποσύρθηκαν στις 03.00 μετά τα μεσάνυχτα. Η αστυνομία εμπόδισε τους συμπαραστάτες των απεργών να τους επισκεφθούν και τους απείλησε. Η ευρύτερη περιοχή είναι αποκλεισμένη και οι κάτοικοι εμποδίζονται να προσέλθουν στα σπίτια τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Εάν η αστυνομία επιχειρήσει μια νέα επέμβαση, θα προκαλέσει νέα σφαγή», σημειώνεται ακόμη. Δεν είναι γνωστό πόσοι αποφυλακισμένοι απεργοί πείνας βρίσκονται στην περιοχή, ενώ από πλευράς αρχών δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει, καλώντας «όλα τα κόμματα, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αμνηστία, όλους τους δημοκρατικούς φορείς, να συμπαρασταθούν στους αντιστεκόμενους».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κατέπεσε αμερικανικό μαχητικό

Νέα επιδρομή «αυτοάμυνας» στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ν. Ιράκ

ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.-

Μαχητικό τύπου «F-16» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) που είχε απογειωθεί από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, υπέστη βλάβη στη μηχανή του και κατέπεσε κοντά στην πόλη Ντιάρμπακιρ, ανακοίνωσαν χτες πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου. Το μαχητικό κατευθυνόταν στην «περιοχή απαγόρευσης πτήσεων» βορείως του 36ου Παραλλήλου που «επιτηρούν» οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο πιλότος χρησιμοποίησε το εκτοξευόμενο κάθισμα και το αλεξίπτωτό του και διασώθηκε. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, μάλλον προληπτικά πάντως.

Η αμερικανική αεροπορία, που έχει σταθμευμένα περίπου 50 «F-15» και «F-16» στο Ιντσιρλίκ, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε «έρευνα» για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου. Εκτός των άλλων, Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να καταρριφθούν μαχητικά από την ιρακινή αεράμυνα - το Ιράκ ποτέ δεν αποδέχτηκε την επιβολή των δύο ζωνών «απαγόρευσης πτήσεων».

Είναι το πρώτο αμερικανικό που παραδέχονται οι Αμερικανοί ότι πέφτει στις «περιπολίες» και τις επιδρομές τους στον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Νέα πλήγματα

Θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, στο νότιο Ιράκ, βομβάρδισαν αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, νωρίς χτες πρωί, κατά τη διάρκεια άλλης μιας περιπολίας «ρουτίνας» στο πλαίσιο της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και αρκέστηκε, με ανακοίνωσή του, να τις χαρακτηρίσει ως συνήθως «κίνηση αυτοάμυνας απέναντι στα ιρακινά πυρά». Μέχρι χτες βράδυ, η Βαγδάτη δεν είχε σχολιάσει το γεγονός, ούτε είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ